Litecoin (LTC) – kattava tietopaketti teknologiasta

Litecoin on yksi maailman vanhimmista kryptovaluutoista. Litecoin toimii hyvin samankaltaisesti kuin Bitcoin, ja voidaan kuulla sanottavan, että Litecoin on Bitcoinin vikkelä pikkusisko, tai että jos Bitcoin on kryptovaluuttojen kulta, Litecoin on hopea.

Litecoin (LTC) onkin Bitcoinin ohjelmakoodiin perustuva kryptovaluutta, ja lukemalla artikkelin saat lisää tietoa tästä potentiaalisesta sijoituskohteesta.

eToro on usean omaisuusluokan sijoitusalusta. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Voit menettää sijoittamasi varat. Ei kuluttajansuojaa. Voitoista voi koitua veroseuraamuksia.

Sisällysluettelo

Mikä on Litecoin?

Litecoin on lyhenteeltään LTC. Litecoin perustuu vertaisverkkoon, eli on niin sanottu ”peer-to-peer” (P2P) -valuutta, jonka etuina on muun muassa kuluvapaa maksaminen. Litecoin-nimi saattaa viitata sekä projektiin, ohjelmaan ja yhteisöön, jolloin se kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, kuten valuuttaan, jolloin se kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

Kryptovaluutat voidaan jakaa kolmeen ryhmään, joista Litecoin kuuluu valuutta -ryhmään. Tämä tarkoittaa, että se on tarkoitettu maksuvälineeksi. Muita altcoineja ryhmässä ovat Bitcoin Cash, Dash ja Monero. Litecoinin perustajan Charlie Leen tavoite oli tuoda markkinoille nopeampi valuutta, jonka toiminta helpottaa käyttäjiään suorittamaan pieniä, lähes kuluttomia rahansiirtoja.

Litecoinin ohjelmakoodi perustuu Bitcoinin avoimeen ohjelmakoodiin, ja sen vuoksi verkostoa kontrolloivat käyttäjät, eivätkä esimerkiksi keskuspankit tai viranomaiset. Kuten myös Bitcoinissa, transaktiot rekisteröidään julkisesti ja käyttäjien tulee vahvistaa ne.

Kuka perusti Litecoinin?

Litecoinin perusti entinen googlen työntekijä, Charlie Lee, vuonna 2011. Nykyään Lee työskentelee Litecoin Foundation-yhdistyksessä, joka keskittyy Litecoinin kehitystyöhön.

Videolta voit kuunnella lyhyen esittelyn Litecoinista. 

Pikaopas: Näin käyt CFD-kryptokauppaa eTorossa!

Vaihe 1: Avaa tili eToroon!

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivulta löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Demotilillä voit testata miten kryptovaluuttojen ostaminen ja myyminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

Kun haluat käydä kauppaa oikealla rahalla, sinun tulee vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet miten tilin vahvistus tapahtuu muutaman vaiheen kautta. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria (n. 50 euroa).

Katso video

Vaihe 3: Käy kauppaa virtuaalivaluutoilla

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamaasi kryptovaluuttaa (esim. Bitcoinia tai Ethereum) yläreunasta löytyvän haun avulla. Tämän jälkeen klikkaa haluamasi kryptovaluutan kohdalla Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat käydä CFD-kauppaa. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen kryptovaluuttakauppasi!

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!

Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.

 

Askel 1. Luo oma tili

Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

plus500-logo.png
5/5

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

Havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea. 

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Litecoin 2020-2023

Vuosi 2020 oli Litecoinille suhteellisen tasainen, etenkin verrattuna aikaisempiin kurssinousuihin ja -laskuihin. Vuoden 2020 alussa Litecoin hinta pyöri 40 dollarin paikkeilla, ja pysyikin koko vuoden tasaisesti 40 ja 60 dollarin välillä. Litecoin hinta alkoi kuitenkin vuoden 2020 lopussa nousemaan, ja joulukuussa kurssi pyörikin jo yli 100 dollarissa.

