Bitcoin Cash

Bitcoin Cash (lyhenne BCH) on elokuussa 2017 syntynyt virtuaalivaluutta.

Kyseessä on kaikkien aikojen ensimmäisen ja tunnetuimman kryptovaluutan eli bitcoinin niin sanottu ”fork”. Tällä tarkoitetaan sitä, että bitcoin cash on haarautunut omaksi valuutakseen alkuperäisestä bitcoinista.

Vastaavanlainen fork on lokakuussa 2017 niin ikään bitcoinista haarautunut bitcoin gold. Bitcoin cash on kuitenkin forkeista kaikkein menestynein ja se keikkuukin tätä kirjoittaessa maailman neljänneksi arvokkaimpana kryptovaluuttana heti itse bitcoinin, ethereumin ja ripplen jälkeen.

Miksi ja miten Bitcoin Cash sitten oikeastaan on syntynyt, mistä sitä saa ja mihin sitä voi käyttää? Tämä opas tiivistää kaiken tarpeellisen viime aikojen puhutuimpiin lukeutuvista virtuaalivaluutasta.

Bitcoin Cash – lyhyt esittely & yhteenveto

Yhä suositummassa ja suositummassa bitcoinissa on jo vuosien ajan ollut nimenomaan laajentuvasta käyttäjäjoukosta johtuvia ongelmia. Ongelmat liittyvät valuutan lohkoketjuun, joka on paitsi sen olemassaolon ja turvallisuuden ydin, myös haasteita mukanaan tuova ratkaisu.

Bitcoinin lohkoketju koostuu vain yhden megatavun kokoisista lohkoista, mikä rajoittaa verkossa tehtävien siirtojen maksimimäärän alle kymmeneen sekunnissa. Valuutan suosion kasvaessa tämä on muodostunut ongelmaksi, jota helpottamaan bitcoin cash on luotu.

Bitcoin haarautui Bitcoin Cashin syntyessä kahteen suuntaan ja kumpaakin valuuttaa on sittemmin kehitetty toisistaan riippumatta itsenäisesti, omien sääntöjensä mukaan. Vaikka lähtökohta onkin molemmilla sama, eivät bitcoin cash ja bitcoin ole enää keskenään yhteensopivia.

Bitcoin Cash on Bitcoinin forkeista suosituin ja tunnetuin. Sen juuret ja toimintaperiaatteet ovat tismalleen samat kuin alkuperäisessä Bitcoinissakin, mutta lohkoketjun lohkojen kokoa on kasvatettu. Tämän ansiosta kaupankäynti bitcoin cashilla on huomattavasti nopeampaa kuin alkuperäisellä bitcoinilla.

Käytännössä Bitcoin Cashin haarautuminen alkuperäisestä Bitcoinista eli Bitcoin Coresta tarkoittaa sitä, että markkinoilla on useampaa bitcoin-laatua kuin aikaisemmin.

Bitcoin cash on arvoltaan bitcoin corea alhaisempi, mutta valuutta nousi välittömästi coresta haarauduttuaan suosituimpien virtuaalivaluuttojen joukkoon ja arvossa on nähty niin merkittäviä nousuja kuin pieniä alamäkiäkin – aivan kuten bitcoin coressakin.

Historiaa

Bitcoin Cashin syntymä juontaa juurensa pitkään keskustelun aiheina olleista bitcoinin skaalautuvuusongelmista.

Siinä missä osa kryptovaluutan kanssa puuhastelevista povasi Segregated Witness- eli SegWit-skaalauspäivityksestä Bitcoin-verkon kapasiteetin parantajaa, eivät kaikki olleet tähän ratkaisuun tyytyväisiä. Bitcoin Cash haarautuikin omaan suuntaansa ennen tämän päivityksen voimaantuloa sitä vastustavan leirin toimesta.

Valuutan synnyn taustajoukkoina olivat siis louhijat ja käyttäjät, joiden mielestä kaupankäynnin helppouden tulisi olla virtuaalivaluutassa ensisijaisen tärkeä ominaisuus, mutta jotka eivät nähneet SegWit-päivitystä ratkaisuna bitcoinin ongelmiin.

