Cardano 2021 ja ADA-token – Lue tietopaketti

Cardano on platform eli ohjelmointialusta, jonka tarkoituksena on olla skaalautuva, kestävä ja yhteensopiva lohkoketjuteknologia muiden kryptovaluuttojen kanssa. Tämä 3. sukupolven platform-projekti taistelee muun muassa Ethereumin, EOSin ja Tronin kanssa platformien herruudesta. Itse platformia kutsutaan Cardanoksi ja sen token on ADA. Molemmat ovat saaneet nimensä suurilta matemaatikoilta!

Miksi Cardano voisi olla platformien kuningas? Nouseeko pieni sähkönkulutus valttikortiksi? Lue lisää alta!

cardano
ADA
Cardano
USD
$2.12
EUR
€1.81
GBP
£1.56

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Cardano on tällä hetkellä kovassa nosteessa. Pitkään odotettu Alonzo-päivitys julkaistiin syyskuussa, josta kerromme lisää alempana.

Sisällysluettelo

Cardano (ADA) kryptovaluutta

Ymmärtääkseen Cardanoa, kannattaa perinteinen kryptovaluutta-ajatus (kuten Bitcoin ja Litecoin) laittaa hetkeksi sivuun ja avata mieli erilaiselle ajattelulle. Cardanosta puhuttaessa on aivan ensimmäiseksi tärkeä ymmärtää, ettei Cardano itsessään tarkoita virtuaalivaluuttaa. Cardano on alusta ja oma universuminsa, jonka sisällä toimivasta tokenista eli kryptovaluutasta käytetään nimitystä ADA. Logiikka on siis sama kuin Ethereumin ja sen sisällä toimivan virtuaalivaluutan, Etherin tapauksessa. Kerromme lisää Cardanon teknologiasta omassa kappaleessaan.

Cardano on varsin tuore projekti, jonka kehittäminen alkoi vuonna 2015 ja julkaisu vuonna 2017. Henkilö Cardanon takana on Charles Hoskinson, yksi Ethereumin perustajista. Cardanon kehittämiseksi perustettiin yritys nimeltä IOHK (Input Output Hong Kong), jonka tavoitteena oli luoda kaikessa yksinkertaisuudessaan parempi versio Ethereumista. Platform sai nimensä renesanssin aikana vaikuttaneelta italialaiselta matemaatikolta Gerolamo Cardanolta. ADA-token taas nimettiin englantilaisen matemaatikon, Ada Lovelacen, mukaan. Hoskinson on itsekin matemaatikko ja häntä pidetään todella älykkäänä lohkoketjukehittäjänä.

ADA-token on Cardanon platformin virtuaalinen valuutta. Jokainen ADAn siirto todentuu Cardanon lohkoketjuun ilman kolmannen osapuolen varmennusta. Se toimii välittäjänä platformin sisäisissä toiminnoissa ja platformin käytöstä koituvat kulut maksetaan ADAlla. Jokaisella ADAn holdaajalla on myös osuus (stake) Cardano ekosysteemistä, sillä ADAa ei voi louhia.

Cardanon ostaminen

Cardano on suosittu kryptovaluutta, jota saa helposti ostettua useimmista tunnetuimmista kryptovaluuttapörsseistä sekä varmasti monelta aloittelevalta palveluntarjoajalta. Kuten jokaisen virtuaalivaluutan ostamisessa, myös Cardanon ostamisessa kannattaa noudattaa varovaisuutta ja tehdä omat tutkimuksensa palveluntarjoajasta. Me suosittelemme tällä hetkellä ostoalustaksi eToroa alustan käyttäjäystävällisyyden ja monipuolisuuden vuoksi. eTorolla on jo yli 20 miljoonaa käyttäjää. 

