Mitä tarkoittaa FUD

Mitä tarkoittaa FUD? Miten FUD vaikuttaa kryptomarkkinoihin?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lyhenne FUD tulee sanoista Fear, Uncertainty & Doubt eli pelko, epävarmuus ja epäilys.

FUD on tunnettu niin kryptomaailmassa kuin myös sijoittamisen parissa yleisesti. Tässä kirjoituksessa käsittelemmekin mitä FUD tarkoittaa ja miten se voi vaikuttaa kryptosijoittajien mieliin. FUD voi nimittäin lisätä kryptomaailmassa ahdistusta, paniikkia ja levittää pelkoa, jolloin FUDilla voidaan manipuoloida niin kryptovaluuttojen kursseja kuin myös kryptosijoittajien liikkeitä.

Luomalla pelkoa, epävarmuutta ja epäilystä, on isojen toimijoiden helpompi ohjailla kuluttajia ja sijoittajia osto- ja myyntipäätöksissä. FUDin avulla voidaankin saada hodlaajat myymään paniikissa kryptonsa pois vaikka alunperin tarkoituksena oli hodlata pitkään.

FUD lähtee usein liikkeelle jonkin isomman tahon aloitteesta, valtamediasta tai nykypäivänä myös vaikutusvaltaisista julkisuudenhenkilöistä, jotka saattavat kokea kryptovaluutat uhkana tai haluavat hyötyä FUDin vaikutuksesta markkinoilla. Tällaisia tahoja voivat olla muun mussa keskuspankit, valtioiden johtajat tai vaikka pankkiirit. He voivat lisätä FUDia hallinnassa olevan valtamedian kautta tapahtuvalla uutisoinnilla. Valtamedian laskiessa näitä kryptovaluuttoihin liittyviä uutisia liikkeelle, voi niillä olla suuria vaikutuksia kryptovaluuttojen kursseissa ja ihmisten mielipiteissä kryptoja kohtaan.

Nämä kyseiset lähteet voivat julkaista klikkiotsikoin varustettuja artikkeleita, videoita tai somepäivityksiä, kuten ”xxx maa kieltää kryptovaluutat” tai ”Bitcoin on kulpa”.

Saatat ajatella, että näitä otsikoita tulee mediassa vastaan lähes joka päivä ja kyllä, niin tulee! Niitä on luettavissa sitä enemmän, mitä kuumempana kryptomarkkinat ja tietyt kryptovaluutat käyvät. Tällaisen uutisoinnin avulla voidaan vaikuttaa sijoittajiin henkisesti ja lisätä FUDia eli pelkoa, epävarmuutta ja epäilystä kryptomaailmassa.

Uutisten takana voi toki olla totuutta ja puhtaita faktoja ja joskus niihin on otettu mukaan ripaus faktaa ja loppu uutinen on jotain aivan muuta. Joskus näissä uutisissa ei ole ollenkaan perää ja niiden tarkoituksena on pelkästään levittää valheita tai tiettyä ajatusmallia johonkin kryptoon liittyen.

Jotta voit tietää missä mennään, on erittäin tärkeä pitää kiinni omasta sijoitussuunnitelmasta ja ennen kaikkea kaivaa omatoimisesti faktat tiskiin; onko uutisessa perää vai onko sen tarkoituksena lisätä FUDia?

Musk ohjaili Bitcoinia ja Dogecoinia

Hyvä esimerkki FUDista on myös Elon Musk ja hänen taannoinen Twitter-kirjoittelunsa. Muskin tweeteillä oli suuri vaikutus Bitcoinin ja Dogecoinin kursseihin ja niillä pystyttiin vaikuttamaan kryptosijoittajiin. Musk tweettasi pelkästään sanan ”Bitcoin” ja kurssi lähti nousuun. Kun Muskin tweetit myöhemmin muuttuivat negatiivissävytteisiksi Bitcoinia kohtaan, iski sijoittajiin pelko ja monet myivät Bitcoin-omistuksensa paniikissa pois.

Sama kävi Dogecoinin kohdalla. Dogecoinilla ei ole teknisesti mitään hääppöisiä ominaisuuksia tai tulevaisuuden odotuksia, mutta se pääsi kunnon hullunmyllyyn Muskin ja muiden julkkisten somepäivitysten myötä. Kurssi laski ja nousi miten sattui. Kryptosijoittajiin pystyttiin vaikuttamaan somepäivitysten kautta. Harva oikeasti tiesi itse Dogecoinista ja sen teknologiasta ja kehityksestä juuri mitään. Mentiin pelkästään ”to the moon” -päivitysten pohjalta ja paineltiin osto- ja myyntinappia.

Se, miten kryptomaailmassa näihin kaikkiin uutisiin ja somepäivityksiin reagoidaan vaikuttaa siihen, mitä kryptomarkkinoilla tapahtuu. Markkinoihin vaikuttaa niin ulkopuoliset suuret tahot ja heidän uutisoimansa asiat, mutta samalla myös kryptomaailman sisäpiiri ja uutisointi, keskustelupalstat ja somepäivitykset.

Jos tästä jotain voi ja kannattaa oppia niin tärkeimmät pointit ovat seuraavat: 1. Tarkista aina uutisen tai somepäivityksen lähteet. 2. Selvitä, onko uutinen totta? 3. Onko sillä perää? 4. Mistä uutinen on peräisin? 5. Onko takana joku suuri taho, joka hyötyy uutisesta?

Näin toimimalla lisäät tietämystäsi ja voit välttyä myymästä kryptojasi paniikissa pois, jota saattaisit katua myöhemmin suuresti.

Tarkista. Aina. Faktat.

Kryptovaluutat tutuiksi - Lataa ilmainen Kryptoaapinen

Opi kryptomaailman perusteet, vältä aloittelijan virheet ja tee onnistuneita kryptosijoituksia!

Bitcoin

Bitcoin liikkuu, altit ei.

Viimeisen parin viikon aikana ollaan nähty Bitcoinin tekevän erittäin kovaa liikettä ylöspäin. Samana aikana kuitenkin suuret altcoinit on lähinnä mörninyt paikallaan. Miksi

Lue lisää »

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.