Dogecoin (DOGE) kryptovaluutta 2021

Dogecoin (DOGE) on vitsiksi suunniteltu kryptovaluutta, jopa Dogecoinin kehittäjät ovat näin maininneet Reddit-keskustelupalstoilla.

Dogecoinilla ei ole määriteltyä maksimimäärää, vaan määrä lisääntyy joka vuosi. Dogecoin on kaikilla mittapuilla mitattuna melko huono sijoitus, silti sen kurssi nousee. Mistä on kysymys?

Internet rakastaa hauskoja asioita, ja Dogecoin on yksi niistä. Sen kurssi on ollut vuoden alussa vain sentin osia, nyt kymmeniä senttejä ja Dogecoin markkina-arvo tässä kuussa onkin viidenneksi suurin kaikista, 58 miljardia dollaria.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Mikä on Dogecoin?

Dogecoinin perustajina toimivat insinöörit Billy ”Shibetoshi Nakamoto” Markus ja Jackson Palmer. He halusivat luoda maksujärjestelmän, joka toimii saman tien, on hauska sekä riippumaton perinteisistä pankkikustannuksista. Dogecoinin logona toimii Shiba Inu -rotuisen koiran naama, mikä on lähtöisin internet meemistä. 

Dogecoin julkaistiin ensimmäisen kerran 6.12.2013, ja se keräsi itselleen nopeasti internet yhteisön. Ensimmäisen kuukauden aikana sivusto Dogecoin.com keräsi yli miljoona vierailua. Dogecoin kohtasi myös ensimmäisiä nopeita kurssiliikkeitään, jopa 300 % kurssinousu 3 vuorokauden aikana. Kiinalla oli silloin menossa kryptovaluuttoihin liittyviä toimenpiteitä, mm. kielto, ettei kiinalaiset pankit saa sijoittaa Dogecoiniin. Sen jälkeen Dogecoin koki ensimmäisen ison laskunsa, 80 % kurssilasku nopeassa ajassa.

Dogecoiniin kohdistui myös hakkerointeja ja sen seurauksena siitä tulikin internetin puhutuin kryptovaluutta. Hetkellisesti Dogecoinin vaihtovolyymi oli enemmän kuin kaikki kryptovaluutat yhteensä, kuitenkaan kokonaisarvo ei noussut suuremmaksi kuin Bitcoinin. Hinnanmuutokset ovat olleet vuosien aikana aikamoisia ja Dogecoinin arvo on 2021 noussut melkein 200 kertaiseksi.

Opas: Näin ostat virtuaalivaluuttoja!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, mm. Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan kryptovaluuttaa, paina haluamasi valuutan kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Vastuunvapaus: Sijoittaessa on aina riskinä rahan menettäminen. Huomioi eTorossa sijoittamisen kulut. Lisätietoa: etoro.com/fi/trading/fees

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Miten Dogecoin toimii?

Dogecoin teknologia perustuu Litecoiniin ja on siitä aika suora kopio. Lohkoketjujen kopiointi on aika yleistä, sillä ne perustuvat todella usein avoimeen lähdekoodiin ja kuka tahansa voi tehdä itselleen oman versionsa. Koska Dogecoinin teknologia perustuu Litecoiniin, on se myöskin Proof Of Work konsensusalgoritmiin perustuva kryptovaluutta, eli Dogecoinia voi louhia ja sitä kautta muut tietokoneet ylläpitävät lohkoketjua.

Dogecoinin louhinnassa käytetään algoritmia nimeltä Scrypt, joka on sama algoritmi mitä myös Litecoinissa käytetään. Tällä on aikoinaan yritetty estää louhimisen helppoutta, sillä Scrypt-algoritmilla louhintaan voi käyttää vain tietyn tyyppisiä välineitä. Nykyään etu on kadonnut, sillä teknologia on kehittynyt eteenpäin ja nykyään valmistetut louhintalaitteet pystyvät myös louhimaan Dogecoinia.

Dogecoinissa uusia lohkoja muodostuu minuutin välein ja samalla luodaan 10 000 uutta Dogecoinia, mikä tarkoittaa, että Dogecoin soveltuu hyvin nopeisiin maksutapahtumiin, ja sellaiseen se alunperin luotiinkin. Markus ja Palmer halusivat tehdä yksinkertaisen, hauskan ja halvan tavan suorittaa maksuja.