Opas: Näin ostat virtuaalivaluuttaa!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, mm. Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan kryptovaluuttaa, paina haluamasi valuutan kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

 

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Cardanon visio

Cardanon whitepaper on mielenkiintoinen, koska se on kehitetty tieteen maailmasta tutulla vertaisarvioinnin (peer reviewed) menetelmällä. Whitepaperia ja koodia jaettiin alan eksperteille ympäri maailman luettavaksi ja tutkailtavaksi ensin, ennen kuin varsinainen työ saatettiin käyntiin. Tämä on epätyypillinen lähestymistapa kryptomaailmassa!

Cardano on kehitetty ratkomaan kolmea ongelmaa – skaalautuvuus (scalability), kestävyys (sustainability) ja yhteentoimivuus (interoperability).

  • Skaalautuvuudessa Cardano pyrkii tarjoamaan nopeat transaktiot per sekunti, tiedonsiirtoon nopeutta sekä tiedon säilytykseen edistyksellisiä ratkaisuja. Tiedonsiirrossa käytössä on RINA (Recursive InterNetwork Architechture), jonka avulla tiedon liikkumista nopeutetaan teknologialla, jossa käyttäjät muodostavat pienempiä, toisilleen kommunikoivia ryhmiä. Datansäilytys on toistaiseksi vielä halpaa, mutta tähänkin voi tulla muutos. Siksi Cardanokin varautuu ratkaisuilla!
  • Kestävyyttä Cardanossa lisää sen avoimuus käyttäjiä kohtaan. Cardano keräsi rahaa ICO:lla eli kolikon listautumisannilla, mutta nämä rahat eivät luo kestävää pohjaa. Varoja kerätään nykyään lohkoketjussa tapahtuvien siirtojen kuluilla. Käyttäjät halutaan sitouttaa Cardanon kehitystyöhön mukaan. Käyttäjille on annettu valta vaikuttaa, mihin projektiin haluavat antaa transaktiokulunsa. Ajoittain eniten ääniä saaneet projektit valitaan ja he saavat tarvitsemansa sijoituksen siirtokuluista kertyneestä ”kassasta”.
  • Yhteentoimivuus tai sen puute on iso ongelma kryptovaluutoissa. Vielä vuonna 2021 eri kryptovaluuttojen lohkoketjut eivät usein voi kommunikoida toistensa kanssa tai toimia yhteydessä toisiinsa. Cardano haluaa olla erilainen valuutta ja uskoo, että tulevaisuudessa on useita valuuttoja, eikä vain muutamaa ”voittajaa”. Cardanon lohkoketju pyrkii olemaan ”Internet of Blockchains” eli eri lohkoketjuja yhdistävä ja ymmärtävä lohkoketju. Cardano huomioi myös pankit ja julkiset toimijat. Näille kehitetään ratkaisuja, joissa esimerkiksi perinteiset anonyymit kryptovaluuttasiirrot voitaisiin myös tehdä niin, että maksun lähettäjä, saaja ja tarkoitus liitettäisiin suoritukseen mukaan näin halutessa!

Cardanon teknologia

Ensisijaisesti Cardano on teknologialtaan platform.

Cardano kilpailee muiden platform-projektien kanssa (esim. äsken mainittu Ethereum sekä TRON ja Polkadot) parhaasta alustasta, jossa käyttäjät toteuttavat esimerkiksi älysopimuksia ja validitointia. Validitointi (varmistaminen) on ollut kuuma puheenaihe, koska lohkoketjun avulla on mahdollista ostaa digitaalisia ”esineitä” NFT-teknologian (NFT – non-fungible token) myötä, kuten meemejä tai vaikkapa videoklippi upeasta koripallon highlight-donkkauksesta. Lohkoketjuun merkitään omistajaksi NFT:n ostanut käyttäjä ja ”esineen” omistuksesta jää todiste pysyvästi lohkoketjuun tarkistettavaksi tulevaisuudessa. Nämä ovat kaksi tapaa hyödyntää platformeja ja lohkoketjua.

Tällä hetkellä Cardano tarjoaa ratkaisuja koulutuksen, jälleenmyynnin, hallinnon, talouden ja terveydenhuollon palveluihin. Tulevaisuudessa keksitään varmasti vielä useita tapoja lisää hyödyntää tätä teknologiaa. Siksi kilpailu parhaasta suorituskyvystä ja sovelluskehityksestä vauhdittaa platformien kilpailua. Tässä kehitystyössä on paljon samaa kuin älypuhelimien käyttöjärjestelmäkehityksessä ja -kilpailussa.

