Ethereum (ETH) – yksi suosituimmista virtuaalivaluutoista 2024

Miltä Ethereumin tulevaisuus näyttää?

Ethereum on globaali tietojenkäsittely-ympäristö, jossa verkkoon kytketyt tietokoneet suorittavat ohjelmiston määräämiä käskyjä ja prosesseja lohkoketjutekniikkaan ja avoimeen lähdekoodiin perustuen. Ethereumin toimintalogiikkaa on helpompi ymmärtää, jos sitä vertaa esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmään tai Androidiin.

Aikaisemmin Ethereumin lohkoketjun louhinnasta on saanut palkaksi Ethereumin omaa virtuaalivaluuttaa Etheriä, mutta nykyään asia ei ole enää näin. Ethereum on siirtynyt Proof-Of-Stake -menetelmään, minkä johdosta aiempi, runsaasti sähköä kuluttava toiminta korvattiin ns. ”steikkauksella”, joka tulee englanninkielisestä sanasta ”staking”. Merkittävän muutoksen myötä Ethereumin lohkoketjua ylläpitää validaattorit, joiden vähimmäispanos on 32 Etheriä.

eToro on usean omaisuusluokan sijoitusalusta. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Voit menettää sijoittamasi varat. Ei kuluttajansuojaa. Voitoista voi koitua veroseuraamuksia.

Sisällysluettelo

Mikä on Ethereum?

Ethereum on kryptovaluutta ja tällä hetkellä maailman toiseksi suosituin sellainen. Monille tulee kryptovaluutasta ensimmäisenä mielee Bitcoin, mutta Ethereum toimii hyvin eri tavalla Bitcoiniin verrattuna. Jos tarkkoja ollaan, Ethereum itsessään ei ole kryptovaluutta, vaan Ethereumiin liittyvän kryptovaluutan nimi on Ether (ETH).

Ethereumia kutsutaan on toisen sukupolven kryptovaluutaksi. Ensimmäisen sukupolven valuuttoja on esimerkiksi Bitcoin ja Litecoin. On olemassa myös kolmannen ja neljännen sukupolven kryptovaluuttoja. 

Ethereumista puhuttaessa kuulee monesti, että se on oma ekosysteeminsä. Tällä tarkoitetaan sitä, että Ethereum on hajautettu alusta, jolla on oma lohkoketju ja jonka päälle on mahdollista rakentaa erilaisia hajautettuja sovelluksia (dApp), älysopimuksia ja jopa omia kryptovaluuttoja. Älysopimukset ovat lohkoketjuun tallennettuja ohjelmakoodeja. Älysopimuksiin on mahdollista ohjelmoida erilaisia reunaehtoja, jotka ohjelma sitten aktivoi automaattisesti ennalta määrättyjen ehtojen täytyttyä. Tämä tekee älysopimuksista todella luotettavasti toimivia, mutta asialla on myös toinen puoli. Jos tällainen älysopimus on ohjelmoitu väärin, sekin toteutuu aina täydellä varmuudella, eikä sitä pysty jälkikäteen muokkaamaan. Ethereumin päälle kehitetyissä sovelluksissa on tavoitteena vähentää kaikenlaisia välikäsiä ja siten parantaa sekä nopeuttaa niiden toimivuutta. Tällainen välikäsi voisi olla esimerkiksi perinteinen pankki.

Erityisesti Ethereumin yhteydessä puhutaan usein DeFi:stä. DeFi tarkoittaa suomeksi hajautettua finanssimaailmaa. Se on erilaisten lohkoketjua hyödyntävien palvelujen kokoelma, ja nämä palvelut on yleensä rakennettu Ethereumin lohkoketjun alustalle. DeFi:n tarkoitus on tulevaisuudessa tarjota samanlaisia palveluita, joita nykyään perinteiset pankit tarjoavat. DeFi:ä hyödyntämällä on mahdollisesti tulevaisuudessa mahdollista tarjota laajat ”pankkipalvelut” myös suurelle joukolle nykyisen pankkijärjestelmän ulkopuolella olevista ihmisistä. On ennustettu, että DeFi:n vallankumous lähtisikin liikkeelle maailman köyhimmistä maista, joissa ei välttämättä ole helppoa päästä perinteisten pankkipalveluiden piiriin.

