Mitä on Ethereum louhinta – miksi Etheriä louhitaan?

Suurin osa maailman virtuaalivaluutoista syntyy verkon louhintaprosessien seurauksena, eikä Ethereumin louhinta ole tässä kohtaa poikkeus.

Virtuaalivaluuttojen louhimisena, mainauksena ja louhintana tunnettu tapahtuma kuvaa prosessia, jossa Ethereum-verkkoon kytketyt tietokoneet ympäri maailmaa pitävät yllä kryptovaluutan laskentatehoa.

Ethereumia louhitaan n. 36 000 yksikköä päivässä eli suurin piirtein 36 miljoonan arvosta. 

ethereum
Ethereum
€3,901.721.74% 24H

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Ethereum toisen sukupolven kryptovaluutta

Ethereumin kehittäjänä pidetään venäläis-kanadalaista Vitalik Buterinia, joka on verkkotoimittaja ja ohjelmoija. Ennen Ethereumia Buterin työskenteli Bitcoinin parissa. Buterinin mielestä Bitcoinille olisi pitänyt kehittää oma ohjelmointikieli, mutta muut ihmiset projektin ympärillä eivät olleet samaa mieltä. Tämän siivittämänä Buterin kehitti Ethereumin. Niin sanotun White Paperin Buterin julkaisi jo vuonna 2013. Seuraavana vuonna järjestettiin Ethereum ICO, joka tarkoittaa joukkorahoituksen keräämistä kryptovaluuttamaailmassa. Ethereumin varsinainen lohkoketju käynnistyi vuonna 2015.

Ensimmäisen sukupolven kryptovaluuttoja ovat mm. Bitcoin ja Litecoin. Ne ovat perinteisiä valuutaksi suunniteltuja kryptoja. Ethereum sijoittuu toisen sukupolven kryptovaluuttojen joukkoon. Nykyään on markkinoilla jo kolmannenkin sukupolven kryptovaluuttoja. Niiden skaalautuvuuden sanotaan olevan kehittyneemmällä tasolla kuin aikaisempien, siksi ne ovat kolmatta sukupolvea. Ethereum 2.0 on kehitteillä ja valmistuessaan sen ominaisuuksien pitäisi nostaa se kolmannen sukupolven kryptovaluuttojen kanssa samalle tasolle. Muita kolmannen sukupolven kryptovaluuttoja on esimerkiksi EOS ja NEO.

Ethereumia sanotaan ekosysteemiksi tai tietojenkäsittely-ympäristöksi, koska sen avulla pystyy kehittämään erilaisia hajautettuja sovelluksia ja älysopimuksia. Siihen liittyvä kryptovaluutta on nimeltään Ether, mutta monesti sitä tarkoitettaessa puhutaan Ethereumista.  

Lataa ilmainen kryptoaapinen ja opi lisää kryptovaluutoista. Aapinen sisältää yli 30 sivua kryptotietoa

Opas: Näin Ethereumin ostat Ethereumia!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Ethereumia saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä alustan valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eTorosta löydät Ethereumin lisäksi myös lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, kuten mm. Bitcoinin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Ethereumin ostamisessa palvelumaksu on vain 1,9% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta Ethereumia

Löydät Ethereumin ja kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan, paina Ethereumin kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos Ethereumin arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat Ethereumia!

Vastuunvapaus: Sijoittaessa on aina riskinä rahan menettäminen. Huomioi eTorossa sijoittamisen kulut. Lisätietoa: etoro.com/fi/trading/fees

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Ethereum louhintaohjeet

Ethereumin louhinta perustuu eräänlaiseen lohkoketjuteknologiaan, jossa ethereum-verkkoon valjastetut tuhannet tietokoneet osallistuvat louhintaprosessiin, josta verkkoon liitetty tietokone vastaanottaa vaivanpalkaksi virtuaalivaluutta etheriä.

Usein luullaan, että Ethereum on itse virtuaalivaluutta, mutta itse asiassa näin ei ole. Ethereum on kokonainen ekosysteemi ja Ether on Ethereumin oma virtuaalivaluutta.

Kyseessä on siis globaali pieni sivutulo, joka on koko maailmassa, kuten myös Suomessa täysin laillista. Laillisuuden lisäksi lohkoketjuihin perustuva louhinta on turvallista, sillä ohjelmiston ja louhintaprosessin suorittamisen hajautuneisuus tekee hakkerointiyrityksistä todella haastavia.

