Bitcoin-lompakko 2021 – Bitcoinien turvallinen säilöminen

Jos olet syventynyt bitcoiniin hieman enemmän, olet varmasti törmännyt aiheeseen bitcoin-lompakko. Tässä artikkelissa tulemme avaamaan sinulle laajasti mistä bitcoin-lompakossa on oikein kyse ja kuinka se toimii. Samalla käymme läpi käytännön asioita ja pohdimme bitcoin-lompakkojen turvallisuutta.

Bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen tunnettavuus on viime vuosien aikana yleistynyt valtavasti ja ne ovat nostaneet suosiotaan rakettimaisesti. Vuosi 2017 oli bitcoinin kannalta erittäin hyvä vuosi, mutta vuosi 2021 näyttää olevan vielä tätäkin vuotta parempi. Bitcoinin arvo on nimittäin noussut vuodenvaihteessa räjähdysmäisesti ja jossain kohtaa se ylitti jopa 40 000 dollarin rajan. Bitcoinin markkina-arvo on tätä artikkelia kirjoittaessa hurjat 655 biljoonaa!

Ueampi valtava yhtiö ja sijoittaja on kertonut viime aikoina sijoittaneensa bitcoiniin ja esimerkiksi 170 vuotta vanha vakuutusrahasto Mutual Life Insurance osti bitcoinia 100 miljoonalla. Teknologiajätti Square kertoi lokakuussa 2020 sijoittaneensa bitcoiniin 50 miljoonaa ja tämän lisäksi muun muassa sijoitusyhtiö Guggenheim Partners rahasto ilmoitti marraskuussa, että heidän sijoitusrahastonsa saa sijoittaa 10% varoistaan Grayscalen bitcoin -rahastoon.

Valtavan moni uskoo bitcoinin olevan hyvä sijoituskohde ja sen käyttö maksuvälineenä on myös yleistynyt. Lähdetäänpä siis syventymään bitcoin-lompakkoon, joka on hyvä olla niin sijoittajalla, mutta joka on pakollinen varsinkin bitcoinia maksuvälineenä käyttävälle.

Bitcoin arvo (€) tänään:
bitcoin
Bitcoin
€52,424.22-2.39% 24H

Sisällysluettelo

Mikä bitcoin-lompakko on?

Bitcoin-lompakko on digitaalinen lompakko, jossa voit säilöä ostamasi bitcoinit ja useat muut virtuaalivaluutat. Monet sijoitusalustat toimivat myös ns. lompakkoina, koska voit säilöä bitcoinit oston jälkeen tililläsi. Bitcoinien siirto lomppakkoon sijoitusalustalta on kuitenkin kohdillaan siinä kohtaa kun bitcoinien arvo alkaa olla korkea. Näin voit paremmin turvata bitcoinisi esimerkiksi hakkereilta. Toki nykypäivänä monet sijoitusalustat alkavat olla jo turvaominaisuuksiensa suhteen melko turvallisia paikkoja. Suosituksemme onkin se, että mitä enemmän bitcoineja omistat, sen parempi ne on turvata mahdollisimman luotettavan bitcoin-lompakon avulla ja varmistaa, että tekee tarvittavat turvatoimenpiteet säännöllisesti.

Turvallisuuden lisäksi bitcoin-lompakko on pakollinen mm. jos meinaat käyttää bitcoineja maksuvälineenä ostaessasi jotain palvelua tai tuotetta. Eli bitcoin-lompakko toimii vähän kuin pankkikortin tavoin. Tarvitset sitä maksun suorittamiseen ja esimerkiksi Bitcoin automaattien käyttäminen ei onnistu, jos sinulla ei ole omaa bitcoin-lompakkoa.

Miten hankkia bitcoineja?

Bitcoin-lompakon voi hankkia joko ennen kuin aiot ostaa bitcoineja tai sen jälkeen kun olet jo ostanut bitcoineja. Esimerkiksi jos aiot hyödyntää paikkakuntasi bitcoin-automaattia ja ostaa tai myydä automaatin kautta bitcoineja, silloin bitcoin-lompakko tulee hankkia ennen kuin voit kävellä automaatin luokse ja tehdä sen kanssa maksu- tai myyntitoimenpiteitä.