Osa analyytikoista ennusti Litecoinin nousevan uuteen huippuunsa vuoden 2020 aikana, mutta näin ei kuitenkaan tapahtunut. Vuonna 2021 kryptomarkkinoilla nähtiin laajaa nousua ja myös Litecoinin hinta ampaisi valtavaan nousuun. Suhteellisen lyhyessä ajassa kurssi nousi keväällä 2021 45 dollarista jopa 345 dollariin. Hyvin nopea nousu ei kestänyt kauan ja kurssi laski lähes yhtä nopeasti noin 110 dollarin tuntumaan. Syksyllä 2021 kryptomarkkinoilla nähtiin toinen laaja nousu ja myös Litecoinin kurssi kävi noin 260 dollarissa. Loppuvuosi 2021 oli laskua alaspäin.

Vuosi 2022 oli kovin synkkä niin kryptomarkkinoilla kuin myös laajasti muillakin markkinoilla. Kurssit pysyivät alhaalla ja kryptomarkkinoihin suhtauduttiin melko negatiivisesti. Yhdysvallat ja monet muut valtiot kiristivät sääntelyään ja kryptopörssejä kaatui ja kryptomarkkinoilla aiemmin arvostettuja henkilöitä syytettiin rikoksista.

Vuosi 2023 alku oli kryptomarkkinoiden kannalta myönteisempi kuin edeltävä vuosi. Pankkimaailmassa tapahtuneet kriisit ajoivat ihmisiä kryptojen pariin ja kryptokursseissa nähtiin laajaa nousua. Bitcoinin kurssi nousi ja altcoinit seurasivat laajasti Bitcoinin jalanjäljissä. Jos tutkii Litecoinin vuoden 2023 kurssia, piirtyy käyrä suhteellisen samoin kuin Bitcoinin.

Litecoinin arvonnousuun vaikuttaa osittain Bitcoinin kurssimuutokset. Siinä missä Bitcoinin kurssi lähti vuoden 2021 lopussa hurjaan nousuun, samoin lähti myös Litecoinin. Tällä hetkellä Litecoinin kurssi pyörii 200 dollarin paikkeilla. Kurssikehitys on ollut hyvää 2021 loppuvuoden ajan. 

  • litecoin
  • Litecoin
    (LTC)
  • Price
    $85.11
  • Market Cap
    $6.33 B

Miten Litecoin arvo määräytyy?

Litecoinin kurssiin vaikuttavat monet eri tekijät. Pääasiassa hintaan vaikuttaa kysyntä ja tarjonta, sekä tulevaisuudenodotukset. Jos sijoittajat uskovat, että Litecoin tulee kehittymään tulevaisuudessa, ja onnistuu keräämään huomiota, voi sen hinta nousta paljonkin.

Kurssiin vaikuttaa tarjonnan määrä. Litecoineja on lähtökohtaisesti markkinoilla tarjolla enemmän kuin esimerkiksi Bitcoinia, jonka vuoksi voikin mennä aikaa ennen kuin Litecoin nousee samalle tasolle kuin Bitcoin. Vuonna 2017 Charlie Lee myi lähes kaikki omistamansa Litecoinit, jonka vuoksi tarjonta markkinoilla lisääntyi, ja Litecoinin kurssi tippui.

Litecoinia pidetään Bitcoinin seuraajana, ja tarkastellessa hintakehitystä voimme nähdä korrelaation Bitcoinin ja Litecoinin hinnan välillä. Usein yleiset trendit kryptomarkkinoilla vaikuttavat Litecoinin hintaan, joten on hyvä idea seurata koko markkinaa eikä vain Litecoinia.

Myös esimerkiksi koronakriisi vaikutti hetkellisesti negatiivisesti Litecoinin kurssiin, ja Litecoinin hinta putosi noin 60 dollarista 40 dollariin vuoden 2020 alussa. Vaikka kurssi notkahti koronan myötä alaspäin, oli Litecoinin kurssi koko 2020 loppuvuoden nousujohteinen ja vuoden 2020 päättyessä kurssi oli kohonnut jo 124 dollariin.