ICO eli Initial Coin Offering on myös usein kuultu käsite Ethereumista puhuttaessa. Se on eräänlainen joukkorahoituksen keräämisen malli, jossa yritykset tai hankkeet voivat kerätä varoja sijoittajilta investointeihinsa. ICO:ssa voidaan kehittää lohkoketjun pohjalle poletti, joita myymällä saadaan varoja investointiin tai muuhun rahoitusta tarvitsevaan hankkeeseen. Jos hanke onnistuu hyvin ja yritys menestyy, on mahdollista, että poletteja pystyy myymään eteenpäin kalliimmalla kuin ne on alunperin ostettu. On myös mahdollista liittää poletit johonkin valmiiseen tai kehitteillä olevaan tuotteeseen tai palveluun. Esimerkiksi yritykseltä voisi myöhemmin ostaa jotakin tuotetta samalla poletilla, jonka on ensiksi ostanut ICO:n yhteydessä. ICO:ta voi verrata pörssilistautumisista tuttuun IPO:hon.

Ethereumin ja Etherin ero

Ethereum ja Ether menevät arkipuheessa helposti sekaisin. Ethereum on laaja kokonaisuus, jonka avulla voidaan luoda ja kehittää monenlaisia asioita sovelluksista älysopimuksiin ja uusiin kryptovaluuttoihin. Periaatteessa siis Ethereumilla ei voi ostaa mitään. Sen sijaan Ether on virtuaalivaluutta, jolla tulevaisuudessa voisi mahdollisesti ostaa jotakin. Jos sijoittaa Ethereumiin, ostaa silloin oikeasti Ether-nimistä virtuaalivaluuttaa. Nämä kaksi ovat toki tiiviisti liitoksissa toisiinsa, sillä Etherin käytön on tarkoitus olla kuin polttoainetta Ethereumin käyttämiselle.

Pikaopas: Näin käyt CFD-kryptokauppaa eTorossa!

Vaihe 1: Avaa tili eToroon!

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivulta löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Demotilillä voit testata miten kryptovaluuttojen ostaminen ja myyminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

Kun haluat käydä kauppaa oikealla rahalla, sinun tulee vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet miten tilin vahvistus tapahtuu muutaman vaiheen kautta. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria (n. 50 euroa).

Katso video

Vaihe 3: Käy kauppaa virtuaalivaluutoilla

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamaasi kryptovaluuttaa (esim. Bitcoinia tai Ethereum) yläreunasta löytyvän haun avulla. Tämän jälkeen klikkaa haluamasi kryptovaluutan kohdalla Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat käydä CFD-kauppaa. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen kryptovaluuttakauppasi!

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!

Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.

 

Askel 1. Luo oma tili

Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

plus500-logo.png
5/5

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

Havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea. 

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Ethereumin arvo tänään

  • ethereum
  • Ethereum
    (ETH)
  • Price
    $3,532.44
  • Market Cap
    $423.79 B

Ethereumin historia

Ethereumkin järjesti vuonna 2014 joukkorahoituksen eli ICO:n. Tämän joukkorahoituksen ansiosta Ethereum onnistui keräämään itselleen 20 miljoonan dollarin potin projektin kehitystyöhön.

Vuonna 2016 Ethereum kohtasi historiansa suurimman vastoinkäymisen, kun joukko rikollisia pääsi hyödyntämään Ethereumin lohkoketjussa ollutta haavoittuvuutta ja hakkeroimaan Ethereumin lohkoketjun. Tätä kutsutaan The Dao -hakkeroinniksi. Asiasta tuli kiistelty Ethereum-piireissä ja se johti lopulta siihen pisteeseen, että Ethereumin alkuperäinen lohkoketju jakautui ohjelmistopäivityksen, ”hard forkin”, myötä kahteen eri haaraan. Ethereum Classic -niminen kryptovaluutta jatkoi Ethereumin lohkoketjun alkuperäistä haaraa ja nykyinen Ethereum on hard forkin myötä syntynyt alkuperäisen lohkoketjun uusi haara.

