Bitcoin (BTC) 2021 – Opas Bitcoinin maailmaan

Bitcoin (฿, BTC ja XBT) on kaikkien aikojen suurin ja menestynein virtuaalivaluutta koko maailmassa ja sitä pidetäänkin kryptovaluuttojen vahvana kuninkaana. 

Tässä artikkelissa kerromme kattavasti Bitcoinin synnystä, historiasta sekä pohdimme Bitcoinin tulevaisuutta. Artikkeli on kattava ja hyödyllinen tietopaketti Bitcoinista kiinnostuneelle.

Bitcoinin hinta tänään

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Mikä on Bitcoin?

Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin perustuva virtuaalivaluutta, joka tarkoittaa, että se on täysin digitaalisessa muodossa oleva valuutta. Siinä missä tavallista valuuttaa voi koskettaa ja painaa lisää, virtuaalivaluutoille ei voi tehdä niin. Bitcoin-valuuttaa, kuten myös monia muitakin virtuaalivaluuttoja, on nimittäin olemassa vain tietty ennalta määritelty määrä, jota ei voi ylittää. Kun tämä määrä on louhittu ja saatu markkinoille, Bitcoineja ei voi enää louhia lisää (nykyään on olemassa myös kryptovaluuttoja, joilla ei ole maksimimäärää).

Bitcoinien maksimimäärä on 21 miljoonaa. Tätä artikkelia kirjoittaessa Bitcoinia on louhittu yhteensä jo noin 18,84 miljoonaa kappaletta eli jäljellä on enää 2,16 miljoonaa Bitcoinia. Asiantuntijat ovat arvioineet, että kaikki Bitcoinit olisi louhittu vuoteen 2140 mennessä, mutta tarkkaa ajanjaksoa ei voi tietää.

Toisin kuin maailman viralliset valuutat, Bitcoin on arvon säilyttämisen lisäksi onnistunut nostamaan arvoa hurjalla vauhdilla lisää, mikä tekee Bitcoinista erityisen mielenkiintoisen sijoituskohteen sekä ohessa myös käyttövaluutan.

Virtuaalivaluutoista voidaan käyttää myös seuraavia nimityksiä; digivaluutat, salausvaluutat sekä kryptovaluutat.

Bitcoin pähkinänkuoressa:

bitcoin

Opas: Näin ostat Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Bitcoinia saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä alustan valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eTorosta löydät Bitcoinin lisäksi myös lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, kuten mm. Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta Bitcoinia

Löydät Bitcoinin ja kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan, paina Bitcoinin kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos Bitcoinin arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat Bitcoinia!

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Bitcoinin historia

Mutta mistä tämä kaikki sai alkunsa? Bitcoin tuli yleisön tietoisuuteen vuonna 2008, kun Satoshi Nakamoto -nimellä esiintyvä taho esitteli tämän uraauurtavan kryptovaluutan. Keksijä Satoshi Nakamoto on jäänyt nimenä elämään, sillä itse asiassa yksi Bitcoin koostuu 100 miljoonasta pienemmästä Satoshi-nimisestä yksiköstä. Valitettavasti Bitcoinin taustalla toimiva ‘Satoshi Nakamoto’ on jäänyt mysteeriksi, sillä yleisöllä ei ole tietoa, onko kyseessä henkilöhahmo vai jokin paljon laajempi taho.

Luonnollisesti kryptovaluutta oli vuonna 2008 vielä konseptina lapsen kengissä: Bitcoin astui siis näille suhteellisen tuoreille markkinoille tarjoten omien sanojensa mukaan sähköisen ja suojatun maksujärjestelmän sekä vaihdannan välineen, joka perustuu matemaattiseen laskentaan.

