AAVE kryptovaluutta 2024 – Suomalaistaustainen suosittu DeFi-palvelu

Aave kryptovaluutta pyrkii tuomaan uusia ratkaisuja yhteen viime vuoden suurimmista trendeistä – DeFiin. Tämä lainapalveluihin keskittyvä alusta voi tulla menestymään huimastikin tulevaisuudessa. Aave kryptovaluutta on myös menestynein suomalaistaustainen markkinoilla oleva kryptovaluutta, jonka vuoksi sillä onkin erityinen asema monen Suomalaisen kryptosijoittajan sydämessä. Lukemalla artikkelin saat lisää perustietoa Aave kryptovaluutasta sekä sen toiminnasta.

eToro on usean omaisuusluokan sijoitusalusta. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Voit menettää sijoittamasi varat. Ei kuluttajansuojaa. Voitoista voi koitua veroseuraamuksia.

Sisällysluettelo

Mikä on Aave?

Kryptovaluutat voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään: Valuuttoihin, platformeihin eli alustoihin sekä tokeneihin. Aave kuuluu sekä alustoihin, mutta sillä on myös oma AAVE-token. Aaveen perustaja on suomalaistaustainen Stani Kulechov. Vaikka Aaveen perustaja on suomalainen, sen pääkonttori sijaitsee Lontoossa.

Itse Aave-alusta on Ethereumin kaltainen platform, mutta sillä on alustan sisäinen AAVE-token.

Aave kryptovaluutta luotiin vuonna 2017. Tällöin sen nimi oli vielä ETHLend (Ethereum Lending), joka kertookin hyvin Aave kryptovaluutan toimintatavasta – Aave on perustettu Ethereumin lohkoketjun päälle ja sen päätoiminto keskittyy lainauspalveluihin. Tämä sen aikainen ETHLend keräsi ICO:ssaan 16,2 miljoonaa dollaria aloittaakseen toimintansa. ETHLend oli ensin P2P-lainapalvelu, mutta pian kuitenkin selvisi, että palvelun rakenne oli käytännössä hieman hankala. P2P-järjestelmä perustui siihen, että lainaajat ja lainanottajat toimivat niin sanotusti suoraan kommunikoiden keskenään. Vuonna 2018 DeFi-protokolla alkoi tulla suositummaksi, ja esimerkiksi Uniswap kehittyi tuolloin paljon. Tällöin myös ETHLend uudelleenbrändättiin Aaveeksi, ja P2P-järjestelmä vaihdettiin nykyiseen likviditeettipooliin.

Mutta mitä tarkoittaa DeFi, joka on oleellinen osa Aave kryptovaluutan toimintaa? DeFi, tarkoittaa hajautettua finanssialaa, jonka tavoitteena on poistaa kolmannet osapuolet eli esimerkiksi pankit toiminnasta, ja ylipäätänsä tavoitteena on tehdä finanssialasta tehokkaampi. Esimerkiksi markkinat ovat aina auki, ja DeFi mahdollistaa nopeammat transaktiot. Defi-protokolla perustuu älysopimuksiin, joiden kanssa käyttäjä ”kommunikoi” kolmasien osapuolien sijasta.

AAVE kryptovaluutta toimii siis avoimen lohkoketjun päällä, ja Aaveella ei olekaan omaa lohkoketjua. Aave on hajautettu vertaislainapalvelu, eli sen käyttäjät voivat tallettaa palveluun kryptovaluutoita, ja lainata sieltä likviditeettipoolista kryotoja. Periaatteessa Aaveen toiminta on hyvin samankaltaista kuin perinteisen pankin, eli toiminta perustuu kahteen pohjalla olevaan toimintoon: Lainojen myöntämiseen ja korkojen maksamiseen. Aave itsessään tekee rahaa korkojen erotuksella.

Miten lainaaminen käytännössä tapahtuu AAVEen avulla?

