Ethereum (ETH) – yksi suosituimmista virtuaalivaluutoista 2021

Huhtikuussa Ethereum rikkoi kauan odotetun 2 000 dollarin rajan ja toukokuussa 4 000 dollarin. Sen jälkeen kurssi on kuitenkin ollut laskussa. 

Ethereum on globaali tietojenkäsittely-ympäristö, jossa verkkoon kytketyt tietokoneet suorittavat ohjelmiston määräämiä käskyjä ja prosesseja lohkoketjutekniikkaan ja avoimeen lähdekoodiin perustuen. Ethereumin toimintalogiikkaa on helpompi ymmärtää, jos sitä vertaa esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmään tai Androidiin.

Aikaisemmin ja vielä nykypäivänä Ethereumin lohkoketjun louhinnasta on saanut palkaksi Ethereumin omaa virtuaalivaluuttaa Etheriä, mutta tulevaisuudessa tämä muuttuu. Alkuaskeleensa ottanut Ethereum 2.0 siirtyy lopulta Proof-Of-Stake -menetelmään, minkä johdosta nykyinen louhinnaksi kutsuttu toiminta korvataan ns. ”steikkauksella”, joka tulee englanninkielisestä sanasta ”staking”. Tämän jälkeen lohkoketjua ylläpitää validaattorit, joiden vähimmäispanos on 32 Etheriä.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Opas: Näin Ethereumin ostat Ethereumia!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Ethereumia saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä alustan valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eTorosta löydät Ethereumin lisäksi myös lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, kuten mm. Bitcoinin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Ethereumin ostamisessa palvelumaksu on vain 1,9% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta Ethereumia

Löydät Ethereumin ja kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan, paina Ethereumin kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos Ethereumin arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat Ethereumia!

Vastuunvapaus: Sijoittaessa on aina riskinä rahan menettäminen. Huomioi eTorossa sijoittamisen kulut. Lisätietoa: etoro.com/fi/trading/fees

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Mikä on Ethereum?

Ethereum on kryptovaluutta ja tällä hetkellä maailman toiseksi suosituin sellainen. Monille tulee kryptovaluutasta ensimmäisenä mielee Bitcoin, mutta Ethereum toimii hyvin eri tavalla Bitcoiniin verrattuna. Ethereum itsessään ei ole kryptovaluutta, vaan Ethereumiin liittyvän kryptovaluutan nimi on Ether (ETH). Ethereum on toisen sukupolven kryptovaluutta. Ensimmäisen sukupolven valuuttoja on esimerkiksi Bitcoin ja Litecoin.

Ethereumista puhuttaessa kuulee monesti, että se on oma ekosysteeminsä. Tällä tarkoitetaan sitä, että Ethereum on hajautettu alusta, jolla on oma lohkoketju ja jonka päälle on mahdollista rakentaa erilaisia hajautettuja sovelluksia (dApp), älysopimuksia ja jopa omia kryptovaluuttoja. Älysopimukset ovat lohkoketjuun tallennettuja ohjelmakoodeja. Älysopimuksiin on mahdollista ohjelmoida erilaisia reunaehtoja, jotka ohjelma sitten aktivoi automaattisesti ennalta määrättyjen ehtojen täytyttyä. Tämä tekee älysopimuksista todella luotettavasti toimivia, mutta asialla on myös toinen puoli. Jos tällainen älysopimus on ohjelmoitu väärin, sekin toteutuu aina täydellä varmuudella, eikä sitä pysty jälkikäteen muokkaamaan. Ethereumin päälle kehitetyissä sovelluksissa on tavoitteena vähentää kaikenlaisia välikäsiä ja siten parantaa sekä nopeuttaa niiden toimivuutta. Tällainen välikäsi voisi olla esimerkiksi perinteinen pankki.