Vaikka alkuaikoina Bitcoinia ja virtuaalivaluuttoja pidettin pelkästään huijauksina sijoittajien keskuudessa, on Bitcoin-virtuaalivaluutta kuitenkin onnistunut pitämään pintansa jo yli kymmenen vuoden ajan samalla monta kertaa arvonsa moninkertaistaen. Nykypäivänä moni sijoittaja näkee Bitcoinissa ja monissa muissa virtuaalivaluutoissa potentiaalia kasvaa ja kehittyä ja esimerkiksi Bitcoiniin on sijoittanut moni nimekäs sijoittaja, kuten Bill Gates, Robert Kiyosaki sekä Elon Musk.

Miten Bitcoinia louhitaan?

Uutta Bitcoinia syntyy markkinoille louhimalla ja tämä Bitcoin louhintamenetelmä tarkoittaa käytännössä prosessia, jossa useat eri tietokoneet yrittävät samanaikaisesti murtaa erittäin monimutkaista matemaattista koodia tai niin sanottua arvoitusta. Kun arvoitus on lopulta ratkaistu, vapautuu uutta Bitcoinia markkinoille. (Jos kyseistä matemaattista arvoitusta ei olisi, voisi mikä tahansa tietokone täyttää Bitcoinin lohkoketjun virheellisellä sisällöllä.)

Mitä enemmän Bitcoinia louhitaan, sen vaikeammaksi nämä matemaattiset arvoitukset muuttuvat.

Kannattaako Bitcoin louhinta harrastemielessä? Alkuaikoina Bitcoinia voitiin louhia tavallisilla pöytäkoneilla ja harrastemielessä, mutta myöhemmin amatöörimäinen louhinta on muuttunut vaikeammaksi ja ammattimaisemmaksi. Louhintaa varten alettiin nimittäin kehittää omia louhintalaitteita, joiden hintalapussa koreilee erittäin korkea summa. Bitcoinin louhinnasta tulikin lopulta niin kallista, että harvemmin kukaan harrastemielessä enää tänä päivänä sitä tekee, mutta louhintaa voi toki kokeilla pienempien virtuaalivaluuttojen parissa, jos louhinta kiinnostaa.

Opi lisää Bitcoin louhimisesta!

Louhittujen Bitcoinien määrä: 18,84 miljoonaa (maksimimäärä: 21 miljoonaa)

Bitcoin lohkoketjun toiminta

Jotta voit ymmärtää paremmin mikä Bitcoin on ja miten se käytännössä toimii, kannattaa perehtyä ensialkuun lohkoketjun perusteisiin. Käytännössä Bitcoinissa on kyse hajautetusta kirjanpitotietokannasta, jossa luodaan Bitcoineja tarkkaan rajattujen sääntöjen mukaan ja tämän lisäksi kyseiseen tietokantaan on tallennettu Bitcoin-osoitteita ja niiden sisältämät tarkat Bitcoinien määrät.

Keskeisin käsite koko jutussa on juurikin tämä lohkoketju eli blockchain, joka viittaa tietokantaan, joka sisältää kaikki Bitcoin-verkossa koskaan tehdyt siirrot. Lohkoketju muodostuu eri lohkoista, jotka ketjuuntuvat yhteen sillä, että uusi lohko sisältää aina sitä edeltäneen lohkon tiedot tiivistettynä tietoineen ja arvoineen. Lohkoketjuteknologian kehittämistä on pidetty yhtenä tärkeimpänä keksintönä internetin jälkeen ja sen uskotaan mullistavan maailmaa tulevaisuudessa.

Lohkoketjun hyötynä pidetään varsinkin sitä, että lohkoketjun avulla voidaan päästä eroon turhista välikäsistä tai hallinnoivista tahoista eli niitä ei pysty kontrolloimaan pelkästään valtio tai virasto, vaan lohkoketjuja voi hallita kuka tahansa, niin henkilö, yritys tai taho.

Tulevaisuudessa uskotaan, että lohkoketjuteknologian avulla voidaan nopeuttaa varojen siirtämistä ja tehdä siirtämisestä edullisempaa sekä ihmisillä olisi helpompi tapa päästä kiinni omiin tietoihinsa. Opi lisää lohkoketjusta.