AAVE-alustan avulla käyttäjät voivat ansaita palvelun kautta korkotuottoa tallettamilleen varoille. Eli käytännössä, ensin käyttäjä tallettaa kryptovaluuttaa likviditeettipooliin. Nämä ovatkin sitten samoja varoja, joita voidaan lainata ulospäin. Tallettajalle lahjoitetaan aTokeneita ”korkona” talletetusta rahasta, eli jos talletat esimerkiksi Chainlinkiä saat ”palkinnoksi” aChainlinkiä. Valuutasta maksettava korko riippuu kysynnän ja tarjonnan määrästä. Esimerkiksi tällä hetkellä suosituin valuutta lainattavaksi on DAI, ja tallettamalla sitä saat 2.54% koron.

Pikaopas: Näin käyt CFD-kryptokauppaa eTorossa!

Vaihe 1: Avaa tili eToroon!

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivulta löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Demotilillä voit testata miten kryptovaluuttojen ostaminen ja myyminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

Kun haluat käydä kauppaa oikealla rahalla, sinun tulee vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet miten tilin vahvistus tapahtuu muutaman vaiheen kautta. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria (n. 50 euroa).

Katso video

Vaihe 3: Käy kauppaa virtuaalivaluutoilla

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamaasi kryptovaluuttaa (esim. Bitcoinia tai Ethereum) yläreunasta löytyvän haun avulla. Tämän jälkeen klikkaa haluamasi kryptovaluutan kohdalla Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat käydä CFD-kauppaa. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen kryptovaluuttakauppasi!

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!

Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.

 

Askel 1. Luo oma tili

Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

plus500-logo.png
5/5

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

Havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea. 

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Aave tukee monia eri kryptovaluuttoja

Aave tukee huomattavan montaa eri kryptovaluuttaa, artikkelin kirjoitushetkellä yhteensä 25 eri kryptoa, mukaan lukien heidän oma AAVE tokeninsa. Tämä tarkoittaa, että mikäli haluat saada korkotuottoa aTokeneilla voit myös tienata sitä esimerkiksi ostamalla UniSwapia, tai mitä tahansa näistä muista Aaveen tukemista kryptovaluutoista. Kaikki näistä Aaveen tukemista kryptoista ovat Ethereumin pohjalle rakennettuja.

Aave staking

Aave staking pyrkii olemaan ensisijainen keino turvata Aave-protokolla, ”Lukitsemalla” tokeneita älysopimusalustalla sijaitsevaan turvallisuutta edesauttavaan komponenttiin (SM) tietyksi määräajaksi. Se pyrkii olemaan ratkaisuna, jos esimerkiksi kryptomarkkina äkillisesti romahtaisi, eikä lainoja saada maksettua takaisin. Ääriolosuhteissa steikkaaja on sitoutunut siihen, että 30 prosenttia varoista voidaan joutua käyttämään järjestelmän ylläpitoon, jolloin steikkaaja menettäisi varansa.

Tämä toimii samalla tavalla kuin esimerkiksi pankin säästötilit tai valtion lainat, joihin sitoudutaan tietyksi ajaksi ja saat tästä x-määrän korkoa. Steikkaajalle maksetaan korkoa Aave-tokeneina, ja mikäli kaikki kryptomarkkinalla on hyvin steikkaaja saa hyvät korot tallettamilleen kryptoille. Aave steikkauksesta saatavat korkotulot ovat eriasia kuin itse talletuksista saatavat tulot.

Aave TVL eli Total Value Locked arvo pyörii artikkelin kirjoitushetkellä noin 12 miljardissa USA:n dollarissa, tehden siitä suurimman toimijan DeFi-alustoissa. TVL arvo kertoo siis kuinka paljon varoja on sillä samaisella hetkellä steikattuna tiettyyn protokollaan. Artikkelin kirjoitushetkellä Aave-alustalla on noin 15 prosenttia kaikista DeFi:n TVL-varoista.

Aave pahimmat kilpailijat

Aaveella on muutamia kilpailijoita, jotka eivät kilpaile sen kanssa pelkästään DeFi-kategoriassa mutta tarjoavat myös lainapalveluita.