Erityisesti Ethereumin yhteydessä usein puhutaan DeFi:stä. DeFi tarkoittaa suomeksi hajautettua finanssimaailmaa. Se on erilaisten lohkoketjua hyödyntävien palvelujen kokoelma, ja nämä palvelut on yleensä rakennettu Ethereumin lohkoketjun alustalle. DeFi:n tarkoitus on tulevaisuudessa tarjota samanlaisia palveluita, joita nykyään perinteiset pankit tarjoavat. DeFi:ä hyödyntämällä on mahdollisesti tulevaisuudessa mahdollista tarjota laajat ”pankkipalvelut” myös suurelle joukolle nykyisen pankkijärjestelmän ulkopuolella olevista ihmisistä. On ennustettu, että DeFi:n vallankumous lähtisikin liikkeelle maailman köyhimmistä maista, joissa ei välttämättä ole helppoa päästä perinteisten pankkipalveluiden piiriin.

ICO eli Initial Coin Offering on myös usein kuultu käsite Ethereumista puhuttaessa. Se on eräänlainen joukkorahoituksen keräämisen malli, jossa yritykset tai hankkeet voivat kerätä varoja sijoittajilta investointeihinsa. ICO:ssa voidaan kehittää lohkoketjun pohjalle poletti, joita myymällä saadaan varoja investointiin tai muuhun rahoitusta tarvitsevaan hankkeeseen. Jos hanke onnistuu hyvin ja yritys menestyy, on mahdollista, että poletteja pystyy myymään eteenpäin kalliimmalla kuin ne on alunperin ostettu. On myös mahdollista liittää poletit johonkin valmiiseen tai kehitteillä olevaan tuotteeseen tai palveluun. Esimerkiksi yritykseltä voisi myöhemmin ostaa jotakin tuotetta samalla poletilla, jonka on ensiksi ostanut ICO:n yhteydessä. ICO:ta voi verrata pörssilistautumisista tuttuun IPO:hon.

Opi lisää kryptovaluutoista. Lataa ilmainen kryptoaapinen, joka sisältää yli 30 sivua kryptotietoa

Ethereumin ja Etherin ero

Ethereum ja Ether menevät arkipuheessa helposti sekaisin. Ethereum on laaja kokonaisuus, jonka avulla voidaan luoda ja kehittää monenlaisia asioita sovelluksista älysopimuksiin ja uusiin kryptovaluuttoihin. Periaatteessa siis Ethereumilla ei voi ostaa mitään. Sen sijaan Ether on virtuaalivaluutta, jolla tulevaisuudessa voisi mahdollisesti ostaa jotakin. Jos sijoittaa Ethereumiin, ostaa silloin oikeasti Ether-nimistä virtuaalivaluuttaa. Nämä kaksi ovat toki tiiviisti liitoksissa toisiinsa, sillä Etherin käytön on tarkoitus olla kuin polttoainetta Ethereumin käyttämiselle.

Ethereumin arvo tänään

 • ethereum
 • Ethereum
  (ETH)
 • Price
  $2,947.90
 • Market Cap
  $345.19 B

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Ethereumin historia

Ethereumkin järjesti vuonna 2014 joukkorahoituksen eli ICO:n. Tämän joukkorahoituksen ansiosta Ethereum onnistui keräämään itselleen 20 miljoonan dollarin potin projektin kehitystyöhön.

Vuonna 2016 Ethereum kohtasi historiansa suurimman vastoinkäymisen, kun joukko rikollisia pääsi hyödyntämään Ethereumin lohkoketjussa ollutta haavoittuvuutta ja hakkeroimaan Ethereumin lohkoketjun. Tätä kutsutaan The Dao -hakkeroinniksi. Asiasta tuli kiistelty Ethereum-piireissä ja se johti lopulta siihen pisteeseen, että Ethereumin alkuperäinen lohkoketju jakautui ohjelmistopäivityksen, ”hard forkin”, myötä kahteen eri haaraan. Ethereum Classic -niminen kryptovaluutta jatkoi Ethereumin lohkoketjun alkuperäistä haaraa ja nykyinen Ethereum on hard forkin myötä syntynyt alkuperäisen lohkoketjun uusi haara.

Ethereumin kehitys

Ethereumin on kehittänyt venäläissyntyinen Vitalik Buterin. Kehitystyössä oli mukana muitakin ihmisiä, mutta julkisuudessa Buterinin nimi yhdistetään yleensä Ethereumin syntyyn. Virallisesti Ethereum käynnistyi vuonna 2015, mutta sitä oli kehitetty jo muutama vuosi ennen varsinaista käynnistymistä.