Bitcoin tulevaisuus

Miltä Bitcoinin tulevaisuus näyttää? Toki huominen voi tuoda tullessaan mitä tahansa, mutta varmaa on ainakin se, että virtuaalivaluutat ovat tulleet jäädäkseen. Mutta tuleeko Bitcoin-kryptovaluutasta arvonsäilyttäjää, se jää nähtäväksi. Toisin kuin joissain muissa virtuaalivaluutoissa, Bitcoineille on määritetty 21 miljoonan kolikon katto, joka sinänsä ehkäisee inflaatiota ainakin jonkin verran.

Toistaiseksi Bitcoin on kryptovaluuttamarkkinoiden ehdoton ykkönen, mitä tulee sen kysyntään. Bitcoinin tulevaisuuden näkymät riippuvat luonnollisesti sen kysynnästä, johon voivat vaikuttaa lukemattomat seikat:

 • Pystyykö Bitcoin pitämään pintansa kryptovaluuttamarkkinoilla?
 • Kiriikö esimerkiksi Ethereum valuuttojen välisessä kilpailussa ykköseksi?
 • Miten valtiot pyrkivät säätelemään kryptovaluuttakauppaa tulevaisuudessa?
 • Pystyvätkö Bitcoin-ohjelmistot vastaamaan kasvavaan liikenteeseen?

Tällaiset muutokset eivät kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä ja valveutuneena sijoittajana tulet huomaamaan, että valuuttakurssien seuraamisessa kyse ei ole loppujen lopuksi rakettitieteestä.

Bitcoinin arvo tänään

Bitcoinin arvonmääritys tapahtuu luonnollisesti kysynnän ja tarjonnan mukaan – ja etenkin kysyntää Bitcoin-virtuaalivaluutalla on ollut rutkasti ja Bitcoinin arvo onkin noussut voimakkaasti viime vuosien aikana. Alta voit tarkastella Bitcoinin reaaliaikaista kurssiarvoa ja samalla tarkastella Bitcoinin kurssihistoriaa. Kaavassa ilmoitetaan Bitcoin kurssi dollareissa.

Vuosi 2017 oli Bitcoinin läpilyöntivuosi. Silloin Bitcoin kurssi kävi lähes 20 000 dollarissa. Vuoden 2021 keväällä Bitcoin rikkoi ATH eli All Time High-lukemansa useaan otteeseen ja kävi jopa yli 64,000 dollarissa. Huhtikuun loppupuolella Bitcoinin arvo lähti jyrkemmin laskuun ja kävi tuolloin 48 000 dollarissa. Tilanne ei johtanut kuitenkaan samaan kuin vuonna 2018, vaan Bitcoinin kurssi nousi notkahduksen jälkeen n. 56.000-58.000 dollarin paikkeille, jossa se pysyi pidempään jo ennen kuin koki viimeisimmän ATH-lukemansa huhtikuun puolessa välissä. Kesän koittaessa kurssi lähti kuitenkin laskuun ja Bitcoinin arvo pyöri hyvän aikaa 31,000-35,000 dollarin välillä. Lokakuun startatessa kurssi kuitenkin lähti vauhdikkaaseen nousuun ja tällä hetkellä kurssi kolkuttelee ATH-lukeman lähellä yli 63,000 dollarissa. 

Bitcoinin arvo saattaa heitellä hyvin paljon lyhyessä ajassa, joka on normaalia virtuaalivaluuttojen parissa. 

 • bitcoin
 • Bitcoin
  (BTC)
 • Price
  $57,921.00
 • Market Cap
  $1.09 T

Onko Bitcoin turvallinen sijoituskohde?

Bitcoinin turvallisuutta voi tutkia muutamalta eri kantilta: sinua mahdollisena ostajana kiinnostanee etenkin sen turvallisuus sijoituksena. Luonnollisesti tulevaisuutta ei osaa ennustaa kukaan, mutta toki tämän virtuaalivaluutan tulevaisuuden näkymiä voi spekuloida. Bitcoinista saattaa hyvinkin tulla pitkäaikainen arvon säilyttäjä – ja yhtä hyvin voi käydä täysin päinvastoin. Varmaa on ainakin, että tämä virtuaalivaluutta on raivannut itselleen melkoisen markkinaraon ns. oikeiden valuuttojen rinnalla.

