Dash (DASH) 2021 – Kattava tietopaketti Dashista

Usein ajatellaan, että kryptovaluutat ovat tulevaisuuden uusi valuutta. Totuus kuitenkin on, että harvat kryptovaluutat ovat tarpeeksi nopeita, jotta niitä voitaisiin hyödyntää jokapäiväisessä kaupankäynnissä. Dash-kryptovaluutta pyrkii luomaan vastauksen mm. nopeuden ongelmaan ja mahdollistaa yksityiset ja nopeat rahansiirrot kohtuullisilla kuluilla.

Vaikka Dash ei ole arvoltaan loistanut viimeisinä vuosina, Dash-valuutan historia on mielenkiintoinen ja valuutalla on kasvupotentiaalia.

Dash kryptovaluutan arvo tänään

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Mikä on Dash?

Dash kryptovaluutta on luotu vuonna 2014. Dashin loi amerikkalainen Evan Duffield, joka tutustui ensimmäisen kerran Bitcoiniin vuonna 2010, ja alkoi kehitellä paranneltua kryptovaluuttaa Bitcoinin pohjalta vuonna 2012.

Duffield identifioi kolme suurta ongelmaa, joille halusi kehittää Dashin myötä ratkaisun: transaktioiden yksityisyys, nopeus, sekä hallinnointi. Tuloksena syntyi Xcoin, joka pian uudelleennimettiin Darkcoiniksi. Vuonna 2015 Darkcoinin nimi vaihdettiin Dash:iin, sillä moni yhdisti Darkcoin nimen rikollisuuteen sekä alamaailmaan.

Dash on lyhenne sanoista digital cash. Vuonna 2021 Dash kryptovaluutta on maailman 42. sijalla, sen markkina-arvoltaan 2.19 miljardia.

Dashin käyttäminen

Dashin omien verkkosivujen mukaan Dashia voi käyttää esimerkiksi kahvin tai lentolipun ostamiseen – toisinsanottuna Dashia voidaan käyttää maksuvälineenä maksujen maksamiseen tai vastaanottamiseen. 

Dashin tavoitteena on olla yhtä likvidi, eli rahaksi muutettava kuin oikeat valuutat esimerkiksi Eurot tai Dollarit. Se on ainutkertainen yksityisyytensä vuoksi, sillä transaktioiden osapuolet eivät ole selvitettävissä.

Miinuspuolena Dashissa on se, että sitä voidaan helposti käyttää laittomissa transaktioissa.

Dash teknologia

Kryptovaluutat voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään: digitaaliset valuutat, platformit ja tokenit. Dashin perustajien tarkoituksena on ollut luoda kryptomarkkinoille valuutta tuotteiden ostamista varten, ja se kuuluukin digitaalisten valuuttojen ryhmään. Muita digitaalisia valuuttoja ovat esimerkiksi Bitcoin, sekä Litecoin, joiden pohjalle Dash Coinin lohkoketju perustuukin.

Dash kryptovaluutan toiminta perustuu kaksitasoiseen arkkitehtuuriin; louhijoihin, sekä masternodeihin. Louhijoiden tehtävä on sama kuin esimerkiksi Bitcoinin louhinnassa. Louhijat ovat vastuussa uusien lohkojen luomisesta ketjuun.

Dashin masternodet

Masternodet ovat toinen osa Dash kryptovaluutan kaksitasoista arkkitehtuuria. Käytännössä kuka tahansa voi olla masternode, ainoana vaatimuksena on omistaa 1000 Dash coinia, joten ajoittain masternodeksi ryhtyminen voi tulla hyvinkin kalliiksi.

Masternodet toimivat verkossa ja ovat ”tietokoneita”, jotka suorittavat transaktioita ja tallentavat lohkoketjua. Ne ovat vastuusa PrivateSend, sekä Instantsend ominaisuuksista. Masternodien päätehtävä on turvata Dashin alustaa ja varmistaa, että transaktiot ovat yhtä nopeita kuin normaalisti. Koska tämä on aikaa vievää työtä, masternodit saavat tästä palkkiota.

Vaikka masternodeksi ryhtyminen on kallista, masternodet saavat myös hyvän palkkion työstään. Palkkio yhden Dash coinin louhinnasta jakautuu kolmeen osaan; 45 prosenttia kokonaistuotosta joita syntyy Dash Coinin louhinnasta saavat masternodet, toiset 45 prosenttia menevät louhijalle, sekä loput 10 prosenttia Dashin kehitystyöhön.

2. maaliskuuta 2021, Dashin verkossa on ollut jo 4685 masternodia. Palkkion jakautumisen ansiosta Dash kryptovaluutta kykenee rahoittamaan itse oman kasvun ja kehityksensä. 10 prosentin tuotto menee Dashin kehitysrahastoon, joiden kohteista masternodet pääsevät äänestämään Dashin verkkosivuilla.

Dash valuutan privaattiominaisuudet

PrivateSend ominaisuuden ansiosta Dash Coinin kykenee tarjoamaan sen käyttäjilleen yksityisiä rahansiirtoja. Transaktion suorittajan sijaintia ei voida jäljittää, eikä lähettäjän tai vastaanottajan identiteetti ole selvitettävissä.

Normaali Dash transaktio suoritetaan 2.5 minuutissa, joten Dash on nopeampi kuin bitcoin, jolla kestää 10 minuuttia. Toisaalta, jos olet esimerkiksi kaupassa, ja rahan tulisi siirtyä heti, että saat ostoksesi, 2.5 minuuttia voi olla pitkä aika odottaa. Jos haluat käyttää Dashcoinia nopeisiin rahansiirtoihin, sinun tulee maksaa pieni lisämaksu päästäksesi hyödyntämään Dash Coinin InstantSend ominaisuutta. InstantSend ominaisuuden avusta Dash transaktiot ovat heti masternodejen hyväksyttävissä, ja täten transaktio voidaan suorittaa muutamassa sekunnissa.

Dashin osto vai louhinta?

Kuten monet muut, myös Dashin transaktiot ovat suojattu käyttämällä Proof of Work (PoW) louhintaa. Prosessi toimii siten, että tehokas tietokone prosessoi haun matemaattisesti hankalille ratkaisuille, joita X11 algoritmi kehittää.

Käytännössä kuka tahansa voi aloittaa louhinnan omistamalla tietokoneen sekä internet yhteyden. Louhintaan voi käyttää tietokoneen CPU:ta, ajaa prosessin GPU:n kautta, tai ostaa louhintaan erikoistuneen ASIC tietokoneen. Jos Dash Coinia haluaa louhia tehokkaasti, on suositeltavaa käyttää ASIC tietokonetta. Usein louhintaan vaadittavat laitteet ovat kalliita ja sähkönkulutus nousee suureksi. Voitaisiin siis ajatella, että Dash-valuutan osto on kannattavampaa, kuin louhinta, etenkin jos ei ole aikomusta sijoittaa Dashiin suuressa määrin.

Osta Dash-kryptovaluuttaa eTorossa!

Opas: Näin ostat virtuaalivaluuttaa!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, mm. Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan kryptovaluuttaa, paina haluamasi valuutan kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

 

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Dash kryptovaluutan kurssikehitys

Kun Dash kryptovaluutta julkaistiin markkinoille, sen aloitushinta oli 0.12 dollaria. Elokuuhun 2016 mennessä yhden Dashin arvo oli jo noussut 12 dollarin kieppeille.

Vuonna 2017 kun altcoinien suosio oli nousussa, myös Dashin kurssi nousi huimasti ja sen ATH (all time high) hinta oli korkeimmillaan tuolloin 1508 dollaria. Kuplan puhjetessa arvo laski 80 dollariin. Dash hinta on ollut vuonna 2021 korkeimmillaan 271 eurossa (helmikuu).

Opi lisää Dash kryptovaluutan kurssista

Miltä Dashin tulevaisuus näyttää?

Dashin päätavoitteena on kehittää valuutasta digitaalinen valuutta, joka on ominaisuuksiltaan uniikki ja toimii paremmin kuin mikään muu valuutta maailmassa.

Dashilla on jo tällä hetkellä ominaisuuksia, mitä suosituimmilla kryptovaluutoilla, esimerkiksi bitcoinilla, ei ole. Tällä hetkellä Dash Coin on ainoa virtuaalivaluutta, jossa on privaattiominaisuudet käytössä. Dash Coin kuitenkin häviää monelle muulle kryptovaluutalle markkinointinsa puolesta, jonka vuoksi monet eivät tiedä valuutasta tarpeeksi.

Dashia kehitetään jatkuvasti ja Dashille onkin suunnitteilla oma platforminsa, nimeltä Evonet. Evonetin tavoitteena on luoda Dash Coinista ensimmäinen P2P-valuutta, joka toimii pilvipalvelun lailla. Palveluun kuuluu kyky siirtää Dash Coinia pelkän käyttäjänimen avulla, sekä luoda oma kontaktilista, joka helpottaa siirtojen tekoa.

Dash vs. Bitcoin

Jotkut sanovat, että Dash on yksi Bitcoinin suurimmista haastajista sen edistyneiden ominaisuuksiensa ansiosta. Yksi merkittävimmistä eroista Dash kryptovaluutan, sekä Bitcoinin välillä on transaktioiden nopeus. Dash Coin käyttää samaa Proof of Work-algoritmia, mutta uusia lohkoja syntyy 2.5 minuutin välein, eli neljä kertaa Bitcoinia nopeammin.

Bitcoinin louhinnasta tuotto menee itse louhijalle, kun taas Dashin louhinnassa tuotto jaetaan kolmeen osaan; louhijalle, masternodelle, sekä kehitystyöhön. Tämä Dash kryptovaluutan kehitystyöhön menevä osa on tärkeä, sillä se mahdollistaa uusien innovaatioiden kehityksen ja vie Dashia eteenpäin. Jos Bitcoinin toimintaan halutaan tehdä muutoksia, niitä on vaikeaa tehdä, sillä Bitcoinilla ei ole samankaltaista äänestysjärjestelmää käytössään, kuin Dashilla.

Dashilla ja Bitcoinilla on erilaiset järjestelmät transaktioiden siirrossa. Transaktiot bitcoinin lohkoketjussa tulee olla kaikkien nodejen hyväksymiä, mikä hidastaa prosessia, kun taas Dash coinin transaktiot hyväksyvät masternodet. Tämän lisäksi Dash Coinilla on halvempaa suorittaa transaktioita.

Yksi Bitcoinin ongelmista on, että sen lohkoketju on täysin julkinen. Verrattuna Dash Coinin PrivateSend ominaisuuteen, Bitcoin on hyvin jäljessä, sillä Bitcoinin transaktioista voi jokainen nähdä julkisen osoitteen mistä transaktio on lähetetty, mikä oli transaktion arvo ja edelliset siirrot, jossa kyseistä bitcoinia on käytetty.

Lisäksi Dashia voidaan yleisesti vaihtaa muihin valuutoihin, kun taas Bitcoinillla tämä ei ole mahdollista edellisen syyn takia. Vaikka kaikki bitcoinit ovat käytännössä samanarvoisia, voi joku käyttäjä kieltäytyä ostamasta bitcoinia jota on aiemmin käytetty laittomaan tarkoitukseen, ja tämä laskee kyseisen bitcoinin arvoa.

Dash lompakko

Dash lompakko on ohjelma, jonka avulla voit säilyttää, sekä lähettää ja vastaanottaa Dash kryptovaluuttaa. Ohjelman sisällä on yksityisiä ja julkisia avaimia, jotka muodostavat pareja. Yksityistä avainta käytetään, kun lähetät rahaa toiselle osapuolelle. Julkista avainta käytetään maksujen vastaanottamiseen, muut käyttäjät voivat lähettää julkiseen osoitteeseesi rahaa. Dashille on paljon erilaisia lompakkovaihtoehtoja, mutta mikä olisi paras?

Mikäli sinulla on hallussasi suuri määrä Dash kryptovaluuttaa ja aikomuksenasi on pitää niitä pitkään, paras vaihtoehto on säilyttää valuuttaa hardware lompakossa. Esimerkkejä hardware lompakoista ovat Ledger Nano S, Trezor, tai MyDashWallet.

Jos sinulla on pienempi summa, tai käytät rahaa aktiivisesti, on suositeltavaa tallettaa Dash kryptovaluutta esimerkiksi viralliseen Dash iOS lompakkoon.. Muita mahdollisia vaihtoehtoja ovat online, software, mobiili tai fullnode lompakot.

Voit myös säilyttää Dash-valuuttasi eToron alustalla tai hyödyntää eToron omaa eWallet-lompakkoa, jonka voit ottaa automaattisesti käyttöösi kryptovaluuttojen ostamisen yhteydessä.

Osta Dash-kryptovaluuttaa eTorossa!

Top10 kryptovaluutat 2021 + Dash

Alta voit tutkia Dashin reaaliaikaista kurssia ja vertailla sitä tämän hetken top10 kryptovaluuttojen kursseihin.

Dash verotus

Dash osto-ja myyntivoittoa verotetaan pääomatuloveron mukaisesti. Alle 30 000€ tuotoista maksetaan veroa 30 prosenttia, ja yli 30 000€ summista maksetaan 34 prosenttia.

Esimerkki; jos ostat yhden Dashcoinin, jonka arvo on ostohetkellä 2000 euroa. Myyt Dashcoinin kun sen hinta on noussut 3000 euroon, joten saat 1000 euroa voittoa. Sinun tulee aina vähentää nykyisestä arvosta maksamasi ostohinta, sekä varainsiirtovero. Jos olet maksanut välityspalkkiota tai toimitusmaksuja, vähennä myös nämä myyntihinnasta (Tässä esimerkissä oletetaan, että näitä ei ole). Tästä voitosta peritään veroa 30 prosenttia, joten yhteensä maksat veroja 300 euroa.

Jos sinulla on useampi Dash Coin, niiden myydissä noudatetaan FIFO-periaatetta (First In – First Out). Tämä tarkoittaa, että voitot ja tappiot lasketaan sen mukaan missä järjestyksessä Dash-valuutat on hankittu. 

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Dash on kryptovaluutta, jonka toiminta perustuu samaan lohkoketjuteknologiaan kuin Bitcoin, sekä Litecoin. Se on teknologisesti muilta ominaisuuksiltaan monia kilpailijoitaan edellä muun muassa sen nopeuden ja yksityisten rahansiirtojen ansiosta.

Dashia voi käyttää yksityisiin, nopeisiin P2P rahansiirtoihin. Tämän lisäksi Dash-valuuttaa voi käyttää sijoituskohteena. 

Dashin kehittyneen teknologian ansiosta, ja uusien ominaisuuksien vuoksi Dashilla on hyvät kasvumahdollisuudet, jolloin myös monet sijoittajat saattavat kiinnostua enemmän. Dash valuutassa on siis potentiaalia sijoituskohteeksi vuonna 2021.

Dash-valuuttaa voi ostaa monelta eri sijoitusalustalta tai kryptopörssistä. Me suosittelemme eToroa alustan turvallisuuden, käyttäjäystävällisyyden ja edullisten kulujen vuoksi. 

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.