Automaattia varten tarvitset mobiililompakon, jonka voit perustaa muun muassa eTorossa. EToro-sijoitusalustan paras puoli on tässä kohtaa se, että kun luot sijoitusalustalle tilin ja ostat bitcoineja, voit luomillasi tunnuksilla kirjautua automaattisesti myös eToro Wallet bitcoin-lompakkoon. Sinun ei tarvitse erikseen lähteä etsimään tai miettimään minkä mobiililompakon valitset, vaan oston yhteydessä sinulla on jo luotu mahdollisuus käyttää omaa mobiililompakkoa. 

Alla kerromme tiivistetysti miten bitcoinien ostaminen eTorossa käytännössä toimii. Lisäksi näet ohjeiden lopussa miten voit ladata eToro Walletin käyttöösi. 

Opas: Näin ostat Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Bitcoinia saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä alustan valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eTorosta löydät Bitcoinin lisäksi myös lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, kuten mm. Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta Bitcoinia

Löydät Bitcoinin ja kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan, paina Bitcoinin kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos Bitcoinin arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat Bitcoinia!

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Miten bitcoin-lompakkoa käytetään?

Bitcoin-lompakon käyttöohje: Käytämme tässä esimerkkinä nyt edellä mainittua mobiililompakkoa. Eli ensin sinun tulee valita mobiililompakko, jota haluat jatkossa käyttää bitcoin-lompakkona. Vaihtoehtona on edellä mainittu eToro Wallet tai googlettamalla löydät runsaasti muita mobiililompakkovaihtoehtoja. 

Kun olet löytänyt omiin tarpeisiin sopivan mobiililompakon, lataa sovellus älypuhelimellesi, luo käyttäjätunnus ja muista valita vahva salasana. Tämän jälkeen pääset käsiksi luomaasi mobiililompakkoon ja voit viedä rekisteröinnin loppuun sovelluksen antamien ohjeiden mukaisesti. 

Mobiililompakossa voit tallettaa rahaa sekä ostaa ja myydä bitcoineja ja muita virtuaalivaluuttoja. EToro Wallet tukee yli 120 eri virtuaalivaluutan käyttöä. EToron lompakossa voit myös lähettää ja vastaanottaa siirtoja muilta. Muistathan, että eToro Wallet ja myös eToron sijoitusalusta ovat 100% käytössäsi kun olet vienyt rekisteröinnin täysin loppuun.

Mihin bitcoin-lompakkoa tarvitaan?

Bitcoin ja muut virtuaalivaluutat ovat digitaalista valuuttaa eli niillä ei ole ollenkaan fyysistä muotoa vaikka bitcoineista usein puhutaankin kolikkoina. Bitcoin on sen sijaan pitkä, monimutkainen koodi tai niin kutsuttu salausavain, joka pystytään ostosi jälkeen matemaattisesti todistamaan, että juuri sinä omistat kyseisen bitcoinin ja sinulla on pääsy tähän salaiseen koodiin. 

Bitcoin-lompakon avulla voit paremmin turvata, että bitcoinisi pysyvät juuri sinun hallussasi, eivätkä ulkopuoliset pääse niihin käsiksi (esim. hakkerit).  Lisäksi lompakot helpottavat bitcoinien ostoa, myyntiä ja virtuaalivaluuttojen keskinäistä vaihtoa, vaikka toki näin voi tehdä myös esimerkiksi sijoitusalustan kautta, jota kryptovaluuttapörssiksikin kutsutaan.

Mobiililompakon lisäksi on olemassa myös muita lompakkovaihtoehtoja. kerromme niistä lisää alempana. 

Onko Bitcoin-lompakko turvallinen?

Bitcoinien hankinnassa turvallisuus jännittää monia sijoittajia ja sitä voi usein murehtia onko bitcoin-lompakko varma säilytyspaikka bitcoineille? Eihän hakkerit pääse bitcoinien kimppuun?!