Ethereumin kehitys

Ethereumin on kehittänyt venäläissyntyinen Vitalik Buterin. Kehitystyössä oli mukana muitakin ihmisiä, mutta julkisuudessa Buterinin nimi yhdistetään yleensä Ethereumin syntyyn. Virallisesti Ethereum käynnistyi vuonna 2015, mutta sitä oli kehitetty jo muutama vuosi ennen varsinaista käynnistymistä.

Kerrotaan, että Vitalik Buterin kehitti Ethereumin ”White Paperin” jo vuonna 2013. Buterin työskenteli aluksi Bitcoinin parissa, mutta koska Bitcoinin kehitys ei lähtenyt siihen suuntaan, johon Buterin olisi halunnut, hän kehitti Ethereumin. Buterinin mielestä Bitcoin olisi tarvinnut oman ohjelmointikielen. Jos Bitcoinille olisi kehitetty oma ohjelmointikieli, ei koko Ethereumia olisi ikinä välttämättä syntynyt. Ethereumin suosion huiput ovat osuneet vuosille 2017-2018.

Ethereum mahdollistaa dApp-sovellukset ja ne mahdollistavat käyttäjilleen muun muassa erinomaisen tietosuojan ilman välikäsiä, sensuuria tai muita yksilön vapautta rajoittavia tekijöitä.

Joukkorahoituksellisten ICO-antien, eli kryptovaluutan mainaamisten lisäksi Ethereum mahdollistaa myös toisenlaisten resurssien siirtämisen verkon välityksellä; sen erilaisia sovelluksia ajava Ethereum Virtual Machine (EVM) mahdollistaa eräänlaisten älykkäiden sopimusten (smart contracts) automaattisen ja luotettavan prosessoimisen.

Jo mahtipontinen nimi ”Ethereum” viittaa kauaskantoisiin ajatuksiin tietotekniikan kehityksestä ja utopioista, joista saattaa tulla jonain päivänä totta. Itse asiassa Buterin viehättyi sanaan ”Ether” selaillessaan Wikipedian scifi-artikkeleita.

”Ether” näkymättömänä maailmankaikkeuden läpäisevänä ja aikamatkustamisen mahdollistavana kappaleena kielii myös Buterinin kehittelemän kryptovaluuttakonseptin tavoitteista, joiden seurauksena jatkuvasti kehitteillä oleva lohkoketjujärjestelmään perustuva pieni bittiavaruuden oma kolonia voi mahdollistaa mitä ihmeellisimpiä asioita tulevaisuudessa.

Etherien määrää ei ole rajoitettu Bitcoinien tapaan, vaan niitä on mahdollista louhia koko ajan lisää. Ethereum siirtyi pois Proof Of Work -mallista vuonna 2022, jossa aiemmin Etheriä louhittiin ja siitä sai palkaksi Ethereitä. Proof Of Stake -mallissa lohkoketjun ylläpitäjäksi pääsee lukitsemalla omistamiaan Ethereitä lohkoketjun ylläpitoon. Ethereum 2.0:sta voit lukea lisää täältä

Ethereumin käyttötarkoitukset

Ethereum on alusta, jonka päälle on mahdollista ohjelmoida lähes mitä tahansa. Se on lohkoketjualusta muille sovelluksille. Yleisesti kryptovaluuttojen avulla pyritään keksimään vaihtoehtoja nykyiselle fiat-rahajärjestelmälle. Kryptovaluuttojen avulla on mahdollista säilyttää anonymiteetti virtuaalirahan siirrossa. Lohkoketjusta kuka tahansa pystyy tarkastamaan, mitä siinä on tapahtunut. Tämän vuoksi käyttö on hyvin läpinäkyvää paljastamatta kuitenkaan käyttäjien henkilöllisyyksiä. Turhat välikädet pystytään aika tehokkaasti karsimaan pois tämän avulla.

Ethereumin suosio kasvaa myös sijoituskohteena. Ihmiset tykkäävät spekuloida arvonnousulla ja sijoittavat koko ajan kasvavissa määrin kryptovaluuttoihin. Sijoittajien kiinnostusta Ethereumiin vuonna 2024 lisää myös se, että moni uskoo älysopimusten ja DeFi:n kasvavaan suosioon.

Mihin Ethereumia voidaan käyttää?

