Litecoin (LTC) esittely

Litecoin on digitaalinen valuutta eli kryptovaluutta, jonka lyhenne on LTC ja lyhenne Ł.

Se perustuu vertaisverkkoon, eli on niin sanottu ”peer-to-peer” (P2P) -valuutta, jonka etuina on muun muassa kuluvapaa maksaminen.

Litecoin-nimi saattaa viitata sekä projektiin, ohjelmaan ja yhteisöön, jolloin se kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, että valuuttaan, jolloin se kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

 

Mikä kryptovaluutta on?

Kryptovaluutta on nimensä mukaisesti valuutta, jota voidaan käyttää kaupankäynnin välineenä aivan kuten perinteistä valuuttaakin. Sitä eivät kuitenkaan omista pankit eivätkä valtiot, vaan ihmiset.

Kryptovaluutta on maailmanlaajuinen valuutta, joten sitä voi käyttää ympäri maailman. Se on periaatteessa suuri pankkijärjestelmä, jota hallitsevat sitä käyttävät ihmiset, ja kukaan ei pysty sulkemaan tai lukitsemaan toisen ihmisen kryptovaluuttatiliä.

Erilaisia kryptovaluuttoja on jo noin 2000 erilaista, ja ne eroavat toisistaan käyttötarkoituksen mukaan. Niiden käyttö on todella helppoa ja turvallista, sillä mitään välikäsiä ei tarvita ja valuutta siirtyy suoraan ostajalta myyjälle.

Käsittelymaksujen poisjäännistä hyötyvät erityisesti kauppiaat ja myös valuutan suuri turvallisuusaste hyödyttää sekä kauppiasta että kuluttajaa.

Kryptovaluutan siirtoja ei voi peruuttaa, joten huijausyritykset karsiutuvat pitkälti pois.

Kryptovaluutta ei myöskään ole sidoksissa henkilötietoihin, joten käyttäjällä ei myöskään ole riskiä joutua identiteettivarkauden kohteeksi.

Kryptovaluutoilla on myös teoreettinen maksimimäärä, joten kukaan ei voi heikentää sen arvoa luomalla sitä lisää tyhjästä. Kryptovaluutan arvo sen sijaan voi heitellä, kuten minkä tahansa muun valuutan arvo.

Kryptovaluutat perustuvat myös avoimeen lähdekoodiin mikä tarkoittaa, että kuka tahansa voi kopioida levittää, kopioida, parannella ja kehittää niitä.

 

Miksi litecoinien käyttäminen kannattaa?

Vaikka kryptovaluutat ovat useimmille vielä uusi ja outo asia, puoltaa moni seikka niiden käyttämistä esimerkiksi euroon ja kultaan verrattuna.

  1. Litecoinia ei hallitse mikään ulkopuolinen taho, kuten keskuspankki, vaan kyseessä on vertaisverkko, jossa jokainen hallitsee omia virtuaalikolikoitaan.
  2. Litecoineja lasketaan liikkeelle erittäin hallitusti, eikä niitä ole koskaan liikkeellä enempää kuin 84 miljoonaa, kun taas eurot voivat helposti kokea inflaation.
  3. Rahansiirrot ovat litecoineilla paljon nopeampia ja ne hoituvat yleensä minuuteissa.
  4. Niitä on myös turvallisempaa käyttää, sillä rahansiirroissa ei ole näkyvissä henkilötietoja vaan kaikki hoidetaan osoitteilla.
  5. Viranomaiset eivät voi myöskään jäädyttää kryptovaluuttaa, toisin kuin pankkitilejä.
  6. Kultaan verrattuna litecoineja on paljon helpompi säilyttää, niihin ei tarvitse tarkkaan vartioitua holvia.
  7. Litecoineja on myös paljon helpompi käyttää ostosten maksamiseen, on paljon hankalampi sahailla siivu kultaharkosta ja ostaa sillä maitoa ja leipää.
  8. Litecoineja siirrettäessä ei tarvita myöskään minkäänlaisia välikäsiä, joten siinä ei luoteta järjestelmään vaan toimijoihin, jotka pitävät tätä vertaisverkkoa pystyssä.