Vuoden 2021 aikana Litecoinin kurssi raketoi samalla tapaa kuin suurimmat kryptovaluutat – nähtiin suuria nousuja ja myös laskuja. Voikin sanoa, että Litecoinin arvoon vaikuttaa niin sen taustalla oleva teknologia ja sen kehitys + tietysti taustaryhmä ja yhtiö joka Litecoinia pyörittää. Lisäksi vaikuttavia tekijöitä ovat myös mm. yleinen kryptomarkkina, muuttuva sääntely jne.

Litecoinin markkina-arvo

Tällä hetkellä vuoden 2024 alussa, Litecoinin markkina-arvo on noin 5,2 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Litecoin on ollut markkina-arvoltaan joskus top 10. kryptovaluuttojen joukossa, mutta tällä hetkellä Litecoin on tippunut sijalle 20.

Litecoin vs. Bitcoin

Vaikka Litecoin LTC perustuukin Bitcoinin ohjelmakoodiin, on näissä kahdessa valuutassa paljon eroja. Ensinnäkin Bitcoin kehitettiin vuonna 2009, kun taas Litecoin vuonna 2011. Bitcoinin kehittäjä on Satoshi Nakamoto, kun taas Litecoinin on kehittänyt Charlie Lee. Bitcoin on myös markkina-arvoltaan huomattavasti suurempi kuin Litecoin.

Valuuttojen toiminnassa on myös joitain eroja. Esimerkiksi Litecoinin lohkojen käsittelyajat ovat huomattavasti nopeampia kuin Bitcoinin. Kun yhden Bitcoin-lohkon käsittelyssä kestää 10 minuuttia, yhden Litecoin lohkon käsittyyn kuluu vain 2.5 minuuttia; tämä tarkoittaa, että Litecoin on neljä kertaa nopeampi. Lisäksi Litecoinin maksimimäärä markkinoilla on 84 miljoonaa, eli neljä kertaa enemmän kuin Bitocinin, jonka maksinmimäärä on 21 miljoonaa. Tällä hetkellä Bitcoineja on markkinoilla liikkeellä noin 19,36 miljoonaa, kun taas Litecoinia 72,8 miljoonaa.

Vaikka molemmat valuutat käyttävätkin Proof of Work-algoritmia, eli lohkoketjun ylläpitoa suoritetaan tietokoneiden avulla, Bitcoin ja Litecoin käyttävät eri tiivistealgoritmia. ASIC-louhinnan suosion lisääntyessä Bitcoinin louhinta tavallisella tietokoneella ei ollut kannattavaa, ja Lee huomasikin tässä kehityskohdan. Litecoin käyttää algoritmia nimeltä Scrypt, ja prosessointitehonsa vuoksi se vaatii myös muistia, jonka vuoksi ASIC-laitteiden käytöstä louhinnassa ei ole merkittävää hyötyä.

Vaikka Bitcoinissa ja Litecoinissa on eroavaisuuksia, ne eivät juurikaan eroa käytössä toisistaan. Tämän vuoksi Litecoin sijoittaminen ja käyttö on hyvin samankaltaista kuin Bitcoinin, jos Bitcoinit ovat aikaisemmin tuttuja.

eToro on usean omaisuusluokan sijoitusalusta. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Voit menettää sijoittamasi varat. Ei kuluttajansuojaa. Voitoista voi koitua veroseuraamuksia.

Litecoinin perustiedot

  • Perustaja Charlie Lee, vuonna 2011
  • Enimmäismäärä markkinoilla 84 miljoonaa, tällä hetkellä markkinoilla liikkeellä noin 73 miljoonaa Litecoinia.
  • Markkina-arvo artikkelin kirjoitushetkellä 6,5 miljardia USA:n dollaria.
  • Lohkoaika 2.5 minuuttia.
  • Konsensusalgoritmi Proof-of-Work.
  • Tiivistealgoritmi louhinnassa Scrypt.
  • ATH-hinta (Kurssiennätys) 412,96 USD, 19. toukokuu 2021
  • Kurssi matalimmillaan 1,11 USD, 14. Tammikuuta 2015

Miksi Litecoinin käyttö kannattaa?