Turvallisuudesta olemme tässä artikkelissa jo aiemmin kirjoittaneet, mutta käydään turvallisuutta läpi vielä tässä omassa kappaleessa. Eli bitcoin-lompakon turvallisuus on hyvin paljon kiinni siitä, millaisen lompakon valitset. Emmekä voi sanoa varmaksi, että parhaimmatkaan bitcoin-lompakot olisivat 100% turvallisia.

On tärkeää perehtyä varsinkin alussa, millainen lompakko vastaa omia tarpeita ja sen jälkeen valita vaihtoehto, joka on markkinoilla luotettavin ja mahdollisimman turvallinen.

Alla muistilistaa, mitkä asiat kannattaa ottaa huomioon sen jälkeen kun olet valinnut itsellesi sopivan bitcoin-lompakon:

  • Älä päästä muita bitcoin-lompakkoosi käsiksi.
  • Valitse vahva salasana äläkä koskaan jaa salasanaa muille.
  • Älä koskaan unohda salasanaasi, koska näin eväät ikuisen pääsyn bitcoineihisi.
  • Älä levittele sähköpostiosoitettasi tai muita henkilökohtaisia tietoja ympäri internetiä ja somea.
  • Käytä lompakosta aina uusinta versiota.
  • Käytä moni-allekirjoitusta ja kaksivaiheista vahvistusta.
  • Testamenttaa bitcoinisi. Jos et kirjaa ylös bitcoiniesi sijaintia tai salasanoja, silloin saatat viedä bitcoinit mukanasi. Tämän vuoksi on hyvä kirjata bitcoinit esimerkiksi testamenttiin ja säilöä testamentti jossain erittäin turvallisessa paikassa. Bitcoin-lompakon sijainti ja salasanat tulee olla ylöskirjattuna, mutta pidä tieto erittäin turvallisessa paikassa. 
  • Paperilompakkoa käyttäessä säilytä paperit palo- ja vesiturvallisessa paikassa, etteivät ne pääse tuhoutumaan.
  • Pidä puhelimen tai tietokoneen virustorjuntaohjelmat AINA ajan tasalla.
  • Varmuuskopioi lompakkosi säännöllisin väliajoin ja säilytä varmuuskopiot paikoissa, joissa muistat niiden olevan.

Bitcoin-lompakot vertailussa

Millaisia bitcoin-lompakoita on olemassa? Alle olemme listanneet eri lompakkomalleja ja kerromme jokaisesta lompakosta oleellisimmat tiedot. Näin pääset vertailemaan lompakoiden ominaisuuksia ja voit paremmin miettiä mikä lompakko sopii parhaiten omiin tarpeisiisi.

 

Mobiililompakko tai ns. nettilompakko

Mobiililompakko (online-lompakko) on sovellus, jonka voit ladata sovelluskaupasta älylaitteellesi tai tietokoneellesi. Mobiililompakossa voit säilöä, ostaa ja myydä bitcoineja ja muita virtuaalivaluuttoja hyvin edullisesti. Mobiililompakon avulla bitcoinit ovat helposti käytössäsi ja voit hyödyntää niitä ostamiseen eri yrityksissä, jotka ovat hyväksyneet bitcoinit maksuvälineenä. Mobiililompakon avulla rahaa voi siirtää käyttäjältä toiselle QR-koodin avulla, joka on erittäin helppoa. Muista kuitenkin luoda vahva salasana ja mahdollisesti kaksivaiheinen todennus, ettei bitcoinisi pääse vääriin käsiin jos esimerkiksi puhelimesi viedään.

 

Kryptovaluuttapörssi

Kryptovaluuttapörssit eivät ole kirjaimellisesti lompakoita, mutta niissä yhtä lailla bitcoinisi ovat turvassa tietyllä alustalla salasanan takana. Kryptovaluuttapörssejä ovat mm. sijoitusalustat, joissa voit ostaa bitcoineja ja muita sijoitusvälineitä. Tällainen on esimerkiksi eToro, josta aiemmin mainitsimme.

Pörssejä suositellaan usein pelkästään kaupankäyntiin, mutta monet alustat ovat panostaneet tietoturvatasoonsa ja näin ollen bitcoinit voivat olla alustalla yhtä hyvässä turvassa kuin lompakossa. Toki kannattaa muistaa, että  mitä suurempi määrä bitcoineja on, sen suurempi tarve on miettiä missä paikoissa bitcoinisi säilöt kaikista turvallisimmin.