Kerrotaan, että Vitalik Buterin kehitti Ethereumin ”White Paperin” jo vuonna 2013. Buterin työskenteli aluksi Bitcoinin parissa, mutta koska Bitcoinin kehitys ei lähtenyt siihen suuntaan, johon Buterin olisi halunnut, hän kehitti Ethereumin. Buterinin mielestä Bitcoin olisi tarvinnut oman ohjelmointikielen. Jos Bitcoinille olisi kehitetty oma ohjelmointikieli, ei koko Ethereumia olisi ikinä välttämättä syntynyt. Ethereumin suosion huiput ovat osuneet vuosille 2017-2018.

Ethereum mahdollistaa Dapp-sovellukset ja ne mahdollistavat käyttäjilleen muun muassa erinomaisen tietosuojan ilman välikäsiä, sensuuria tai muita yksilön vapautta rajoittavia tekijöitä.

Joukkorahoituksellisten ICO-antien, eli kryptovaluutan mainaamisten lisäksi Ethereum mahdollistaa myös toisenlaisten resurssien siirtämisen verkon välityksellä; sen erilaisia sovelluksia ajava Ethereum Virtual Machine (EVM) mahdollistaa eräänlaisten älykkäiden sopimusten (smart contracts) automaattisen ja luotettavan prosessoimisen.

Jo mahtipontinen nimi ”Ethereum” viittaa kauaskantoisiin ajatuksiin tietotekniikan kehityksestä ja utopioista, joista saattaa tulla jonain päivänä totta. Itse asiassa Buterin viehättyi sanaan ”Ether” selaillessaan Wikipedian scifi-artikkeleita.

”Ether” näkymättömänä maailmankaikkeuden läpäisevänä ja aikamatkustamisen mahdollistavana kappaleena kielii myös Buterinin kehittelemän kryptovaluuttakonseptin tavoitteista, joiden seurauksena jatkuvasti kehitteillä oleva lohkoketjujärjestelmään perustuva pieni bittiavaruuden oma kolonia voi mahdollistaa mitä ihmeellisimpiä asioita tulevaisuudessa.

Etherien määrää ei ole rajoitettu Bitcoinien tapaan, vaan niitä on mahdollista louhia koko ajan lisää. Ethereum on siirtymässä pois Proof Of Work -mallista, jossa Etheriä louhitaan ja siitä saa palkaksi myös Ethereitä. Proof Of Stake -mallissa lohkoketjun ylläpitäjäksi pääsee lukitsemalla omistamiaan Ethereitä lohkoketjun ylläpitoon.  Ethereum 2.0 on ottanut ensimmäiset asekeleensa kohti täyttä toimivuutta, mutta täyteen toimintavarmuuteen ja kehittämistyöhön menee ennustusten mukaan vielä ainakin muutama vuosi.

Ethereumin käyttötarkoitukset

Ethereum on alusta, jonka päälle on mahdollista ohjelmoida lähes mitä tahansa. Se on lohkoketjualusta muille sovelluksille. Yleisesti kryptovaluuttojen avulla pyritään keksimään vaihtoehtoja nykyiselle fiat-rahajärjestelmälle. Kryptovaluuttojen avulla on mahdollista   säilyttää anonymiteetti virtuaalirahan siirrossa. Lohkoketjusta kuka tahansa pystyy tarkastamaan, mitä siinä on tapahtunut. Tämän vuoksi käyttö on hyvin läpinäkyvää paljastamatta kuitenkaan käyttäjien henkilöllisyyksiä. Turhat välikädet pystytään aika tehokkaasti karsimaan pois tämän avulla.

Ethereumin suosio kasvaa myös sijoituskohteena. Ihmiset tykkäävät spekuloida arvonnousulla ja sijoittavat koko ajan kasvavissa määrin kryptovaluuttoihin. Sijoittajien kiinnostusta Ethereumiin vuonna 2021 lisää myös se, että moni uskoo älysopimusten ja DeFi:n kasvavaan suosioon.

Mihin Ethereumia voidaan käyttää?