Vaikka kryptovaluutat ovat vielä monelle vieraita, on niiden käyttöön monta hyvää syytä. Moni uskookin kryptovaluuttojen olevan tulevaisuuden valuutta.

Litecoinia ei hallitse mikään ulkopuolinen taho, kuten keskuspankki, vaan kyseessä on vertaisverkko, jossa jokainen hallitsee omia virtuaalikolikoitaan. Litecoineja siirrettäessä ei tarvita myöskään minkäänlaisia välikäsiä, joten siinä ei luoteta järjestelmään vaan toimijoihin, jotka pitävät tätä vertaisverkkoa pystyssä.

Tämän lisäksi, Litecoineja lasketaan liikkeelle erittäin hallitusti, eikä niitä ole koskaan liikkeellä enempää kuin 84 miljoonaa, kun taas eurot voivat helposti kokea inflaation.

Kuten Lee luodessaan Litecoinia tavoittelikin, ovat rahansiirrot Litecoineilla paljon nopeampia ja ne hoituvat yleensä minuuteissa. Litecoinilla suoritetut rahansiirrot ovat myös nopeampia, kuin esimerkiksi Bitcoinilla.

Niitä on myös turvallisempaa käyttää, sillä rahansiirroissa ei ole näkyvissä henkilötietoja vaan kaikki hoidetaan osoitteilla. Viranomaiset eivät voi myöskään jäädyttää kryptovaluuttaa, toisin kuin pankkitilejä. Toisaalta, kultaan verrattuna litecoineja on paljon helpompi säilyttää, niihin ei tarvitse tarkkaan vartioitua holvia. Litecoineja on myös paljon helpompi käyttää ostosten maksamiseen, on paljon hankalampi sahailla siivu kultaharkosta ja ostaa sillä maitoa ja leipää. Täten voidaankin ajatella, että Litecoin on hyvä kohde hajauttaa sijoituksiasi, sillä sen säilytys on helppoa, ja Litecoinit saat siirrettyä helposti takaisin rahaksi.

Litecoinin historia

Kuten aikaisemmin jo artikkelissa mainittu, Litecoinin loi vuonna 2011 Charlie Lee. Lee on aikaisemmin työskennellyt muun muassa Googlella insinöörinä. Ennen Litecoin-projektia hän oli ollut myös mukana kehittelemässä Fairbrix-nimistä digitaalista valuuttaa, joka kuitenkin epäonnistui. Litecoinia perustaessa sen järjestelmässä ilmaantui jonkinlaisia bugeja, mutta ne onnistuttiin korjaamaan vuoden 2013 marraskuussa julkaistun päivityksen ansiosta. Tämä kuitenkin on hieman horjuttanut sijoittajien uskoa Litecoiniin.

Litecoin suosio alkoi nousta vuonna 2013, taustalla on monia tekijöitä. Ensiksi sen louhinnan helppous kannusti ihmisiä alkamaan louhia sitä – louhijat eivät enää tarvinneet kalliita välineitä sen louhintaan. Moni myös huomasi Litecoinin kehittäjätiimin olevan hyvä, ja kehittävän säännöllisiä päivityksiä valuutan käyttöön.

Litecoin säilytti paikkansa valokeilassa, ja olikin pitkän aikaa markkina-arvoltaan toinen ja kolmas kryptovaluutta. Litecoin on toiminut monen Bitcoiniin kaavaillun ominaisuuden testialustana, esimerkiksi toukokuussa 2017 Litecoin LTC otti käyttöönsä Segregated Witness-päivityksen. Tämän päivityksen ansiosta transaktioiden vauhti nousi merkittävästi. Kun päivitys launchattiin Litecoin kurssi nousi 3 dollarista 300 dollariin.

Miltä Litecoinin tulevaisuus näyttää?

