Iota (mIOTA) 2021 – DAG-teknologiaan pohjautuva salausteknologia

Virtuaalivaluuttojen viidakossa yksi kiinnostavista ilmiöistä on IOTA, joka ei ole pelkästään kryptovaluutta, vaan teknologia, joka mahdollistaa aidon esineiden internetin, ihmisten ja raaka-aineiden digitaalisen identiteetin ja toimii sen lisäksi maksuvälineenä.

IOTA on salausteknologia, joka kytkeytyy globaaliin kauppaa, älykkäisiin kaupunkeihin, logistiikkaan ja liikenteeseen. Ei olekaan yllättävää, että kryptovaluutoista juuri IOTA on jäänyt vähemmälle huomiolle  – ehkäpä juuri sen moni-ilmeisyyden ja useiden käyttötarkoitusten takia. 

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Mikä on IOTA?

IOTA on saanut alkunsa vuonna 2015 kansainvälisen tiimin työn tuloksena. Perustajajäsenet ovat David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener ja Dr. Serguei Popov. IOTA luotiin digitaaliseen todentamiseen, mikromaksamiseen, esineiden väliseen tiedonvaihtoon. IOTAa kehittävällä yhteisöllä on monia tavoitteita.  IOTAn ohjaavina periaatteina ovat ei-lohkoketjuun perustuva teknologia, rajaton skaalautuvuus ja ilmaiset transaktiot. 

IOTA on valuuttana ja varmennusmenetelmänä kevyt ja nopea ja siksi sen käyttö on mahdollista myös mikromaksamisessa ja esineiden internetissä. Osa käyttösovelluksista on jo arkipäivää, ja osa on vielä toteutumatonta, mutta kuviteltavissa olevaa tulevaisuutta. 

Esimerkiksi jo nykyään laivakontissa seilaavan tavaran sijaintia voidaan seurata tarkasti tunnisteiden ja tietoliikenneyhteyksien avulla. Verkko-ostoksiaan odottava kuluttaja voi tarkkailla puhelimestaan, milloin lähetys on tulossa perille. 

IOTAn visioimassa tulevaisuudessa autot voivat maksaa itse latauksestaan sähkötolpalla ja tietullit kuitataan ajamalla läpi porttien, ilman että kuljettajan on kaivettava maksukorttiaan esiin. Henkilöiden tunnistaminen voi tapahtua huomaamattomasti ja nopeasti esimerkiksi rajavalvonnassa, ja kauppojen kassat voivat veloittaa ostokset ilman jonotusta maksamaan. Jopa raaka-aineiden kulkua voidaan seurata IOTAn teknologialla tarkasti, vaikka ne sekoittuvat uusiksi tuotteiksi. Esineet voivat myös tienata rahaa, esimerkiksi autot jakamalla keräämäänsä dataa ja antamalla muiden käyttöön niiden akkuihin varattua energiaa.

Sijoittajalle IOTAn käyttötarkoituksiin ja tavoitteisiin tutustuminen kertoo, että kyseessä on hyvin futuristinen, joskin myös realistinen teknologia. Lyhyen tähtäimen käyttötarkoituksiin IOTA voi tuntua vielä epätarkoituksenmukaiselta, mutta jos aikaperspektiiviä venyttää reilusti 10-30 vuoden päähän, alkavat IOTAn näkymät tuntua paljon konkreettisemmilta. Esineiden internetistä on puhuttu jo pitkään, mutta sen todellinen tuleminen koteihin ja kuluttajakauppaan on ollut suhteellisen hidasta. Älykkäille laitteille ja päivittäisten rutiinien automatisoinnille uskoisi kuitenkin olevan kysyntää. 

Mikä on MIOTA?

MIOTA on IOTAn valuutta, ja MIOTA toimii iota-teknologian tunnuksena valuuttakaupassa. Koska IOTA on suunniteltu mikromaksamiseen, on yksittäisen iotan arvo hyvin alhainen. MIOTA viittaakiin käsitteeseen “miljoonia IOTAja.” Voit siis sijoittaa IOTAan osatamalla MIOTAja – ja tämän valuutan mittakaavassa sinusta tuleekin hetkessä miljardööri – ellei jopa biljonääri! Nyt ei ole pikkurahasta pulaa. 

