Kryptovaluutta verotus 2021 – Kaikki mitä sinun tulee tietää

Kryptovaluuttojen avulla tehdyistä voitoista on maksettava veroa. Verotuskäytännöt vaihtelevat eri maiden välillä. Kryptovaluutta verotus hakee Suomessakin vielä uomiaan, mutta koko ajan se selkiytyy ja yhdenvertaistuu muiden tulojen verotuksen kanssa. Erityisen haastavaa on ymmärtää, miten verotus toimii kryptovaluuttojen vaihdon yhteydessä.

Tässä artikkelissa käydään tarkemmin läpi, millainen parivaljakko kryptovaluutat ja verotus oikein ovat.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Kryptouutiset

Sisällysluettelo

Miten kryptovaluuttoja verotetaan?

Kryptovaluutat on määritelty 1.1.2020 lähtien Suomessa tuloverolain alaiseksi omaisuudeksi, mutta ne eivät ole kuitenkaan maksuväline. Verotus realisoituu, kun kryptovaluuttaa vaihdetaan mihin tahansa viralliseen valuuttaan, toiseen kryptovaluuttaan tai sillä hankitaan jotakin. Omista ostoista, myynneistä ja vaihdoista kannattaa pitää tarkkaa kirjaa, sillä niitä saattaa olla vaikea selvittää jälkikäteen, kun hankintahintoja lasketaan. Alla suora lainaus vero.fi sivustolta. 

Koska virtuaalivaluutta on tuloverolaissa tarkoitettua omaisuutta, mutta ei virallinen maksuväline, sen käyttäminen missä tahansa tilanteissa on verotuksen realisoiva tapahtuma. Virtuaalivaluutan arvonmuutos realisoituu verotettavaksi jokaisella kerralla erikseen esimerkiksi sillä hetkellä, kun

 1. virtuaalivaluutta vaihdetaan mihin tahansa viralliseen valuuttaan. Merkitystä ei ole sillä, jätetäänkö varat esimerkiksi välittäjän hallinnoimalle tilille vai siirretäänkö ne verovelvollisen tilille.
 2. virtuaalivaluutasta luovutaan siirtämällä se toiselle osapuolelle hankkimalla joitakin hyödykkeitä tai palveluita.
 3. virtuaalivaluutta vaihdetaan toiseen virtuaalivaluuttaan.

Kryptovaluuttojen verokanta on sama kuin pääomatuloverotuksessa. Se on 30% 30 000 euroon asti.  30 000 euron jälkeen sen on 34%. Verottaja verottaa kryptovaluuttoja niin sanotulla FiFo-menetelmällä. Se tulee sanoista first in, – first out. Ensiksi ostetut erät siis myydään ensin.

Virtuaalivaluuttaa pidetään korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen (KHO 2019:42) mukaisesti tuloverolain 45 §:n 1 momentissa tarkoitettuna omaisuutena, mutta se ei kuitenkaan ole arvopaperi.  

Esimerkki kryptovaluuttaverotuksesta

Otetaan esimerkiksi Bitcoin ja verotus:

Olet ostanut muutama vuosi sitten Bitcoinia 1000 eurolla ja myyt sen pois 10 000 eurolla.  Sinulla ei ole muita verotettavia pääomatuloja verovuonna. Tällöin maksaisit veron voiton osuudesta eli 10 000€ – 1000€ = 9 000€.

Vero olisi siis 9000€ x 30% = 2700€.

Opas: Näin ostat virtuaalivaluuttaa!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, mm. Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan kryptovaluuttaa, paina haluamasi valuutan kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

 

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Koska verot tulee maksettavaksi?

Kryptovaluuttojen verot tulevat maksettavaksi lopullisessa verotuksessa. Verot voi ilmoittaa nykyään OmaVerossa tai vaihtoehtoisesti käyttää ilmoituslomake A9:ää. Oma kirjanpito voi olla järkevää, jotta veroilmoitukseen saa ilmoitettua todelliset hankintamenot. Myös ennakkoveroa voi hakea kryptovaluuttojen verotukseen.

Myös kryptovaluuttoihin koskee ”tonnin sääntö” eli vuoden aikana saa myydä yhteensä 1000 euron edestä pääomatuloksi laskettavaa omaisuutta verovapaasti. Tähän sisältyy kaikki myynnit/vaihdoista saadut tulot koko vuoden aikana, joten tarkkana täytyy olla. Summan ylittyessä verot pitää maksaa.

Kannattaa pitää mielessä myös se, että pienten luovutusvoittojen verovapauteen lasketaan kaikki vuoden aikana tehdyt voitot. Eli esimerkiksi osakkeet, rahastot ja niin edelleen. 