Kuten aiemmin kävi ilmi, ethereumin louhinta perustuu eräänlaiseen lohkoketjuteknologiaan, joka perustuu oman tietokoneen luovuttamiseen ethereuminin louhintakäyttöön.

1. Ethereum louhintalaitteet

Mikäli suunnitelmissasi on mainata ethereumia, kannattaa ihan aluksi kartoittaa oman laitteiston, eli louhintakoneen tehokkuus – riittääkö se? Onko näytönohjaimesi ja prosessorisi ajan hermoilla? Vai sijoitatko mieluummin esimerkiksi FPGA- tai ASIC-louhintakoneisiin?

Laitteiston ostoa suunnitellessa tärkeintä on saavuttaa mahdollisimman hyvä tehokkuuden ja sähkönkulutuksen hyötysuhde. Louhinta on helppoa aloittaa myös ilman laitteistoa ostamalla mainauspaketteja pilvipalvelu Hashflaresta

2. Ethereumin säilytys

Louhinnan aloituksen jälkeen, tulee seuraavaksi etsiä sopiva ja turvallinen lompakko Ethereumin säilyttämiseen.

Etherin säilytyspaikka tulee olla selvillä ennen Ethereumin louhimista eli mainaamista, sillä louhittu Ethereum tulee siirtää turvalliseen paikkaan saman tien louhinnan jälkeen. Turvallisista offline-pohjaisia bitcoin-lompakoista suosittelemme Ledgeriä

3. Etsi oikeanlainen pooli

Kun virtuaalivaluutan lompakko on löytynyt, kannattaa tulevan ethereum-louhijan etsiä mainaamispaikaksi pooli, eli eräänlainen “resurssiallas”, jossa ethereumin louhijat osallistuvat yhteistuumin louhintaprosessiin asettaen omat louhintaresurssinsa likoon, jolloin louhijien palkkio riippuu kunkin louhijan luovuttamien resurssien määrästä.

Palkkio maksetaan siis työmäärän perusteella, kun kyseessä on osuus löydetystä lohkoketjusta. Ethereum-louhijan voisi luonnehtia olevan “töissä” tällaisessa poolissa, ja siksi palveluun tulee luoda “worker”-tunnus, jonka avulla louhintapanoksesi suuruus voidaan todentaa.

Poolit eivät ole luonnollisesti täysin ilmaisia, vaan ne veloittavat pienen prosenttiosuuden tuloistasi. Tästä huolimatta louhiminen poolissa on yksin louhimista parempi vaihtoehto, sillä ethereumin louhiminen yksin pienentää todennäköisyyttä osua lohkoketjuun huomattavasti, jolloin louhintavoittojen tienaaminen voi olla hyvin epävakaata.

4. Lataa Ethereum-louhintaohjelma

Kun olet rekisteröitynyt pooliin, tulee seuraavaksi ladata Ethereum-louhintaohjelma, joka on yleensä ilmainen. Oikean ethereum louhintaohjelman valitsemiseen vaikuttaa muun muassa laitteistosi käyttöjärjestelmä, sekä muutamat muut seikat.

Ethereum-louhintaohjelmaa ladatessa kannattaa olla varovainen; virtuaalivaluuttamaailmassa liikkuu valtavasti erilaisia viruksia. Yleisimpiä ethereumin louhintapooliin käytettyjä ohjelmia ovat Ethermine ja Nanopool.

Kun olet valinnut tarpeitasi parhaiten vastaavan ohjelmiston, asenna ohjelma tietokoneellesi. Kun ohjelma on asennettu, tulee sinun yleensä rekisteröidä ohjelmaan worker-nimesi poolistasi, jonne aiemmin rekisteröidyit. Lisäksi louhintaohjelmaan täytyy rekisteröidä se näytönohjain, jolla louhiminen halutaan suorittaa.

Tässä vielä lyhyt ja ytimekäs tarkistuslista Ethereumin louhinnan aloittavalle:

  1. Onko louhintalaitteistosi ja näytönohjaimesi tarpeeksi tehokas?
  2. Oletko löytänyt turvallisen lompakon louhimallesi Ethereumille?
  3. Oletko löytänyt poolin Ethereumin louhintaa varten?
  4. Oletko löytänyt luotettavan louhinta-ohjelmiston?
  5. Muistitko siirtää louhimasi Ethereumin turvallisesti sille tarkoitettuun lompakkoon?

