Bitcoin Cash (BCH) – Bitcoinista forkattu kryptovaluutta

Bitcoinin nouseminen päivälehtien uutisotsikoihin on herättänyt kiinnostuksen myös muihin kryptovaluuttoihin, joista erityisesti Bitcoin Cash sopii myös päivittäiseen käyttöön.

Vaikka kryptovaluuttojen maailma voikin vaikuttaa asiaan perehtymättömälle aika kryptiseltä, on periaatteiden haltuun ottaminen mahdollista kenelle tahansa.

Tälle sivulle olemme koonneet kattavan Bitcoin Cash -oppaan, jonka avulla ja vakuutut kryptovaluuttojen kiinnostavuudesta sekä mahdollisesta soveltuvuudesta myös omaan päivittäiseen maksuliikenteeseen tai sijoituskohteeksi.

Bitcoin Cash arvo tänään

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Mikä on Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash, kryptonimeltään tuttavallisesti BCH, on virtuaalivaluutta, joka on luotu suoraan ihmisten väliseen maksuliikenteeseen, niin kutsuttuun P-to-P-vaihdantaan. Omien sanojensa mukaan Bitcoin Cash on ”maailman paras raha”: nopea, luotettava, edullinen, yksinkertainen, vakaa ja turvallinen.

Bitcoin Cash kehitettiin päivittäiskäyttöön alkuperäisen Bitcoinin rinnalle, joka on Cashia raskaampi kryptovaluutta. Alkuperäisen Bitcoinin, niin kutsutun Bitcoin coren, käyttö onkin suuntautunut enemmän arvonnousua odottavaan sijoitustoimintaan, sillä sen sopivuus päivittäiseen maksukäyttöön ei ole kovin hyvä. 

Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan, joissa lohkon koko määrittelee sen transaktioiden nopeutta. Bitcoin Cashin lohkon koko on 8 megaa, kun se Bitcoinissa on 1 mega. Maallikolle voi tuntua vaikealta ymmärtää, miten tämä on aiheuttanut hitautta, mutta vertauskuvallisesti voidaan todeta, että Bitcoin Cashin laatikoissa mahtuu leikkimään paremmin – yhteen 8 megan lohkoon mahtuu kahdeksankertainen määrä transaktioita 1 megaan verrattuna.

Kryptovaluuttojen käyttäjämäärän kasvaessa Bitcoinin ongelmaksi muodostui transaktioiden hitaus: myynti- ja vaihtotapahtumat saattoivat kestää tunteja. Bitcoin Cashin syntyyn elokuussa 2017 liittyikin kehittäjien eriävät näkemykset Bitcoinin kehittämisestä.  

Bitcoin Cash on lyhyesti kuvattuna alkuperäisestä Bitcoinista erottautunut niin kutsuttu ”hard fork”, jonka luomiseen liittyi tarve korjata tiettyjä kryptovaluutan käytössä ja hyödyntämisessä nähtyjä puutteita. Bitcoin Cashin tavoitteena oli parantaa kryptovaluuttojen käytettävyyttä maksuliikenteessä nopeuttamalla tapahtumien käsittelyä. Alkuperäisen Bitcoinin lohkojen koko oli vain 1 mega, joka aiheutti hitautta – Bitcoin Cashin kehittäjät näkivät tarpeen kasvattaa lohkokokoa 8 megaan ja kapasiteetti on kasvanut nykyisellään jopa 32 megaan.

Jos verrataan tutumpiin maksuvälineisiin kuten Visaan, Bitcoin Cashin järjestelmä pystyy käsittelemään keskimäärin 1700 tapahtumaa sekunnissa. Bitcoin pystyy käsittelemään noin 7 transaktiota sekunnissa – ihmekös jos jonot kasvavat käyttäjämäärän lisääntymisen myötä”.

bitcoin cash

Opas: Näin ostat virtuaalivaluuttaa!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, mm. Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan kryptovaluuttaa, paina haluamasi valuutan kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

 