Koska kryptomarkkinat ovat suhteellisen uusi markkina, ei kukaan tiedä miten ne tulevat kehittyvään tulevina vuosina. Litecoin tulevaisuus kuitenkin näyttää hyvältä. Vaikka Litecoin onkin kohdannut kurssiromahduksia, se on niistä huolimatta onnistunut säilyttämään asemansa markkinoilla top 10 suosituimman kryptovaluutan joukossa.

Litecoinia kehitetään jatkuvasti, ja tällä hetkellä kehitteillä olevat privaattiominaisuudet CT ja Mast voivat vaikuttaa Litecoin käyttöön ja kurssiin tulevaisuudessa positiivisesti.

Tarkastellessasi kryptomarkkinoita tulet huomaamaan, etteivät kaikki kryptovaluutat kilpaile keskenään. Litecoin LTC tulevaisuus riippuukin kovasti sen kyvystä täyttää tehtävänsä markkinoilla – eli miten se tulee yleistymään vaihdon välineenä ja minkälaisia etuja se tulee tarjoamaan käyttäjilleen. Etenkin tulevat sukupolvet tulevat olemaan entistä tietoisempia yksityisyyteen ja tietosuojaan liittyvistä ongelmista, ja kryptojen tarjotessa ongelmaan ratkaisun, voisimme ajatella, että kryptot tulevat yleistymään maksuvälineenä tulevaisuudessa.

Litecoin ennuste näyttää hyvältä. Monet analyytikot ovat ennustaneet Litecoin kurssin nousevan tulevina vuosina, ja lukemalla analyyseja, löytää niistä usein enemmän positiivisia arvosteluja, kuin negatiivisia odotuksia. On kuitenkin hyvä muistaa, että edes ammattilaisten luomiin analyyseihin ei tule luottaa, sillä kukaan ei voi ennustaa miten arvo tulee nousemaan. Seuraamalla analyysejä pysyt kuitenkin hyvin perillä yleisistä oletuksista valuuttaa kohtaan.

Myös aikaisemmin mainittu vuonna 2020 alkanut kasvu on jatkunut vuonna 2021, ja hinta kävi jo yli 400 dollarissa. Kevään huipun jälkeen kurssi on kuitenkin puolittunut ja pyörii tällä hetkellä noin 200 dollarin paikkeilla.

Litecoin louhinta

Litecoin louhiminen on myös hyvä keino hankkia Litecoineja. Louhiminen tarkoittaa käytännössä algoritmeja, joita mainareiksi kutsutut louhijat ratkaisevat. Käytännössä nämä algoritmit ovat monimutkaisia ongelmia, aivan kuten vaikeita sudokuja. Jos mainari ratkaisee tämän, saa hän palkkioksi kirjoittaa lohkon lohkoketjuun sekä lohkon verran litecoineja.

74,19/ milj.
Louhittu määrä

Litecoin käyttökohteita

Litecoineja voi käyttää verkkoliikkeissä, joita löytyy laidasta laitaan, lastenvaatteista ja kauneustuotteista musiikkiin ja kuivattuun lihaan. Voit esimerkiksi maksaa vuokraasi Litecoineilla, jos olet vuokralaisena Re/max:in asunnoissa Lontoossa! Käyttökohteiden lista on pitkä, ja se kasvaa koko ajan, sillä bitcoinia käyttävien kauppiaiden on helppo muuntaa sovelluksensa myös litecoineille sopivaksi.

Vaikka kryptovaluutta saattaa tuntua vieraalta asialta, on se kuitenkin jo tätä päivää ja erittäin paljon myös huomista. Sen suurin etu piilee rahansiirtojen nopeudessa, joka on parhaimmillaan sekunteja siirtopaikasta riippumatta. Muilla tavoin vaikkapa mannertenvälisiin siirtoihin uppoaa helposti päiviä. Tämä nopeus on juuri lohkoketjun ansiota, josta voidaan johtaa myös muita, uusia teknologioita.