Tonnin sääntö verotuksessa:

Virtuaalivaluuttoihin sovelletaan tuloverolain pienten luovutusvoittojen verovapautta (TVL 48 §:n 6 momenttia), jonka mukaan vuoden aikana saa myydä yhteensä 1000 euron edestä pääomatuloksi laskettavaa omaisuutta verovapaasti. Jos summa menee tämän yli, menee koko voitto verotettavaksi.

Voiko tappiot vähentää verotuksessa?

Kryptosijoittajien onneksi tappiot voi nykyään vähentää verotuksessa. Tämä linjaus otettiin käyttöön vuonna 2019. Siihen saakka tappioita ei saanut vähentää, mutta Suomen kryptovaluuttasijoittajat päättivät taistella oikeuksistaan niin kauan, että epäkohta virtuaalivaluuttojen verotuksessa poistuu.

Koska voitot/tappiot tulee ilmoittaa verottajalle?

Voitot ja tappiot voi ilmoittaa internetin kautta OmaVerossa samalla, kun ilmoittaa muitakin tuloja tai tekee muutoksia. Myös lomake 9A on mahdollinen, mikäli jostain syystä ei pysty tai halua tehdä ilmoitusta verkossa. Nykyään kryptovaluuttojen verotuksessa voi hyödyntää myös hankintameno-olettamaa.

Veroilmoitus pitää tehdä viimeistään sinä verovuonna, kun voitto tai tappio on realisoitunut. Jokaisesta realisoituneesta tilanteesta pitää antaa erillinen ilmoitus Verohallinnon mukaan.

Voiko ostosta syntyneet välityspalkkiot vähentää verotuksessa?

Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti ainakin kryptovaluutan louhimisesta aiheutuneita kustannuksia saa vähentää verotuksessa. Esimerkiksi Btcoinin louhiminen kuluttaa paljon sähköä, jolloin sähkön kustannukset voivat muodostua suureksi eräksi, jonka louhija mahdollisesti haluaa vähentää verotuksessa. Tämä on mahdollista, mutta on pystyttävä erittelemään, mikä osuus sähkönkulutuksesta on mennyt juuri louhintaan.

Myös louhintaa varten hankitun laitteiston hankintahintaa on mahdollista vähentää verotuksessa louhinnasta saaduista tuloista osittain tai kokonaan. Verohallinnon sivuilla kryptovaluuttoje vero-ohjeistuksen yhteydessä on hyvä taulukko, jonka mukaan vähennettävän prosenttiosuuden saa selville.

Mitä jos kryptovaluuttaa antaa lahjaksi?

Kryptovaluutan lahjoittamisesta täytyy vastaanottajan maksaa lahjavero. Tällöin hankintahintana pidetään perintö- ja lahjaverotuksessa vahvistettua verotusarvoa.

Lahjan saajan pitää tehdä lahjaveroilmoitus. Sen voi tehdä verkossa OmaVerossa. Ilmoitus on tehtävä kolmen kuukauden sisällä lahjoituspäivästä. Sen jälkeen verottaja antaa päätöksen, jonka mukaan vero maksetaan. Verohallinnon sivuilta löytyy lahjaverotaulukot, joista saa osviittaa veron määrästä. Veroluokkia on kaksi, toinen lähimmille sukulaisille (alemmat verot) ja toinen muille kuin lähimmille sukulaisille (hieman korkeammat verot). Veroa maksetaan yli 5000 euron arvoisista lahjoista. Sama henkilö voi antaa samalle henkilölle enintään 5000 euron arvoisen lahjan kolmen vuoden välein verovapaasti.

kryptovaluutta verotus lahjavero

Verottajan ohjeet kryptovaluuttasijoittajalle

Verohallinto on laatinut ohjeistuksen kryptovaluuttasijoittajille. Ohjeistuksessa käsitellään virtuaalivaluuttojen verotusta henkilöverotuksessa, yritysverotuksessa ja arvonlisäverotuksessa. Tätä ohjeistusta käytetään, koska virtuaalivaluutasta tai sen käytöstä ei ole muuta virallista sääntelyä, minkä vuoksi virtuaalivaluutan käyttöala kuuluu osapuolten sopimusvapauden piiriin.

Ohjeistus on muuttunut muutamaan otteesseen ja uusin versio löytyy Verohallinnon sivuilta vero.fi. Viimeksi ohjeistusta on päivitetty 1.1.2020.

