IOTA (mIOTA) 2024 – DAG-teknologiaan pohjautuva salausteknologia

Virtuaalivaluuttojen viidakossa yksi kiinnostavista ilmiöistä on IOTA, joka ei ole pelkästään kryptovaluutta, vaan teknologia, joka mahdollistaa aidon esineiden internetin, ihmisten ja raaka-aineiden digitaalisen identiteetin ja toimii sen lisäksi maksuvälineenä.

IOTA on salausteknologia, joka kytkeytyy globaaliin kauppaa, älykkäisiin kaupunkeihin, logistiikkaan ja liikenteeseen. Ei olekaan yllättävää, että kryptovaluutoista juuri IOTA on jäänyt vähemmälle huomiolle  – ehkäpä juuri sen moni-ilmeisyyden ja useiden käyttötarkoitusten takia. 

eToro on usean omaisuusluokan sijoitusalusta. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Voit menettää sijoittamasi varat. Ei kuluttajansuojaa. Voitoista voi koitua veroseuraamuksia.

Sisällysluettelo

Mikä on IOTA?

IOTA on saanut alkunsa vuonna 2015 kansainvälisen tiimin työn tuloksena. Perustajajäsenet ovat David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener ja Dr. Serguei Popov. IOTA luotiin digitaaliseen todentamiseen, mikromaksamiseen, esineiden väliseen tiedonvaihtoon. IOTAa kehittävällä yhteisöllä on monia tavoitteita.  IOTAn ohjaavina periaatteina ovat ei-lohkoketjuun perustuva teknologia, rajaton skaalautuvuus ja ilmaiset transaktiot. 

IOTA on valuuttana ja varmennusmenetelmänä kevyt ja nopea ja siksi sen käyttö on mahdollista myös mikromaksamisessa ja esineiden internetissä. Osa käyttösovelluksista on jo arkipäivää, ja osa on vielä toteutumatonta, mutta kuviteltavissa olevaa tulevaisuutta. 

Esimerkiksi jo nykyään laivakontissa seilaavan tavaran sijaintia voidaan seurata tarkasti tunnisteiden ja tietoliikenneyhteyksien avulla. Verkko-ostoksiaan odottava kuluttaja voi tarkkailla puhelimestaan, milloin lähetys on tulossa perille. 

IOTAn visioimassa tulevaisuudessa autot voivat maksaa itse latauksestaan sähkötolpalla ja tietullit kuitataan ajamalla läpi porttien, ilman että kuljettajan on kaivettava maksukorttiaan esiin. Henkilöiden tunnistaminen voi tapahtua huomaamattomasti ja nopeasti esimerkiksi rajavalvonnassa, ja kauppojen kassat voivat veloittaa ostokset ilman jonotusta maksamaan. Jopa raaka-aineiden kulkua voidaan seurata IOTAn teknologialla tarkasti, vaikka ne sekoittuvat uusiksi tuotteiksi. Esineet voivat myös tienata rahaa, esimerkiksi autot jakamalla keräämäänsä dataa ja antamalla muiden käyttöön niiden akkuihin varattua energiaa.

Sijoittajalle IOTAn käyttötarkoituksiin ja tavoitteisiin tutustuminen kertoo, että kyseessä on hyvin futuristinen, joskin myös realistinen teknologia. Lyhyen tähtäimen käyttötarkoituksiin IOTA voi tuntua vielä epätarkoituksenmukaiselta, mutta jos aikaperspektiiviä venyttää reilusti 10-30 vuoden päähän, alkavat IOTAn näkymät tuntua paljon konkreettisemmilta. Esineiden internetistä on puhuttu jo pitkään, mutta sen todellinen tuleminen koteihin ja kuluttajakauppaan on ollut suhteellisen hidasta. Älykkäille laitteille ja päivittäisten rutiinien automatisoinnille uskoisi kuitenkin olevan kysyntää. 

Mikä on MIOTA?

MIOTA on IOTAn oma kryptovaluutta ja MIOTA toimii IOTA-teknologian tunnuksena valuuttakaupassa. Koska IOTA on suunniteltu mikromaksamiseen, on yksittäisen IOTAn arvo hyvin alhainen. MIOTA viittaakin käsitteeseen “miljoonia IOTAja”.

Voit sijoittaa IOTAan ostamalla MIOTA-valuuttaa ja tämän valuutan mittakaavassa sinusta tuleekin hetkessä miljardööri – ellei jopa biljonääri MIOTAn näkökulmasta. 