Dogecoin sijoituskohteena

Lähtökohtaisesti kryptovaluuttamaailmassa on kahdenlaisia sijoituskohteita, on valuuttoja, joilla on oikea tarkoitus ja sitten on valuuttoja mitkä ovat ns. nollasummapeliä, eli toinen voittaa ja toinen häviää. Pitkään on ajateltu, että Dogecoinilla ei olisi mitään oikeaa käyttötarkoitusta, mutta lähiaikoina on tuntunut erilaiselta.

Monet yritykset ovat ottaneet Dogecoinin maksuvälineeksi liiketoiminnassaan sekä sitä mainostetaan joka paikassa. Dogecoinista on todella vaikea sanoa mitään vinkkejä sijoittamiseen, sillä vanhemmat kryptomaailmassa olleet sijoittajat sanovat suoraan, että siinä ei ole mitään järkeä ja siihen ei kannattaisi sijoittaa. Toista mieltä voivat olla ne, jotka ovat saaneet muutaman kuukauden sisällä 100 kertaistettua sijoituksensa.

Dogecoin on saanut paljon huomiota internetin ja varsinkin somessa käytyjen keskustelujen vuoksi, mikä on nostanut sen kiinnostavuutta maailmalla. Kaikki kiinnostuneet eivät kuitenkaan tiedä Dogecoinin riskejä. Dogecoin on erittäin keskitetty kryptovaluutta, yhdessä lompakossa on yli viidennes kaikista kolikoista, sekä muutamassa kymmenessä lompakossa on yli 50% kaikista kolikoista. Mitä jos nämä tahot tahtovat myydä Dogecoininsa? Se tarkoittaisi, että Dogecoinin kurssi romahtaisi alaspäin. Tämä on yksi syy miksi Dogecoin on aika pelottava sijoituskohde, koska sen kurssi voi romahtaa minä hetkenä tahansa.

Lisäksi suurin osa sijoittajista on uusia kryptosijoittajia, jolloin he ovat myös alttiimpia kurssiromahdukseen liittyville lieveilmiöille, eli jos hinta alkaa putoamaan, ihmiset myyvät sijoituksiaan heti pois tappiolla.

Opi lisää kryptovaluuttasijoittamisesta

Dogecoin kurssi

Dogecoinin kurssi on vuosien varrella nähnyt aikamoisia hyppyjä ylös ja alas. 2021 vuoden vaihteessa maailman rikkain mies, Elon Musk, otti Dogecoinin kiikareihinsa, ja alkoi päivittelemään sosiaaliseen mediaan päivityksiä liittyen Dogecoinin tulevaisuuteen. Dogecoinin kurssi on lähes 200 kertainen vuodenvaihteeseen verrattuna, eikä vielä ole ainekaan näkynyt loppua. Joitain spekulointia internetissä on, että 8.toukokuuta 2021 Saturday Night Livessä Elon Musk tulisi puhumaan Dogecoinista, ja hinta lähtisi roimaan laskuun. (Päivitys: näin myös kävi ja Dogecoinin kurssi laski lähes 30%)

 • dogecoin
 • Dogecoin
  (DOGE)
 • Price
  $0.223
 • Market Cap
  $29.41 B

Osta Dogecoin

Dogecoin ostaminen onnistuu monista eri pörsseistä, sillä se on jo kahdeksan vuotta vanha kryptovaluutta. Dogecoinia julkaistaan jatkuvasti myös uusille pörsseille, kuten esim. eToro julkaisi sen hetki sitten myyntiin.

Dogecoin on aika puhuttu kryptovaluutta internetissä ja siitä on eriäviä mielipiteitä. Jotkut sanovat, että Dogecoin on parasta mitä ikinä on tapahtunut, toiset taas sanoo sen olevan roskaa. Kannattaa silti tehdä aina omat tutkimuksensa, ennen kuin ostaa mitä tahansa kryptovaluuttaa tai sijoitusvälinettä.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

dogecoin kryptovaluutta

Dogecoin vahvuudet ja heikkoudet listattuna

Dogecoin vahvuudet:

Dogecoin heikkoudet:

Dogecoinin kilpailijat

Dogecoin on suunniteltu maksamiseen, joten sillä on monia epäsuoria kilpailijoita. Kaikki isot kryptovaluutat ovat tietyllä tapaa sen kilpailijoita, mutta suurimmaksi osaksi Dogecoin tehty vain vitsin pohjalta, joten toisaalta voidaan ajatella, että sillä ei ole varsinaista kilpailijaa, vaan se lähinnä ruokkii uusien ihmisten kiinnostusta kryptovaluuttoja kohtaan, mikä on hyvä asia.