 1. Ether kryptovaluutta (käyttäminen, sijoittaminen)
 2. Uusien kryptovaluuttojen kehittäminen
 3. Hajautettujen sovellusten kehittäminen (DAPP)
 4. Äänestysten järjestäminen
 5. Älysopimukset
 6. hajautettujen autonomisten organisaatioiden rakentamiseen (DAO)

Ethereum ja sovellukset

Ethereum ja älysovellukset ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa. Ethereum mahdollistaa ennennäkemättömällä tavalla älysopimuksien kehittämisen ja käyttämisen. Mikään hallitus tai yritys ei ohjaile Etherien määrää, vaan se on puhtaasti digitaalinen.

Ethereumin avulla on jo tähänkin mennessä luotu myös jos minkälaisia uusia sovelluksia, esimerkiksi kryptovaluuttalompakkoja, joiden avulla on mahdollista tehdä nopeasti maksuja esimekriksi Ethereillä tai muulla virtuaalisella valuutalla. On myös kehitetty erilaisia taloudellisisa sovelluksia, joiden kautta voi lainata tai sijoittaa digitaalisia varoja. Monet pelit hyödyntävät samaa tekniikkaa. Näissä pystyy pelin sisällä käyttää pelirahaa tai oikeaa rahaa. Desentralisoidut markkinat mahdollistavat digitaalisten varojen kaupankäynnin ja vedonlyönnin tosielämän tapahtumista.

Ethereum vs. Bitcoin

Ethereum ja Bitcoin ovat suurimmat ja tunnetuimmat kryptovaluutat. Niistä puhutaan usein yhdessä, mutta eivät ne silti loppupeleissä muistuta toisiaan juurikaan. Bitcoin on luotu puhtaasti digitaaliseksi vaihdannan välineeksi. Se on virtuaalivaluuttaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Bitcoinilla voi nyt jo nyt maksaa monessa paikassa verkossa ja tulevaisuudessa mahdollisesti jopa kivijalkaliikkeissä. Bitcoinin hyviin puoliin kuuluu se, että se on ollut ensimmäisenä markkinoilla ja se on saavuttanut suhteellisen uskottavan aseman sijoitusmarkkinoilla. Bitcoinien määrä on rajattu 21 miljoonaan kappaleeseen, eikä enempää voi louhia.

Ethereum puolestaan on kokonainen mahdollisuuksien sademetsä. Ethereumin avulla voi hyödyntää luotettavia ja varmoja älysopimuksia, kehittää erilaisia sovelluksia ja jopa uusien kryptovaluuttojen luominen on Ethereumin avulla mahdollista. Ethereum mahdollistaa myös Etherien käytön. Tulevaisuus näyttää, miten Etherin asema asettuu suhteessa Bitcoiniin. Ethereumin hyviin puoliin lukeutuu monipuolisuus, kehittämismahdollisuudet ja alati kasvava suosio.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

ethereum

Ethereumin louhinta

Ethereumin lohkoketju toimii vielä toistaiseksi osittain samalla tavalla kuin Bitcoinin eli Proof of Work -menetelmällä. Louhimisesta saa palkkioksi Ethereitä. Ethereum 2.0 on kuitenkin kehitteillä, jolloin menetelmä muuttuu. Tällöin louhimisesta ei enää saa Etheriä palkkioksi, vaan niitä täytyy kiinnittää päästäkseen lohkoketjun ylläpitäjäksi. On arvioitu, että Ethereum 2.0 olisi täysin valmis käyttöönotettavaksi 2022-2023 ja samalla nykyinen lohkoketju lakkautetaan.

Onko Ethereum turvallinen ja luotettava?

Turvallisuus on yksi Etheureumin perusperiaatteista, mikä tulee ilmi jo siinä, että Ethereum-ohjelmiston projektit on hajautettu tuhansille tietokoneille lohkoketjuun perustuen. Olemassa ei ole lainkaan keskuspalvelinta, jonka vuoksi hakkeroiminen on vaikeampaa kuin jos olisi vain yksi palvelin.

Vaikka lohkoketjuihin liittyy tuhansia ja edelleen tuhansia tietokoneita maailman jokaisesta kolkasta, suorittavat nämä laitteet ainoastaan niille ennalta koodattuja automatisoituja prosesseja, joihin yksittäinen yksikkö ei kykene vaikuttamaan haitallisesti. Näitä prosesseja ei pysty peukaloimaan myöskään jälkeenpäin mitenkään.