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Bitcoin Cash vs. Bitcoin

Bitcoin cash ja Bitcoin ovat kryptovaluuttoina hyvin samankaltaisia: Bitcoin Cash pohjautuu täysin Bitcoinin teknologiaan ja lisäksi näillä kryptovaluutoilla on keskenään monia muitakin yhteisiä ominaisuuksia:

  • Molempien kokonaismääräksi on sovittu 21 miljoonaa
  • Louhintalaitteisto on ASIC
  • Louhinnan vaikeustasoa säädetään kahden viikon välein
  • Käytettävä PoW-algoritmi on SHA256

Määrittelevä ero näiden kahden Bitcoin-variantin kesken on lohkoketjujen lohkojen koko: jo mainittu 1 mega vs. 8-32 megaa. Bitcoin Cashin lohkot ovat siis vähintään kahdeksan kertaa Bitcoin lohkoja suuremmat ja uusia lohkoja voi parhaimmillaan syntyä 10 sekunnin välein Bitcoinin 10 minuutin sijaan. Transaktioita Bitcoin Cash käsittelee 1000-1500 kappaletta Bitcoin yhtä kohden.

Bitcoin Cashin tavoitteena on käytettävyyden parantaminen alkuperäiseen Bitcoiniin verrattuna ja samalla virtuaalivaluuttojen alkuperäisen ideaalin toteuttaminen.

Bitcoin Cash teknologia

Bitcoin Cashin teknologia on samankaltainen kuin muidenkin virtuaalivaluuttojen: se pohjautuu lohkoketjuteknologiaan. Virtuaalivaluuttaan liittyvät tapahtumat käsitellään, vahvistetaan ja tallennetaan digitaalisessa lohkoketjussa eli blockchainissa. Lohkoketju on vallankumouksellinen kirjanpidollinen tallennustekniikka. Se tekee prosessiin liittyvistä tapahtumista huomattavasti vaikeampia manipuloida, sillä tapahtumat vahvistetaan enemmistösäännöllä, ei yksittäisen toimijan toimesta.

Lisäksi tämä verkko on hajautettu; se on olemassa tietokoneilla kaikkialla maailmassa. Lohkoketjussa jokainen lohkon osa seuraa toisiaan, ja todentaa samalla viereiset lohkot. Jos tapahtumia haluaisi muuttaa, pitäisi muuttaa jokainen lohkoketjun osa. Bitcoin Cash on siis yhteisöllisesti vahvistettu valuutta.

Opi lisää lohkoketjuteknologiasta

bitcoin cash

Bitcoin Cash historiaa

Bitcoin Cash luotiin elokuussa 2017 ”forkkaamalla” se Bitcoinista. Syynä tähän oli tarve virtuaalivaluutan nopeampaan transaktioiden käsittelyyn, joka saatiin aikaiseksi kasvattamalla lohkojen kokoa. Näin pystyttiin käsittelemään enemmän tapahtumia ja parannettiin skaalautuvuutta.

Kryptovaluuttaa kohtasi toisen haarukoinnin jo marraskuussa 2018, jolloin se jaettiin Bitcoin Cash ABC:ksi ja Bitcoin Cash SV:ksi (Satoshi Vision). Nykyään Bitcoin Cash ABC:ta kutsutaan Bitcoin Cashiksi, koska se käyttää alkuperäistä Bitcoin Cash -asiakasohjelmaa.

Bitcoin Cash on kryptovaluutan louhijoiden ja kehittäjien yhteisluomus. Samoin on myös alkuperäinen Bitcoin, jonka isäksi on identifioitunut anonyymi yksilö tai ryhmä ”Satoshi Nakamoto” – jota ei useista yrityksistä huolimatta ole voitu jäljittää. Bitcoin Cashin erottautuminen Bitcoinista johtui virtuaalivaluutan skaalautuvuuteen liittyvistä näkemyseroista.

Bitcoin Cashin kannattajat näkivät myös toteuttavansa paremmin alkuperäisen perustajan Satoshi Nakamoton näkemystä virtuaalivaluutasta, jotka haluttiin luoda vertaisyhteisöjen päivittäiseen maksuliikenteeseen. Bitcoin Cashin syntyä voisikin verrata bändistä eroavaan, soolouralle lähtevään muusikkoon, joka toteaa ryhmän näkemysten kasvaneen niin erilleen, ettei yhdessä työskentely ole enää mahdollista.