Kryptovaluuttojen veromuutos 2018

Kryptovaluutta verotus muuttui huomattavasti vuonna 2018. Tätä ennen kryptoilla oli esimerkiksi helppoa ja kannattavaa treidata eri kryptojen välillä, koska verotus ei realisoitunut ennen kuin kryptovaluutta vaihdettiin fiat-rahaan (kuten euroon tai dollariin). Tämän muutoksen jälkeen verotus muuttui sellaiseksi kuin se on nykyään, verotus realisoituu jokaisen oston, myynnin tai vaihdon jälkeen.

Vuoden 2018 muutoksen mukaan kuitenkaan tappioita ei saanut vähentää verotuksessa. Se oli kova isku kryptosijoittajien keskuudessa. Taistelu kryptovaluuttojen verotuksesta vietiin Korkeimpaan oikeuteen asti, ja siellä saatiin aikaan kryptosijoittajia miellyttävä lopputulos. Verohallinnon ohjeistus päivitettiin vastaamaan tätä kuitenkin vasta lokakuussa 2019.

Kryptovaluuttojen louhinnan verotus

Louhinnasta palkkioksi saadut kryptovaluutat luetaan louhijan ansiotuloksi, kun louhintamenetelmänä on Proof-Of-Work-menetelmä. Näissä tilanteissa saatu tulo realisoituu tuloksi silloin, kun louhija saa sen hallintaansa omaan virtuaalilompakkoonsa tai tilillensä. Nämä tulot arvostetaan saantokohtaisesti, eli aina kun tuloa tulee.

Halutessaa louhija voi käyttää myös keskikurssia siltä ajalta, kun louhintaa on tapahtunut. Tämän voi laskea päivä- tai kuukausikohtaisesti. Samaa laskentamenetelmää on käytettävä systemaattisesti koko ajalta. Arvon laskemiseen voi käyttää jotakin tunnettua kryptovaluuttapörssiä ja samaa pörssiä on käytettävä koko laskennan ajan. Louhinnalla saatujen kryptovaluuttojen arvo niiden saamishetkellä on niiden verotusarvo.

Proof-Of-Stake -menetelmää käyttämällä saatu palkkio taas verotetaan pääomatulon kaltaisesti. Ajatellaan, että tämä menetelmä mahdollistaa jo olemassa olevan omaisuuden kasvattamisen. Tässäkin tilanteessa tulo realisoituu verotettavaksi sillä hetkellä, kun louhija tuloja saa. Tällä tavalla määrittyy myös verotusarvo.

Verotus kryptovaluuttatreidaajille

Kuten sanottua, kryptovaluuttaverotus tapahtuu aina tapahtumakohtaisesti. Jokaisen myynnin, ostamisen ja vaihtamisen toiseen kryptovaluuttaan jälkeen arvonmuutos realisoituu verotettavaksi.

Jos kryptovaluutoilla harrastaa treidaamista, on erityisen tärkeää pitää jonkinlaista kirjanpitoa myynti- ja ostohetkien hinnoista. Myöhemmin voi olla vaikea laskea hankintahintoja, jos luovutuksia on todella paljon vuoden aikana. Verohallinnon ohjeistuksen mukaan kryptovaluuttojen omistajilla on muistiinpanovelvollisuus, eli kirjaa on pidettävä.

Verovapaat maat, joissa ei tarvitse maksaa veroa kryptovaluutoista

On olemassa muutamia maita, joissa ei tarvitse vieläkään maksaa veroa kryptojen ostosta, myynnistä tai muusta käyttämisestä. Tällaisia maita on esimerkiksi:

 • Saksa
 • Singapore
 • Slovenia
 • Valkovenäjä
 • Portugal
 • Malesia
 • Malta
 • Sveitsi

Lista ei ole tyhjentävä ja tilanteet voivat muuttua kryptovaluuttojen yleistyessä jatkuvasti.

Tällä sivulla olevat tiedot pohjautuvat 1.1.2020 voimaan tulleeseen virtuaalivaluuttoja koskevaan verotuslakiin. Virtuaalivaluutta.com sivusto ei seuraa Verohallinnon tekemiä muutoksia joka päivä tai viikko. Lue lisää täältä

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset:

Pääsääntöisesti veroa maksetaan 30 % 30 000 euroon asti ja 34 %, jos mennään 30 000 euron yli.

Verot maksetaan kunkin verovuoden lopullisessa verotuksessa.

Verohallinnon nykyisen ohjeistuksen mukaisesti tappiot ovat vähennyskelpoisia.

Lahjoitetuista kryptovaluutoista maksetaan lahjavero, mikäli summa ylittää lahjaveron maksuun velvoittavan rajan.

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.