Muita vitsin omaisia kolikkoja löytyy satoja, ellei tuhansia, mutta mikään näistä ei ole yltänyt vielä yhtä korkealle, kuin Dogecoin. Esimerkiksi 8.5.2021 julkaistiin esimerkiksi Shiba Inu -kolikko SHIB, joka perustuu samankaltaiseen ideaan kuin Dogecoin, mutta luultavimmin Shiba ei nouse ainakaan Dogecoinin ohi.

Miltä Dogecoinin tulevaisuus näyttää?

Dogecoin tulevaisuus näyttää ainakin toistaiseksi lupaavalta, sillä Dogecoinia mainostetaan monessa paikassa sekä uudet yritykset ottavat sitä käyttöön rahanvälityksessä. Dogecoinia voi siis käyttää esim. Amerikan monissa autokaupoissa maksuvälineenä. Muutamia vuosia Dogecoinin kehittäjät ovat olleet täysin hiljaa, eivätkä ole tehneet mitään Dogecoinin eteen. Reddit keskustelupalstan mukaan kehittäjät ovat alkaneet heräillä hiljalleen ja taustalla saattaa olla tapahtumassa jotain uutta.

Dogecoinilla on loputon määrä kolikoita, kuitenkin uusien kolikoiden määrä alkaa pikkuhiljaa hidastumaan. Tämä siis hidastaa inflaatiota huomattavasti. Dogecoin on suunniteltu rahan siirtämiseen pienten kulujen vuoksi, kuitenkin lähiaikoina Dogecoinin arvo on noussut niin paljon, että kulutkin ovat nousseet. Tästä johtuen Dogecoin ei ole enää niin houkutteleva sen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen nähden.

Dogecoin hinta määräytyy markkinoiden kysynnän ja tarjonnan mukaan, lähiaikoina sille on ollut suurta kysyntää lähinnä uusien sijoittajien keskuudessa, mikä on nostanut hintaa huomattavasti. Dogecoin arvo onkin saattanut laskea/nousta päivän aikana jopa kymmeniä prosentteja, mikä tuntuu olevan ihan normaalia Doggecoinin ja muiden kryptojen parissa. Kyseessä on erittäin volatiili sijoitusväline.

Yhteisö toivoo Dogecoinin hinnan nousevan dollariin ja tavoite on vielä puolessa välissä, joten Dogecoinilla on vielä paljon tilaa kasvaa.

Dogecoin louhinta

Dogecoinin konsensusalgoritmi toimii Proof of Work-algoritmin avulla, eli sitä voi louhia. Alun perin Litecoiniin perustuva Dogecoin tehtiin louhittavaksi vain Scrypt-algoritmia käyttäväksi, joten sitä ei voitu louhia samoilla laitteilla kuin Bitcoinia. Nykyään teknologia on kehittynyt sen verran, että myös monilla muilla laitteilla voi louhia Dogecoinia.

Uusia lohkoja Dogecoinilla syntyy minuutin välein ja lohkon tekijä saa palkkioksi 10 000 Dogecoinia. Tämä kuulostaa paljolta, mutta arvo tällä hetkellä ei ole aivan niin paljon kuin esim. Bitcoinissa 6,25 per lohko.

Louhintatapoja on kolmea erilaista: Yksin, poolissa tai pilvessä. Voit siis maksaa paljon laitteista ja louhia Dogecoinia itse, ja näin saat kaikki palkkiotkin itsellesi. Voit osallistua myös pooleihin tai ryhmiin, missä louhintatehot sekä palkkiot jaetaan ryhmän keskuudessa. Pilvilouhimisessa voit ostaa louhimistehoa joltain toiselta henkilöltä, ja täten sinun ei tarvitse kuin sijoittaa rahaa louhintaan.

Dogecoin ja reddit keskustelupalsta

Dogecoin reddit kanava on kasvanut 2021 vuoden aikana räjähdysmäisesti. Dogecoin on tehty hauskaksi vitsiksi, sekä oppaaksi uusille sijoittajille miten lähteä mukaan kryptovaluuttoihin. Ihmiset jakavat Redditissä hauskoja kuvia sekä positiivisia kommentteja ihmisille, jotka eivät myy Dogecoinejaan, vaikka hinnat heilahtelisivat.