 

Litecoinien ostaminen

Käytännössä niitä ostetaan kuin mitä tahansa muutakin valuuttaa, valuuttalaskimen avulla. Laita vain oma euromääräsi laskimeen ja se kertoo, kuinka paljon kryptovaluuttaa saat.

Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole vielä montaa paikkaa, josta voi ostaa litecoineja suoraan omalla valuutalla, vaan ensin se täytyy muuttaa bitcoineiksi, joilla voi sitten ostaa litecoineja.

Suomessa ei tällä hetkellä ole suoraan litecoineja välittävää yritystä.

Litecoineja hankkiessa kannattaa muistaa myös turvallisuusnäkökohdat, sillä kuten aina rahan ollessa kyseessä, houkuttelee myös kryptovaluutta puoleensa kaikenlaisia huijareita ja puolivillaisia diilereitä.

Turvallisinta on tietysti ostaa suoraan ihmiseltä, jonka tuntee, ja tuntemattoman myyjän ollessa kyseessä pyytää tapaamista kasvokkain, mieluiten julkisella paikalla.

Jos itse olet myymässä, pidä huoli siitä, et saat maksun, sillä kun litecoin-siirto on tehty, ei sitä ole mahdollista saada takaisin millään keinolla, ellei ostaja itse tee palautusta. Varmista myös, ettei ostajan ole mahdollista peruuttaa maksuaan.

 

Missä litecoineja säilytetään?

Koska kryptovaluutta on digitaalista, ei sitä voi sulloa omaan lompakkoon tai käsilaukkuun, vaan sille on olemassa muunlaisia säilytyspaikkoja.

Nopein tapa on lompakko, joka ei varsinaisesti säilytä litecoineja, vaan hallinnoi niiden siirtämiseen tarvittavia avaimia. Tallainen wallet on nopea hankkia menemällä esimerkiksi Litecoin-projektin nettisivulle, ja lataamalla sieltä itselleen sopiva lompakko ja se latautuu suoraan tietokoneelle. Tarjolla on myös mobiiliversioita, joissa siirrot tapahtuvat QR-koodien avulla.

Kryptovaluutan säilyttämistä tietokoneella tällaisessa offline-lompakossa pidetään turvallisimpana, sillä sieltä se on vaikein varastaa, koska potentiaalinen varas tarvitsee konkreettisen, fyysisen pääsyn koneelle.

Käyttäjänä pystyt lähettämään kryptovaluuttaa vain kyseiseltä koneelta. Litecoin-lompakkoja on tarjolla monenlaisia, muta ennen kuin sitoudut mihinkään, muista lukea se pieni präntti, sillä jotkut niistä veloittavat siirtomaksuja, jotka ajan kuluessa saatavat kasautua suureksikin summaksi.

Kryptovaluuttaa voi säilyttää offlinessa myös erillisessä säilytyspaikassa, joka voi olla esimerkiksi juuri tätä tarkoitusta varten valistettu muistitikku tai muu laite, niin sanottu hardware wallet. Ne käyttävät tietokoneen USB-porttia ja niitä pidetään yhtenä turvallisimmista vaihtoehdoista.

Kryptovaluuttaa varten on olemassa myös online-säilytyspaikkoja, niin sanottuja web walletteja, jossa ne säilytetään tähän erikoistuneen yrityksen serverillä. Tämä vaihtoehto on kuitenkin turvattomampi, sillä kuka tahansa voi hakkeroitua kyseessä olevalle serverille ja viedä sekä sinun että muiden virtuaalikolikot.

 

LITECOIN PAPERILOMPAKKO

Vielä lisää turvallisuutta antaa paperilompakko. On hieman ironista, että tämän digitaalistakin digitaalisemman valuutan paras säilytyspaikka on konkreettinen, vanhanaikainen paperi, tarkemmin sanottuna paperilompakko. Se tarkoittaa yksinkertaisesti muutamaa paperinpalaa, jotka sisältävät avaimet, joita tarvitset litecoinien siirtämiseen.