Opi lisää Cardanosta ja muista kryptovaluutoista lataamalla ilmainen kryptoaapinen

Cardanon kehitys

Cardanon historia on ollut vauhdikas lyhyestä taipaleestaan huolimatta. Heti aluksi kiinnostusta vauhditti kurssin huima nousu loppuvuodesta 2017, jolloin Cardanon ADA-token yli kymmenkertaisti arvonsa ja ampaisi kymmenen suurimman kryptovaluutan joukkoon. All time high-lukema on tällä hetkellä saavutettu helmikuussa 2021, kun yhden Adan hinta oli puolessatoista dollarissa – 1,48 dollaria kappaleelta.

Adan kehitykseen tulevaisuudessa vaikuttanee sen listautuminen yhteen suurimmista Yhdysvaltain kryptovaluuttapörsseistä, Coinbaseen. Coinbase ottanee Adan Coinbase Pro-käyttäjien palveluun maaliskuussa 2021, kun tarpeeksi Ada-tokeneita on siirretty palveluun. Yleensä hetken päästä tästä listattu valuutta listataan myös ilmaiskäyttäjien saataville, joka yleensä vaikuttaa valuutan kysyntään jopa räjähdysmäisesti.

Cardano Alonzo-päivitys

Cardanon lohkoketjuun on vihdoin tullut pitkään odotettu Alonzo-päivitys. Alonzo mahdollistaa älysopimusten tekemisen ekosysteemiin. Älysopimukset ovat olennainen osa hajautettujen rahamarkkinasovellusten toiminnallisuutta ja tulevat tekemään Cardanosta odotuksen arvoisen. Monia vuosia Cardanosta on jo puhuttu, että siitä puuttuu toiminnallisuuksia, mutta nyt toiveisiin on vastattu ja IOHK:n tiimi etenee roadmapin mukaan.

Alonzo päivitys tullaan julkaisemaan kolmessa eri osassa, mistä jokainen osa tuo verkkoon enemmän käyttäjiä lisää ja ongelmakohtia päästään ratkomaan. Internetissä on jo jonkin verran ollut puhetta kauan odotetusta Cardanon älysopimuspäivityksen toiminnallisuuksien rajallisuudesta, mutta ihmiset eivät osaa ottaa huomioon Cardanon hidasta kehitysprosessia. Päivityksiä tapahtuu hitaasti mutta ne ovat sitten valmistuessaan paljon parempia kuin muilla.

Opi lisää Alonzo-päivityksestä 

Cardanon louhinta

Myös Cardano (ADA) perustuu lohkoketjulle, mutta niiden tuottamiseen ovat käytössä eri keinot. Louhijoiden palveluksia ei tarvita eikä valuuttaa näin ollen voi tienata hintavia supertietokoneita hankkimalla. Cardanon (ADA) mainaus on mahdotonta, joten ainoat tavat saada ADAa on ostaa sitä kryptovaluuttapörssistä tai palkkiona steikkauksesta (staking).

Cardanossa käytössä on niin sanottu Ouroboros Proof of Stake- eli PoS-algoritmi, jossa raskasta louhintaa ei tarvita järjestelmän pyörittämiseen lainkaan. Tämä on etu verrattuna muihin raskaita laitteita ja sähkönsyöppöjä koneita vaativille louhittaville valuutoille. Sen sijaan lohkoketjua ylläpitävät palvelimet eli nodet saavat palkkaa sen mukaan, paljonko niillä on hallussaan valuuttaa (staking). ”Steikkaamansa” määrän perusteella noden on mahdollista päästä varmistamaan yhden lohkoketjun lohkon sisällä olevat transaktiot. Palkkioksi varmistetusta lohkosta node saa transaktiokulujen verran itselleen. Kun palkkio pysyy hyvänä, syntyy positiivinen kilpailu siitä, kuka pääsee varmistamaan uuden lohkon ja valuuttaa steikataan lisää. Negatiivinen puoli tässä mallissa on mahdollisten ”virheellisten transaktioiden” varmistaminen palkkion kiilto silmissä, mutta tällaisesta suorituksesta varmentajaa rankaistaan ottamalla steikatusta summasta valuuttaa pois.