Pikaopas: Näin käyt CFD-kryptokauppaa eTorossa!

Vaihe 1: Avaa tili eToroon!

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivulta löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Demotilillä voit testata miten kryptovaluuttojen ostaminen ja myyminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

Kun haluat käydä kauppaa oikealla rahalla, sinun tulee vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet miten tilin vahvistus tapahtuu muutaman vaiheen kautta. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria (n. 50 euroa).

Katso video

Vaihe 3: Käy kauppaa virtuaalivaluutoilla

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamaasi kryptovaluuttaa (esim. Bitcoinia tai Ethereum) yläreunasta löytyvän haun avulla. Tämän jälkeen klikkaa haluamasi kryptovaluutan kohdalla Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat käydä CFD-kauppaa. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen kryptovaluuttakauppasi!

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!

Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.

 

Askel 1. Luo oma tili

Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

plus500-logo.png
5/5

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

Havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea. 

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Miten IOTA toimii?

IOTAn teknologia perustuu nk. Tangleen, joka on tekniseltä ratkaisultaan “suunnattu asyklinen graafi” eli DAG, Directed Acyclic Graph. Pelkistetysti kuvattuna, IOTAn salausteknologia perustuu siihen, että sen käyttäjät vahvistavat aiempia transaktioita tehdessään omia maksu- tai muita tapahtumiaan. Jokaista toimintoa kohti vahvistetaan kaksi aiempaa. Transaktiot vahvistuvat siis käytön myötä ja samalla prosessit nopeutuvat. IOTA vakuuttaakin olevansa rajattomasti skaalautuva – se ei siis hidastu, vaikka tapahtumien määrä kasvaa. 

IOTA ominaisuudet 

IOTAssa tapahtumien varmennus perustuu lohkoketjun sijaan käyttäjien tekemiin vahvistuksiin transaktioiden yhteydessä: suorittaaksesi oman vaihdantasi, on vahvistettava kaksi aiempaa transaktiota. Tällä teknologialla ratkaistaan kömpelyyttä ja hitautta aiheuttavat skaalautuvuuden ongelmat, joita liittyy lohkoketjuihin ja joita on esimerkiksi Bitcoinin kohdalla pyritty jo ratkaisemaan tuomalla markkinoille Bitcoin Cash. 

Kryptovaluutta iota kehitys perustuu vahvoihin tulevaisuuden visioihin. IOTAn teknologia tuo esineisiin ja prosesseihin upotettua älyä, joka perustuu vahvaan salausteknologiaan. Hajautetun vahvistuksen myötä IOTAn teknologia on samalla avain monien arkisten rutiinien ja sujuvien prosessien tehostamiseen.

IOTA yhteistyökumppanit 

IOTA on saanut kehityksensä varrella uskottavia yhteistyökumppaneita. Yksi teknologiaa hyödyntävistä yrityksistä on Jaguar Land Rover, jonka I-PACE -mallin autot käyttävät IOTAn lompakkoa maksamiseen itse pysäköinnistä, tietulleista ja myydäkseen keräämänsä dataa. Sähköautojen latausjärjestelmiä valmistava ElaadNL on ottanut IOTAn käyttöön, jolloin lataamisen maksutapahtumat yksinkertaistuvat. Muista tunnetuista toimijoista Trondheimin kaupunki on ryhtynyt yhteistyöhön IOTAn kanssa Smartcity-konseptilla. Kodinkonelaitteiden valmistajista Bosch tekee yhteistyötä IOTAn kanssa.

Mihin IOTAa käytetään?

IOTAn teknologialla on monia käyttömahdollisuuksia liikenteessä, henkilökohtaisen hyvinvoinnin seurannassa, jakeluketjuissa, energiateollisuudessa, valmistavassa teollisuudessa, kaupunkien infrastruktuureissa, globaalissa kaupankäynnissä ja hallinnossa. Käyttökohteita ovat esim.:

Autoilu

  • ansaitse rahaa auton jakamalla datalla ja energialla
  • älykäs latausasema ja automaattiset tullimaksujen veloitukset
  • autovakuutuksen perustuminen ajotyyliin

 

Kannettavat henkilökohtaiset laitteet 

  • Ilmainen ja automaattinen datan keruu
  • henkilövakuutusten maksujen vähentäminen kuntoilemalla 
  • valitse paras palveluntarjoaja sijaintisi perusteella