Entä bitcoinin ostamisen turvallisuus? Tai puolestaan sen säilyttäminen? Kuten pankkimaailmassa, myös virtuaalivaluuttojen maailmassa piilee riskinsä, jotka ovat jopa hieman korostetummin läsnä, sillä kryptovaluutat ovat maailmassa vielä suhteellisen uusia tulokkaita. Koska bitcoin on rahan arvoista tavaraa, ovat erilaiset petokset täysin mahdollisia.

Maksimoidaksesi virtuaalivaluuttakaupan turvallisuuden, tulee sinun ennen kaikkea kiinnittää huomiota turvalliseen ja rehelliseen kaupankäyntiin sille vakiintuneessa paikassa ja käyttää hetki arvokasta aikaasi sopivan bitcoin-lompakon löytymiseen.

 

BITCOIN KAUPANKÄYNNIN LAILLISUUS

Onko Bitcoin-kaupankäynti laillista? Lyhykäisyydessään: Kyllä. Suomen lainsäädäntö ei ole missään vaiheessa tehnyt linjauksia Bitcoinin kriminalisoimiseksi. Tätä kryptovaluuttaa saa käyttää maassamme niin hyödykkeiden ostamiseen kuin myyntiinkin.

Valuutan käyttäjiä ei valvota sen kummemmin, kuin muitakaan: esimerkiksi tunnistautumista ei edellytetä. Toki bitcoiniin sijoittavilla on tiettyjä velvollisuuksia lain edessä: kurssin huomattava kasvu edellyttää sijoittajalta velvollisuutta maksaa pääomaveroa. Mikäli suunnitelmissasi on louhia kryptovaluuttaa, sama sääntö pätee myös myytyyn louhimaasi valuuttaan.

Top10 kryptovaluuttakurssit

Mihin Bitcoinia voi käyttää?

Bitcoinin vakiinnuttua vaihdannan välineenä, yhä useampi online- ja offline-kauppapaikka on hyväksynyt sen maksuvaihtoehdoksi. Vaikka Bitcoin on valuuttana virtuaalinen ja perustuu puhtaasti nykyteknologiaan tietotekniikan saralla, voit käyttää sitä lukuisien konkreettisten asioiden ostamiseen. Jalansijaa bitcoin on saanut ennen kaikkea verkossa tapahtuvassa ns. aineettomassa kaupassa.

Bitcoin on käytettävissä monenlaisessa hyödykekaupassa: niin aineellisessa, kuin aineettomassa. Kyseinen virtuaalivaluutta käy muun muassa rahasta esimerkiksi useammilla lento- ja hotellisivuilla (esimerkiksi Cheap Air sekä Expedia). Valuutan vakiintumisesta kertonee myös se, että esimerkiksi Microsoft hyväksyy Bitcoinin maksuvälineenä sovelluskaupoissaan. Yhdysvalloissa voit onnistua paikoittain jopa tilaamaan pizzan bitcoineilla.  

Bitcoinin hyväksyminen maksuvälineenä riippuu hyvin pitkälti yksittäisestä yrityksestä ja tästä syystä esimerkiksi täällä peräpohjolassa mm. kebabin ostaminen tai pizzan tilaaminen on harvemmin mahdollista kryptovaluuttakukkarosta käsin.

Mikäli tätä kryptovaluuttaa ei syystä tai toisesta hyväksytä maksutapana, onnistuu sen myyminen ja likvidointi kätevästi, kiitos suuren kysynnän. Yleisin syy Bitcoin kolikoiden ostamiselle onkin sijoittaminen, sillä kurssi on muistuttanut ajoittain jopa vuoristorataa. Vuoristorataan ei sinänsä kannata liittää negatiivista assosiaatiota, sillä nopeat kurssivaihtelut luovat mahdollisuuksia.

