Kryptovaluuttoihin sijoittaminen

Virtuaalivaluutat ovat viime vuosien aikana vakiinnuttaneet paikkansa sijoitusinstrumenttien joukossa, vaikka moni vanhan koulukunnan sijoittaja vierastaakin niitä. Vierastaminen johtuu usein muun muassa siitä, ettei kryptovaluuttojen teknologiaa ymmärretä kunnolla tai niiden ostoprosessia pidetään monimutkaisena prosessina.

Nykypäivänä on kuitenkin olemassa jo useita eri sijoitusalustoja ja kryptopörssejä, joista kryptovaluuttoja voi ostaa yhtä helposti kuin osakkeita. Tässä artikkelissa kerromme lisää kryptovaluuttoihin sijoittamisesta ja sen tuomista mahdollisuuksista.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Vinkit kryptovaluuttasijoittamisen aloittamiseen

Nuoreen alaan liittyy omat ongelmansa ja niiden mukana tulevat riskit, mutta nämä eivät mielestämme kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että virtuaalivaluutat tulisivat kuulua jokaisen eteenpäin katsovan sijoittajan portfolioon.

Valuuttojen ominaisuuksiin tutustuminen onkin ensimmäinen askel muodostettaessa mielipidettä virtuaalivaluuttaan sijoittamisesta. Kaikkein olennainen asia sijoittamisessa on sen käyttötarkoitus, sillä se muodostaa sijoittajalle ajatusta siitä, onko kyseinen valuutta hyödyllinen, mihin sitä voidaan käyttää ja onko sillä tulevaisuudessa kysyntää.

Esimerkiksi Litecoinin käyttötarkoitus on toimia vaihdannan välineenä kuten nykyisetkin fiat- valuutat. Ethereum taas pyrkii luomaan kokonaisen ekosysteemin lohkoketjuteknologiaa käyttäen ja näin antaen mahdollisuuden suunnitella uusia käyttötarkoituksia sen alustalle.

Virtuaalivaluuttojen maailmassa on käytänteenä, että jokaisesta valuutasta kirjoitetaan sen toteuttamisvaiheessa niin sanottu whitepaper, josta löytyy kaikki olennainen tieto tarpeesta tuoda kyseinen valuutta markkinoille. Näitä ovat:

  • Käyttötarkoitus
  • Markkinarako
  • Tekniset ominaisuudet
  • Valuutan takana toimiva tiimi

Katso top 100 kryptovaluuttalista

Opas: Näin ostat virtuaalivaluuttaa!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, mm. Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan kryptovaluuttaa, paina haluamasi valuutan kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

 

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Tekniset ominaisuudet sijoituspäätöstä tehdessä 

Teknisten ominaisuuksien ymmärtäminen sijoituspäätöstä tehdessä on myös hyvin tärkeää. Virtuaalivaluutat kannattaa ensin jakaa käyttötarkoituksiensa mukaan ryhmiin ja verrata valuuttoja teknisien ominaisuuksien mukaan näiden ryhmien sisällä.

Esimerkiksi perinteisien valuuttojen korvaajiksi ilmoittautuneet Bitcoin, Litecoin ja Bitcoin Cash voidaan laittaa teknisten ominaisuuksien mukaan järjestykseen, jolloin huomataan että Bitcoin jää näistä viimeiseksi.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että Bitcoin on huono sijoitus. Se on tällä hetkellä de facto –virtuaalivaluutta johon kaikkia muita verrataan, laajalle levinnein ja parhaiten valtaväestön tiedossa.

Sijoittajan onkin aina mietittävä sijoitustaan myös muiden kuin teknisten asioiden kautta. Kuitenkin voi olla perusteltua ajatella, että pidemmässä juoksussa teknisesti paremmat ratkaisut ajavat alalle ensin tulleiden ohi, mutta tarkoittaako se että Bitcoinin kurssi laskee, vai muiden nousee, onkin eri asia.

Koska alalla tulee tapahtumaan vielä paljon, on sijoittaessa yksittäiseen virtuaalivaluuttaan arvotettava valuutan takana olevan tiimin kokemusta, ammattitaitoa, ajatusmalleja ja tiimin aikaansaamia tuloksia.