 

Paperilompakko

Paperilompakko on nimensä mukaisesti paperi, jolle on tulostettu koodi, joka sisältää tiedon omistamistasi bitcoineista. Paperilompakon hyvä puoli on se, että sitä on mahdoton hakkeroida, koska tieto on mustaa valkoisella paperillasi, jonka säilöt turvallisessa paikassa. Ongelmana tässä kohtaa on vain se, että lompakko on juurikin paperinen ja paperi on erittäin herkkä tuhoutumaan jos esimerkiksi tulipalo, vesivahinko tai vaikka koira yllättää hampaillaan. Siksi onkin äärettömän tärkeää säilöä paperilompakko jossain sellaisessa paikassa ettei yksikään näistä edellä mainituista pääse ulottumaan papereihin.

 

desktop-lompakko tai ns. tietokonelompakko

Tietokonelompakko tarkoittaa ohjelmistoa, jonka olet asentanut tietokoneellesi. Tällaisia lompakoita on olemassa kahta erilaista; tietokonelompakko, joka on tarkoitettu vain yhdelle tietylle virtuaalivaluutalle tai lompakko, joka on tarkoitettu useille eri virtuaalivaluutoille, joka on ns. yleislompakko. Käytännössä voit asentaa tietokoneellesi monia eri lompakoita jokaiselle haluamallesi valuutalle. Yleislompakon kohdalla kannattaa pitää mielessä, että jos ostat erittäin monimutkaista virtuaalivaluuttaa, ei yleislompakko välttämättä sovellu siihen. Muun muassa Monero-valuutta on niin monimutkainen ja sen salaus vaatii oman lompakon, jossa on riittävästi potkua salauksen toimenpiteisiin.

 

Hardware-lompakko

Hardware-lompakoita pidetään tällä hetkellä kaikista turvallisimpana bitcoin-lompakkona,  koska hardware-lompakoissa bitcoinit on tallennettu omalle, erilliselle sirulle, joka on suojattu hakkereilta virustorjuntaohjelmien avulla. Kun haluat päästä käsiksi bitcoineihin, yhdistät vain sirun tietokoneellesi ja kun olet saanut haluamasi toimenpiteet valmiiksi, irrotat sirun ja säilöt sen jonnekin turvalliseen paikkaan. Eli kyseessä on hieman USB-tikun kaltainen kapistus.

Mikä on paras bitcoin-lompakko?

Parasta bitcoin-lompakkoa ei voi tuosta vain sanoa, koska se voi vaihdella bitcoin-omistajien välillä ja omalla kohdalla hyvä bitcoin-lompakko on juurikin se, joka vastaa parhaiten omia tarpeita.

Jos haluat esimerkiksi käydä päiväkauppaa bitcoineilla, silloin kryptovaluuttapörssi on hyvä valinta. Jos haluat käyttää bitcoinia maksuvälineenä, silloin mobiililompakko on paras valinta ja jos haluat ostaa bitcoinia puhtaasti pitkäaikaista sijoitusta ajatellen, silloin hardware- tai paperilompakko on paras valinta. Eli tärkeintä on pohtia mikä lompakko vastaa parhaiten omaa tarvetta ja sen kautta tehdä päätös. 

Bitcoin-automaatti

Bitcoin-automaattien avulla voit ostaa ja myydä bitcoineja. Ensimmäinen automaatti tuli Suomeen vuonna 2013 ja se pystytettiin Helsinkiin. Seitsemässä vuodessa määrä on kasvanut melkoisesti ja nykypäivänä Suomessa on bitcoin-automaatteja jo 23 kappaletta ja niitä löytyy Helsingin lisäksi myös Jyväskylästä, Kuopiosta, Lahdesta, Lappeenrannasta, Oulusta, Tampereelta, Vantaalta ja Turusta. Uusin näistä on Lahden automaatti.