Siinä missä esimerkiksi Bitcoinin Proof of Work-lohkoketju vaatii toimiakseen louhijoita ja laskentatehoa, pääsee Cardano samaan lopputulokseen Ouroborosin ansiosta niin sanotun slot leaders -järjestelmän avulla ilman louhintaa ja suurta sähkönkulutusta.

Suurimmat kryptovaluuttajärjestelmät Bitcoin ja Ethereum käyttävät kumpainenkin Proof of Work- eli PoW-algoritmia. Kuten algoritmin nimestäkin voi päätellä, tämä järjestelmä vaatii pyöriäkseen valtavasti työtä – käytännössä siis louhijoiden tietokoneiden laskentatehoa. Palkaksi louhinnasta laitteistonsa työhön uhraavat louhijat saavat louhimaansa valuuttaa.

Cardano lompakko

Kuten jokaisen kryptovaluutan kohdalla, myös paras Cardano lompakko pitkäaikaiseen säilytykseen on hardware lompakko. Tällaiset lompakot toimivat niin, että jokin fyysinen lompakko (hardware) liitetään tietokoneeseen, jotta kryptovaluuttoihin päästään käsiksi. Valuuttoja ei fyysisestä laitteesta huolimatta säilytetä tässä liitettävässä laitteessa, vaan lohkoketjussa. Kuitenkin tämä keino on huomattavasti turvallisempi, kuin muut tarjolla olevat vaihtoehdot!

Myös muilla vaihtoehdoilla on kuitenkin etunsa. Kryptovaluuttapörssissä säilyttäminen ja mobiililompakot ovat joustavampia ja nopeampia paikkoja siirellä valuuttoja, jos tarkoitus on tehdä esimerkiksi päivittäistä kauppaa kryptovaluutoilla tai jos maksat päivittäin ostoksia tai teet siirtoja virtuaalivaluutoissa. Kryptovaluuttapörssienkin turvallisuutta on koitettu parantaa kaksiosaisilla tunnistautumisilla, on ajoittain uutisoitu ikävistä tapauksista, joissa asiakkaat ovat menettäneet varojaan hakkerien hyökätessä sivustoille.

Suosittelemme pitkäaikaiseen säilytykseen hardware lompakkoa. Osta hardware lompakko aina uutena suoraan valmistajalta, ei koskaan käytettynä tai välikäsien kautta!

Cardano ja redditin #satoshistreetbets

Cardanosta käydään paljon keskustelua Redditissä kanavalla r/cardano. Tämä kanava on hyvin moderoitu Cardanon työntekijöiden toimesta ja heidän vastauksistaan voi oppia uutta Cardanosta ja ADAsta. Kanavalta löydät myös viime käden tietoa valuutasta sekä siihen kohdistuvista uutisista, esimerkiksi ajankohtaisista huijausyrityksistä. Redditissä on myös aktiivisia ryhmiä Cardanon kehityksestä kiinnostuneille, Cardanon steikkaajien ryhmä sekä Cardano_ELI5 ryhmä, jossa kysyjät saavat kysyä mitä vain ja aiheesta kiinnostuneet yrittävät vastata kuin ”selittäisi viisivuotiaalle” eli hyvinkin selkokielisesti.

Redditissä vaikuttaa myös ryhmä Satoshistreetbets, joka on kryptomaailman vastine wallstreetbets-ryhmälle, jonka toimien seurauksena GameStopin osake syöksyi huimaan nousuun. Satoshistreetbets ilmoitti olleensa tammikuussa Ripplen hinnannousun vaikuttajana, kun ryhmän keskustelut saattoivat saada ihmisiä ”pumppaamaan” eli ostamaan Rippleä aggressiivisesti. Vastaavaa satoshistreetbetsin pumppausta on epäilty Cardanon ADAsta helmikuussa. ADAn hinta nousi helmikuun 2021 alusta 0,34 Yhdysvaltain dollarista 1,32 dollariin kuun loppuun mennessä. 