Tämä vertautuu suoraan startup –sijoittamiseen, jossa välillä pääomasijoittajat lähtevät mukaan startuppiin vain, koska näkevät yrityksen tiimin olevan laadukas.

Kyvykkyys mukautua haasteisiin ja muutoksiin kääntämälle ne omaksi edukseen on jotain mitä nuorella, nopeasti kasvavalla ja muuttuvalla alalla tarvitaan.

Opi lisää kryptovaluutoista! Lataa ilmainen kryptoaapinen, joka sisältää yli 30 sivua kryptotietoa

Virtuaalivaluuttasijoitusten hajauttaminen

Perinteisesti sijoittajalla on ollut erilaisia tapoja hajauttaa sijoituksiaan. Yksi vaihtoehto on hajauttaa omaisuuslajien välillä, jolloin portfolioon sisällytetään niin osakkeita, kuin korkoja.

Näiden kahden perinteisen omaisuuslajin rinnalle ovat nyt tulleet virtuaalivaluutat, jotka voivat tarjota mahdollisuuden suojautua nykyisen valuuttajärjestelmän ongelmilta.

Edelleen on muistettava, että ala on hyvin nuori ja on vaikea sanoa paljonko virtuaalivaluuttojen paino portfoliossa kannattaisi olla.

Täysin virtuaalivaluuttoihin sijoittamatta jättäminen on myös eräänlaista varojen keskittämistä, koska silloin jätetään ulos yksi mielenkiintoinen omaisuuslaji, jolla voi olla kirkas tulevaisuus edessään.

Muita hajautuksen mahdollisuuksia ovat esimerkiksi maantieteellinen, toimiala ja ajallinen hajauttaminen. Maantieteellinen ja toimialakohtainen eivät välttämättä toimi virtuaalivaluuttoihin sijoittamisen kontekstissa. Toki siitä ovatko virtuaalivaluutat oma toimialansa vai omaisuuslajinsa, voidaan olla montaa mieltä.

Ajallinen hajauttaminen sijoittamisessa virtuaalivaluuttoihin on mielenkiintoinen konsepti. Ala kasvaa nopeasti, joten normaalit tavat hajauttaa vuosien kuluessa eivät välttämättä toimi.

Virtuaalivaluuttojen kurssien suuri heittely on normaalia, joten tietynlaista ajallista hajautusta voi tässäkin kohtaa suositella. On todella ikävää jos sijoitit jokaisen virtuaalivaluuttoihin suunnitellun eurosi esimerkiksi 2020-2021 vuodenvaihteessa, kun nyt monia kryptovaluuttoja saa nyt yli 50% halvemmalla. Näin ollen ostoeriä kannattaa suunnitella yhden sijaan useita ja seurata markkinoiden kehittymistä.

Jos haluat sijoittaa yleisesti virtuaalivaluuttoihin, etkä halua tutkia tarkemmin jokaisen virtuaalivaluutan soveltuvuutta sijoituskohteeksi, voit helposti sijoittaa vaan lähes koko markkinaan.

Kymmenen suurinta virtuaalivaluuttaa edustavat tällä hetkellä noin 90 %:a koko virtuaalivaluuttamarkkinasta, joten valitsemalla suurimmat, olet vahvasti kattanut koko markkinan.

Muista kuitenkin, että suurimmat 10 valuuttaa elävät myös omaa elämäänsä, joten sijoitusten ajallinen hajauttaminen ja yksittäisen valuutan sijoitushetken kurssin tarkastelu kannattaa.

Haasteet virtuaalivaluuttoihin sijoittamisessa

Mitä sitten on huomioitava sijoittaessa virtuaalivaluuttoihin? Tärkein asia sijoittaessa mihin tahansa instrumenttiin on ymmärtää mihin on sijoittamassa.

Jos eri virtuaalivaluutat kuten Bitcoin, Ethereum, Ripple tai Monero eivät ole vielä sinulle tuttuja tai lohkoketjujen ydinajatus ei ole selvinnyt, suosittelemme tutustumaan ensin niihin huolellisesti.