  1. Ether kryptovaluutta (käyttäminen, sijoittaminen)
  2. Uusien kryptovaluuttojen kehittäminen
  3. Hajautettujen sovellusten kehittäminen (DAPP)
  4. Äänestysten järjestäminen
  5. Älysopimukset
  6. hajautettujen autonomisten organisaatioiden rakentamiseen (DAO)

Ethereum ja sovellukset

Ethereum ja älysovellukset ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa. Ethereum mahdollistaa ennennäkemättömällä tavalla älysopimuksien kehittämisen ja käyttämisen. Mikään hallitus tai yritys ei ohjaile Etherien määrää, vaan se on puhtaasti digitaalinen.

Ethereumin avulla on jo tähänkin mennessä luotu myös jos minkälaisia uusia sovelluksia, esimerkiksi kryptovaluuttalompakkoja, joiden avulla on mahdollista tehdä nopeasti maksuja esimekriksi Ethereillä tai muulla virtuaalisella valuutalla. On myös kehitetty erilaisia taloudellisisa sovelluksia, joiden kautta voi lainata tai sijoittaa digitaalisia varoja. Monet pelit hyödyntävät samaa tekniikkaa. Näissä pystyy pelin sisällä käyttää pelirahaa tai oikeaa rahaa. Desentralisoidut markkinat mahdollistavat digitaalisten varojen kaupankäynnin ja vedonlyönnin tosielämän tapahtumista.

Ethereum vs. Bitcoin

Ethereum ja Bitcoin ovat suurimmat ja tunnetuimmat kryptovaluutat. Niistä puhutaan usein yhdessä, mutta eivät ne silti loppupeleissä muistuta toisiaan juurikaan. Bitcoin on luotu puhtaasti digitaaliseksi vaihdannan välineeksi. Se on virtuaalivaluuttaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Bitcoinilla voi nyt jo nyt maksaa monessa paikassa verkossa ja tulevaisuudessa mahdollisesti jopa kivijalkaliikkeissä. Bitcoinin hyviin puoliin kuuluu se, että se on ollut ensimmäisenä markkinoilla ja se on saavuttanut suhteellisen uskottavan aseman sijoitusmarkkinoilla. Bitcoinien määrä on rajattu 21 miljoonaan kappaleeseen, eikä enempää voi louhia.

Ethereum puolestaan on kokonainen mahdollisuuksien sademetsä. Ethereumin avulla voi hyödyntää luotettavia ja varmoja älysopimuksia, kehittää erilaisia sovelluksia ja jopa uusien kryptovaluuttojen luominen on Ethereumin avulla mahdollista. Ethereum mahdollistaa myös Etherien käytön. Tulevaisuus näyttää, miten Etherin asema asettuu suhteessa Bitcoiniin. Ethereumin hyviin puoliin lukeutuu monipuolisuus, kehittämismahdollisuudet ja alati kasvava suosio.

ethereum

Ethereumin louhinta

Ethereumin lohkoketju toimi syyskuuhun 2022 saakka osittain samalla tavalla kuin Bitcoin eli Proof of Work -menetelmällä. Louhimisesta sai palkkioksi Ethereitä. Ethereum sai kuitenkin vuoden 2023 aikana vietyä päätökseen pitkään odotetun päivityksen 2.0 ja ”louhimismenetelmä” muuttui. Päivityksen myötä louhimisesta ei enää saa Etheriä palkkioksi, vaan niitä täytyy kiinnittää päästäkseen lohkoketjun ylläpitäjäksi.

Onko Ethereum turvallinen ja luotettava?

Turvallisuus on yksi Etheureumin perusperiaatteista, mikä tulee ilmi jo siinä, että Ethereum-ohjelmiston projektit on hajautettu tuhansille tietokoneille lohkoketjuun perustuen. Olemassa ei ole lainkaan keskuspalvelinta, jonka vuoksi hakkeroiminen on vaikeampaa kuin jos olisi vain yksi palvelin.

Vaikka lohkoketjuihin liittyy tuhansia ja edelleen tuhansia tietokoneita maailman jokaisesta kolkasta, suorittavat nämä laitteet ainoastaan niille ennalta koodattuja automatisoituja prosesseja, joihin yksittäinen yksikkö ei kykene vaikuttamaan haitallisesti. Näitä prosesseja ei pysty peukaloimaan myöskään jälkeenpäin mitenkään.

