NEM (XEM)

NEM on toimintaohjelma, joka tarjoaa alustan kryptovaluutalle, josta käytetään nimeä XEM.

Lohkoketjusta on pyritty tekemään edeltäjiään parempi versio keskittyen nopeuteen ja avoimiin maksutapahtumiin vähemmällä energian kulutuksella.

Taustalla toimii tuottoa tavoittelematon organisaatio NEM.io, jonka pääpaikka on Singaporessa.

NEM – toisen sukupolven virtuaalivaluutta

NEM tulee sanoista New Economy Movement, mikä kuvaa hyvin sen pyrkimystä olla toisen sukupolven virtuaalivaluutta, paranneltu versio edeltäjistään.

Suurin muutos on sen valmiiksi louhitut lohkot, joka nopeuttaa rahasiirtojen tekemistä ja on energiatehokkaampaa.

Louhijoita ei siis tarvita ollenkaan, mutta sen sijasta puhutaan sadon kerääjistä (englanniksi harvesters), jotka hoitavat mainaajien paikkaa keräämällä tarvittavat lohkot niitä tarvitseville maksusiirroille.

Systeemiä kutsutaan Proof of Importance -menetelmäksi, jolloin lohkoja eniten tarvitsevat saavat haluamansa mahdollistaen nopeat siirrot.

Tällä hetkellä tämän 7. laajimman kryptovaluutan taustalla on alan osaajia ympäri maailmaa.

NEM on ilmoittanut arvoikseen taloudellisen riippumattomuuden, hajauttamisen ja kaikille tasapuoliset mahdollisuudet päästä vaikuttamaan kryptovaluutan kehitykseen.

Harvesting

Koska lohkot on jo valmiiksi louhittuja, NEM-kryptovaluutan käyttöön ottamisiseksi tarvitaan sadonkeruuta, Harvesting, joka tuo lohkot niitä tarvitseville.

Jotta sadonkeruusta voi saada itse tuottoa, tarvitaan yhteensä 10 000 XEM:ä omiin talletuksiin.

Vaadittavan summan valuuttaa hankkineet tulevat supernodeksi ja saavat sitä kautta valtaa vaikuttaa ketjussa tapahtuviin päätöksiin. Mitä enemmän valuuttaa on hallussa, sitä enemmän päätäntävaltaa annetaan.

Kukaan paljon virtuaalivaluutta hallussa pitävä ei halua tehdä huonoja päätöksiä systeemiä heikentäen, sillä silloinhan omankin omaisuuden arvo saattaa laskea.

Ostaminen ja myynti

NEM:in virtuaalivaluutan XEM:in ostaminen onnistuu sen jälkeen, kun olet hankkinut itsellesi NEM-nettilompakon.

NEM:iä myydään virtuaalivaluuttapörsseissä, jota voit käyttää myös myymiseen, eli NEM:in vaihtamiseen takaisin toiseksi virtuaalivaluutaksi tai euroiksi.

Turvallisuus ja luotettavuus

NEM perustaa turvallisuutensa siihen rakennetun turvajärjestelmän välityksellä.

Maksusiirrot ovat kaikkien nähtävillä, mutta anonyymisti.

NEM ei ole ensisijainen valinta siis täysin salassa pidettäviin rahasiirtoihin, mutta se pyrkiikin olemaan väline päivittäisiin ja nopeisiin siirtoihin.

Historiaa

NEM:in perustaja aloitti toiminnan maaliskuussa 2015 nimimerkin takaa keräten mukaansa muita asiasta innostuneita bitcoin-foorumin kautta.

Alussa NEM toimi NXT-alustan uudistuksena, mutta se sai hyvin nopeasti oman erillisen koodistonsa NEM.io-säätiön muodostamana.

NEM:n takana on hieman synkkää historiallista mainetta. Tammikuun 2018 lopussa XEM:iä hakkeroitiin Coincheck palvelusta yli 500 miljoonan dollarin edestä, mutta hakkerit eivät läpäisseet NEM-palvelua, vaan sitä tarjoavan Coincheck-palvelun.

Missä NEM/XEM käy?

XEM:iä voi toistaiseksi käyttää ainoastaan NEM:in kulujen maksamiseen ja järjestelmän sisäisiin maksuihin käyttäjältä toiselle.

XEM-kryptovaluutan lähettäminen on hyvin yksinkertaista:

  1. Kirjoita vastaanottajan kryptovaluuttakukkaron osoite tai skannaa vastaanottajan QR-koodi.
  2. Ilmoita valitsemasi määrä XEM:jä lähetettäväksi.
  3. Kirjoita salasanasi ja klikkaa Send-painiketta suorittaaksesi välittömän maksusiirron.

Heikkoudet

NEM on vielä suhteessa uusi valuutta ja sen heilahtelut ovat suuria.

NEM:iin sijoittaminen on hyvin riskialtista sen ailahtelevuuden vuoksi, toisaalta samat riskit liittyvät muihinkin digivaluuttoihin.

XEN:n arvo on vielä todella alhainen ja ostajilla on mahdollisuus ostaa sitä vielä suuriakin määriä pienillä summilla, joka saattaa tuottaa tulosta myöhemmässä kehitysvaiheessa.

NEM:stä ennustetaan tulevan entistä kannattavampi, mutta toimintaohjelman taustalla oleva taho ei ole kuitenkaan ilmoittanut selkeitä tulevaisuuden suunnitelmia, jolloin ennustaminen on vaikeaa.

Verotus

Kuten muistakin virtuaalivaluutoista, myös NEM:in tuomat mahdolliset voitot tulee ilmoittaa verottajalle pääomatuloverona.

Alle 30 000 € tuotoista maksetaan 30 % ja sitä suuremmilta osilta 32 %.

XEM realisoituu pääomatuloiksi, kun sillä tehdään ostoksia.

Myyntitilanteissa noudatetaan FiFo-periaatetta eli ensin sisään ostettu virtuaalivaluutta katsotaan myös myydyksi ensimmäisenä pois, joka vaikuttaa ”myyntivoittojen” määrään.

4.6/5

Kryptoja markkinoiden