Yksi Aaveen pahimmista kilpailijoista on Celsius. Se toimii samalla periaatteella kuin Aave kryptovaluutta, eli voit saada tallettamalla korkotuottoa, ja nostaa lainaa käyttäen kryptoja vakuutena. Celsiuksenkin päätoimisto on Lontoossa. Toisinkuin Aave, Celsius on keskitetty kryptovaluutta ja sen taustalla toimii yritys. Celsiuksella on yli 778 tuhatta asiakasta ja 21.3 miljardia hallussaan. Celsius tukee hieman enemmän kryptoja kuin Aave – sillä on tällä hetkellä 30 kryptoa listallaan, mukaan lukien Bitcoin. Celsius kuitenkin toimii vain mobiiliappin kautta, mikä on miinus verrattuna Aaveseen, sillä mobiiliappi voi olla joidenkin mielestä hankalakäyttöinen.

Toinen kilpailijoista on BlockFi, joka on myös lainapalvelu. BlockFi on myös perustettu 2017, mutta sen juuret sijoittuvat Amerikkaan. BlockFi on kerännyt etenkin Amerikassa suurta suosiota, sillä se on saanut rahoitusta suurilta Venture Capital yhtiöiltä, kuten esimerkiksi Morgan Creek Capital Managementilta sekä Coinbase Venturelta. BlockFi tukee kuitenkin vain kuutta kryptoa, sisältäen Bitcoinin ja Ethereumin.

Aaveella on kuitenkin yksi suuri etu kilpailijoitaan vastaan: FCA lisenssi, joka mahdollistaa myös fiat-yhdistämisen Aaveeseen. Tämä samainen lisenssi on esimerkiksi Coinbasella ja Revolutilla. Aave onkin huomattavasti kansainvälisellä tasolla suurempi toimija kuin kumpikaan edellä mainituista alustoista, ja hallitsee enemmän varoja palvelussaan.

Aave kryptovaluutta

LEND-ticker vaihtui vihdoin AAVE-tickeriksi lokakuussa 2020. Aave kurssi on ollut huimassa nousussa tästä lähtien, jolloin sen hinta oli vain noin 40 euroa. Lokakuusta 2020, Joulukuun 31. päivään AAVE kryptovaluutan arvo oli noussut jo 72 euroon, eli todella huimasti vain kahdessa kuukaudessa! Nousu ei kuitenkaan päättynyt tähän, vaan kurssi nousi jopa 415 euroon helmikuussa 2021. Tämän huiman nousun jälkeen Aave hintamuutokset ovat olleet suuria, sillä tästä 415 eurosta hinta putosikin 273 euroon. Aave arvo artikkelin kirjoitushetkellä pyörii 270 euron ympärillä.

Aave-tokeneiden maksimimäärä markkinoilla on 16 miljoonaa. Artikkelin kirjoitushetkellä markkinoilla on jo 12,79 miljoonaa Aave-tokenia, joten lähes 80 prosenttia.

Aave tokenin haltijat vaikuttavat Aave-protokollan kehitykseen, ja äänestävät siihen liittyvistä muutoksista. Kuten osakkeissakin, mitä enemmän Aave kryptovaluuttaa omistat, sen enemmän sinulla on päätösvaltaa. Nämä muutokset koskevat yleensä lainapalvelun korkoja. Tämä tarkoittaa, että Aave on tietynlainen hallinto-token. Mikäli Aave-alustan maine tulee kasvamaan, sen arvokkaammaksi myös päätösvalta eli Aave kryptovaluutta muuttuu.

Top DeFi-kryptokolikot AAVEEN lisäksi

Seuraavat kryptot ovat Top DeFi kryptokolikkoja AAVEEn lisäksi. Tämä ranking kuitenkin riippuu hyvinkin paljon lähteestä ja tavasta asettaa ne paremmuusjärjestykseen, tässä lähteenä käytetty coinmarketcap.com , joka arvostelee kryptot markkina-arvonsa mukaan. Viides tällä listalla olisi Aave, eli selkeästi vaikka sen kilpailijatkin lainapalveluissa ovat saavuttaneet mainetta, on Aave tällä hetkellä johtava tekijä kategoriassa.