Redditissä jaetaan myös kuvia, miten ihmiset ovat ostaneet erilaista mainosnäkyvyyttä Dogecoinille, esim. Times Squarelle New Yorkissa on ostettu erittäin suuria mainospaikkoja missä Dogecoinia kehotetaan ostamaan.

Dogecoin lompakko

Dogecoin on tehty ihmisille oppaaksi kryptovaluuttoihin, joten Dogecoinilla on olennaisesti oma lompakkonsa missä voi säilyttää omia Doge-kolikoita. Voit ladata itsellesi Dogecoin lompakon pöytäkoneelle tai androidille. Voit toki säilyttää Dogecoinia muissakin lompakoissa ja ostaa sitä muista pörsseistä mistä sitä löytyykin.

Lompakko ei ole aina pakollinen, koska pieniä summia Dogecoinia tai muita kryptovaluuttoja voi säilyttää myös sijoitusalustalla, josta Dogecoinia ostaa. Tämä on kannattavampaa varsinkin jos olet aikeissa käydä aktiivista kauppaa Dogecoinin kanssa. Jos tavoitteenasi on ostaa ja pitää Dogecoinit pitkään itselläsi, silloin luotettavan ja turvallisen kryptolompakon valitseminen on hyvä valinta. 

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Dogecoin verotus 2021

Kuten kaikkien muidenkin kryptovaluuttojen tapauksessa, myös Dogecoinilla tehdyt voitot ovat veronalaista tuloa siinä missä muutkin tulot. Jos teet voittoa kryptovaluuttaa euroiksi vaihtaessasi, muista ilmoittaa siitä veroilmoitusta täytellessäsi. Osto- ja myyntihinnan erotuksesta maksetaan 30% tai 34% pääomatuloveroa.

Mietitään asiaa esimerkin kautta:

Verottaja laskee virtuaalivaluutan luovutusvoiton FIFO-periaatteella, eli First In First Out.

 • Ostat Dogecoin-valuuttaa 1000 eurolla
 • Myyt Dogecoin-valuuttaa myöhemmin 1500 eurolla
 • Luovutusvoitto 1500 € – 1000 € = 500 €

Tässä esimerkissä maksat pääomatuloveroa 500 € summasta 30 % eli 150 €.

Virtuaalivaluutan arvonnousu realisoituu verohallinnon mukaan muutamissa eri tilanteissa. Silloin kun virtuaalivaluutta vaihdetaan oikeaksi valuutaksi, virtuaalivaluutta vaihdetaan toiseen virtuaalivaluutaan tai silloin kun virtuaalivaluutalla hankitaan jotakin hyödykettä, esim. ostetaan verkkokaupasta tuotteita. 

Tulot kuuluvat kuluvan vuoden verotukseen, milloin olet ne realisoinut. Tulot pitäisi ilmoittaa viimeistään siinä vaiheessa, kun täytetään edellisen verovuoden esitäytetty veroilmoitus. Kannattaa säilyttää kaikki tositteet veroilmoitusta varten, sillä veron maksamatta jättäminen on rikos.

Verohallinto voi tehdä aloitteen verotuksen oikaisuun vielä kuuden vuodenkin jälkeen.

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Lisää otsikkotekstisi tähän

Dogecoin on vitsiksi tehty kryptovaluutta, mikä on tehty opastamaan uusia ihmisiä kryptovaluuttojen pariin. Sen arvon nousu on ollut 2021 vuoden aikana päätähuimaavaa, muutama sata kertaa noussut kurssi.

Dogecoinin kurssi on erittäin volatiili, eli se nousee ja laskee erittäin nopeasti. Muutamilla lompakoilla on suuret omistukset Dogecoinia, eli hinta voi laskea todella nopeasti, mikäli he haluavat myydä omansa pois. Kannattaa aina tehdä omat päätöksensä, Dogecoin on riskialtis kryptovaluutta sijoitusmielessä.

Voit ostaa Dogecoinia monista eri virtuaalivaluuttapörsseistä ympäri internettiä. Riittää kun lataa jonkin sovelluksen tai lompakon ja ostaa sinne Dogecoinia.

Internetin mukaan hinta tulee nousemaan yli dollariin, mutta sitä ei voi kukaan tietää. Mikäli sama nousu jatkuu eikä korjausliikkeet vaikuta Dogecoiniin, voi se olla mahdollista.

Dogecoinin arvo määräytyy markkinan kysynnän mukaan. Toistaiseksi Dogecoinilla on paljon kysyntää, joten arvo voi hyvinkin nousta.

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.