Sen lisäksi, että Ethereumin hajauttamiseen perustuva perusperiaate lisää turvallisuutta, tekee sen käyttämä lohkotekniikka tietojen keräämisestä lähes mahdotonta niillä koneilla, jotka verkkoon liittyvät. Tämä on yllättävän harvinaista maailmassa, jossa jo pelkästään hakukone kerää käyttäjästään hyvinkin yksityiskohtaista tietoa, jotka se myy niin ikään eteenpäin mainostajille.

Ethereum vakuuttaa jo kotisivuillaan, että turvallisuus kolmansia osapuolia vastaan on yksi sen  tärkeimmistä toimintaperiaatteistaan ja lähtökohdistaan kehitystyössä. Sen nykyaikaisin lisäys lienee ohjelmiston soveltaminen myös sovellusmaailmaan, jolloin lopputuotteena syntyy sovelluksia ilman kolmannen osapuolen urkkijoita.

Ethereumin ydinidea on siis taata kaatumaton, sensuroimaton ja turvallinen tietojenkäsittely-ympäristö, joka ulottuu myös sovellustasolle. Usein ihmisiä mietityttää se, että miten rikollisessa toiminnassa hyödynnetään kryptovaluuttoja anonymiteetin vuoksi. Tämä on kaksipiippuinen juttu, sillä kryptovaluutat toimivat toki siihen tarkoitukseen hyvin, mutta samalla mahdollistavat pääsyn pankkipalveluiden piiriin myös kaikista haavoittuvimmissa asemissa oleville ihmisille. Tämä tasapainottelu lienee ikuista, mutta hyödyt voittanevat haitat.

Ethereumin ostaminen ja säilyttäminen

Ethereumia pystyy ostamaan / myymään kryptovaluuttapörssistä ja eri sijoitusalustoilta. Toimijoita on Suomenkin markkinoilla lukuisia. Monesti pienempiä summia sijoitettaessa kryptovaluuttoihin riittää säilytyspaikaksi sama alusta, jolla oston tekee. Jos kuitenkin aikoo sijoittaa suurempia summia esimerkiksi Etheriin, on tarpeellista hankkia Ethereum-lompakko. Nykyään on saatavilla esimerkiksi monenlaisia mobiililompakoita, joita voi ladata omaan älypuhelimeen.

Virtuaalivaluuttalompakkoja on ainakin kahdenlaisia ja niiden ominaisuudet hieman vaihtelevat. Hardware-lompakko on offline-tilassa toimiva virtuaalivaluutan säilytyspaikka. Se on usein muistitikun näköinen ja toimii samalla periaatteella. Tämä on online-lompakkoa turvallisempi vaihtoehto ainakin suuremmille määrille Ethereitä. Hakkerointi on vaikeampaa, kun kyseessä ei ole mikään verkkoon liitetty sovellus. Toinen vaihtoehto, usein pienemmille summille suositeltu, on online-lompakko. Se voi olla esimerkiksi mobiilisovellus. Online-lompakon turvallisuutta on nykyään mahdollista lisätä 2FA-todentamisen avulla. Tällöin varmistetaan, että juuri lompakon omistaja itse kirjautuu sinne.

On olemassa vielä ns. Paper wallet, joka perustuu tulostettuihin private- ja public-avaimiin, jotka laitetaan talteen. Paperilompakon etuihin kuuluu sen turvallisuus, sillä ainoita turvallisuusuhkia ovat oma huolimattomuus tai avaimen joutuminen vääriin käsiin. Avaimista kannattaa ottaa kopioita, sillä tietojen katoaminen tarkoittaa, että virtuaalivaluuttaan ei pääse enää lainkaan käsiksi. Kopiot tulee säilyttää varmassa paikassa.

Online-lompakkojen suosiota selittää mm. Ethereumin volatiliteetti eli arvon vaihtelu. Moni haluaa olla pelipaikoilla silloin, kun tapahtuu. Tällöin on hyvä, jos on tallettanut mobiililompakkoon varoja, joita pystyy käyttää heti, kun vaikuttaa olevan hyvä ostamisen hetki. On kuitenkin hyvä tiedostaa riskit, jos säilyttää kryptovaluuttaa pelkästään online-lompakossa.

