Kryptovaluuttojen ostaminen 2021 – Näin kryptojen ostaminen tapahtuu!

Virtuaalivaluuttojen nouseminen päivittäiseen uutisointiin on herättänyt varovaisimmankin sijoittajan mielenkiinnon näihin sijoituskohteisiin. Samoin tulevaisuusorientoitunut kryptovaluuttojen käyttämisestä kiinnostunut saattaa pohtia, mistä ja miten näitä e-kolikoita voi hankkia.

Tavallisen sijoittajan ja käyttäjän ei kuitenkaan tarvitse lähteä louhimaan valuuttoja itse, sillä kryptovaluuttojen ostaminen on tullut viime vuosina mahdolliseksi useiden palveluntarjoajien kautta. Helpoimmillaan kryptovaluuttojen maailmaan pääsee kiinni nopeasti ja turvallisesti, myös kotimaisten palveluiden sivuilla. 

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Mitä kryptovaluutat ovat?

Kryptovaluutat ovat virtuaalisia maksuvälineitä, joissa keskeistä on niiden varmennusteknologia. Kryptovaluuttojen ykkönen Bitcoin perustuu lohkoketjuteknologiaan, jossa transaktioiden validointi pohjautuu toinen toistaan vahvistaviin lohkoihin. 

Useat muut eri kryptovaluutat hyödyntävät varmennuksessa myös lohkoketjuteknologiaa ja ovat pyrkineet sen soveltamisessa selättämään Bitcoinin käytössä esiin tulleita ongelmia, kuten varmennusketjun hitautta, louhimisen kalleutta ja sen raskasta hiilijalanjälkeä. Bitcoinin varmennusteknologia vie nimittäin paljon laskentatehoja, ja tämä aiheuttaa vuosittain energiankulutusta pienen valtion verran. Maallikolle ehkä haasteellisinta onkin ymmärtää, miten raskasta tekemistä virtuaalivaluutat vaativat. Muita varmennusteknologioita ovat esimerkiksi IOTA-valuutan hyödyntämä DAG, joka nopeutuu käytön myötä ja on myös hyvin energiapihi. 

Virtuaalivaluuttojen tärkeä ominaispiirre on niiden rajallinen määrä, eli valuutoille on vahvistettu tietty enimmäismäärä ja niitä ei louhita tai muin tavoin valmisteta sen enempää, kuin on määritelty.  

Kryptovaluuttojen ostaminen 2021

Kryptovaluuttojen ostaminen ei harmillisesti kyllä mahdollista konkreettisia seteleitä, kolikkoa tai edes paperista todistusta, vaan vahvistetun osuuden ostamaasi kryptovaluuttaan. Korkealle noteeratuissa valuutoissa se voi olla hyvinkin pieni osa yhdestä yksiköstä, joita esim. Bitcoinissa kutsutaan satosheiksi ja iotassa miotoiksi. Ei siis tarvitse huolehtia siitä, onko sinulla varaa yhteen Bitcoiniin (jonka arvo on tällä hetkellä noin 47 000 euroa), vaan voit ostaa pikkuriikkisen osuuden yhdestä valuuttayksiköstä. 

Kryptovaluuttoja pystyy nykypäivänä ostamaan jokainen, joka osaa käyttää verkkopankkia tai muuta kirjautumista ja henkilöllisyyden vahvistamista vaativaa palvelua. Kryptovaluuttojen ostaminen on helppoa, nopeaa ja mahdollista lähes kaikille. Kauppapaikat tarjoavat ilmaisia käsittelykuluja, joten mukaan kryptovaluuttojen maailmaan voi tulla hyvinkin pienellä summalla. On mahdotonta nimetä, mikä on paras kryptovaluutta 2021, sillä kirjon laajuus kasvaa jatkuvasti ja kursseihin vaikuttavat niin valuuttojen realistiset ominaisuudet kuin niiden ympärillä käytävät spekulaatiot.

Opas: Näin ostat virtuaalivaluuttoja!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, mm. Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan kryptovaluuttaa, paina haluamasi valuutan kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Vastuunvapaus: Sijoittaessa on aina riskinä rahan menettäminen. Huomioi eTorossa sijoittamisen kulut. Lisätietoa: etoro.com/fi/trading/fees

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Mitä tulee ottaa huomioon ennen kuin ostaa?