Bitcoinin haittapuolena on perinteisesti ollut juuri kaupankäynnin hitaus ja tähän Bitcoin Cash -leiri kaipasi muutosta.

Ostoihin ja myynteihin on pahimmillaan uponnut useita tunteja, mikä ei tietenkään ole ihanteellista millekään valuutalle. Vähiten virtuaalivaluutalle, jolta moni toivoo nimenomaan sujuvuutta ja vaivatonta käytettävyyttä. Bitcoin cash -valuutassa ongelma on ratkaistu lohkoketjun lohkojen kokoa suurentamalla.

Siinä missä tavallinen bitcoin pidättäytyi vanhassa toimintatavassaan ja otti käyttöön SegWit-päivityksen 23.8.2017, kasvatti bitcoin cash lohkojen kokoa tuntuvasti. Yhden megatavun sijaan bitcoin cash -lohkot ovat kooltaan 8 megatavua, mikä tarkoittaa huomattavasti nopeampia transaktioaikoja sekä matalampia kustannuksia.

BITCOIN CASH VS. BITCOIN CORE

Bitcoin cash ja bitcoin core ovat valuuttoina ymmärrettävästi hyvin samankaltaisia – pohjautuuhan toinen niistä täysin toiseen. Kryptovaluutat jakavat keskenään muun muassa seuraavat olennaiset yhtäläisyydet:

  • Kokonaismäärä 21 miljoonaa
  • Louhintalaitteisto ASIC
  • Louhinnan vaikeustasoa säädetään kahden viikon välein
  • Käytettävä PoW-algoritmi on SHA256

Nämä kaksi bitcoin-varianttia puolestaan eroavat toisistaan ennen kaikkea lohkoketjujensa blokkien koon puolesta.

Bitcoin cashin lohkot ovat kahdeksan kertaa bitcoin coren lohkoja suuremmat ja uusia lohkoja voi parhaimmillaan syntyä 10 sekunnin välein bitcoin coren 10 minuutin sijaan.

Käytettävyyden voisi siis sanoa olevan bitcoin cashin tapauksessa paremmin kohdillaan alkuperäiseen bitcoin coreen verrattuna.

Louhinta

Bitcoin cashin louhiminen tapahtuu hyvin pitkälti samaan tapaan kuin bitcoin louhinta.

Louhinta on pohjimmiltaan monimutkaisten matemaattisten tehtävien ratkaisua, jota ei tokikaan tehdä käsityönä, vaan asianmukaisilla laitteilla.

Myös kannattavaan bitcoin cash -louhintaan tarvitaan alkuinvestointeja, sillä puuhaan tarkoitetun ASIC-laitteen hankinta on välttämätöntä riittävän tehon saavuttamiseksi.

Kannattaakin harkita todella tarkkaan, onko louhinta omalla kohdella järkevää, sillä mitä suurempi osa valuutasta on löydetty, sitä haastavammaksi louhinta muuttuu.

Tämä tarkoittaa aina vain suurempia vaatimuksia käytössä olevalle laitteistolle sekä tähtitieteellistä sähkölaskua. Kannattavin ratkaisu onkin useimmiten yksinkertaisesti ostaa bitcoin cash -valuuttaa.

Bitcoin Cash ostaminen & myynti

Bitcoin cash on varsin suosittu virtuaalivaluutta, joten sen ostaminen on helppoa.

Ostaminen ja myyminen onnistuvat helpoiten hyödyntämällä kryptovaluuttapörssiä, jossa valuuttaa voi myös säilyttää. Tällöin oman bitcoin cash -lompakon hankkiminen ei ole välttämätöntä ja prosessi on hyvin yksinkertainen.

Jos ostat bitcoin cashia välityspalvelusta, jossa valuuttaa ei voi säilyttää tai et turvallisuussyistä halua säilyttää sitä ulkopuolisen vastuulla, tarvitset bitcoin cash -lompakon. Suosittelemme lompakoksi LedgerWalletia.

Mihin Bitcoin Cashia voi käyttää?