Cardanon tulevaisuus

Cardanon perustajilla oli pitkän aikavälin suunnitelma (roadmap), joka toteutuu viidessä vaiheessa. Vuoden 2021 keväällä on tarkoitus siirtyä uuteen vaiheeseen, Gogueniin. Goguen-vaiheessa, jota voisi kutsua myös älysopimusvaiheeksi, Cardanoon tarkoituksena luoda uusia lohkoketjuteknologiaa hyödyntäviä sovelluksa, DAppseja (decentralized application), jotka mahdollistavat älysopimukset ja tiedonkulun applikaation sisällä ilman keskitettyä palvelinta. Jos nämä sovellukset menestyvät, niillä voi olla erittäinkin positiivinen vaikutus Cardanon (ADA) hintaan.

Cardanon arvoon vaikuttanee tulevaisuudessa suuresti kilpailu Ethereumin, Polkadotin, TRONin ja muiden platformien välillä. Platform-markkina saattaa muistuttaa paljon älypuhelinten käyttöjärjestelmäkehitystä ja sitä myöten suomalaisille tuttua Nokian menestystä ja tuhoa. Sovelluksia ja ratkaisuja kehitetään jatkuvasti. Yllättäen joku uusi ratkaisu saattaa ohittaa edellisen platform-valtiaan ja pakottaa aiemmat menestyjät tekemään uusia ratkaisuja.

Cardanon hinta on noussut paljon vuoden 2021 alussa. Kysymys kuuluukin – mistä nousu johtuu? Ja jatkuuko nousu vielä pitkään? Toiset epäilevät, että erilaiset kryptovaluuttaryhmät saattavat heiluttaa yksittäisten valuuttojen kysyntää. Toiset ovat varmoja, että Ada ja Cardano ovat seuraavat menestyjät platform-kilpailussa. Cardanon kurssi voikin siis vielä heilahdella paljonkin, ennen kuin se asettuu tiukasti taisteltuun asemaansa.

Cardano on energiaystävällisempi kuin Bitcoin

Kryptovaluuttojen suosio on noussut hurjasti. Suosion noustessa nousee myös uusia puheenaiheita kryptovaluuttojen ympäriltä. Yksi puhutuimmista on ollut kryptovaluuttojen louhinnan synnyttämä sähkönkulutus ja kestävän kehityksen näkökulma. Proof of Work-protokollalla louhittavat kryptovaluutat palkitsevat ahkeria louhijoita todennäköisemmin kuin pienellä tehokkuudella louhivaa. Ahkeruus tarkoittaa tässä kilpailussa suurempaa laskentatehoa. Suurempi laskentateho isompia ja tehokkaampia koneita. Ja tämä taas sitä, että sähkön kulutus nousee tällaisten laitteiden myötä. Isoimmat louhijat sijoittavat louhintalaitteistonsa suuriin teollisuushalleihin, jolloin niiden tuottama lämpö vaatii myös jäähdytyksen sekä muita sähkökäyttöisiä laitteita pitääkseen mainauksen käynnissä yötä päivää.

Cardanon etu on sen Ouroboros – Proof of Stake-protokollassa, jossa tällaista kilpailua ei synny. Protokolla ei vaadi minkäänlaisia louhintalaitteita, joten käytetyn sähkön määrä on vain se määrä, mitä yksittäiset tietokoneet lohkoketjussa käyttävät sähköä tapahtumien varmistamiseen.

Cardanon kehitystyössä ympäristövaikutukset ja skaalautuvuus ovat olleet tärkeitä kulmakiviä kehitystyölle. Kun skaalautuvuus ja lohkoketjuun tehtävä työ hoidetaan PoS-protokollalla, yksittäiset käyttäjät voivat parantaa asemiaan sitouttamalla projektiin enemmän rahaa. Eivätkä sitouttamalla projektiin enemmän kalliimpia ja sähköä paljon kuluttavia laitteita.