Kiinnostuksesi kryptovaluuttoihin on siis herännyt – mutta haluatko ostaa niitä maksuvälinekäyttöön vai saadaksesi osasi kryptovaluuttoihin liitetyistä huimista menestystarinoista?Ehkä muistat sen nuoren miehen, joka oli aikoinaan ostanut vähän Bitcoinia, ja vuosia myöhemmin muisti käydä tarkistamassa virtuaalilompakkonsa, todeten sen riittävän asunnon ostamiseen Oslossa? No, vaikket pääsisikään aivan tällaisiin menestysmahdollisuuksiin kiinni, on hyvä muistaa, että kryptovaluuttoihin sijoittamisesta on puhuttu jo vuosia. Sijoituskäyttö on vielä tänä päivänä suurempaa kuin niiden vinguttelu päivittäisessä maksamisessa.

1. Tiedä mitä ostat

Kryptovaluuttojen keskeiset ominaisuudet ovat:

 1. Salaus, jossa keskeisiä ominaisuuksia ovat hajautus ja digitaaliset allekirjoitukset.
 2. Blockchain-teknologia eli lohkoketju, jossa vertaisverkko hallitsee ja vahvistaa tapahtumat – vaihtoehtoinen teknologia tälle on DAG,  Directed Acyclic Graph – eli suomeksi suunnattu syklitön graafi, jota hyödyntää virtuaalivaluutta IOTA
 3. Nopeat kurssien vaihtelut, joihin kryptosijoittajan kannattaa suhtautua rauhallisesti.

Tunnetuin virtuaalivaluutta on luonnollisesti Bitcoin, joka oli ensimmäinen lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Se löi itsensä läpi ensin pienen piirin keskuudessa, ja nyt yli kymmenen vuotta perustamisensa jälkeen jopa päivittäismediassa. Bitcoinin arvo on noussut vuosien varrella huimasti ja se vastaa yhä noin puolta koko kryptovaluuttamarkkinasta. Muita tunnettuja kryptovaluuttoja ovat mm. Ethereum, Binance Coin, Ripple, Dogecoin, Tether, Cardano, Polkadot, Bitcoin Cash, Litecoin, TRX, IOTA, Dash ja AAVE. 

Kryptovaluuttojen joukkoon on syntynyt ja syntyy edelleen jatkuvasti uusia virtuaalivaluutan ja varmentamisen ratkaisuja. Uudet virtuaalivaluutat pyrkivät yleensä ratkaisemaan edeltäjissään ilmenneitä ongelmia, kuten niiden hitautta tai tapahtumista veloitettavien maksujen suuruutta. Myös tietoturvaongelmien ennaltaehkäisy on keskeinen osa virtuaalivaluuttojen kehitystä. 

Sijoittaessasi ensimmäisiin kryptovaluuttoihisi, on hyvä selvittää, millaisia valuuttoja on tarjolla, mitkä ovat niiden lähtökohtaiset erot tai yhteneväisyydet ja mikä teknologia olisi omien intressien kannalta kiinnostavin. 

Osassa kryptovaluuttoja on nähtävissä myös hyvin visionäärisiä tavoitteita, joten oman aikajänteen tunnistaminen on myös oleellista kryptoihin sijoittaessa. Samoin kryptomaailmaan liittyy tietynlaista ideologisuutta, jota voisi kutsua jopa scifi-romantiikaksi, joten eri valuuttojen taustojen ja tarkoituksen selvittäminen auttaa hahmottamaan kokonaiskuvaa siitä, mihin kryptoilla pyritään ja mihin kehitykseen haluaisit itse vahvimmin liittyä. 

Opi lisää kryptovaluuttojen kategorioista 

2. Tiedä miksi ostat 

Jos ostat kryptovaluuttaa  sijoituskäyttöön, sijoita aivan ensimmäiseksi hetki aikaa siihen, että selvität itsellesi miksi ja millä aikajänteellä olet kryptoihin sijoittamassa. Tutki taustoja, lue blogeja ja muodosta oma käsityksesi. Kryptoja on olemassa tuhansia, ja kaikilla on hieman oma agendansa maailman parhaaksi valuutaksi ja varmennusteknologiaksi kehittymisessä. Määrittele mitä odotat ja missä ajassa. 