Litecoinin turvallinen säilytys

Kun on ostanut Litecoineja tai ansainnut niitä louhimalla, on Litecoin lompakko hyvä paikka säilyttää niitä. Kun on kyseessä virtuaalivaluuttaa, ostettujen Litecoinien tallentaminen onnistuu tietysti sähköisessä muodossa. Litecoinien omistajat voivat valita itselleen parhaiten sopivan vaihtoehdon tai käyttää useampaa mahdollisuutta samanaikaisesti riippuen käyttötarkoituksesta. Sijoittaja voi valita online-lompakon, omalle tietokoneelle ladatussa lompakossa säilyttämisen, tai erillisen hardware lompakon.

Jos säilytät litecoineja tietokoneellasi, on paras tapa suojautua varkauksilta pitämällä tietokoneen tietoturva kunnossa. Kattavia tietoturvaoppaita löytyy käyttämästäsi käyttöjärjestelmästä liittyen esimerkiksi Microsoftilta.

Lisäksi tarjolla on korkeatasoisia yksityishenkilöiden pitämä tietoturvasivustoja kuin myös aktiivisia keskustelufoorumeja. Lompakko on hyvä myös salata, tämä onnistuu yleensä lompakko-ohjelman sisältä, sen asetuksista.

Koska kyseessä on tietyllä tapaa fyysinen säilytyspaikka, on se mahdollista myös kadottaa, esimerkiksi tulipalon yhteydessä tai jos tietokoneen kiintolevy hajoaa. Siksi tässäkin on tärkeää varmuuskopiointi, jotka on hyvä pitää nekin kuitenkin vain offline-ympäristössä.

Varmuuskopiot on hyvä myös hieman levittää maantieteellisesti, sillä jos kaikki varmuuskopiot tuhoutuvat tulipalossa, ei niistä ole mitään hyötyä. Myös useissa lompakko-ohjelmissa on sisällä mahdollisuus varmuuskopiointiin, jota kannattaa käyttää hyväkseen usein, jotta lompakon tiedot ja tapahtumat pysyvät ajan tasalla myös varmuuskopiossa.

Litecoin rahaksi, miten onnistuu?

Voit nostaa Litecoinisi rahaksi lompakostasi käyttämällä esimerkiksi bittimaattia. Bittimaatti toimii samalla tavalla kuin perinteinen otto automaatti, ja voit nostaa sieltä Litecoinisi rahaksi. Tälläisiä automaatteja löytyy ympäri maailmaa, jopa Suomesta. Toinen vaihtoehto on myydä ostamasi Litecoinit. Samalla tavalla kuin ostaessa, sinun tulee myydä Litecoinisi joko kryptopörssissä, välittäjän kautta tai yksityiselle käyttäjälle peer-to-peer transaktiossa.

Virtuaalivaluutta.com suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 76% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset:

Litecoin on yksi maailman vanhimmista kryptovaluutoista, joka perustuu Bitcoinin ohjelmakoodiin.

Vuonna 2023 Litecoinin tulevaisuudennäkymät vaikuttavat kirkkaalta, joten se voisi olla potentiaalinen sijoituskohde. On kuitenkin hyvä muistaa, että kryptomarkkinat ovat riskinen sijoituskohde. Kukaan ei tiedä miten kryptovaluutat tulevat menestymään tulevaisuudessa.

Suurimmat erot Litecoinin ja Bitcoinin välillä ovat lohkoketjun nopeus sekä mahdollisten louhittavien kolikoiden määrä. Litecoin käyttää myös scrypt-algoritmia louhinnassa, kun taas Bitcoin SHA-256 algoritmia. Litecoin on markkina-arvoltaan 6,5 miljardia dollaria, kun taas Bitcoinin markkina-arvo on noin 566 miljardia dollaria. 

Litecoin käyttö rahansiirroissa on oikeastaan turvallisempaa kuin niin sanotun fiat-rahan. Rahansiirroissa ei ole kolmansia osapuolia, joten raha siirtyy suoraan maksajalta vastaanottajalle, eikä transaktion osapuolia voida selvittää.

Litecoinia voi ostaa kryptovaluuttapörssistä, eri sijoitusalustoilta tai suoraan toiselta kryptosijoittajalta. Helpointa on ostaa Litecoinia kryptovaluuttapörssistä.