Ethereumin louhinta puhelimella

 MyEtherWallet-niminen sovellus mainostaa itseään ensimmäisenä mobiililouhinnan mahdollistavana sovelluksena. Proof-of-Stake -menetelmän myötä louhintalaitteilta ei vaadita enää yhtä suurta laskentatehoa, mikä puhuu mobiililouhinnan yleistymisen puolesta. Tällä hetkellä puhelimella louhiminen on vielä jokseenkin mahdotonta.

Mitkä ovat Ethereumin louhinnan kustannukset?

Vaikka Ethereumin louhinnan voisi kuvitella olevan helppo ja yksinkertainen tapa tienata hieman sivutuloa, kannattaa mainaamista suunnittelevan selvittää ensin kokonaiskustannuksien suhde oletettuun tuottoon. Voit selvittää tuotto-osuutesi käyttämällä internetin käteviä tuottolaskureita, esimerkiksi ilmaisesta Cryptocomparesta.

Louhimisen aloittaminen edellyttää Ethereum louhijalta laitteiston verran alkupääomaa tai vaihtoehtoisesti voi investoida pilvessä toimiviin mainauspakettien Hashflaressa.

Hyvän pelikoneen speksit saattavat mahdollistaa Ethereumin louhimisen, mutta toisaalta myös erityisen virtuaalivaluuttalouhintakoneen ostaminen voi käydä pitkällä aikavälillä järkeen; kun oletuksena on, että Ethereum on kelpo arvon säilyttäjä ja toivottavasti myös arvon kasvattaja, maksaa louhintakone itsensä takaisin yleensä kuukausien tai muutaman vuoden aikana.

Virtuaalivaluuttojen mainaaminen on harvemmin avain nopeaan rikastumiseen; Ethereumin louhintaa kannattaa ajatella korkeintaan stabiilina pienenä sivutienestinä eikä niinkään nopeana tienä rikkauteen.

Viehättävää Ethereumin louhimisessa on se tosiasia, että tietokoneesi tekee pitkälti “fyysisen työn”, eikä louhijan tarvitse tästä syystä aivan ylettömästi vaivata mieltään prosessin aikana.

Ethereum 2.0 louhinnasta ei saa palkkiota

Perinteisesti kryptovaluuttojen louhimisesta on saanut palkaksi kyseistä kryptovaluuttaa. Louhiminen tarkoittaa lohkoketjun ylläpitoa ja se tapahtuu yleensä  tehokkaiden tietokoneiden avulla. Ethereumiakin on louhittu alun perin Proof-Of-Work -menetelmällä. Ethereum 2.0 aikoo kuitenkin vaihtaa menetelmän Proof-of-Stake -malliin. Tässä mallissa verkossa on validaattoreita ylläpitämässä lohkoketjua. Validaattorit lukitsevat omia Ethereitään lohkoketjun ylläpitoon. Vähimmäispanos eli stake on 32 Etheriä (ETH).

Ethereum 2.0:sta on puhuttu melko kauan, mutta vuoden 2020 lopulla otettiin ensimmäiset kunnon askeleet sitä kohti. Arvioitu valmistumisaika on 2022-2023. Kun se on valmis, nykyinen lohkoketju kytketään pois päältä.  

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Ethereumin kehittäjänä pidetään venäläis-kanadalaista Vitalik Buterinia, joka on verkkotoimittaja ja ohjelmoija. Ennen Ethereumia Buterin työskenteli Bitcoinin parissa.

Suurin osa maailman virtuaalivaluutoista syntyy verkon louhintaprosessien seurauksena ja samoin syntyy myös Ethereumin oma virtuaalivaluutta Ether.

Ethereumin louhinta vaatii oikeanlaista kalustoa sekä ymmärrystä louhintateknologiaa kohtaan. Louhinta ei suinkaan ole ilmaista ja siksi louhinnan perusteisiin kannattaa syventyä tarkasti ennen kuin lähtee hankkimaan louhintalaitteita.

Ethereumia voi ostaa monesta eri kryptovaluuttapörssistä. Me suosittelemme tällä hetkellä eToroa, koska eToron tarjonta on laaja ja sen käyttäjäystävällisyys ja turvallisuus on parhainta tasoa muihin alustoihin verrattuna.

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.