Sen lisäksi, että Ethereumin hajauttamiseen perustuva perusperiaate lisää turvallisuutta, tekee sen käyttämä lohkotekniikka tietojen keräämisestä lähes mahdotonta niillä koneilla, jotka verkkoon liittyvät. Tämä on yllättävän harvinaista maailmassa, jossa jo pelkästään hakukone kerää käyttäjästään hyvinkin yksityiskohtaista tietoa, jotka se myy niin ikään eteenpäin mainostajille.

Ethereum vakuuttaa jo kotisivuillaan, että turvallisuus kolmansia osapuolia vastaan on yksi sen  tärkeimmistä toimintaperiaatteistaan ja lähtökohdistaan kehitystyössä. Sen nykyaikaisin lisäys lienee ohjelmiston soveltaminen myös sovellusmaailmaan, jolloin lopputuotteena syntyy sovelluksia ilman kolmannen osapuolen urkkijoita.

Ethereumin ydinidea on siis taata kaatumaton, sensuroimaton ja turvallinen tietojenkäsittely-ympäristö, joka ulottuu myös sovellustasolle. Usein ihmisiä mietityttää se, että miten rikollisessa toiminnassa hyödynnetään kryptovaluuttoja anonymiteetin vuoksi. Tämä on kaksipiippuinen juttu, sillä kryptovaluutat toimivat toki siihen tarkoitukseen hyvin, mutta samalla mahdollistavat pääsyn pankkipalveluiden piiriin myös kaikista haavoittuvimmissa asemissa oleville ihmisille. Tämä tasapainottelu lienee ikuista, mutta hyödyt voittanevat haitat.

Ethereumin ostaminen ja säilyttäminen

Ethereumia pystyy ostamaan kryptovaluuttapörssistä. Toimijoita on Suomenkin markkinoilla lukuisia, esimekriksi aiemmin tässä artikkelissa mainittu eToro. Monesti pienempiä summia sijoitettaessa kryptovaluuttoihin riittää säilytyspaikaksi sama sovellus, jolla oston tekee. Jos kuitenkin aikoo sijoittaa suurempia summia esimerkiksi Etheriin, on tarpeellista hankkia Ethereum-lompakko. Nykyään on saatavilla esimerkiksi monenlaisia mobiililompakoita, joita voi ladata omaan älypuhelimeen.

Virtuaalivaluuttalompakkoja on ainakin kahdenlaisia ja niiden ominaisuudet hieman vaihtelevat. Hardware-lompakko on offline-tilassa toimiva virtuaalivaluutan säilytyspaikka. Se on usein muistitikun näköinen ja toimii samalla periaatteella. Tämä on online-lompakkoa turvallisempi vaihtoehto ainakin suuremmille määrille Ethereitä. Hakkerointi on vaikeampaa, kun kyseessä ei ole mikään verkkoon liitetty sovellus. Toinen vaihtoehto, usein pienemmille summille suositeltu, on online-lompakko. Se voi olla esimerkiksi mobiilisovellus. Online-lompakon turvallisuutta on nykyään mahdollista lisätä 2FA-todentamisen avulla. Tällöin varmistetaan, että juuri lompakon omistaja itse kirjautuu sinne.

On olemassa vielä ns. Paper wallet, joka perustuu tulostettuihin private- ja public-avaimiin, jotka laitetaan talteen. Paperilompakon etuihin kuuluu sen turvallisuus, sillä ainoita turvallisuusuhkia ovat oma huolimattomuus tai avaimen joutuminen vääriin käsiin. Avaimista kannattaa ottaa kopioita, sillä tietojen katoaminen tarkoittaa, että virtuaalivaluuttaan ei pääse enää lainkaan käsiksi. Kopiot tulee säilyttää varmassa paikassa.

Online-lompakkojen suosiota selittää mm. Ethereumin volatiliteetti eli arvon vaihtelu. Moni haluaa olla pelipaikoilla silloin, kun tapahtuu. Tällöin on hyvä, jos on tallettanut mobiililompakkoon varoja, joita pystyy käyttää heti, kun vaikuttaa olevan hyvä ostamisen hetki. On kuitenkin hyvä tiedostaa riskit, jos säilyttää kryptovaluuttaa pelkästään online-lompakossa.