Miltä Bitcoin Cash tulevaisuus näyttää?

Bitcoin Cash on säilyttänyt asemansa yhtenä tunnetuimmista kryptovaluutoista. Bitcoin Cashin toimintaperiaate tukee P-to-P-maksuliikenteen sujuvuutta ja sen yleistyminen onkin riippuvaista siitä, miten hyvin se otetaan vastaan esimerkiksi verkkokauppojen maksuvälineenä.

Virtuaalivaluutat ovat tulleet jäädäkseen, vaikka ensiaskeleet niiden kanssa saattavat tuntua monimutkaisilta verrattuna muihin tuttuihin valuuttoihin ja sijoitusintrumentteihin.

Bitcoin Cash lupaa tuovansa maailmaan vakaan rahaan ja toteuttavansa alkuperäisen Bitcoinin ideaa käyttäjien välisestä elektronisesta rahasta: ”Peer-to-Peer Electronic Cash”. Ideologian mukaan kauppiaat ja kuluttajat hyötyvät virtuaalivaluutan matalista kustannuksista ja sen luotettavasta varmennuksesta. Tulevaisuus vaikuttaa lupaavalta rajoittamattoman kasvun, maailmanlaajuisen käyttöönoton ja jatkuvan innovoinnin sekä hajautetun kehittämisen myötä.

Tällä hetkellä Bitcoin on kryptovaluuttamarkkinoiden ehdoton ykkönen mitattuna sen kysynnällä ja arvolla sekä tunnettuudella kaiken kansan keskuudessa.

Virtuaalivaluuttojen näkymät riippuvat luonnollisesti niiden kysynnästä, johon vaikuttavat monet seikat:

  • Mitkä kryptovaluutat pystyvät pitämään pintansa kryptovaluuttamarkkinoilla?
  • Kiriikö esimerkiksi Ethereum valuuttojen välisessä kilpailussa ykköseksi?
  • Miten valtiot pyrkivät säätelemään kryptovaluuttakauppaa tulevaisuudessa?
  • Pystyvätkö lohkoketjuja ja louhintaa tukevat ohjelmistot vastaamaan kasvavaan liikenteeseen?

Nämä muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä ja aktiivisesti toimiva sijoittaja pystyy paneutumaan myös virtuaalivaluuttojen maailmaan niin hyvin, että valveutuneiden sijoituspäätösten tekeminen on mahdollista.

Mihin Bitcoin Cashia voidaan käyttää?

Bitcoin Cashia voidaan käyttää hyödykkeiden ostamiseen tällä hetkellä noin 5000 verkkokaupassa ja fyysisessä liikkeessä. Bitcoin Cashia on kuitenkin helppo lähettää käyttäjältä toiselle, jos haluat siirtää rahaa esimerkiksi tuttavallesi, minne tahansa päin maailmaa. Maksu välittyy internetin yli reaaliajassa ja siirtokustannukset ovat hyvin pienet.

Virtuaalivaluuttojen käyttömahdollisuudet ovat lisääntymässä hiljalleen. Tällä hetkellä Suomessa on vain muutamia Bitcoin automaatteja, joissa voidaan ostaa ja myydä virtuaalivaluuttaa. Esimerkiksi Amerikassa niitä on jo tuhansia. Virtuaalivaluuttojen automaattien sijainnit voit tarkistaa esimerkiksi coinatmradar.com-sivustolta. Automaateilla voi sekä ostaa virtuaalivaluuttoja käteisellä, että myydä niitä ja saada vaihdossa paikallista käteistä. 

 Bitcoin Cashia voidaan käyttää myös sijoituskohteena, mutta alkuperäisen ideologiansa mukaisesti se on enemmän suunnattu päivittäiseen maksuliikenteeseen. Muista, että virtuaalivaluuttojen kurssit voivat heilua todella rajusti.

