Bitcoin kurssi ja arvo 2021

bitcoin kurssi

Bitcoin, tuo maailman menestynein ja suurin virtuaalivaluutta on viime vuosien aikana ollut laajasti puheenaiheena varsinkin sijoittajien keskuudessa. Eikä ihmekään, koska Bitcoinin arvo on noussut räjähdysmäisesti kuluneiden 10 vuoden aikana ja varsinkin vuoden 2017 loppupuoli oli Bitcoin-sijoittajille juhla-aikaa. Tuolloin bitcoinin arvo hipoi lähes 20 000 dollaria. Vuosi 2021 on myös sijoittajien kannalta erittäin suotuisaa aikaa ja tätä artikkelia kirjoittaessa bitcoinin arvo hipoo pilviä ja yhden bitcoinin arvo on tätä artikkelia kirjoittaessa lähes 42k$ ja sen markkina-arvo on järisyttävät 775 miljardia dollaria. 

Tässä artikkelissa käymme laajemmin kiinni bitcoin kurssiin ja arvoon. Kerromme bitcoinin historiasta, mihin sen arvo perustuu ja kerromme myös miksi bitcoinin arvo voi heitellä suurestikin lyhyessä ajassa.  

Alta voit tarkastella bitcoinin reaaliaikaisesti kehittyvää kurssia ja sivun alaosassa näet top 15 virtuaalivaluuttakurssitaulukon.

Sisällysluettelo

Bitcoinin reaaliaikainen kurssi

Alta näet kurssikaavion, josta voit tutkia bitcoinin kurssikehitystä ja samalla katsoa mikä on bitcoinin arvo tänään. Kaavio päivittyy reaaliajassa jatkuvasti. 

Kurssikaaviossa bitcoinin arvo kerrotaan Yhdysvaltain dollareissa, koska bitcoin-kauppaa käydään dollareilla lähes jokaisella alustalla. 

Bitcoinin arvonnousua ovat tukeneet tänä vuonna merkit siitä, että se on saanut laajempaa hyväksyntää. Muun muassa lokakuussa jättimäinen maksuliikennejätti Paypal kertoi, että se aikoo tulevaisuudessa hyväksyä  asiakkailtaan bitcoin-ostoja ja -myyntejä. Myös amerikkalaiset pörssijätit Microstrategy sekä Square kertoivat sijoittaneensa bitcoiniin. Lisäksi Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde kertoi EKP:n harkitsevan vakavasti digivaluutan luomista. 

Suursijoittajien keskuudessa virtuaalinen valuutta on myös nostanut kannatusta ja osasyynä tähän on valloillaan oleva negatiivinen korkotaso. Tällä hetkellä suuret instituutiot joutuvat maksamaan pankeille siitä, että ne säilyttävät varojaan tileillään. 

  • bitcoin
  • Bitcoin
    (BTC)
  • Price
    $37,581.00
  • Market Cap
    $697,768,243,488.00

Opas: Näin ostat Bitcoinia helposti ja turvallisesti

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Bitcoinia ja muita virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, sillä eri palveluiden kuluissa voi olla suuria eroja. 

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, kuten Bitcoinin sekä Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja monia muita suurimpia virtuaalivaluuttoja. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 200 USA:n dollaria, eli noin 170 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät Bitcoinin ja kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat menusta ”Käy kauppaa markkinoilla” -välilehden takaa. 

Kun haluat ostaa Bitcoinia, valitse haluamasi summa. Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Vipuvaikutus X1 tarkoittaa, että 1000 eurolla saat päivän kurssin mukaisesti 1000 euron edestä Bitcoinia. Vipuvaikutus X2:lla, samalla 1000 euron sijoituksella saat 2000 eurolla Bitcoinia. Älä kuitenkaan käytä vipuvaikutusta perehtymättä  riskeihin. Oikein käytettynä, se voi boostata tuottoja moninkertaiseksi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 74-89% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Mihin Bitcoinin arvo perustuu?

Virtuaalivaluutan ja varsinkin Bitcoinin kohdalla yleensä mietitään mistä sen arvo oikein syntyy  ja mihin se perustuu, koska kyseessähän on täysin digitaalinen valuutta? Mutta niin kuin monen muunkin sijoitusvälineen kohdalla (kuten mm. osakkeiden), myös Bitcoinin arvo määrittyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Eli mitä enemmän on kysyntää, mutta vähän tarjontaa, silloin bitcoinin arvo on korkeampi ja jos Bitcoinia on saatavilla paljon, mutta kysyntää on vähän, silloin arvo on alhaisempi. Bitcoinin kursseja ei valvo yksikään taho tai virasto, vaan se on maailman ensimmäinen hajautettu valuutta, jonka arvo määrittyy täysin avoimilla markkinoilla.