  1. Uniswap, top kymmenes kryptovaluutta kaikkien kryptojen joukossa.
  2. Chainlink top 15 kryptovaluutta kaikkien joukossa.
  3. Wrapped Bitcoin sijalla 22 kaikkien kryptojen joukossa.
  4. DAI Sijalla 25 kaikkien kryptojen joukossa.

Aave kryptovaluutta uutiset

Koska myös uutiset Aave toiminnasta vaikuttavat kryptovaluutan kurssikehitykseen, on tärkeää olla perillä olla sitä koskevista uutisista. Koska Aave toimii Ethereumin lohkoketjussa, vaikuttavat myös esimerkiksi Ethereumia koskevat uutiset ja kurssiliikkeet Aaveeseen.

Aave Twitter löydät tästä osoitteesta. Aaveen perustajalla on myös hyvin mielenkiintoisia postauksia, joita kannattaa pitää silmällä täällä.

Aave reddit keskustelun löydät täältä. Alustalla jaetaankin hyviä vinkkejä itse Aave alustan käyttöön, mikäli tämä kiinnostaa. Tämän lisäksi kannattaa pitää silmällä tätä kanavia missä käydään yleisesti keskustelua kryptojen kehityksestä.

Aave keskustelu löytyy myös Facebookin ”Bitcoin ja kryptovaluutat”-ryhmästä. Täällä usein sijoittajatkin kyselevät muiden mielipiteitä Aave kryptovaluutasta, joten voit saada yleistä näkemystä siihen, miten Aaveella menee. Iso osa näyttääkin uskovan aaveen menestymiseen tulevaisuudessa. Toki erilaisia keskustelupalstoja lukiessa, on hyvä pitää mielessä että kuka vain voi kirjoittaa sinne, ja kaikki tieto täällä ei välttämättä ole luotettavaa.

Myös Forbes on listannut aaveen yhdeksi tokeneista joiden kaikkien sijoittajien tulisi tutustua.

Mikäli podcastit kiinnostavat, sekä haluat kuulla enemmän itse Stani Kulechovista, hän on vierailevana tähtenä Rahapodin jaksossa 230.

Aave kryptovaluutta verotus 2024

Aave kryptovaluuttaa kuten yleisesti kaikkia kryptoja verotetaan pääomatuloveron kautta. Alle 30 000 euron arvoisista veroprosentti on 30, ja yli 30 000 prosentti on 34. Eli esimerkiksi; Ostat aavetta 500 eurolla. Myyt sen pois, kun sijoituksesi arvo on noussut 1000 euroon. Ensin tästä vähennetään ostohinta, eli 1000-500=500. Voittoa on kertynyt siis 500 euroa, josta lasketaan vero, 500*30%= 150. Maksat siis yhteensä 150 euroa veroa.

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta 

Virtuaalivaluutta.com suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 76% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Aave on sekä hajautettu vertaislainapalvelu, että myös alustalla toimiva Aave kryptovaluutta, joihin voit sijoittaa.

DeFi-palvelut ovat lohkoketjua hyödyntäviä alustoja, joiden päämääränä on haastaa perinteistä finanssimaailmaa ja poistaa kolmannet osapuolet, eli esimerkiksi pankit. DeFi tarjoaa perinteisiä, sekä uusia palveluita asiakkaille.

Sana AAVE tulee suomen kielestä, sillä Aave on suomalaistaustainen kryptovaluutta.

AAVE kryptovaluuttaa voi ostaa kryptovaluutta pörssistä, esimerkiksi Binancesta, Coinbasesta tai Coinmotionista.

DeFi palveluiden suosion kasvaessa Aave voi olla hyvä sijoitus vuonna 2024. On kuitenkin hyvä muistaa, että kryptovaluuttojen kurssit ovat erittäin volatiileja ja arvo voi vaihdella nopeasti lyhyellä aikavälillä.