Cardanon vahvuudet ja heikkoudet listattuna

Cardano ja Ada ovat suosittuja tekijöitä kryptovaluuttamaailmassa. Tässä lyhyesti koottuna, mitkä tekijät voivat vaikuttaa niiden menestykseen positiivisesti tai negatiivisesti. Tässä kohtaa on myös hyvä muistuttaa kryptovaluuttakaupankäynnin perussäännöstä. Muista DYOR-periaate eli Do Your Own Research! Tee aina omat tutkimuksesi ennen kuin teet ostopäätöksiä.

+ Sähkönkulutus. Kestävä kehitys on mahdollisesti nousemassa vahvaksi teemaksi kryptovaluutoissa, kun Bitcoinin louhinnan sähkökuluista kohistaan paljon mediassa ja uutisissa. Adan pieni sähkönkulutus vähentää sen hiilijalanjälkeä, joka voi vauhdittaa sen suosiota kestävän kehityksen megatrendin myötä.

+ Selkeät kehitysvaiheet ja suunnitelma. Cardanolla on selkeä suunnitelma, jossa on määritelty selkeästi valuutan kehitysvaiheet. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, jos kaikki menee hyvin!

+ Coinbase-listautuminen. Etenkin lyhyellä aikavälillä listautuminen USAn suurimpaan kryptovaluuttapörssiin tulee antamaan Adalle ja Cardanolle hyvää nostetta.

+ Hoskinson. Intohimoinen kehittäjä valuutan taustalla luo hyvät olosuhteet pitkäaikaiselle kehitykselle. Hoskinson kertoo Cardanosta avoimesti ja esimerkiksi Youtubessa on useita hänen videoitaan ja vierailujaan eri kanavissa.

– Arvaamattomuus. Platformien herruudesta kilpailee useita eri tiimejä. Kun aikaisemmin mainitsimme, että tässä kehitystyössä on paljon samaa kuin älypuhelinten käyttöjärjestelmä kehityksessä, niin muistamme case Nokian. Aikansa selkeä ykkönen, mutta putosi kelkasta totaalisesti. Näin voi käydä myös näissä taistoissa. Joko Cardanon eduksi tai tappioksi.  

– Toistaiseksi Ethereumilla on pitkä etumatka. Ethereum on hyvin vahva platform ja vaikea nujerrettava. On hankala sanoa, onko platform-markkinoilla tilaa useammille platformeille. Johtuen siitä, että vuosikymmen sitten kukaan ei olisi osannut sanoa, mikä se sellainen platform on. Kehitys on nopeaa, mutta sen suuntaa on hankala arvioida!

– Käytetään usein erilaisissa huijauksissa. Ikävä puoli Adassa on, että sen ympärillä on ollut useita ”huijaus-airdroppeja” ja muita huijausyrityksiä, joissa kalastellaan kryptovaluutan käyttäjän tunnuksia tai kriittisiä tietoja niiden anastamiseen. Ole tarkka! Älä koskaan anna salasanaasi tai turvakysymyksiäsi, jos niitä kysytään viestillä, puhelimessa tai epäilyttävillä sivuilla.

Cardano kryptovaluutan verotus

Cardanon Ada-tokenilla tehdyt tuotot ovat verotettavaa pääomatuloa. Kryptovaluutoista verotettavaa pääomatuloa syntyy kahdella tavalla.

  1. Jos ostat tai olet ostannut Adaa aikaisemmin ja myyt sen myöhemmin voitolla pois
  2. Jos ostat tai olet ostanut Adaa ja käytät sitä maksuvälineenä jonkin tuotteen tai palvelun ostamiseen, kun Adan kurssi on omistusaikanasi noussut

Vuonna 2021 pääomatulovero on 30% ensimmäiseen 30 000 euroon asti ja sen ylittävältä osalta 34%.