Täydellinen ymmärtäminen ja menestyksekäs sijoittaminen virtuaalivaluuttoihin voivat kuitenkin olla hankalia toteuttaa, koska niihin liittyy vielä moni kysymysmerkkejä seuraavista syistä:

  • Verrattain nuori ala
  • Teknisten ominaisuuksien ymmärtäminen voi olla hankalaa
  • Kaupankäynnin ja hinnan muodostumisen perustuminen puhtaasti kysyntään ja tarjontaan
  • Virtuaalivaluuttojen arvojen suuri heilahtelu
  • Huijausten suuri lukumäärällinen osuus markkinoilla olevista virtuaalivaluutoista
  • Regulaation ja säädösten puuttuminen

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen voi olla hyvin vaativaa, jos pyrit tekemään kaikkesi minimoidaksesi riskit ja aidosti ymmärtämään kaiken sijoituskohteistasi. Internet pursuaa kommentteja ja kannanottoja yksittäisten virtuaalivaluuttojen puolesta sekä vastaan.

Virtuaalivaluuttojen markkinassa nähdään myös aika-ajoin niin kutsuttu ”pump and dump” ilmiö, jossa jokin taho laittaa liikkeelle informaatiota tietyn valuutan erinomaisuudesta ja itse ostaen laittaa nousun liikkeelle. Monet sijoittajat tarttuvat tähän ja näin nousu lähtee kiihtymään loppuessa tilanteeseen, jossa aloittaja myy omistuksensa ja näin aiheutuvalla myyntipaineella saa kurssin laskuun.

Muita olemassa olevia ongelmia sijoittamisessa virtuaalivaluuttoihin ovat valuuttojen säilyttämisessä käytettävien lompakoiden hakkeroinnit ja käyttäjien virheet kun valuuttoja lähetetään osoitteesta toiseen. Jos osoitteen kirjoittaa väärin, ei varoja ole mahdollista enää saada takaisin. Tämä ei ole vika, vaan enemminkin ominaisuus virtuaalivaluuttojen ollessa anonyymejä ja jäljittämättömiä, kaikki ainakin jollain tasolla.

Yksittäisiin virtuaalivaluuttoihin kannattaakin näin suhtautua kuten startup -yrityksiin – paljon tulee sattumaan ja tapahtumaan ja mahdollisuus koko valuutan kaatumisesta on suuri, mutta onnistuessaan voitot ovat tähtitieteelliset.

Jos mielipiteesi on, että virtuaalivaluutoilla on merkittävää käyttöä tulevaisuudessa, jonka kautta teet päätöksen niiden ostosta, miksi ostaisit seuraavan kerran vasta vuoden päästä? Katso kattavat ohjeet esim. Bitcoinin ostamiseen täältä.

Muista, että virtuaalivaluutat ovat riskialttiita instrumentteja, joissa on vaara menettää koko sijoittamansa pääoma. Sijoittamisessa on hyvä käyttää harkintaa ja olla kärsivällinen.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Kryptovaluutat ovat täysin digitaalisessa muodossa olevia valuuttoja, joilla ei ole fyysistä muotoa. Ne ovat ns. privaattivaluuttoja, joita ei säätele yksikään tietty taho tai valtio.

Vuosi 2021 näyttää usean virtuaalivaluutan kohdalta menestyksekkäältä. Bitcoin teki ATH:nsa tammikuussa ja Ethereumille pokkaillaan hyvää ja nousukasta vuotta. Nämä toki ovat ennusteita. 

Tällä hetkellä paras virtuaalivaluutta on kestosuosikki Bitcoin. Ethereum on vahvana kakkosena, joka on teknisesti paljon monipuolisempi kuin Bitcoin.

Kryptovaluutat ovat laillisia niin Suomessa kuin myös muualla maailmassa. 

Virtuaalivaluuttaa voi ostaa niin kryptopörssistä kuin myös useilta eri sijoitusalustoilta. Me suosittelemme tällä hetkellä eToroa alustan monipuolisuuden ja turvallisuuden takia. 

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.