Cardano (ADA)

Cardano on puhuttanut viime aikoina kovasti virtuaalivaluuttamaailmassa

Kiinnostusta vauhditti kurssin huima nousu loppuvuodesta 2017, jolloin Cardanon ada-token yli kymmenkertaisti arvonsa ja ampaisi kymmenen suurimman kryptovaluutan joukkoon.

Tässä artikkelissa paneudutaan hieman siihen, mistä Cardanossa oikeastaan on kyse ja onko siitä todella haastajaksi suosituimmille virtuaalivaluutoille.

Cardano – lyhyt esittely & yhteenveto

Cardanosta puhuttaessa on aivan ensimmäiseksi tärkeä ymmärtää, ettei Cardano itsessään tarkoita virtuaalivaluuttaa.

Kyseessä on alusta ja oma universuminsa, jonka sisällä toimivasta valuutasta käytetään nimitystä ada. Logiikka on siis sama kuin Ethereumin ja sen sisällä toimivan valuutan, etherin, tapauksessa.

Kun puhe on valuutasta, ovat Cardano ja ada kuitenkin käytännössä sama asia, sillä ada-nimistä valuuttaa ei ole olemassa Cardanosta erillään.

Cardano (ADA) pähkinänkuoressa:

  • Laskettu liikkeelle syyskuussa 2017
  • Perustuu lohkoketjuteknologiaan
  • Kokonaismäärä 45 miljardia yksikköä
  • Haastamassa erityisesti pitkään kryptovaluuttojen kakkosena keikkuneen Ethereumin

Cardano on siis varsin tuore projekti, jonka kehittäminen alkoi vuonna 2016.

Sen takana on hongkongilainen yritys nimeltä IOHK (Input Output Hong Kong), jonka tavoitteena oli luoda kaikessa yksinkertaisuudessaan parempi versio Ethereumista.

Tässä onnistuminen vaikuttaa lupaavalta, siltä Cardano singahti kohti virtuaalivaluuttamaailman kermaa melkeinpä välittömästi syyskuussa 2017 tapahtuneen ada-valuutan liikkeellelaskun jälkeen.

Cardano perustuu monen muun kryptovaluutan tavoin lohkoketjuteknologialle.

Se tukee Ethereumin ja monen muun kilpailijansa tavoin älysopimuksia, lohkoketjussa itsenäisesti toimiva tietokoneohjelmia, jotka solmivat ja toteuttavat sopimuksia itsenäisesti.

Cardano mahdollistaa esimerkiksi bitcoin-siirtoja nopeammat transaktiot ja sen lohkoketju on äärimmäisen luotettava.

Sen suojauksessa on huomioitu muun muassa mahdollisuus kvanttitietokoneiden tekemiin hyökkäyksiin, mitä pidetään potentiaalisena uhkana Bitcoin-lohkoketjulle.

Voiko Cardanon ada-valuuttaa louhia?

Myös Cardano perustuu lohkoketjulle, mutta käytössä ovat eri konstit, minkä vuoksi louhijoiden palveluksia ei tarvita eikä valuuttaa näin ollen voi tienata hintavia supertietokoneita hankkimalla.

Cardanossa käytössä on niin sanottu Ouroboros Proof of Stake- eli PoS-algoritmi, jossa raskasta louhintaa ei tarvita järjestelmän pyörittämiseen lainkaan.

Sen sijaan lohkoketjua ylläpitävät palvelimet eli nodet saavat palkkaa sen mukaan, paljonko niillä on hallussaan valuuttaa.

Siinä missä esimerkiksi Bitcoinin lohkoketju vaatii toimiakseen louhijoita, pääsee Cardano samaan lopputulokseen Ouroborosin ansiosta niin sanotun slot leaders -järjestelmän avulla ilman louhintaa.

Suurimmat kryptovaluuttajärjestelmät Bitcoin ja Ethereum käyttävät kumpainenkin Proof of Work- eli PoW-algoritmia. Kuten algoritmin nimestäkin voi päätellä, tämä järjestelmä vaatii pyöriäkseen valtavasti työtä – käytännössä siis louhijoiden tietokoneiden laskentatehoa. Palkaksi louhinnasta laitteistonsa työhön uhraavat louhijat saavat louhimaansa valuuttaa.

Cardano ostaminen ja myynti

Cardanon lohkoketjun ylläpitämiseen ei tarvita louhintaa, joten valuuttaa haltuunsa haluavien on yksinkertaisesti ostettava sitä.

Cardanon kryptovaluutta ada kuuluu useiden eri markkinapaikkojen valikoimiin, joten ostaminen käy varsin helposti.

Varmista aina, että ostat kryptovaluuttaa luotettavaa ja tunnettua väylää hyödyntäen, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Markkinapaikoilla ja kryptovaluuttapörsseissä voit sekä ostaa että myydä adaa.

VEROTUS

Virtuaalivaluutoilla tehdyt myyntivoitot ovat veronalaista tuloa, joten myös Cardano-sijottajan on tärkeä muistaa, että verokarhu haluaa osansa mahdollisista tuotoista.

Tuotot on ilmoitettava verottajalle oma-aloitteisesti veroilmoituksella sitten, kun kryptovaluutta on vaihdettu viralliseksi valuutaksi eli vaikkapa euroiksi.

Vahvuudet & heikkoudet

+

Cardano on kaikkien aikojen ensimmäinen lohkoketjuprojekti, joka on saanut alkunsa akateemisen tutkimuksen pohjalta.

Tarkoituksena on vastata sekä käyttäjien että virallisten tahojen, kuten valtioiden sääntelyelinten, tarpeisiin.

Tämä ei miellytä niitä kryptovaluuttaharrastajia, jotka toivovat vaihtoehtovaluutoilta nimenomaan nykyisenkaltaisen talousjärjestelmän horjuttamista ja Cardanoa onkin kritisoitu tästä suuntauksesta.

Cardano-alustan ada ei vielä toistaiseksi ole käypää valuuttaa kovinkaan monen tuotteita tai palveluita myyvän yrityksen kirjoissa, mutta nuoren valuutan on tarkoitus vallata tulevaisuudessa alaa etenkin netti- ja mobiilipelaamisen saralla.

4.6/5

Kryptoja markkinoiden