Paperilompakon luomiseen tarvitset paperia, sakset, printterin sekä muutaman muun asian, jotka on kerrottu tarkemmin alla olevassa videossa.

Vaikka tutoriaali kertoo bitcoin-paperilompakon tekemisestä, tehdään litecoin-paperilompakko täysin samalla tavalla.

 

Turvallinen säilytys

Litecoinit, kuten kaikki muukin kryptovaluutta on rahaa, vaikka onkin aineetonta. Siksi siihen pitäisi suhtautua kuten rahaan ja käsitellä sitä kuten rahaa. Vaikka sitä olisi euromäärissä vähän, saattaa sen arvo ajan kuluessa kasvaa huomattavasti.

Jos säilytät litecoineja tietokoneellasi, on paras tapa suojautua varkauksilta pitämällä tietokoneen tietoturva kunnossa. Kattavia tietoturvaoppaita löytyy käyttämästäsi käyttöjärjestelmästä liittyen esimerkiksi Microsoftilta, mutta myös Viestintävirasto on luonut yleistä tietoturvahygieniaa käsittelevät sivut.

Lisäksi tarjolla on korkeatasoisia yksityishenkilöiden pitämä tietoturvasivustoja kuin myös aktiivisia keskustelufoorumeja. Lompakko on hyvä myös salata, tämä onnistuu yleensä lompakko-ohjelman sisältä, sen asetuksista.

Koska kyseessä on tietyllä tapaa fyysinen säilytyspaikka, on se mahdollista myös kadottaa, esimerkiksi tulipalon yhteydessä tai jos tietokoneen kiintolevy hajoaa. Siksi tässäkin on tärkeää varmuuskopiointi, jotka on hyvä pitää nekin kuitenkin vain offline-ympäristössä.

Varmuuskopiot on hyvä myös hieman levittää maantieteellisesti, sillä jos kaikki varmuuskopiot tuhoutuvat tulipalossa, ei niistä ole mitään hyötyä. Myös useissa lompakko-ohjelmissa on sisällä mahdollisuus varmuuskopiointiin, jota kannattaa käyttää hyväkseen usein, jotta lompakon tiedot ja tapahtumat pysyvät ajan tasalla myös varmuuskopiossa.

 

Litecoinien louhinta

Litecoineja voi hankkia myös louhimalla ja näin niitä alun perin hankitiinkin. Louhiminen tarkoittaa käytännössä algoritmeja, joita mainareiksi kutsutut louhijat ratkaisevat. Käytännössä nämä algoritmit ovat monimutkaisia ongelmia, aivan kuten vaikeita sudokuja. Jos mainari ratkaisee tämän, saa hän palkkioksi kirjoittaa lohkon lohkoketjuun sekä lohkon verran litecoineja.

Litecoin, kuten bitcoinkin, on käytännössä valuutta, jonka olemassaolo perustuu Litecoin-ohjelmaa ajavien tietokoneiden vertaisverkkoon. Kyseessä on lohkoketju, jossa on säilytettynä kaikki litecoineilla tapahtuneet valuuttasiirrot ja louhimisen tarkoituksena on pitää tämä verkko pystyssä. Louhimiseen tarvitaan valtavasti laskentatehoa ja tämän verkon laskentateho on niin suuri, että sitä on miltei mahdoton väärentää tai kaapata.

Tämän louhinnan loi alun perin bitcoin, mutta Litecoin eroaa siinä tietyissä kohdissa. Litecoinin keskimääräinen louhinta-aika on noin 2,5 minuuttia, kun se bitcoineilla on 10 minuuttia. Tämä tarkoittaa siis nopeampia valuutansiirtoja. Litecoin käyttää myös Scrypt-algoritmia, jota pidetään turvallisempana kuin bitcoinin käyttämää SHA-256-algoritmia. Litecoin-verkko pystyy myös luomaan neljä kertaa enemmän valuuttayksiköitä (84 miljoonaa) kuin bitcoin.