Bitcoin cash ei vielä toistaiseksi ole kovinkaan laajalti hyväksytty virtuaalivaluutta. Se ei siis välttämättä käy maksuvälineenä samoissa paikoissa, jotka hyväksyvät tavallisen bitcoinin.

Bitcoin cash on nimensä mukaisesti kuitenkin kehitetty nimenomaan isoveljeään näppärämmäksi vaihdon välineeksi, joten odotettavissa on, että se hyväksytään tulevaisuudessa maksuvälineeksi yhä kattavammin.

Verotus

Verokarhu suhtautuu bitcoin cashiin tismalleen samalla tavoin kuin bitcoiniin ja muihinkin kryptovaluuttoihin. Kyseessä ei ole virallinen valuutta sen kummemmin kuin arvopaperikaan, vaan myös bitcoin cash on tuloverolain silmissä ”muu, erikseen määrittelemätön ja sen käyttäjien välinen sopimus”.

Käytännössä tämä tarkoittaa vain sitä, ettei bitcoin cashiin sijoittanut voi vähentää tappiollisia kauppojaan verotuksessa.

Bitcoin cash -valuuttaa käyttämällä saadut tulot verotetaan pääomatulona ja louhimalla tehdyt tuotot puolestaan ansiotulona

Arvo määräytyy sen perusteella, mikä bitcoin cashin kurssi on ollut sillä hetkellä, kun käyttö tai louhinta on tapahtunut. Bitcoin cashilla tehdyt tulot on ilmoitettava verottajalle oma-aloitteisesti veroilmoituksessa, joten käytetty kurssi kannattaa ottaa ylös tätä varten.

Verot maksetaan, kun bitcoin cash vaihdetaan perinteiseksi valuutaksi tai sitä käytetään arvonnousun jälkeen ostoksiin.

Bitcoin Cash – hyvät ja huonot puolet

Bitcoin cash -valuutan kiistaton hyvä puoli on sen käytön sujuvuus alkuperäiseen bitcoin coreen verrattuna.

Se on toistaiseksi osoittautunut varsin onnistuneeksi ratkaisuksi bitcoinia vaivanneisiin ongelmiin, joskin moni muu kilpaileva kryptovaluutta tarjoaa mahdollisuuden vielä bitcoin cashiakin nopeampiin ja edullisempiin rahansiirtoihin.

Bitcoin cashin vahvuus on kuitenkin sen pahimpiin kilpakumppaneihin verrattuna valuutan nimessä: bitcoin on jokaiselle tuttu ja yleisesti luotettavana sekä turvallisena pidetty virtuaalivaluutta, joten uudelle tulokkaalle on eittämättä hyödyksi, että myös sen nimessä on sana ’bitcoin’. Tämä herättää potentiaalisten käyttäjien ja sijoittajien mielenkiinnon ja vaikuttaa varmasti omalta osaltaan valuutan suosioon.

Monet alkuperäisen bitcoinin leirissä vakaasti pysyttelevät puolestaan eivät ole lainkaan innoissaan bitcoin cashin nimestä tai sen olemassaolosta ylipäätään.

Moni pitääkin bitcoinista haarautunutta valuuttaa halpana kopiona alkuperäisestä, vuonna 2008 luodusta virtuaalivaluutasta. Bitcoin core on osoittanut toimivansa ja pärjäävänsä jo liki 10 vuoden ajan, mutta bitcoin cash on vielä varsin tuore tulokas virtuaalivaluuttojen muutoksille alttiissa maailmassa.

Tulevaisuuden näkymiä

Näkymiä voi tässä vaiheessa vain arvailla, mutta bitcoin cash painii mitä luultavimmin myös jatkossa eri sarjassa kuin massiiviseksi paisunut bitcoin.

Tästä huolimatta bitcoin cash on todella kiinnostava vaihtoehto sijoittajille ja käytettävyytensä ansiosta toistaiseksi myös bitcoin corea lupaavampi vaihtoehto niille, jotka käyttävät virtuaalivaluuttaa ahkerasti. Tähän viittaa valuutan nimikin – bitcoin cash saattaa hyvinkin olla tulevaisuudessa käteisen veroinen maksuväline.

4.6/5

Kryptoja markkinoiden