Jos taas haluat käyttää kryptoja päivittäisessä maksuliikenteessä, on varminta valita tunnettu teknologia, joka käy haluamissasi kauppapaikoissa tai jolla voit tehdä rahasiirtoja tuttavillesi helposti ja tarkoituksenmukaisella tavalla. 

3. Tiedä mistä ostat 

Mistä kannattaa ostaa kryptovaluuttoja? Aivan ensimmäisiä kryptosijoituksiaan tekevä haluaa varmasti varmistua siitä, etteivät rahat katoa virtuaaliavaruuteen, vaan ne ovat hyvässä tallessa. Kryptovaluuttojen tulee olla käytettävissä tarvittaessa ostoksiin ja rahansiirtoihin. Jokainen sijoitusmielessä kryptovaluuttoja ostanut nukkuu varmasti yönsä paremmin, kun tietää kryptojen olevan varmassa säilössä tulevien vuosien arvonnousua ajatellen. 

Kryptovaluuttoihin voi sijoittaa kolmella tavalla: 

 1. ostamalla kryptovaluuttoja omaan käyttöön ja säilytykseen hardware-lompakkoon
 2. sijoittamalla kryptoihin kryptopörssissä tai sijoitusalustoilla
 3. ostamalla nk. tracker-sertifikaatteja, jotka seuraavat kryptovaluuttojen kursseja

Kryptovaluutta-automaatteja, tai tarkemmin sanottuna Bitcoin-automaatteja, on Suomessa vasta runsaat kymmenen suurimmissa kaupungeissamme. Siksipä Bitcoinien ostaminen automaatista ja tallentaminen virtuaaliseen lompakkoon on toki mahdollista, mutta kuitenkin marginaalista verrattuna netin kautta saavutettavien palveluiden helppouteen.

Kryptovaluuttojen tunnetuimpia ja tutuimpia ostopaikkoja ovat kansainvälinen Coinbase, joka on listautunut myös pörssiin, sekä pohjoismainen – tarkemmin sanottuna turkulainen – Northcrypto, joka säilyttää myös asiakkaidensa kryptovaluutat niin kutsutuissa kylmälompakoissa. Northcrypton palveluihin kuuluu myös säännöllisen kuukausisäästämisen mahdollistaminen ja sijoitussummat voivat alkaa vain 10 eurosta kuukaudessa. 

Tällainen palvelu lienee helpompia tapoja tutustua varovasti ja harkiten kryptovaluuttojen maailmaan. Samantyyppisiä palveluita tarjoaa jyväskyläläinen Coinmotion, joka tarjoaa runsaasti suomenkielistä opasmateriaalia Youtube-kanavallaan sekä kotimaisen asiakaspalvelun. Noviisi kryptosijoittaja arvostaakin varmasti sitä, että kryptovaluutta ostopaikka vaikuttaa luotettavalta ja sen taustoista saa helposti lisätietoa. Paras kryptovaluutta pörssi on sellainen, jonka palveluiden piirissä nukut yösi hyvin.

Sijoitusalustat toimivat siten, että talletat sijoitusalustalle haluamasi summan ja valitset, mitä kryptovaluuttoja haluat ostaa. Eräs tunnetuista kansainvälisistä kryptopörsseistä on eToro, jossa voit aloittaa kryptosijoittamisen hyvin matalalla kynnyksellä. Alustan hyviä puolia on, että voit samalla suorittaa sijoitusten hajauttamista myös osakkeisiin ja raaka-aineisiin, kuten kultaan. eToro tarjoaa myös sosiaalisen sijoittamisen ominaisuuksia ja mahdollisuuden seurata jonkun toisen sijoittaan tekemiä investointeja. Tällä tavoin voit seurailla kokeneempien sijoittajien tekemää kaupankäyntiä. Sijoittajat esittäytyvät riskitason mukaan, joten voit kopioida korkeariskisiä tai maltillisempia sijoittajia tavoitteittesi mukaan. 