Bitcoin automaatin käyttämiseen tarvitset mobiililompakon, koska automaatit toimivat QR-koodien avulla. Koodeilla tehdään siirtoja, joiden kanssa kannattaa olla tarkkana, koska siirtoja ei pysty lähetyksen jälkeen muuttamaan mitenkään, vaan ne ovat pysyviä. Tällä hetkellä Bitcoin siirroissa menee vielä muutamasta tunnista jopa muutamaan päivään, mutta tulevaisuudessa tähän on onneksi tulossa muutos salamaverkkoteknologian avulla, jonka myötä bitcoineja pitäisi pystyä siirtämään reaaliajassa. 

Bitcoin-lompakko ja verotus

Bitcoinien verotuksessa tapahtui suuri muutos 2019 vuoden alkupuolella. Tämän jälkeen bitcoinit on katsottu verotuksessa pääomatuloveron alaiseksi, joka tarkoittaa, että bitcoineista saadusta voitosta sijoittaja maksaa 30 000 euroon saakka 30% veroa ja tämän ylittävästä summasta 34%. Bitcoinin luovutustappio voidaan vähentää verotuksessa. 

Voiton katsotaan realisoituvan siinä kohtaa kun bitcoinit muutetaan rahaksi, vaihdetaan toiseen kryptovaluuttaan tai niitä käytetään maksuvälineenä.

Bitcoin ei välitä verottajalle tietoja siirroista tai vaihdoista, joten sijoittajan tulee itse toimittaa tarvittavat tiedot veroilmoitusta tehdessä.  

Tarkempaa tietoa virtuaaluvaluuttojen verotuksesta löydät verottajan sivuilta. 

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta

Bitcoin-lompakko kokemuksia

Virtuaalivaluutta.comille on kertynyt kokemusta pelkästään eToron mobiililompakosta, jonka kautta itse bitcoinin, kuin myös monien muiden sijoitusten hallinta ja seuranta on helppoa. Toki uskomme, että esimerkiksi laadukkaat hardware-lompakot ovat erinomainen säilytysmuoto bitcoineille ja joiden avulla bitcoinit pystyy pitämään hyvässä turvassa hakkereilta. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei yksikään säilytystapa ole 100% varma ja turvallisuuteen vaikuttaa myös omat toimenpiteet, joita kannattaa säännöllisesti toteuttaa lompakolle (ks. kohta ”Onko bitcoin-lompakko turvallinen?”).

Kaikista lompakoista mobiililompakko ja kryptovaluuttapörssit ovat näppärimmät välineet arkiseen sijoittamiseen, koska niiden avulla pääset käsiksi bitcoinin rinnalla kaikkiin muihinkin sijoitusvälineisiin ja sovelluksesta voit lukea mm. uusimpia uutisia niin bitcoinista kuin myös kaikista muista virtuaalivaluutoista. 

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Bitcoin-lompakko on täysin digitaalisessa muodossa oleva lompakko, jossa voit säilöä ostamasi bitcoinit ja useat muut virtuaalivaluutat.  Eli siinä missä säilytät tavallisesti rahasi pankkitililläsi, bitcoinit säilytät siihen luoduissa lompakoissa, joita on saatavilla useampi eri vaihtoehto. 

Käyttöön vaikuttaa lompakkomalli. Esimerkiksi mobiililompakkoa voi käyttää niin kuin monia muitakin sovelluksia. Hardware-lompakkoa käytetään USB-tikun tavoin ja paperilompakko on oikeastaan vain paperipala, joka tulee säilöä tarkasti. Tutustu artikkelista eri lompakkomalleihin ja selvitä miten ne käytännössä toimivat. 

Ei voi automaattisesti sanoa mikä on paras bitcoin-lompakko, koska tämä määrittyy käytön perusteella. Turvallisimmaksi voi sanoa hardware-lompakon, mutta parhaan voi määritellä vain itse käyttäjä oman tarpeen mukaan. 

Bitcoin-lompakkoa ei kannata koskaan hukata, kuten ei myöskään salasanaa tai varmuuskopioita, koska tällöin bitcoin-lompakkosi on kadonnut iäksi. Pidä siis tarkasti huolta lompakostasi ja sen turvasta ja näin pidät bitcoinit omistuksessasi. 

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.