Top15 kryptovaluuttakurssit

Bitcoin Cash lompakko

Bitcoin Cashia voi säilyttää virtuaalisissa lompakoissa, joita ovat mm. Bitcoin.com, Edge, Bitbay, Electronic Cash, Ledger, Keep Key, Trezor, Sato Chip, Exodus, BTC.com, Soinbase Wallet, Mobi, Zapit, StongCoin, jne. Parhaan lompakon valintaan vaikuttaa se, minkälaista käyttöä virtuaalivaluutalta haet. Palveluntajoajien palvelimilla olevat lompakot sopivat pienien valuuttamäärien säilyttämiseen ja päivittäiseen maksuliikenteeseen. 

Jos taas haluat ostaa virtuaalivaluuttaa sijoitustarkoituksessa, eli ostat ehkä suuriakin määriä ja haluat säilyttää valuuttaa pitkään, on hardware hyvä valinta.

Bitcoin Cash verotus 2021

Virtuaalivaluuttojen verotus on samanlaista kaikkien kryptovaluuttojen kohdalla, joten verottaja arvio eri virtuaalivaluuttatyyppejä ja niistä saatuja taloudellisia hyötyjä samoilla periaatteilla. Verottajan näkökulmasta virtuaalivaluutat eivät ole arvopapereita eivätkä virallisia valuuttoja. Muiden kryptovaluuttojen tapaan Bitcoin Cash on tuloverolain silmissä “muu, erikseen määrittelemätön ja sen käyttäjien välinen sopimus”. 

Bitcoin cash -valuuttaa käyttämällä saadut tulot verotetaan pääomatulona ja louhimalla tehdyt tuotot puolestaan ansiotulona. Arvo määräytyy sen perusteella, mikä bitcoin cashin kurssi on ollut sillä hetkellä, kun käyttö tai louhinta on tapahtunut. Bitcoin cashilla tehdyt tulot on ilmoitettava verottajalle oma-aloitteisesti veroilmoituksessa, joten käytetty kurssi kannattaa ottaa ylös tätä varten.

Verot maksetaan, kun Bitcoin cash vaihdetaan perinteiseksi valuutaksi tai sitä käytetään arvonnousun jälkeen ostoksiin. Jos esimerkiksi saat Bitcoineja myymällä varallisuutta, jolla ostat 10 000 euron arvoisen hyödykkeen, josta saat myydessäsi sen voittoa 1000 euroa, verotetaan tätä voittoa 30% mukaan. Eli tällöin maksaisit veroa 300 euroa. Samoin, jos teetkin tappiota bitcoin cashiin sijoittaessasi, et voi vähentää tappioita verotuksessa.

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset:

Bitcoin Cash (BCH) on päivittäiseen maksuliikenteeseen suunniteltu kryptovaluutta, jonka tavoitteena on mahdollistaa nopeat transaktiot käyttäjien välillä. BCH mahdollistaa esimerkiksi rahan lähettämien toiselle puolelle maapalloa nopeasti ja edullisesti, riippumatta kansallisista pankeista tai muista maksunliikennelaitoksista.

Bitcoin Cash eroaa Bitcoinista ennen kaikkea ketteryydellään. Bitcoin Cashin synty liittyy juuri tavoitteeseen tuoda virtuaalivaluutat päivittäiseen maksuliikenteeseen. Alkuperäinen Bitcoin sopii sen sijaan paremmin sijoittamiseen ja odotettuun arvonnousuun, sillä sen transaktiot ovat verrattain hitaita. 

Kyllä. Kryptovaluuttojen ostaminen on täysin laillista. Alkuaikoina Bitcoinia käytettiin maksuvälineenä esimerkiksi Tor-verkoissa, mikä on jättänyt kryptovaluutoille hieman epämääräisen maineen. Vaikka Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen ostoja ei tällä hetkellä pysty tekemään oman tutun pankin kautta, voi se tulevaisuudessa hyvinkin olla mahdollista. 

Bitcoin Cashia voi ostaa usealta eri palveluntarjoajalta, jotka hoitavat virtuaalivaluuttojen kaupankäyntiä. Me suosittelemme tällä hetkellä eToroa alustan monipuolisuuden, käyttäjäystävällisyyden ja edullisten kulujen vuoksi.

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.