Bitcoin ei toisaalta ole ollut erityisen huono sijoituskohde myöskään pitkäaikaisena investointina: sen arvo on ajan saatossa moninkertaistunut useaan otteeseen ja luultavasti juuri tästä syystä myös juuri sinä luet tätä artikkelia juuri nyt.

Virtuaalivaluuttakauppa on loppujen lopuksi kokonaan omaa laatuaan. Kyllä, se voi olla riskialtista. Loppujen lopuksi sinulta vaaditaan vain jonkin verran pelisilmää ja kiinnostusta alati muuttuvaan kryptovaluuttakauppaan ja sen trendeihin. Tai ehkäpä tarvitset virtuaalivaluuttaa ainoastaan jonkin haluamasi hyödykkeen ostamiseen; motiiveita on monia.

 

BITCOININ KÄYTTÖ SUOMESSA

Suomi on tunnetusti teknologian näkökulmasta erittäin kehittynyt maa. Bitcoinin ja virtuaalivaluuttojen käytön kannalta voidaan sanoa samaa. Suomi on nimittäin hienosti omaksunut Bitcoinien käytön ja ne ovat useille suomalaisille tuttuja omassa arjessa joko sijoituskohteena tai maksuvälineenä.

Moni ei välttämättä tiedä, että suomalainen Martti Malmi on ollut jopa kehittämässä lähes maagisen Satoshin kanssa itse suurta ja menestynyttä Bitcoinia ja Malmilla on ollut merkittävästi vastuussa Bitcoinin kehitysaskeleista.

Bitcoin automaatit Suomessa – Ensimmäinen Bitcoin-automaatti pystytettiin Suomeen vuonna 2013 Helsinkiin. Tämän jälkeen automaatteja on ilmestynyt yhteensä 23 kappaletta ja niitä löytyy Helsingin lisäksi myös Jyväskylästä, Kuopiosta, Lahdesta, Lappeenrannasta, Oulusta, Tampereelta, Vantaalta ja Turusta. Bitcoin-automaattia voit käyttää sen jälkeen kun olet ensin luonut itsellesi oman kryptovaluuttalompakon, jonka voit perustaa esimerkiksi eToron kautta. Kun sinulla on oma kryptovaluuttalompakko, voit Bitcoin-automaatin avulla joko ostaa tai myydä Bitcoinia.

Bitcoin maksuvälineenä Suomessa – Suomessa on tällä hetkellä runsas 60 eri yritystä, joissa käy Bitcoin maksutapana. Yrityksien joukosta löytyy niin tietotekniikan yrityksiä, kuin myös ravintoloita sekä ruokakauppoja. Suurin osa näistä yrityksistä sijaitsee Helsingissä, mutta toivottavasti tulevaisuudessa myös ympäri Suomea yritykset antavat mahdollisuuden virtuaalivaluutoille, jotta Bitcoin maksaminen Suomessa laajenee.

Bitcoin miljonäärit Suomessa – Vuosi 2017 teki monista Bitcoiniin sijoittaneista krypyovaluuttamiljonäärin ja heidän joukossaan oli myös suomalaisia. Esimerkiksi Alexander Hanhikoski oli vuonna kolmanneksi eniten tienannut suomalainen 24,6 miljoonan tuloillaan, jotka hän oli saanut Bitcoin sijoituksillaan. Hanhikosken lisäksi suomalaisia virtuaalivaluuttamiljonäärejä ovat myös Juha Paakkunainen sekä Aarni Saarimaa. Paakkunainen on kertonut mediassa, että hän osti vuonna 2011 Bitcoineja 500 eurolla ja myi ne vuonna 2017 valtavalla voitolla, joka teki hänestä miljonäärin.

Missä bitcoineja säilytetään?