Bitcoinin arvonmäärityksen pystyy paremmin ymmärtämään myös, kun ensin ymmärtää tavallisen valuutan arvonmäärityksen. Tavallinen valuutta (euro, kruunu….) on fiat-rahaa, joka on valtioiden tai keskuspankkien sääntelemää ja liikkeelle laittamaa valuuttaa, jotka ovat määrittäneet valuutan viralliseksi kaupankäynnin välineeksi. Esimerkiksi euro ja muut fiat-valuutat perustuvat luottamukseen. Eli sinänsä esimerkiksi 50 euron seteli on täysin arvoton paperin pala, jos euro menettää täysin luottamuksensa. Sama on bitcoinin kohdalla.

Luottamuksen lisäksi bitcoinin arvo perustuu valuutan lisäksi myös esimerkiksi siihen, ettei se ole pelkkä virtuaalinen valuutta, vaan se on samalla myös maksujärjestelmä. Käytännössä tämä tarkoittaa tuhansien palvelinten muodostamaa maailmanlaajuista verkkoa, jolla on miljoonia käyttäjiä ympäri maailmaa.  

Louhinta vaikuttaa myös bitcoinin arvoon. Louhinnan kulut ovat tänä päivänä melko korkeat (louhinta kuluttaa runsaasti sähköä), jonka vuoksi bitcoinin arvon ei uskota laskevan koskaan lähelle nollaa.

Bitcoin kurssihistoria

Bitcoinin kurssi on vaihdellut hyvin voimakkaasti sen koko olemassa olon ajan ja tähän alkuun onkin hyvä selventää, että kyseessä ei ole virallinen, vakaa valuutta. Eri bitcoin-välittäjien käyttämät vaihtokurssit voivatkin poikeita toisistaan hetkellisesti hyvin suurestikin, joskus jopa kymmeniä prosentteja.

Satoshi Nakamoto-nimimerkillä esiintyvä henkilö tai taho loi bitcoinin vuonna 2008 ja ensimmäisen bitcoinin ja USD-dollarin vaihtokurssi määritettiin 2009 loppupuolella, tarkkaan ottaen syyskuussa, jolloin yksi dollari oli 1309,03 bitcoinia. Vuonna 2011 kesällä vaihtokurssi kävi 31,91 dollarissa ja marraskuussa 2013 vaihtokurssi ylitti 1200 dollaria. Vuonna 2017 saavutettiin todellinen huippu, kun bitcoinin arvo nousi vuoden aikana tuhannesta dollarista lähes 20 000 dollariin. Tuolloin maailmalle syntyi lukuisa määrä uusia bitcoin-miljonäärejä (myös Suomeen). Vuoden 2017 jälkeen bitcoinin arvo laski melko rajusti, mutta vuoden 2020 loppupuolella arvo on jälleen noussut lähes 2017 vuoden lukemiin.

Vuosien varrella huippulukemien rinnalla bitcoinin arvo on heitellyt vuoristoratamaisesti. Esimerkiksi elokuussa 2016 bitcoinin kurssi putosi rajusti bitcoin-välittäjä Bitfinexiin tehdyn verkkohyökkäyksen takia ja kyseisen hyökkäyksen myötä jopa 120 000 bitcoinia katosi. 

Miksi Bitcoinin kurssi heittelee niin paljon?

Bitcoinin ja myös muiden virtuaalivaluuttojen arvon suuri heittely pysyy korkeana niin kauan kuin markkinat ovat kooltaan suhteellisen pienet. Tällä hetkellä bitcoin-markkinoilla jopa yksi toimija voi vaikuttaa melko paljon ostamisella/myymisellä bitcoinin kurssiin. Mitä suuremmaksi bitcoin-markkinat kasvavat tulevaisuudessa, sen tasaisemmaksi bitcoinin kurssikehitys muuttuu. Tämän saavuttamiseen tarvitaan lisää bitcoin-käyttäjiä ja bitcoinin tulee yleistyä maksuvälineenä eri paikoissa. 

Bitcoinin tulevaisuus

Bitcoin on lohkoketjuteknologiaan pohjautuva virtuaalivaluutta. Lohkoketjuteknologiaa on pidetty internetin kaltaisena ihmeenä, joka tulee mullistamaan maailmaa ja joka on tullut jäädäkseen.