Ethereumin verotus

Ethereumista saatuja voittoja verotetaan Suomessa pääomatuloverolla. Voiton osuudesta maksetaan veroa 30% 30 000 euroon asti ja sen yli menevältä osalta 34%. Ethereumilla tehdyt voitot tulee ilmoittaa veroilmoituksella kuten muutkin sijoittamisella saavutetut voitot. Ajantasainen verotuskäytäntö kannattaa aina tarkistaa verottajalta, ennen kuin tekee sellaisia toimenpiteitä, joista mahdollisesti koituu veroseuraamuksia. Kryptovaluutat ovat verrattain uusi sijoituskohde, joten verottaja saattaa tarkentaa ja muuttaa verotuksen perusteita ajan mittaan.

Ethereumin tulevaisuuden näkymät

Kryptovaluuttamaailman käydessä kuumana myös maailman toiseksi merkittävimmällä virtuaalivaluutalla Ethereumilla on ehdottomasti markkinarakonsa myös tulevaisuudessa. Ethereum on konseptiltaan ensimmäinen luokkaansa, sillä kyseessä on virtuaalivaluutan lisäksi tietojenkäsittely-ympäristö, joka on ohjelmoitu myös sovelluskehityksen näkökulma huomioon ottaen.

Ethereum on vielä toistaiseksi markkinoilla suhteellisen uusi tulokas, ja sen taustalla toimii Buterinin kaltaisia lahjakkaita koodaajia, jotka pyrkivät luomaan alustan uudenlaiselle automatisoidulle ja luotettavalle tietojen käsittelylle aiemmin mainittujen älykkäiden sopimusten ja kirjanpidon keinoin.

Kehitystyön ihanteena on väsymätön maailmanlaajuinen lohkoketjuverkosto, joka tarjoaa kaikkien ominaisuuksien ohessa vaihtoehtoisen ja modernin vaihdannanvälineen.

Väsymätön Ethereum saattaa olla tulevaisuuden ratkaisu etenkin maailmanlaajuisessa tietojen rekisteröinnissä, ja sen sovelluskohteet etenkin terveydenhuollossa ovat monilukuiset: maailmanlaajuiset terveydentilarekisterit yhdistettynä esimerkiksi terveydentilaa seuraaviin aktiivirannekkeisiin voi futuristisissa utopioissa ennakoida terveydentilan muutoksia ja jopa pelastaa ihmishenkiä.

Hieman maanläheisempiä sovelluskohteita tulevaisuudessa lienevät kuitenkin Ethereumin yhä kehittyvät sovellukset sekä sen hyödyntäminen maailmanlaajuisessa kirjanpidossa: ko. sektori voisi mullistua täysin Ethereum-teknologian myötä, jolloin väsymättömät koneet voivat korvata suuren osan manuaalisesta työstä sekä säästää lukuisia työtunteja – sekä virheitä.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Ethereum on lohkoketjuun perustuva tietojenkäsittely-ympäristö. Ethereumin avulla voi kehittää erilaisia sovelluksia ja älysopimuksia.

Ethereum on laaja kokonaisuus, jonka avulla pystyy vaikka kehittämään kokonaan uuden kryptovaluutan. Ether taas Ethereumin oma virtuaalivaluutta, vähän kuin Bitcoin. Ether on virtuaalinen vaihdon väline.

Ethereumin hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kryptovaluutoille tämä on tyypillistä. Kurssi myös vaihtelee hurjasti pienessäkin ajassa.

Mikäli älysopimuksia ja muita Ethereumin mahdollistamia uusia menetelmiä hyödynnetään vastaisuudessakin, Ethereumin tulevaisuus on todennäköisesti hyvin valoisa. Ethereum 2.0 osaltaan määrittää Ethereumin tulevaisuutta.

Kryptovaluuttoja verotetaan Suomessa pääomatulona. Veroa maksetaan voitoista 30 % 30 000 euroon asti ja sen yli menevästä osasta 34 %

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.