 

Jakeluketjut

  • läpinäkyvät jakeluketjut, reaaliaikainen seuranta
  • kestävän kehityksen vaatimusten todentaminen
  • laadun tarkkailu ja laatutakuut valmistusprosessissa

 

Energiateollisuus

  • energian tuottaminen ja jakaminen optimoidusti myös lähiverkoissa
  • energiaverkkojen hajauttaminen 
  • energian myyminen mikromaksuilla

Teollisuus

  • toimitusketjujen todentaminen ja manipuloimattomuus
  • tuote-ID:tten seuraaminen
  • turvallisten tuotanto-olosuhteiden varmistaminen 

 

Kaupunkien Infrastruktuuri

  • infran prosessien optimointi (esim. jätehuolto)
  • tietoverkkojen turvallinen jakaminen naapureiden kanssa
  • suojattu yhteyden muodostaminen Smartcity-alustoihin

 

Globaali kaupankäynti 

  • teollisen vallankumouksen mahdollistaminen kaikille
  • tuotannon parantaminen kestävällä tavalla
  • viestintä satelliittien välityksellä

 

Hallinto

  • ENSURESEC – EU: n rahoittama projekti turvallisuuden varmistamiseksi sähköisessä kaupankäynnissä
  • Digitaalinen identiteetti

Miten IOTA eroaa lohkoketjuteknologiasta?

IOTA pohjautuu siis täysin toisenlaiseen teknologiaan kuin lohkoketjuihin perustuvat virtuaalivaluutat. Kuuluuko siis IOTA louhiminen myös tämän kryptorahan syntytapaan? Ei sisälly, sillä IOTA perustuu DAG-teknologiaan, joka on lyhenne sanoista Directed Acyclic Graph – eli suomeksi suunnattu syklitön verkko.

IOTAn teknologia perustuu käyttäjien varmentamiin transaktioihin, jotka vahvistavat aiemmat transaktiot ja vahvistavat näitä sidoksia. Tämä mahdollistaa loputtoman skaalautuvuuden, sillä teknologinen ratkaisu nopeutuu käytön myötä. Salauksesta tulee koko ajan vahvempi.

Lohkoketjuteknologia kuten Bitcoin taas hidastuu sitä mukaa, mitä enemmän siinä on tapahtumia.  

IOTA eroaa Bitcoinista monella tapaa

  • IOTAssa ei ole transaktiomaksuja.
  • IOTAan ei liity louhijoita, eikä siten sellaisia toimijoita, joille pitäisi maksaa palkkioita.
  • Lohkoketjun sijaan IOTAn teknologia perustuu DAGeihin.
  • IOTA on nopea: tällä hetkellä noin IOTA pystyy suorittamaan noin 250 TPS (transactions per seconds, tapahtumia sekunnissa) – Bitcoinilla tämä luku on 7.
  • Mitä enemmän transaktioita, sitä nopeammaksi IOTA tulee – Bitcoin hidastuu tapahtumien määrän kasvaessa. 
  • IOTA tarvitsee matalan laskentatehon, joka vaikuttaa myös sen ekologiseen jalanjälkeen – se on tällä hetkellä vihrein kryptovaluutta. Bitcoinia on arvosteltu sen ympäristövaikutuksista, sillä sen louhiminen vie pienen valtion verran energiaa vuodessa. 
  • Molempia yhdistää suuri hinnan vaihtelu. Tämä on haaste IOTAlle, sillä iota arvo vaihtelu ei helpota sen noteeraamista maksuvälineenä. Kuten kaikkiin kryptovaluuttoihin, IOTAan ja Bitcoiniin sisältyy myös riskialttius sijoitusmielessä. Bitcoin on yhä hallitsevin virtuaalivaluutta ja iota markkina-arvo, kuten muutkin kryptovaluutat, yleensä seuraa sen menestystä tai pudotusta.

eToro on usean omaisuusluokan sijoitusalusta. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Voit menettää sijoittamasi varat. Ei kuluttajansuojaa. Voitoista voi koitua veroseuraamuksia.