Virtuaalivaluuttojen, kuten bitcoinin uskotaan tulevaisuudessa helpottamaan eri maksujen ja siirtojen tekoa niin paljon, että niiden uskotaan syrjäyttävän perinteiset vaihtoehdot (kuten luottokortit), joihin olemme tottuneet. Tämä vaatisi sen, että bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen markkina-arvo tulisi nousta valtavasti lähitulevaisuudessa. Useampi tulevaisuustutkija tukee näitä väitteitä ja muun muassa tutkija ja kirjailija Thomas Frey uskoo, että vuoteen 2030 mennessä virtuaalivaluutat ovat syrjäyttäneet jopa 25% perinteisestä valuutasta. Hänen perustelunsa pohjautuvat juurikin virtuaalivaluutan helppokäyttöisyyteen ja lohkoketjuteknologiaan, joka mahdollistaa edulliset ja nopeat rahansiirrot.

Jotta nämä tavoitteet voivat toteutua, on virtuaalivaluuttojen selätettävä ensin suurimmat ongelmansa. Näitä ovat mun muassa hakkerien estäminen ja luottamuksen saavuttaminen valuuttana. Tällä hetkellä monilla on ennakkoluuloja virtuaalivaluuttoja kohtaan, koska se on vielä monen kohdalla vieras valuutta ja tuntematon käsite. Lisäksi suuret arvonmuutokset aiheuttavat luottamuspulaa.

Lisäksi bitcoinin kohdalla tulevaisuuteen vaikuttaa pystytäänkö bitcoinia kehittämään nopeammaksi ja tehokkaammaksi valuutaksi. Tällä hetkellä nimittäin bitcoin on hidas ja runsaasti sähköä vaativa valuutta verrattuna moneen muuhun virtuaalivaluuttaan. Hyvin monen virtuaalivaluutan kanssa siirto tapahtuu reaaliajassa, mutta bitcoinin kohdalla siirto voi kestää tunneista päiviin. Lähitulevaisuudessa tähän voi kuitenkin tulla muutos, koska pitkään kehitetty Lightning Network eli salamaverkkoteknologia on merkittävä koko virtuaalivaluuttamarkkinan kannalta, koska sillä voidaan tehdä monet muut virtuaalivaluutat bitcoinin rinnalla tarpeettomiksi. Salamaverkko voi siis vahvistaa bitcoinin asemia suuresti muiden virtuaalivaluuttojen rinnalla, kun siirroista tehdään nimensä mukaisesti salamannopeita.

Top 15 kryptovaluuttakurssit

Bitcoin sijoittaminen, kannattaako se?

Bitcoinin tuottopotentiaali on aivan eri luokkaa kuin perinteisen valuutan kohdalla. Yksi syy tähän on bitcoinien rajallinen määrä. Siinä missä tavallista valuuttaa voi tuottaa lisää napista painamalla, bitcoinin kohdalla ei voi tehdä näin. Bitcoinin luomisvaiheessa on määritetty maksimimäärä, kuinka paljon bitcoinia voi louhia markkinoille ja tuo määrä on 21 miljoonaa. Tällä hetkellä määrästä on louhittu noin 18,5 miljoonaa. Kun maksimimäärä on kokonaisuudessaan louhittu, ei uutta bitcoinia ole enää louhittavissa lisää.

Uusia bitcoineja louhitaan markkinoille tasaiseen tahtiin noin kymmenen minuutin välein. Jokaisesta onnistuneesta louhinnasta syntyy uusi lohko ja louhija saa palkkioksi bitcoineja. Tällä hetkellä palkkio on 6,25 bitcoinia per uusi lohko. Tämä tarkoittaa vuositasolla 328 500 bitcoinia. Palkkio puolittuu joka 210 000 lohkon välein. Edellinen puoliintuminen tapahtui vuoden 2020 toukokuussa. Seuraava puolittuminen tapahtuu arviolta vuonna 2024. Palkkion puoliintumisen kohdalla on nähty valtavia arvonnousuja, joka pohautuu siihen, että markkinoille saatava bitcoinien määrä puoliintumisen jälkeen on alhaisempi.

 

Bitcoin sijoittaminen

Bitcoinin kohdalla on nähty monta onnistumistarinaa ja se on tehnyt monista sijoittajista miljonäärejä, mutta aina kannattaa pitää mielessä, että oli kyseessä mikä tahansa sijoituskohde, kannattaa sijoittaa aina vain sen verran kuin on valmis häviämään. Bitcoinissa tuotto voi olla korkea, mutta samoin voivat olla myös tappiot.

