EOS (EOS)

EOS on virtuaalivaluuttaa ja jo kolmannen sukupolven lohkoketjuratkaisu, joka näki päivänvalon vuonna 2017.

Sen kilpailijoita ovat NEO ja Ethereum, jotka kummatkin ovat itse asiassa älysopimuksia.

EOS pyrkii poistamaan kryptovaluuttojen haittapuolia ja vahvistamaan niiden etuja.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että se käyttää Ethereumin älysopimusalustaa yhdistettynä Bitcoinin korkeaan turvallisuustasoon.

Louhinta ja älysopimukset

Kun esimerkiksi Bitcoineja tai Litecoineja louhitaan koko ajan lisää, on kaikki EOS-tokenit jo louhittu.

Kryptovaluutta on hieman harhaanjohtava nimi EOS:in kaltaisille älysopimuksille, mutta koska ala on niin uusi, ei parempaa termiä ole vielä olemassa.

EOS on itse asiassa platform, ekosysteemi älysopimuksille. Yksi sen suurista eduista on, että se on hajautettu, joten kukaan ei pysty vaikkapa sulkemaan systeemiä.

EOS on vasta nuori, ja sen virallinen käyttöjärjestelmä ei ole vielä aivan valmis. Se on kyllä jo käytössä ja vuoden 2017 joulukuussa julkaistiin EOS Dawn 2.0. Tämä antaa mahdollisuuden rakentaa ja testata tällaisia skaalautuvia, hajautettuja sovelluksia julkisessa ympäristössä.

Älysopimuksella (englanniksi smart contract) tarkoitetaan lohkoketjussa toimivaa, itsenäistä tietokoneohjelmaa ohjelmointikoodin muodossa, joka pystyy solmimaan ja toteuttamaan erilaisia sopimuksia itsenäisesti. Sopimusehdot ovat kaikki koodin sisällä ja saattavat sisältää jopa sanktioita, jos toinen osapuoli rikkoo sopimusta.

Älysopimukset ovat vasta aivan alkuvaiheissa, mutta teoriassa tällä tavalla voisi esimerkiksi myydä asuntonsa ja jättää välikädet kuten pankin ja lakimiehet pois.

Myös eri maiden hallitukset tutkivat mahdollisuuksia viedä tärkeitä tietoja, koskien esimerkiksi terveyttä ja maan omistusta, lohkoketjuihin.

Koska järjestelmä on hajautettu, kestää se esimerkiksi vikoja aivan eri tavoin kuin keskitetty järjestelmä, jollainen vaikka perinteinen pankkijärjestelmä on.

Miten ostaa EOS:ia?

EOS-tokeneita voi ostaa kuten mitä tahansa muutakin kryptovaluuttaa kryptopörssistä. Niitä saa vain Bitcoineilla tai Ethereumilla, ei suoraan euroilla.

Osta siis ensin euroilla jompaakumpaa näistä kryptovaluutoista vaikkapa Coinbasessa, ja lähetä ne sieltä Binanceen ja vaihda ne EOS-tokeneiksi.

EOS-tokeneilla ei voi maksaa kampaajalla tai käydä ostamassa kioskilta lakritsia, mutta niitä käytetään vuokraamaan tietty määrä EOS-verkon kapasiteettia. Sovelluskehittäjä, joka luo lohkoketjun päälle ohjelman, tarvitsee sitä enemmän tokeneita, mitä monimutkaisemman ohjelman hän haluaa luoda.

EOS:ia voi hankkia myös ICO:sta, joka on lyhenne sanoista ”Initial Coin Offering”. Tässä firmat laskevat liikkeelle esilouhittuja tokeneita.

EOS:in kohdalla ICO on järjestetty Ethereumin verkossa, joten teknisesti se on ERC20-token, eikä EOS-valuutta, jota tullaan lopulta käyttämään järjestelmän sisällä.

Koska järjestelmä on vielä nuori, on tämä valuutta vasta spekulatiivinen sijoitus, ja aika näyttää, millainen siitä ajan myötä tulee.

EOS:in hallitsemiseen suosittelemme LedgerWallet -lompakkoa.

EOS historiaa

EOS:in takana on Block One-niminen teknologiayhtiö, jonka takana ovat Brendan Blumer ja Dan Larimer.

Dan Larimerilla on CV:ssään jo kaksi menestyksekästä lohkoketjuprojektia, nimittäin Steemit ja Bitshares, joiden teknologiaa Larimer hyödyntää EOS-projektissa.

EOS:in luojien mukaan tarkoituksena on saada aikaiseksi niin erinomainen tuote, että se tekee kilpailijat, kuten Ethereumin ja NEM:in täysin hyödyttömiksi.

Verotus

Kuten kaikkien kryptovaluuttojen kohdalla, myös EOS:ia koskevat erilaiset Suomen verolait. Näitä ovat esimerkiksi tuloverotus ja lahjaverotus. Vaikka kyseessä on nuori ala, on verokarhu jo kuulolla. Verohallinnon sivuilta löytyvät tarkat ohjeet siitä, miten verokarhun pitää tyytyväisenä kryptovaluuttojen kanssa toimiessa.

Osta kryptovaluuttoja eTorossa. Edulliset välityspalkkiot!