Monero (XMR)

Maailmassa on tällä hetkellä lukuisia kryptovaluuttoja, mutta jokainen niistä tarvitsee ominaisuuden, jolla erottautua toisista kryptovaluutoista.

Moneron erikoisominaisuus on sen täydellinen yksityisyys, ja Monero kuuluukin privaattikryptojen eli privacy coins-ryhmään.

Esimerkiksi maineikas bitcoin on julkinen lohkoketju, eli käytännössä julkinen tilikirja, josta kuka tahansa voi tarkastella minkä tahansa lohkon tietoja.

Privaattikryptoissa taas kaikki tieto on salattu ja tästä syystä niillä on myös hieman kyseenalainen maine, joka johtuu siitä, että ne ovat myös rikollisten suosiossa.

Moneron louhinta

Useiden suosituimpien kryptovaluuttojen, kuten bitcoinin louhinta on tänä päivänä todella raskasta ja kallista, joten tavallisilla louhijoilla ei ole kiinnostusta tai resursseja siihen.

Nykyään bitcoineja louhitaan ammattimaisesti, valtavissa halleissa, jotka ovat täynnä ASIC-louhijoita sekä kymmeniä, ellei satoja ylläpitäjiä ja insinöörejä.

Onneksi tarjolla on paljon muita, pienempiä ja kevyempiä kryptovaluuttoja, joita voi tavallinenkin talliainen louhia. Helppo tapa aloittaa moneron louhinta on avaimet käteen -tyyppisessä Hashflaressa, joka perustuu pilvipalveluun.

Moneron louhiminen on tehty helpoksi Hashflare -tyylisten louhintaohjelmien avulla. Käyttäjä joutuu säätämään vain muutamaa nappulaa ja louhinnan voi aloittaa heti. Tarjolla on myös automaattisia louhinta-ominaisuuksia, joilla seurata kryptovaluuttojen kursseja ja louhia sitä, mikä on sillä hetkellä kannattavinta.

Moneron ostaminen ja myynti

Kryptovaluuttojen ongelma on usein se, että ne eivät käy kovin monessa paikassa maksuvälineenä.

Monero on nostanut profiiliaan, kun moni artisti on hyväksynyt sen maksuvälineeksi.

Artisteja on yhteensä 45, ja mukana on sellaisia maailmanluokan tähtiä kuten Mariah Carey, Sia, Marilyn Manson sekä myös suomalainen HIM. Tämä on tietenkin saanut Moneron kurssin valtavaan nousuun.

Moneroa voi ostaa helposti esimerkiksi Binance-palvelusta.

Jotta moneroa voi ostaa, täytyy ensin ostaa bitcoineja tai ethereumia euroilla. Nämä voi sitten vaihtaa Binancessa moneroon.

Moneron turvallisuus ja luotettavuus

Moneron käyttäminen on erittäin turvallista, sillä kaikki siirron vaiheet on salattu: niin lähettäjän, kuin myös vastaanottajan osoite sekä siirron summa.

Yksityisyyttä ei saa klikattua päälle ja pois, vaan se on aina päällä.

Moneroa on käytetty myös kyseenalaisessa selainlouhinnassa, jossa sitä käytetään mainosten rahallisena korvaajana, ja jossa se hyödyntää käyttäjän tietokoneen Java Scriptiä että virtaa.

Monet sivustot ovat käyttäneet Coinhive-järjestelmää louhimiseen luvatta nettisivustoilla vierailevien tietokoneilla. Tällaisia sivustoja ovat muun muassa Pirate Bay sekä MV-lehti.

Historiaa

Monero luotiin vuonna 2014, ja se perustuu CryptoNote-protokollaan, jonka päällä suurin osa tällaisista hajautetuista valuutoista toimii.

Moneroa kutsuttiin aluksi nimellä Bitmonero, mutta nimi lyhennettiin myöhemmin Moneroksi. Monero on esperantoa ja tarkoittaa rahaa.

4.6/5

Kryptoja markkinoiden