Jos ostat Bitcoinia esimerkiksi eToron sijoitusalustalla, silloin voit säilyttää Bitcoinisi eToron sijoitustililläsi. Voit myös halutessasi hyödyntää eToron omaa mobiililompakkoa eWalletia, johon pääset kirjautumaan samoilla tunnuksilla kuin itse eToron alustalle. EWallet on ladattavissa sovelluskaupasta niin Android-puhelimelle kuin myös iOS:lle.

Mobiililompakon lisäksi on olemassa muutamia muita kryptovaluuttalompakoita, joissa Bitcoineja voi säilyttää. Näitä lompakko ovat muun muassa kryptovaluuttapörssit, Deskop-lompakot, nettilompakot sekä Hardware-lompakot. Opi lisää Bitcoin-lompakoista.

Bitcoinin verotus Suomessa

Bitcoinnin myynnistä saatu myyntivoitti on tuottoa siinä missä muistakin sijoituksista saatu tuotto ja näin ollen siitä tulee veroseuraamuksia. Vuodesta 2018 lähtien Bitcoineista ja muista virtuaalivaluutoista saatu tuotto on katsottu pääomatuloverotuksen alaiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Bitcoinien myynnistä saatu tuotto verotetaan samoin kuin esimerkiksi osakkeista saatu tuotto eli maksat voitosta veroa 30% 30 000 euroon saakka ja tämän summan ylittävästä osuudesta 34%. Luovutustappiot voidaan vähentää verotuksessa.

Voitto katsotaan realisoiduksi, kun käytät Bitcoineja ostamiseen, vaihdat ne toiseen virtuaalivaluuttaan tai  käteiseksi. Lisätietoa virtuaalivaluuttojen verotuksesta löydät lukemalla artikkelin kryptovaluuttojen verotuksesta

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset:

Bitcoin on virtuaalivaluutta, joka pohjautuu lohkoketjuteknologiaan. Kyseessä on siis täysin digitaalisessa muodossa oleva valuutta, jolla ei ole fyysistä muotoa. 

Bitcoinia voit ostaa kryptovaluuttapörssissä tai kaupankäyntialustalla. Näissä palveluissa voit tallettaa euroja, ja ostaa niillä Bitcoinia ihan mihin aikaan päivästä tahansa. Me suosittelemme eToro-kaupankäyntialustaa sen turvallisuuden ja alhaisten kulujen vuoksi. Lue tästä tarkemmin bitcoinien ostamisesta.

Bitcoin on luotu vuonna 2008. Bitcoinin kehitti Satoshi Nakamoto -nimimerkin takana oleva henkilö tai taho, joka on tähän päivään saakka pysynyt mysteerinä.

Bitcoin louhintamenetelmä tarkoittaa käytännössä prosessia, jossa useat eri tietokoneet yrittävät samanaikaisesti murtaa erittäin monimutkaista matemaattista koodia tai niin sanottua arvoitusta. Kun arvoitus on lopulta ratkaistu, vapautuu uutta Bitcoinia maailmalle.

Kyllä. Suomessa on yli 60 eri yritystä, joissa voit käyttää Bitcoinia maksuvälineenä. Suurin osa näistä yrityksistä sijaitsee Helsingissä. Yrityksien joukosta löytyy niin ruokakauppaa, ravintolaa kuin myös autokauppaa. 

Bitcoineista saatu tuotto on verotuksen alaista tuloa. Bitcoinien myynnistä saatu tuotto verotetaan samoin kuin esimerkiksi osakkeist asaat tuotto eli maksat voitosta veroa 30% 30 000 euroon saakka ja tämän summan ylittävästä osuudesta 34%. Luovutustappiot voidaan vähentää verotuksessa.

Voit muuttaa Bitcoinin myymällä Bitcoinisi jonnekin Bitcoin-pörssiin tai voit muuttaa Bitcoinin rahaksi automaatin avulla. Esimerkiksi jos ostat Bitcoinia eTorossa, voit myös hyvin myydä Bitcoinisi pois eTorossa. Toki kannattaa muistaa, että kurssimuutokset vaikuttavat Bitcoinin arvoon nousevasti tai laskevasti. 

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.