Kryptopörsseille ominaista on, että ne ovat auki aina, 24/7, vuoden ympäri ja juhlapäivistä välittämättä. Omien kryptopörssiin tehtyjen sijoitusten kurssimuutosten seuraaminen onkin jännittävää, sillä kryptovaluuttojen arvot elävät hyvin voimakkaasti: nousuja ja laskuja mahtuu jokaiseen päivään, ja tämä kryptojen luonne onkin hyvä aloittelevan sijoittajan sisäistää. On hyvä muistaa, että kryptosijoitusten, kuten muidenkin sijoitusten tuotto tai tappio määräytyy vasta sitten, kun toteutat myynnin. Pidä siis mielesi rauhallisena, vaikka kryptojen kurssit liikkuvat vilkkaasti. Etenkin aloittelevan sijoittajan kannattaa tähdätä parin vuoden seurantaan.  

Kryptojen ostaminen on yhtä helppoa kuin osakkeiden ostaminen. Erona on vain se, että kryptoja voi ostaa 24/7.

Kryptovaluuttoihin voi sijoittaa myös nk. tracker-sertifikaattien kautta, joita tarjoaa esimerkiksi Nordnet. Näille on tyypillistä se, että ne seuraavat virtuaalivaluutan kurssimuutoksia, ja ovat auki (eli ostettavissa ja myytävissä) vain kauppapaikan aukiolon aikana. Tällainen sijoittaminen kryptoihin voi kuitenkin tuntua vasta-alkajasta helpommalta, etenkin jos tracker-sertifikaatteja on tarjolla jo ennestään tutun sijoitusalustan kautta. 

4. Markkinoiden seuraaminen 

Kryptovaluuttojen markkinat eroavat suuresti vakiintuneemmista osakemarkkinoista ja indekseistä. Jos olet ostamassa ensimmäisiä kryptovaluuttojasi, kannattaa käyttää hieman aikaa niiden luonteen seuraamiseen ja kryptomarkkinoiden ymmärtämiseen. Päivittäisuutisoinnissa kerrotaan luonnollisesti vain kryptomaailman huipuista, useimmiten Bitcoinista ja sen kurssista tai muiden kärkikryptojen liikkeistä. 

Ensimmäisiä kryptovaluuttojaan ostava onkin pienen oppimishaasteen edessä, ymmärtääkseen markkinoiden toimintaa ja alan lainalaisuuksia. Hyviä tiedonlähteitä kryptomaailmaan ovat suomalaiset alan foorumit ja julkaisijatahot, joiden nettisivuilta ja youtube-kanavilta saat runsaasti tietoa – mitä enemmän luet ja kuuntelet, sitä parempi pohja sinulla on muodostaa oma käsityksesi asioista. Kielitaitoiselle on tarjolla koko englanninkielisen maailman video-, blogi – ja kirjatarjonta. 

Aivan ensimmäiseksi voit lohduttautua sillä, että kryptovaluuttoja on olemassa yli neljä tuhatta, ja tuskin alan todelliset asiantuntijatkaan tuntevat aivan kaikkia nimeltä ja ominaisuuksiltaan. Kryptoille on tyypillistä sekä pitkä kehitys ja jatkuva parantaminen, teknologioiden takana olevat ideologiat, että hektisyys ja alttius spekulaatioille sekä suurille kurssivaihteluille. 

Mitä kryptovaluuttaa kannattaa ostaa? 

Kryptovaluuttojen ostamisessa kannattaa siis olla liikkeellä uteliaalla mielellä ja pitkäjänteisesti. Mieti, mitä tavoittelet kryptovaluutoilla ja valitse sijoituksesi sen mukaan. Kryptosijoitukset kannattaa hajauttaa eri valuuttoihin ja valita esimerkiksi käyttökryptoksi sellainen, jonka tietää käyvän erilaisissa kauppapaikoissa. Suomessakin toimii jo useita verkkokauppoja, jotka hyväksyvät bitcoinit maksuvälineenä.