IOTA historia

IOTAn historia juontaa juurensa vuoteen 2015. Tässäkin tapauksessa virtuaalivaluutan ja todennusteknologian kehittäjiä kiinnosti Bitcoinin heikkojen ominaisuuksien selättäminen: tavoitteena oli kehittää nopeat transaktiot mahdollistava, louhijoista ja lohkoketjuteknologiasta riippumaton – ja siten käyttökustannuksiltaan maksuton – kryptovaluutta ja salausmenetelmä. Matematiikkaa puhtaimmillaan. 

Kehittäjätiimin jäsenet Sergey Ivancheglo, Serguei Popov, David Sønstebø ja Dominik Schiener ilmoittivat lokakuussa 2015 Bitcoin -foorumilla aloittavassa IOTAn tokenien myynnin. IOTA-teknologian juuret ovat nk. Jinn-projektissa, jonka tarkoituksena oli kehittää edullisia ja energiatehokkaita laitteita, pääasiassa yleiskäyttöisiä prosessoreita, käytettäväksi esineiden internetin (IoT) ekosysteemissä. Jinn-projektin puitteissa järjestettiinkin syksyllä 2014 tokenien yleisömyynti, jolloin myytiin noin 100 000 kappaletta tokeneita 250 000 dollarin yhteishintaan. Vuonna 2015 Jinn nimettiin uudelleen IOTA:ksi, jolloin järjestettiin myös toinen tokenien myynti. Tällöin syntyivät MIOTAt, joita on laskettu liikkeelle 27 kvadriljoonaa. 

IOTAn perustajien mukaan MIOTAn kokonaismäärä sopii hienosti suurimpaan sallittuun kokonaislukuun JavaScript-ohjelmointikielessä. Kolmen kuukauden kuluessa debyytistään kryptovaluuttamarkkinoilla mIOTA saavutti huippuarvion 14,5 miljardia dollaria vuosina 2016-2017. Sen arvo kuitenkin laski myöhemmin rajusti useimpien muiden kryptovaluuttojen kanssa.

Miltä IOTA tulevaisuus näyttää?

IOTAn kehittäjät katsovat vahvasti tulevaisuuteen ja heidän luomansa visio esineiden internetistä ja ihmisten digitaalisesta identiteetistä on osin jo toteutunut – osin toteutumassa. IOTA eroaa muista virtuaalivaluutoista siinä, että se on ensisijaisesti kaikkea muuta kuin kryptovaluutta – käyttö maksuvälineenä on vain yksi sen ominaisuuksista. Tulevaisuuteen katsoen on nähtävissä että Iota hintaodotukset nousevat, kun suurempi yleisö ja kansainväliset sijoittajat ymmärtävät tämän teknologian tarjoamat mahdollisuudet. 

Mikäli IOTAn teknologia löytää lisää vahvoja yhteistyökumppaneita ja sovellusaloja, ja lyö läpi esineiden internetin teknologiana, on sen nykyinen iOTA arvo aika varmasti alimitoitettu suhteessa sen käyttömahdollisuuksiin. 

IOTA lompakko

IOTAa voi ostaa virtuaalivaluuttojen myyntialustoilta, kuten Coinbasesta, Coinmotionista, Binancesta tai Northcryptosta.Voit säilöä ostamasi IOTAn edellä mainituilla alustoilla tai siirtää IOTAn valitsemaasi kryptolompakkoon. IOTAn virallisilla sivuilla on tarjolla myös IOTAn oma Trinity-lompakko. 

IOTAn omaksi ostamisen sijaan voit käydä CFD-kauppaa IOTAlla ja muilla kryptovaluutoilla, jolloin sinun ei tarvitse omistaa itse kryptovaluuttaa, vaan voit hyötyä CFD-sopimuksilla niiden hinnanmuutoksista. 

Opi lisää kryptolompakoista 

IOTA vahvuudet ja heikkoudet listattuna

IOTAn vahvuudet liittyvät nimenomaan sen teknologian sovellusmahdollisuuksien monipuolisuuteen – kuten myös sen heikkoudet. On mahdollista, että IOTAsta kasvaa globaalin IoT:n standardi, joka sekä sujuvoittaa nykyisiä prosesseja että luo aivan täysin uusia liiketoimintamahdollisuuksia: esineet voivat maksaa kulunsa automaattisesti ja IOTAn avulla älykkäät esineet (kuten autot ja älypuhelimet) voivat myös tienata myymällä keräämäänsä dataa. Virtuaalivaluuttana IOTAn vahvuudet perustuvat sen nopeuteen, käytön myötä vahvistuvan Tanglen turvallisuuteen ja tehokkuuteen sekä kuluttomuuteen.