Esimerkki tilanteesta 1. Olet ostanut 100 kpl Cardanon Ada-tokenia helmikuussa 2021 hintaan 0,40 euroa, yhteensä 40 euroa. Myyt tokenit helmikuun loppupuolella hintaan 1,00 euroa kappale, yhteensä 100 euroa. Verotettavaa tuloa syntyy 100e – 40e = 60 euroa. Tästä 60 eurosta maksat veroa joko 30% (60e x 0,3 = 18 euroa) tai 34% (60 x 0,34 = 20,40 euroa) riippuen pääomatulojesi määrästä.


Esimerkki tilanteesta 2.
Ostat Ada-tokenia 10 eurolla, kun valuutan kurssi on 0,90 euroa per kappale. Saat siis yhteensä 11,12 Ada-tokenia. Ostat seuraavana päivänä Ada-tokeneillasi piispanmunkin ja kahvin yhteishintaan 2 euroa. Kyseisenä päivänä Ada-tokenin kurssi on 0,94 euroa per kappale, joten käytät maksamiseen 2,12 Adaa.

2,12 Ada-tokenia maksoi sinulle 1,908 euroa ostaessassi ne. Myydessäsi niiden arvo oli kaksi euroa. Verotettava pääomatulo on näiden erotus (2,00 – 1,908 = 0,092 euroa ≈ 10 senttiä)

Verotettavaa pääomatuloa kertyy 0,10 euroa eli 10 senttiä. Tästä 10 sentistä maksat veroa joko 30% (0,10 x 0,3 = 0,03e) tai 34% (0,10 x 0,34 = 0,034e)

Verotettavat pääomatulot kryptovaluutoista ilmoitetaan itse ja maksetaan OmaVerossa. Säilytä ostokuitit sekä myynti/osto-tiedot ja päivät veroilmoitusta varten. Jotkut kryptovaluuttapörssit tarjoavat myynti- ja ostotiedot kätevästi suoraan taulukkona tai muuna tiedostona. Lisää kryptovaluuttojen verotuksesta voit lukea täältä.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Cardano on lohkoketjuteknologia, joka pyrkii ratkaisemaan haasteita skaalautuvuudessa, kestävyydessä ja yhteentoimivuudessa kryptovaluuttojen maailmassa. Cardano kilpailee muiden platform-teknologian virtuaalivaluuttojen kanssa. Cardanon teknologiassa toimivan tokenin nimi on Ada.

Cardanon kehitystyö on pitkäjänteistä työtä, joka toteutuu viidessä vaiheessa. Sen kehitystyö on ollut poikkeuksellista. Cardanon hintaan tulee vaikuttamaan sen menestys platformien herruudesta taistelevien kilpailijoiden kanssa. Cardanon suurin kilpailija platformeissa on Ethereum.

Jos Cardano menestyy älysopimusten maailmassa ja päihittää kilpailijansa, Cardanon arvo voi kasvaa suuresti. Viimeisimpänä nousupainetta Cardanolle aiheutti sen listautuminen yhteen USAn suurimmista kryptovaluuttapörsseistä, Coinbaseen.

Cardano on menestynyt platform-kilpailussa hyvin. Sen kehitystyö on poikkeuksellista vertaisarvioinnin takia ja se on toistaiseksi yksi kymmenestä suosituimmista kryptovaluutoista. Suuri etu Cardanolla on sen sähkönkulutuksessa, joka on hyvin vähäistä.

Cardano on lohkoketjuplatform, jonka pyrkimyksenä on luoda joustavia ratkaisuja tiedon siirtoon ja varmennukseen, rahasiirtoihin ja datan säilytykseen. Sen lohkoketjussa on mahdollista muodostaa älysopimuksia ilman ulkoisia välikäsiä ja tehdä todella nopeita tiedon tai valuutan siirtoa ilman keskittynyttä hallintoa. Cardanoa ei louhita, vaan sitä jaetaan käyttäjille lisää palkkiona suoritetuista lohkoketjuvarmennuksista.

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.