 

Bitcoinin ostaminen 

Bitcoin kryptovaluutta ostaminen on luonnollisesti varma valinta ensimmäisiä kryptokauppojaan tekevälle. Bitcoinia voi siis käyttää jossain määrin verkko-ostoksiin, mutta suurin osa sijoittajista ostaa tätä valuuttaa talletusmielessä, hyötyäkseen tulevaisuuden arvonnoususta. Bitcoin on koko kryptovaluuttamarkkinan suurin toimija, jonka suosio näkyy myös muiden kryptojen kursseissa etenkin pidemmällä aikajänteellä. 

 

Altcoinien ostaminen 

Altcoineiksi kutsutaan kaikkia muita kryptovaluuttoja, kuin Bitcoinia. Altcoinit ovat tulleet markkinoille Bitcoinin jälkeen, parantaen ja ratkaisten sen ominaisuuksissa nähtyjä haasteita. Nimensä mukaisesti altcoinit ovat vaihtoehtoisia ratkaisuja Bitcoinille. Altcoineja voi ostaa kryptopörsseistä, mutta niiden saatavuus vaihtelee kauppapaikan mukaan. Esimerkiksi suomalaiset Northcrypto ja Coinmotion tarjoavat suppeamman valikoiman altcoineja, kun kansainvälinen kryptopörssi- ja kaupankäyntialusta eToro. Tracker-sertifikaatteja on saatavissa tätä kirjoitettaessa vain muutamiin altcoineihin, kuten Ethereumiin.  

Mihin kryptovaluuttoja voi käyttää? 

Kryptovaluuttojen käyttömahdollisuudet ovat kuitenkin vielä aika marginaaliset, joten kiinnostus niihin liittyy vielä vahvasti odotettuun arvonnousuun. On kuitenkin odotettavissa, että kryptojen käyttö myös maksamisen välineenä kasvaa, sillä ne mahdollistavat nopean ja kuluttoman mikromaksamisen sekä maksutapahtumat esineiden internetissä. Esimerkiksi IOTA-teknologian avulla älyauto voi maksaa itse lataamastaan sähköstä ja jopa myydä keräämäänsä dataa esineiden internetin muille toimijoille. Jos mietit, kuinka myydä kryptovaluuttoja, onnistuu se helposti samoilla alustoilla, joilla niitä myös ostetaan. 

Top 10 kryptovaluutat 

Kryptovaluuttojen kymmenen kiinnostavimman valuutan kärki on eläväinen lista, sillä kryptojen kurssit ja volyymit vaihtelevat päivittäin. Runsaan neljän tuhannen kryptovaluutan joukosta on kuitenkin nostettavissa kärkeen joitakin tunnetuimpia valuuttoja. 

Eri lähteistä koottuna, TOP 10 -listalle kuuluvat ainakin seuraavat kryptot:

 1. Bitcoin – vanhin ja suurin, lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Bitcoinin kurssiliikkeet näkyvät myös muiden kryptojen kursseissa. Bitcoiniin on saatavilla tracker-sertifikaatteja. 
 2. Ethereum – samoin lohkoketjuteknologiaan perustuva, mutta Bitcoinia monipuolisemman salausteknologian omaava virtuaalivaluutta. Ehdoton altcoinien ykkönen. Ethereumiin on saatavilla tracker-sertifikaatteja.  
 3. Binance Coin – vahvan aseman saavuttanut altcoin, joka syntyi vuonna 2017. Sitä voi käyttää myös maksuvaluuttana Binance-kryptopörssissä.
 4. XRP on teknologiayhtiö Ripplen luoma virtuaalivaluutta ja salausteknologia, jota voidaan käyttää myös perinteisten FIAT-valuuttasiirtojen varmistamiseen.
 5. Tether on nk. “stable coin” eli vakaavaluutta, joka pohjautuu ether-teknologiaan ja jonka arvo on sidottu US Dollariin.
 6. Cardano on vahvalle tutkimuspohjaisuudelle perustuva virtuaalivaluutta, jonka tavoitteena on myös pankkijärjestelmien ulkopuolella olevien ihmisten tuominen maksuliikenteen piiriin. Cardanolla onkin hankkeita esimerkiksi Afrikassa. 
 7. Polkadot on kryptovaluuttojen ekosysteemi eli alusta, joka yhdistää erilaisten lohkoketjujen teknologiat. Polkadot on noussut nopeasti krypto-ostajien tietoisuuteen, joten tälle yhdistävälle ratkaisulle on nähty huomattavaa tarvetta. 
 8. Litecoin seuraa teknologisesti Bitcoinin jalanjälkiä – joskin nopeampana versiona. Litecoinia on kutsuttu “Bitcoinin hopeaksi” ja se on ollut saatavilla jo vuodesta 2011. Myös Litecoiniin on ostettavissa tracker-sertifikaatteja.
 9. Bitcoin Cash on Bitcoinia nopeampi ja ketterämpi lohkoketjuun pohjautuva virtuaalivaluutta. Bitcoinista forkattu Bitcoin Cash on luotu suoraan ihmisten väliseen maksuliikenteeseen, niin kutsuttuun P-to-P-vaihdantaan. 
 10. IOTA on ennen kaikkea esineiden internetin teknologia, joka mahdollistaa mikromaksamisen laitteiden välillä. Sen teknologian perusteet eroavat lohkoketjusta ja tämän vuoksi varmennusverkko vain nopeutuu sitä mukaa, mitä enemmän transaktioita siinä tapahtuu. 

Top 10 kryptovaluuttojen kurssit

NamePrice24H %
bitcoin
Bitcoin (BTC)
$63,961.002.27%
ethereum
Ethereum (ETH)
$3,857.740.770%
binancecoin
Binance Coin (BNB)
$486.22-1.96%
tether
Tether (USDT)
$1.000-0.02%
cardano
Cardano (ADA)
$2.10-1.95%
ripple
XRP (XRP)
$1.100.430%
solana
Solana (SOL)
$156.18-1.39%
polkadot
Polkadot (DOT)
$41.380.270%
usd-coin
USD Coin (USDC)
$1.000-0.03%
dogecoin
Dogecoin (DOGE)
$0.244-3.32%

Kryptovaluuttojen arvon määritys

Kryptovaluuttojen arvonkehitys on pitkälti kiinni niiden koetusta haluttavuudesta ja niukkuudesta. Kryptojen kiinnostavuuteen vaikuttaa sekä niiden käyttökelpoisuus että tulevaisuuden odotukset. Valuuttojen niukkuus toteutuu siten, että kryptovaluuttoja lasketaan liikkeelle vain rajallinen määrä, toisin kuin tavallisia vaihdannan välineitä kuten euroja tai dollareita. Näitä FIAT-valuuttoja voidaan keskuspankkien niin päättäessä laskea lisää markkinoille, jolloin valuutat myös kokevat väistämätöntä arvon laskua. 

Esimerkiksi Bitcoinin ja Bitcoin Cashin kohdalla on päätetty, että niitä louhitaan maksimissaan 21 miljoonaa kappaletta. Niinpä rajallisen määränsä myötä bitcoinien arvo kasvaa, mikäli niiden kiinnostavuus säilyy.  Virtuaalivaluutoilla on tyypillisesti monia käyttötarkoituksia maksuliikenteen lisäksi, kuten henkilöllisyyden varmentaminen ja toimiminen osana esineiden internetiä, joten kaikkein parhaiten jalansijaa saavat teknologiat tulevat todennäköisesti säilyttämään arvonsa myös jatkossa.  

Kryptovaluuttojen verotus

Virtuaalivaluuttojen verotus on kehittynyt ja selkeytynyt Suomessakin sen myötä, kun kotimaiset sijoittajat ovat kiinnostuneet näistä kryptorahoista ja onnistuneet saavuttamaan niiden avulla voittoa – osa hyvinkin huomattavia summia. 

Verottajan linjaus kryptovaluuttoihin on hyvin selkeä: virtuaalivaluutan arvonnoususta maksetaan pääomatuloveroa. Kryptovaluuttoja hankkiessa kannattaa pitää tarkasti huolta kulujen kirjaamisesta ylös. Mikäli valuutta tuottaa voittoa siitä luovuttaessa, maksat verokarhulle voittosummasta veroa 30% verokannan mukaan – siis sama kuin pääomatuloveroissa.