Opas: Näin ostat virtuaalivaluuttoja!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, mm. Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan kryptovaluuttaa, paina haluamasi valuutan kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Vastuunvapaus: Sijoittaessa on aina riskinä rahan menettäminen. Huomioi eTorossa sijoittamisen kulut. Lisätietoa: etoro.com/fi/trading/fees

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Miten IOTA toimii?

IOTAn teknologia perustuu nk. Tangleen, joka on tekniseltä ratkaisultaan “suunnattu asyklinen graafi” eli DAG, Directed Acyclic Graph. Pelkistetysti kuvattuna, IOTAn salausteknologia perustuu siihen, että sen käyttäjät vahvistavat aiempia transaktioita tehdessään omia maksu- tai muita tapahtumiaan. Jokaista toimintoa kohti vahvistetaan kaksi aiempaa. Transaktiot vahvistuvat siis käytön myötä ja samalla prosessit nopeutuvat. IOTA vakuuttaakin olevansa rajattomasti skaalautuva – se ei siis hidastu, vaikka tapahtumien määrä kasvaa. 

IOTA ominaisuudet 

IOTAssa tapahtumien varmennus perustuu lohkoketjun sijaan käyttäjien tekemiin vahvistuksiin transaktioiden yhteydessä: suorittaaksesi oman vaihdantasi, on vahvistettava kaksi aiempaa transaktiota. Tällä teknologialla ratkaistaan kömpelyyttä ja hitautta aiheuttavat skaalautuvuuden ongelmat, joita liittyy lohkoketjuihin ja joita on esimerkiksi Bitcoinin kohdalla pyritty jo ratkaisemaan tuomalla markkinoille Bitcoin Cash. 

Kryptovaluutta iota kehitys perustuu vahvoihin tulevaisuuden visioihin. IOTAn teknologia tuo esineisiin ja prosesseihin upotettua älyä, joka perustuu vahvaan salausteknologiaan. Hajautetun vahvistuksen myötä IOTAn teknologia on samalla avain monien arkisten rutiinien ja sujuvien prosessien tehostamiseen.

IOTA yhteistyökumppanit 

IOTA on saanut kehityksensä varrella uskottavia yhteistyökumppaneita. Yksi teknologiaa hyödyntävistä yrityksistä on Jaguar Land Rover, jonka I-PACE -mallin autot käyttävät IOTAn lompakkoa maksamiseen itse pysäköinnistä, tietulleista ja myydäkseen keräämänsä dataa. Sähköautojen latausjärjestelmiä valmistava ElaadNL on ottanut IOTAn käyttöön, jolloin lataamisen maksutapahtumat yksinkertaistuvat. Muista tunnetuista toimijoista Trondheimin kaupunki on ryhtynyt yhteistyöhön IOTAn kanssa Smartcity-konseptilla. Kodinkonelaitteiden valmistajista Bosch tekee yhteistyötä IOTAn kanssa.

Mihin IOTAa käytetään?

IOTAn teknologialla on monia käyttömahdollisuuksia liikenteessä, henkilökohtaisen hyvinvoinnin seurannassa, jakeluketjuissa, energiateollisuudessa, valmistavassa teollisuudessa, kaupunkien infrastruktuureissa, globaalissa kaupankäynnissä ja hallinnossa. Käyttökohteita ovat esim.:

Autoilu

 • ansaitse rahaa auton jakamalla datalla ja energialla
 • älykäs latausasema ja automaattiset tullimaksujen veloitukset
 • autovakuutuksen perustuminen ajotyyliin

 

Kannettavat henkilökohtaiset laitteet 

 • Ilmainen ja automaattinen datan keruu
 • henkilövakuutusten maksujen vähentäminen kuntoilemalla 
 • valitse paras palveluntarjoaja sijaintisi perusteella

 

Jakeluketjut

 • läpinäkyvät jakeluketjut, reaaliaikainen seuranta
 • kestävän kehityksen vaatimusten todentaminen
 • laadun tarkkailu ja laatutakuut valmistusprosessissa

 

Energiateollisuus

 • energian tuottaminen ja jakaminen optimoidusti myös lähiverkoissa
 • energiaverkkojen hajauttaminen 
 • energian myyminen mikromaksuilla

Teollisuus

 • toimitusketjujen todentaminen ja manipuloimattomuus
 • tuote-ID:tten seuraaminen
 • turvallisten tuotanto-olosuhteiden varmistaminen 

 

Kaupunkien Infrastruktuuri

 • infran prosessien optimointi (esim. jätehuolto)
 • tietoverkkojen turvallinen jakaminen naapureiden kanssa
 • suojattu yhteyden muodostaminen Smartcity-alustoihin

 

Globaali kaupankäynti 

 • teollisen vallankumouksen mahdollistaminen kaikille
 • tuotannon parantaminen kestävällä tavalla
 • viestintä satelliittien välityksellä

 

Hallinto

 • ENSURESEC – EU: n rahoittama projekti turvallisuuden varmistamiseksi sähköisessä kaupankäynnissä
 • Digitaalinen identiteetti

Miten IOTA eroaa lohkoketjuteknologiasta?

IOTA pohjautuu siis täysin toisenlaiseen teknologiaan kuin lohkoketjuihin perustuvat virtuaalivaluutat. Kuuluuko siis IOTA louhiminen myös tämän kryptorahan syntytapaan? Ei sisälly, sillä IOTA perustuu DAG-teknologiaan, joka on lyhenne sanoista Directed Acyclic Graph – eli suomeksi suunnattu syklitön verkko.

IOTAn teknologia perustuu käyttäjien varmentamiin transaktioihin, jotka vahvistavat aiemmat transaktiot ja vahvistavat näitä sidoksia. Tämä mahdollistaa loputtoman skaalautuvuuden, sillä teknologinen ratkaisu nopeutuu käytön myötä. Salauksesta tulee koko ajan vahvempi.

Lohkoketjuteknologia kuten Bitcoin taas hidastuu sitä mukaa, mitä enemmän siinä on tapahtumia.  

IOTA eroaa Bitcoinista monella tapaa

 • IOTAssa ei ole transaktiomaksuja.
 • IOTAan ei liity louhijoita, eikä siten sellaisia toimijoita, joille pitäisi maksaa palkkioita.
 • Lohkoketjun sijaan IOTAn teknologia perustuu DAGeihin.
 • IOTA on nopea: tällä hetkellä noin IOTA pystyy suorittamaan noin 250 TPS (transactions per seconds, tapahtumia sekunnissa) – Bitcoinilla tämä luku on 7.
 • Mitä enemmän transaktioita, sitä nopeammaksi IOTA tulee – Bitcoin hidastuu tapahtumien määrän kasvaessa. 
 • IOTA tarvitsee matalan laskentatehon, joka vaikuttaa myös sen ekologiseen jalanjälkeen – se on tällä hetkellä vihrein kryptovaluutta. Bitcoinia on arvosteltu sen ympäristövaikutuksista, sillä sen louhiminen vie pienen valtion verran energiaa vuodessa. 
 • Molempia yhdistää suuri hinnan vaihtelu. Tämä on haaste IOTAlle, sillä iota arvo vaihtelu ei helpota sen noteeraamista maksuvälineenä. Kuten kaikkiin kryptovaluuttoihin, IOTAan ja Bitcoiniin sisältyy myös riskialttius sijoitusmielessä. Bitcoin on yhä hallitsevin virtuaalivaluutta ja iota markkina-arvo, kuten muutkin kryptovaluutat, yleensä seuraa sen menestystä tai pudotusta.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

IOTA historia

IOTAn historia juontaa juurensa vuoteen 2015. Tässäkin tapauksessa virtuaalivaluutan ja todennusteknologian kehittäjiä kiinnosti Bitcoinin heikkojen ominaisuuksien selättäminen: tavoitteena oli kehittää nopeat transaktiot mahdollistava, louhijoista ja lohkoketjuteknologiasta riippumaton – ja siten käyttökustannuksiltaan maksuton – kryptovaluutta ja salausmenetelmä. Matematiikkaa puhtaimmillaan. 

Kehittäjätiimin jäsenet Sergey Ivancheglo, Serguei Popov, David Sønstebø ja Dominik Schiener ilmoittivat lokakuussa 2015 Bitcoin -foorumilla aloittavassa IOTAn tokenien myynnin. IOTA-teknologian juuret ovat nk. Jinn-projektissa, jonka tarkoituksena oli kehittää edullisia ja energiatehokkaita laitteita, pääasiassa yleiskäyttöisiä prosessoreita, käytettäväksi esineiden internetin (IoT) ekosysteemissä. Jinn-projektin puitteissa järjestettiinkin syksyllä 2014 tokenien yleisömyynti, jolloin myytiin noin 100 000 kappaletta tokeneita 250 000 dollarin yhteishintaan. Vuonna 2015 Jinn nimettiin uudelleen IOTA:ksi, jolloin järjestettiin myös toinen tokenien myynti. Tällöin syntyivät MIOTAt, joita on laskettu liikkeelle 27 kvadriljoonaa. 

IOTAn perustajien mukaan MIOTAn kokonaismäärä sopii hienosti suurimpaan sallittuun kokonaislukuun JavaScript-ohjelmointikielessä. Kolmen kuukauden kuluessa debyytistään kryptovaluuttamarkkinoilla mIOTA saavutti huippuarvion 14,5 miljardia dollaria vuosina 2016-2017. Sen arvo kuitenkin laski myöhemmin rajusti useimpien muiden kryptovaluuttojen kanssa.

Miltä IOTA tulevaisuus näyttää?

IOTAn kehittäjät katsovat vahvasti tulevaisuuteen ja heidän luomansa visio esineiden internetistä ja ihmisten digitaalisesta identiteetistä on osin jo toteutunut – osin toteutumassa. IOTA eroaa muista virtuaalivaluutoista siinä, että se on ensisijaisesti kaikkea muuta kuin kryptovaluutta – käyttö maksuvälineenä on vain yksi sen ominaisuuksista. Tulevaisuuteen katsoen on nähtävissä että Iota hintaodotukset nousevat, kun suurempi yleisö ja kansainväliset sijoittajat ymmärtävät tämän teknologian tarjoamat mahdollisuudet. 

Mikäli IOTAn teknologia löytää lisää vahvoja yhteistyökumppaneita ja sovellusaloja, ja lyö läpi esineiden internetin teknologiana, on sen nykyinen iOTA arvo aika varmasti alimitoitettu suhteessa sen käyttömahdollisuuksiin. 

IOTA lompakko 

IOTAn virallisilla sivuilla on tarjolla virtuaalivaluutan säilyttämiseen oma Trinity-lompakkonsa. IOTAA voi ostaa muiltakin virtuaalivaluuttojen myyntialustoilta, kuten Coinbasesta. Suomessa tunnetuin ja käytetyin lienee eToro. eTorolla on saatavilla myös oma eToro Wallet mobiililompakko. Wallet ladataan sovelluskaupasta omaan älypuhelimeen ja mobiililompakkoon pääsee kirjautumaan samoilla tunnuksilla kuin eToron sijoitusalustallekin. Wallet tukee yli 120 eri kryptovaluuttojen säilyttämistä. 

Opi lisää kryptolompakoista 

iota vahvuudet ja heikkoudet listattuna

IOTAn vahvuudet liittyvät nimenomaan sen teknologian sovellusmahdollisuuksien monipuolisuuteen – kuten myös sen heikkoudet. On mahdollista, että IOTAsta kasvaa globaalin IoT:n standardi, joka sekä sujuvoittaa nykyisiä prosesseja että luo aivan täysin uusia liiketoimintamahdollisuuksia: esineet voivat maksaa kulunsa automaattisesti ja IOTAn avulla älykkäät esineet (kuten autot ja älypuhelimet) voivat myös tienata myymällä keräämäänsä dataa. Virtuaalivaluuttana IOTAn vahvuudet perustuvat sen nopeuteen, käytön myötä vahvistuvan Tanglen turvallisuuteen ja tehokkuuteen sekä kuluttomuuteen.