Louhia voi joko yksin, mutta suosittua on myös louhia yhdessä muiden kanssa (englanniksi pooled mining). Yksin louhiessa joutuu yleensä odottelemaan louhimansa lohkon vahvistusta (englanniksi proof-of-work), jonka tarkoitus on varmistua siitä, että kyseessä on oikea lohko eikä huijaus. Tänä aikana, mainari ei voi louhia. Yhtymässä sen sijaan kaikki saavat osansa, kun joku mainareista saa maksun lohkosta, joten näin tuloa on koko ajan puhumattakaan siitä, että kaikki auttavat myös lohkojen löytämisessä ja algoritmien ratkaisussa.

Louhiminen vaatii taitoa ja aikaa ja on hyvä olla erittäin paljon tietotekniikkaan päin kallellaan. Jos kuitenkin on niin onnekas, että saa louhimalla tuloja, ovat ne veronalaisia. Myös Verovirasto on ajan tasalla asiasta, joten kannattaa vilkaista ohjeet virtuaalivaluuttojen verotuksesta.

 

Litecoinin historiaa

Litecoin julkaistiin lokakuussa 2011, pari vuotta bitcoinin jälkeen, joten se on yksi vanhimmista käytössä olevista kryptovaluutoista.

Bitcoin perustettiin vuoden 2008 pankkikriisin innoittamana tai pikemminkin vastauksena perinteisen pankkijärjestelmän haavoittuvuuteen ja väärinkäytöksiin ja litecoin seurasi tätä inspiraatiota. Litecoin myös perustuu bitcoinin lähdekoodiin, mutta sillä on oma, vankka kehittäjäyhteisö, joka luo siitä omanlaistaan internetvaluuttaa.

Litecoinin julkaisija on Charlie Lee, joka on aikaisemmin työskennellyt muun muassa Googlella insinöörinä. Ennen Litecoin-projektia hän oli ollut myös mukana kehittelemässä Fairbrix-nimistä digitaalista valuuttaa, joka kuitenkin epäonnistui. Leen toinen yritys, litecoin, oli sen sijaan menestys ja myös Lee itse nimittää luomustaan ”digitaaliseksi hopeaksi”, jos bitcoin taas on ”digitaalista kultaa.”

Litecoin sai taakseen runsaasti sekä käyttäjiä että kehittäjiä ja tänä päivänä se on top5:ssä käytetyimmistä ja luotettavimmista kryptovaluutoista.

Vaikka sen arvo heittelehtiikin ja saattaa nousta välillä hyvinkin korkeaksi, voi sitä käyttää myös pieniin ostoksiin, sillä sen pienin yksikkö ei suinkaan ole 1 LTC, vaan se jakaantuu millicoineihin (mLTC) ja mikrocoineihin (µLTC). Sen protokolla myös tukee pieniä yksiköitä, joista pienin siirroissa käytettävä on 0,000 000 01 LTC.

 

Litecoinien käyttökohteita

Litecoinejaan voi tuhlata verkkoliikkeissä, joita löytyy laidasta laitaan, lastenvaatteista ja kauneustuotteista musiikkiin ja kuivattuun lihaan. Lista on pitkä, ja se kasvaa koko ajan, sillä bitcoinia käyttävien kauppiaiden on helppo muuntaa sovelluksensa myös litecoineille sopivaksi.

Vaikka kryptovaluutta saattaa tuntua vieraalta asialta, on se kuitenkin jo tätä päivää ja erittäin paljon myös huomista. Sen suurin etu piilee rahansiirtojen nopeudessa, joka on parhaimmillaan sekunteja siirtopaikasta riippumatta. Muilla tavoin vaikkapa mannertenvälisiin siirtoihin uppoaa helposti päiviä.

Tämä nopeus on juuri lohkoketjun ansiota, josta voidaan johtaa myös muita, uusia teknologioita.

eToron arvosanamme:

4.6/5
4.6/5

Kryptoja markkinoiden