On myös mahdollista, että IOTAn rakentama teknologia ja sen varaan luodut tulevaisuusvisiot eivät saa tuulta alleen, ja projekti kaatuu omaan massiivisuutensa. Esineiden internet kehittyy varmasti, mutta siinä on tarjolla myös muita teknologioita kuin IOTA. Virtuaalivaluuttoja syntyy koko ajan lisää, ja jotkin toiset niistä saattavat saada enemmän kiinnostusta ja kannatusta. IOTAn kokonaiskonsepti on niin laaja, että se saattaa vieraannuttaa pelkästään kryptovaluuttojen käytöstä ja arvonnoususta kiinnostuneita sijoittajia.

IOTA vahvuudet

IOTA heikkoudet

IOTAn suurimmat kilpailijat

IOTAlla ei ole täsmälleen samanlaisia kilpailijoita kryptovaluuttojen markkinoilla, vaan sen kilpailijat toimivat esineiden internetin alalla. Vaikka koko esineiden internetin konsepti on lupaava, on myös mahdollista, että jokin suurempi globaali haaste, kuten kriisi tai lainsäädäntö, pysäyttäisi esineiden internetin kehittämisen. Esineiden internetiä on kuitenkin kehitetty jo 1990-luvulta lähtien, ja arvioitaessa sen tuomia etuja ja jo nyt käytössä olevia sovelluksia, tällainen kehityksen pysäyttäminen näyttää hyvin epätodennäköiseltä.  

IOTA verotus 2024

Virtuaalivaluuttojen verotus on kehittynyt ja selkeytynyt Suomessakin sen myötä, kun kotimaiset sijoittajat ovat kiinnostuneet näistä kryptorahoista ja onnistuneet tuottamaan niiden avulla voittoa. Linjaus on hyvin selkeä: virtuaalivaluutan arvonnoususta maksetaan pääomatuloveroa. Virtuaalivaluuttaa hankkiessaan kannattaa pitää tarkasti huolta kulujen, kauppojen ja tapahtumien kirjaamisesta ylös. Mikäli valuutta tuottaa voittoa siitä luovuttaessa, maksat verokarhulle voittosummasta veroa 30% verokannan mukaan.

Jos siis hankit IOTAa (MIOTAa) tänä vuonna 100 eurolla, ja myydessäsi saisit siitä esimerkiksi 1000e, on voittosi 900 euroa, josta 30% vero tarkoittaa 300 euron maksamista valtion kassaan.

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta

Tee kryptoverotuksesta helppoa!

Kryptoverotus.fi tekee kryptosijoittajan elämästä helpompaa! Kryptoverotus.fi palvelun avulla vähennät veroilmoituksen tekemisen tuskaa ja voit unohtaa Excelien pyörittelemisen.

Virtuaalivaluutta.com suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 76% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

IOTA on salausteknologia, joka on suunniteltu helpottamaan esineiden internetissä (IoT) olevien laitteiden välisiä mikrotransaktioita. IOTA on nopea, skaalautuva ja täysin maksuton transaktioteknologia. 

Miota on IOTAn teknologiaan perustuva kryptovaluutta, jonka nimen alkukirjain M viittaa siihen, että yksikössä on kyseessä miljoonia iotaja. IOTA on teknologia, Miota kryptovaluutta.

IOTAa voi ostaa omaksi useilta sijoitusalustoilta tai kryptopörsseistä. Lisäksi voit sijoittaa IOTAan CFD-sopimusten avulla, jolloin sinun ei tarvitse omistaa itse kryptovaluuttaa, vaan voit hyötyä sen hinnanmuutoksista.

IOTAn kurssi on kehittynyt maltillisesti verrattuna joihinkin muihin kryptovaluuttoihin, ja niihin nähden IOTA hinta tarjoaakin hyviä nousuodotuksia. Koska teknologian tulevaisuuden näkymät ovat vahvat – vaikkakin futuristiset – voisi ainakin hajautetun ja pitkän aikavälin sijoittamiseen tähtäävä sijoittaja ostaa IOTAa.

IOTAn ostaminen, käyttäminen ja myyminen on laillista, mutta kuten muidenkin kryptovaluuttojen kohdalla, sitä ei säädellä viranomaisten tai keskuspankkien taholta.