Ethereumin verotus

Ethereumista saatuja voittoja verotetaan Suomessa pääomatuloverolla. Voiton osuudesta maksetaan veroa 30% 30 000 euroon asti ja sen yli menevältä osalta 34%. Ethereumilla tehdyt voitot tulee ilmoittaa veroilmoituksella kuten muutkin sijoittamisella saavutetut voitot. Ajantasainen verotuskäytäntö kannattaa aina tarkistaa verottajalta, ennen kuin tekee sellaisia toimenpiteitä, joista mahdollisesti koituu veroseuraamuksia. Kryptovaluutat ovat verrattain uusi sijoituskohde, joten verottaja saattaa tarkentaa ja muuttaa verotuksen perusteita ajan mittaan.

Ethereumin tulevaisuuden näkymät

Kryptovaluuttamaailman käydessä kuumana myös maailman toiseksi merkittävimmällä virtuaalivaluutalla Ethereumilla on ehdottomasti markkinarakonsa myös tulevaisuudessa. Ethereum on konseptiltaan ensimmäinen luokkaansa, sillä kyseessä on virtuaalivaluutan lisäksi tietojenkäsittely-ympäristö, joka on ohjelmoitu myös sovelluskehityksen näkökulma huomioon ottaen.

Ethereum on vielä toistaiseksi markkinoilla suhteellisen uusi tulokas, ja sen taustalla toimii Buterinin kaltaisia lahjakkaita koodaajia, jotka pyrkivät luomaan alustan uudenlaiselle automatisoidulle ja luotettavalle tietojen käsittelylle aiemmin mainittujen älykkäiden sopimusten ja kirjanpidon keinoin.

Kehitystyön ihanteena on väsymätön maailmanlaajuinen lohkoketjuverkosto, joka tarjoaa kaikkien ominaisuuksien ohessa vaihtoehtoisen ja modernin vaihdannanvälineen.

Väsymätön Ethereum saattaa olla tulevaisuuden ratkaisu etenkin maailmanlaajuisessa tietojen rekisteröinnissä, ja sen sovelluskohteet etenkin terveydenhuollossa ovat monilukuiset: maailmanlaajuiset terveydentilarekisterit yhdistettynä esimerkiksi terveydentilaa seuraaviin aktiivirannekkeisiin voi futuristisissa utopioissa ennakoida terveydentilan muutoksia ja jopa pelastaa ihmishenkiä.

Hieman maanläheisempiä sovelluskohteita tulevaisuudessa lienevät kuitenkin Ethereumin yhä kehittyvät sovellukset sekä sen hyödyntäminen maailmanlaajuisessa kirjanpidossa: ko. sektori voisi mullistua täysin Ethereum-teknologian myötä, jolloin väsymättömät koneet voivat korvata suuren osan manuaalisesta työstä sekä säästää lukuisia työtunteja – sekä virheitä.

Virtuaalivaluutta.com suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 76% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Tee kryptoverotuksesta helppoa!

Kryptoverotus.fi tekee kryptosijoittajan elämästä helpompaa! Kryptoverotus.fi palvelun avulla vähennät veroilmoituksen tekemisen tuskaa ja voit unohtaa Excelien pyörittelemisen.

Usein kysytyt kysymykset

Ethereum on lohkoketjuun perustuva tietojenkäsittely-ympäristö. Ethereumin avulla voi kehittää erilaisia sovelluksia ja älysopimuksia.

Ethereum on laaja kokonaisuus, jonka avulla pystyy vaikka kehittämään kokonaan uuden kryptovaluutan. Ether taas Ethereumin oma virtuaalivaluutta, vähän kuin Bitcoin. Ether on virtuaalinen vaihdon väline.

Ethereumin hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kryptovaluutoille tämä on tyypillistä. Kurssi myös vaihtelee hurjasti pienessäkin ajassa.

Mikäli älysopimuksia ja muita Ethereumin mahdollistamia uusia menetelmiä hyödynnetään vastaisuudessakin, Ethereumin tulevaisuus on todennäköisesti hyvin valoisa. 

Kryptovaluuttoja verotetaan Suomessa pääomatulona. Veroa maksetaan voitoista 30 % 30 000 euroon asti ja sen yli menevästä osasta 34 %

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta