Dash (DASH)

Virtuaalivaluuttojen kasvavaan joukkoon kuuluva dashin arvo voi vaihdella suurestikin lyhyen ajan sisällä, mutta sen on huomattu olevan tasaisempi verrattuna moneen muuhun virtuaalivaluuttaan.

Perustajien tarkoituksena onkin ollut tuoda markkinoille digivaluutta käyttöä eli tuotteiden ostamista varten, jota tietyt siihen tehdyt ominaisuudet tukevat tasaisemman arvontuonnin ansiosta. Se houkuttelee käyttämään tätä valuuttaa päivittäisissäkin ostoissa.

Dash-kryptovaluutta pyrkii päivittäisen kaupanteon välineeksi perinteisien valuuttojen rinnalle.

Jo nyt virtuaalivaluutan voi yhdistää joihinkin Debit- ja Credit- korttiominaisuuksiin, jolloin kryptovaluutta arkipäiväistyy tavalliseen käyttöön.

Dash tulee sanoista Digital Cash eli digitaalinen käteinen. Organisaation taustalla on alun perin amerikkalainen ohjelmistokehittäjä Evan Duffield, joka siirtyi myöhemmin Duffield in Dash Labs -yhtiöön.

Hänen jälkeensä vetovastuun on ottanut Ryan Taylor. Digivaluutan hyväksi toimii erinäisiä yhtiöitä ja organisaatioita, esimerkiksi Arizona State University tekee tutkimuksia sen verkoston parantamiseksi.

Tavoitteena on saada Dash toimimaan kuten perinteinen valuutta ja vuonna 2018 onkin luvattu seuraava vaihe valuutan käytön helppoutta ajatellen.

Dashin hankinta ja käyttäminen on kannattavaa mm. seuraavista syistä johtuen:

  • Nopeammat rahansiirrot InstantSend-palvelun takaamina vain 4 sekunnissa
  • Parannettu yksityisyydensuoja PrivateSend-toiminnon välityksellä
  • Keskitetty hallinto ja rahoitussysteemi
  • Korkea salausteknologia takaa turvalliset rahansiirrot ja anonymiteettisuojan
  • Maailmanlaajuinen verkosto mahdollistaa maksuliikenteen missä ja milloin tahansa
  • Rahansiirrot ovat edullisempia kuin moni muu perinteinen vaihtoehto

Louhinta

Dashin olemassaolo perustuu louhittaviin lohkoihin, joita tulee olemaan yhteensä 18 miljoonaa kappaletta uuden lohkon syntyessä joka 2,5 minuutti.

Kuka tahansa voi hankkia laitteiston virtuaalivaluutan louhimista varten ja saada siitä korvauksia.

Louhimistoiminnan aloittamista kannattaa harkita tarkasti etukäteen, sillä ainoastaan louhintaan tarkoitetut laitteet ovat kalliita ja myös toimintaan tarvittava sähkön kulutus on suurta.

Louhinnan tuotosta 45 % maksetaan louhijoille. Mikäli tavalla tai toisella hankkii itselleen Dash-valuuttaa 1000 kpl tai yli saa Masternoden kautta äänestysvallan ja myös 45 % louhimistuotoista.

Toimintaa ja rahasiirtoja nopeuttavia Masternodeja on tällä hetkellä yhteensä n. 3400 kappaletta 22 eri valtiossa.

Dashin osto & myynti

Dash-kryptovaluutan ostaminen ja myyminen käy valuuttapörsseissä, kuten Binance tai suoraan yksityishenkilöiden kesken.

Ensin tulee ensin hankkia Dash-kukkaro. Tämän jälkeen voi siihen ostaa itse valuuttaa ja käyttää sitä sen hyväksymissä paikoissa tai jakaa muiden käyttäjien kesken.

Vaikka Dash on kohottanut arvoaan muiden kryptovaluuttojen tapaan, ei se kuitenkaan yllä samoihin lukemiin esimerkiksi Bitcoinin ja Litecoinin kanssa. Tämä voi toisaalta olla mahdollisuus nyt ostaville.

Missä dashit käyvät valuuttana?

Dash hyväksytään jopa 20 000 myyjän toimesta pääosin internetiin liittyvässä kaupankäynnissä.

Arvioidaan, että yhä useampi hyväksyy valuutan tulevaisuudessa, sillä se tarjoaa alhaisempien kulujensa vuoksi verrattuna esimerkiksi korttimaksuihin.

Vuonna 2018 markkinoille luvattu Dash Evolution mahdollistaa ostot yhdellä klikkauksella.

Historiaa

Dash tuotiin markkinoille 18.1.2014, mutta se käytti kymmenen päivän verran nimeä XCoin ja tämän jälkeen yli vuoden verran Darkcoin-nimeä, kunnes alamaailmaan liitetty nimi vaihdettiin nykyiseksi.

Tiimissä on tällä hetkellä n. 30 koko- ja 20 osa-aikaista työntekijää sekä kymmeniä vapaaehtoisia. Dash kehitettiin alun perin korjaamaan eräitä Bitcoinin heikkouksia tehden siitä nopeamman ja anonyymimmän kuin edeltäjänsä. Nyt kymmenenneksi yleisin virtuaalivaluutta on yksi vanhimmista.

Verotus

Mahdollisesti ansaitut tuotot tulee ilmoittaa veroilmoituksessa pääomatulojen osiossa.

Alle 30 000 € tuotoista maksetaan 30 % ja suuremmista summista 32 % veroa. Mahdollisia tappiovähennyksiä ei oteta huomioon.

Ostosten tekeminen realisoi virtuaalivaluutan euroihin. Virtuaalivaluuttakaupoissa ja niiden tuottojen laskemisessa noudatetaan FiFo-periaatetta eli ensin hankitut kolikot myydään pois ensimmäisenä.

Alan ollessa uusi ja muuttuva, kannattaa ajankohtaiset verotustiedot kuitenkin aina varmistaa Verohallinnon sivuilta.

4.6/5

Kryptoja markkinoiden