Jos siis hankit kryptovaluuttoja tänä vuonna 1000 eurolla, ja myydessäsi ne saisit niistä esimerkiksi 7000e, on voittosi 6000 euroa, josta 30% vero tarkoittaa 2000 euron pääomatuloveron suorittamista verottajalle. Kryptovaluuttojen verotus on siis linjassa muun pääomasijoittamisen kanssa, mutta erona esimerkiksi osakkeiden omistamiseen on, että ne eivät tuota osinkoa omistajilleen: kryptovaluutan tuotto realisoituu vasta myydessä. Samoin kryptot eivät tuo omistajalleen sellaisia nautintaoikeuksia kuin metsä, asunto, mökki, tai muu kiinteä sijoitusomaisuus.  

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta 

Kryptovaluuttojen säilyttäminen 

Kryptovaluuttoja voi säilyttää käyttötarkoituksesta riippuen suoraan kaupankäyntialustalla tai järeämpien summien kyseessä ollessa myös hardware-lompakoissa. Kokeileva kryptosijoittaja voi säilyttää valuuttansa samalla alustalla kuin käy kauppaa. 

Turvallisin paikka säilyttää kryptovaluuttaa? 

Kryptojen säilytysmuotoon vaikuttaa toki se, onko virtuaalilompakkosi omakotitalon arvoinen, vai oletko tallettanut sinne lähinnä viikoittaisen karkkirahasi. Jos sijoitat pitkäksi aikaa ja kyseessä ovat suuremmat summat, on tällöin hardware-lompakko paras säilytyspaikka. Myös jotkut kaupankäyntialustat tarjoavat asiakkailleen nk. kylmälompakkosäilytystä, mikä tarkoittaa sitä, ettei lompakko ole jatkuvassa yhteydessä internetiin.

Tutustu tarkasti järeämpiin tallennuslompakoihin, kun sijoituksesi kasvaa. Niihin liittyy myös fyysisiä varmennusvälineitä, joiden tallessa pitäminen on taas oma haasteensa. 

Opi lisää kryptolompakoista 

Kryptovaluuttojen tulevaisuus

Kryptovaluuttojen nouseminen kaiken kansan tietoisuuteen ja pitkäikäisempien kryptojen siirtyessä jo teini-ikään, on paatuneimmankin epäilijän tunnustettava, että kryptomarkkinoissa on potentiaalia. Kryptovaluuttojen taustalla olevat teknologiat kehittyvät jatkuvasti ja niiden sovellusmahdollisuudet myös muussa varmentamisessa ja tietoverkkojen käytössä kasvavat jatkuvasti. Virtuaalivaluuttojen tulevaisuus näyttää kokonaisuutena vahvalta, ja etenkin vakiintuneiden kryptovaluuttojen kohdalla niiden sisällyttämistä hajautettuun sijoitussalkkuun voi pitää järkiratkaisuna. Kryptojen viidakko on vielä osin vakiintumaton ja uusien teknologisten ratkaisujen joukosta saattaa vielä nousta hyvinkin kiinnostavia tulevaisuuden kärkikryptoja.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Lisää otsikkotekstisi tähän

Kryptovaluutat ovat virtuaalisia, salausteknologioihin perustuvia vaihdannan välineitä. Kryptojen volatiliteetti on suurta, eli niiden kurssit vaihtelevat voimakkaasti.

Kryptovaluuttoja voi ostaa erilaisilta kaupankäyntialustoilta,kuten eTorosta. Bitcoineja voi ostaa myös automaateista, mutta koska näitä on tarjolla harvassa, on tyypillisin ostopaikka internet.

Kryptovaluuttoja voi käyttää sähköiseen maksamiseen ja sijoitusinstrumentteina, tulevaa arvonnousua odottaen. 

Kryptovaluutoilla hankittuja voittoja verotetaan kuten pääomatuloa eli 30% verokannan mukaan 30 000 euroon saakka ja tämän summan ylittyessä vero nousee 34% prosenttiin. 

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.