Kuten kaikissa muissa sijoituskohteissa, myös Bitcoin sijoittamisessa on omat riskinsä. Tämän vuoksi suosittelemme perehtymään virtuaalivaluuttasijoittamiseen kattavammin ja lukemaan mm. artikkelimme: Tietopaketti bitcoinista!

Ja kuten aiemmin mainitsimme, bitcoinin arvo voi heitellä suuresti lyhyessä ajassa. Tällä hetkellä arvo on melko korkea, mutta tilanne voi muuttua jo huomenna. Jos olet tottunut päiväkauppaan, silloin Bitcoin voi olla hyvä treidaamiseen. Lisäksi pitkän aikavälin sijoituksena Bitcoin voi toimia myös hyvin, koska kokonaisuudessaan bitcoinin arvo on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Toki emme voi varmuudella tietää, mitä huominen tai tulevat vuodet tuovat tullessaan ja kuinka bitcoin onnistuu pitämään paikkansa virtuaalivaluuttojen maailmassa, mutta moni asiantuntija on ennustanut, että bitcoinin arvo voi kasvaa valtavasti vielä tulevien vuosien aikana. Osa asiantuntijoista jopa ennustaa, että bitcoinin arvo voi liikkua vuonna 2030 jopa 400 000 dollarin paikkeilla. Toki kannattaa pitää mielessä, että nämä ovat vain ennusteita eivätkä faktoja.

 

Oletko bitcoin-käyttäjä vai -sijoittaja?

Jos kiinnostuit bitcoinista, kannattaa ennen ostamista miettiä oletko bitcoin sijoittaja vai käyttäjä? Eli aiotko ostaa bitcoinia puhtaasti sijoitusmielessä vai onko sinulla halua käyttää bitcoinia maksuvälineenä? Jos aikeenasi on käyttää ostetut bitcoinit, silloin sinun tulee ensin hankkia itsellesi bitcoin-lompakko, jonka kautta voit hyödyntää bitcoinia maksuvälineenä. Tällaisen lompakon pystyt luomaan itsellesi esimerkiksi eTorossa (eWallet), jolloin eWallet on on käytössäsi bitcoinin ostamisen jälkeen (voit ladata sovelluksen eToron alustalle luodun tunnuksen avulla).

Jos haluat ostaa bitcoinia puhtaasti sijoitusmielessä, silloin sinun kannattaa valita turvallinen ja luotettava alusta ostamiseen. Jos hankit pienen määrän bitcoinia, silloin voit hyvin säilyttää bitcoinit esimerkiksi eToron alustalla, mutta jos määrä nousee suureksi, silloin suosittelemme hankkimaan turvallisen bitcoin-lompakon säilömiseen.

Opi lisää bitcoin ostamisesta

eToron arvosanamme:

4.6/5

Usein kysytyt kysymykset

Niin kuin monen muunkin sijoitusvälineen kohdalla (kuten mm. osakkeiden), myös Bitcoinin arvo määrittyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Eli mitä enemmän on kysyntää, mutta vähän tarjontaa, silloin arvo on korkeampi ja jos Bitcoinia on saatavilla paljon, mutta kysyntää on vähän, silloin arvo on alhaisempi. 

Bitcoinin ja myös muiden virtuaalivaluuttojen arvon suuri heittely pysyy korkeana niin kauan kuin markkinat ovat kooltaa suhteellisen pienet. Tällä hetkellä bitcoin-markkinoilla jopa yksi toimija voi vaikuttaa melko paljon ostamisella/myymisellä bitcoinin kurssiin.

Bitcoin on ollut tähän päivään saakka hyvä sijoitus, katsotaan viimeisten vuosien arvonkehitystä. Jos jatkossa bitcoinista tulee globaalisti käytetty virtuaalivaluutta, tulee bitcoinin arvo edelleen nousemaan.

Bitcoinia pidetään usein digitaalisena kultana – koska bitcoineja on maailmassa vain rajallinen määrä, toisin kuin on tavallisen valuutan kohdalla.

Bitcoin ostaminen onnistuu tänä päivänä monelta eri palveluntarjoajalta. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota oston kuluihin ja alustan luotettavuuteen sekä turvallisuuteen. Me suosittelemme eToroa sen alhaisten kulujen ja laadukkaan tarjonnan vuoksi. ETorossa voit ostaa bitcoinin lisäksi monia muita suurimpia virtuaalivaluuttoja. 

4.6/5

Kryptoja markkinoiden