On myös mahdollista, että IOTAn rakentama teknologia ja sen varaan luodut tulevaisuusvisiot eivät saa tuulta alleen, ja projekti kaatuu omaan massiivisuutensa. Esineiden internet kehittyy varmasti, mutta siinä on tarjolla myös muita teknologioita kuin IOTA. Virtuaalivaluuttoja syntyy koko ajan lisää, ja jotkin toiset niistä saattavat saada enemmän kiinnostusta ja kannatusta. IOTAn kokonaiskonsepti on niin laaja, että se saattaa vieraannuttaa pelkästään kryptovaluuttojen käytöstä ja arvonnoususta kiinnostuneita sijoittajia.

IOTA vahvuudet

IOTA heikkoudet

iotan suurimmat kilpailijat

IOTAlla ei ole täsmälleen samanlaisia kilpailijoita kryptovaluuttojen markkinoilla, vaan sen kilpailijat toimivat esineiden internetin alalla. Vaikka koko esineiden internetin konsepti on lupaava, on myös mahdollista, että jokin suurempi globaali haaste, kuten kriisi tai lainsäädäntö, pysäyttäisi esineiden internetin kehittämisen. Esineiden internetiä on kuitenkin kehitetty jo 1990-luvulta lähtien, ja arvioitaessa sen tuomia etuja ja jo nyt käytössä olevia sovelluksia, tällainen kehityksen pysäyttäminen näyttää hyvin epätodennäköiseltä.  

iota verotus 2021 

Virtuaalivaluuttojen verotus on kehittynyt ja selkeytynyt Suomessakin sen myötä, kun kotimaiset sijoittajat ovat kiinnostuneet näistä kryptorahoista ja onnistuneet tuottamaan niiden avulla voittoa. Linjaus on hyvin selkeä: virtuaalivaluutan arvonnoususta maksetaan pääomatuloveroa. Virtuaalivaluuttaa hankkiessaan kannattaa pitää tarkasti huolta kulujen, kauppojen ja tapahtumien kirjaamisesta ylös. Mikäli valuutta tuottaa voittoa siitä luovuttaessa, maksat verokarhulle voittosummasta veroa 30% verokannan mukaan.

Jos siis hankit IOTAa (MIOTAa) tänä vuonna 100 eurolla, ja myydessäsi saisit siitä esimerkiksi 1000e, on voittosi 900 euroa, josta 30% vero tarkoittaa 300 euron maksamista valtion kassaan.

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

IOTA on salausteknologia, joka on suunniteltu helpottamaan esineiden internetissä (IoT) olevien laitteiden välisiä mikrotransaktioita. IOTA on nopea, skaalautuva ja täysin maksuton transaktioteknologia. 

Miota on IOTAn teknologiaan perustuva kryptovaluutta, jonka nimen alkukirjain M viittaa siihen, että yksikössä on kyseessä miljoonia iotaja. IOTA on teknologia, Miota kryptovaluutta.

IOTAa voi ostaa useilta sijoitusalustoilta tai kryptopörsseistä, kuten eTorosta.

IOTAn kurssi on kehittynyt maltillisesti verrattuna joihinkin muihin kryptovaluuttoihin, ja niihin nähden IOTA hinta tarjoaakin hyviä nousuodotuksia. Koska teknologian tulevaisuuden näkymät ovat vahvat – vaikkakin futuristiset – voisi ainakin hajautetun ja pitkän aikavälin sijoittamiseen tähtäävä sijoittaja ostaa IOTAa.

IOTAn ostaminen, käyttäminen ja myyminen on laillista, mutta kuten muidenkin kryptovaluuttojen kohdalla, sitä ei säädellä viranomaisten tai keskuspankkien taholta. 

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.