NFT (Non-Fungible Token) – NFT-buumi kiihtyy kovaa vauhtia

NFT – hitti vai huti? Muuntautumaton pala lohkoketjua, minkä omistusoikeuden voi nähdä kuka tahansa, mutta vain sinulla on oikeus siihen.

Suuren suosion saanut NFT on kerännyt valtavan määrän erilaisia taiteilijoita, artisteja ja musiikkituottajia myymään tuotoksiaan NFT-muodossa. Tällaisia teoksia ovat esimerkiksi digitaaliset taideteokset, VIP-liput konserttien eturiviin tai vaikka koripallojoukkueen digitaaliset keräilykortit. NFT mahdollistaa tämän kaiken.

NFT teknologialla on tulevaisuudessa lukemattomia käyttökohteita eri asioiden aitouden tunnistamiseen liittyen. Vain aika näyttää mihin suuntaan ne kehittyvät, mutta kryptoyhteisössä on puhuttu, että lähes kaikki alat voivat hyötyä NFT teknologian hyödyistä.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Mikä on NFT?

Vuoden 2012 joulukuussa lähti ensimmäiset ideat NFT tokenien tekemisestä keräilykokoelmalla nimeltä ”Colored Coins”. Vitalik Buterin, Ethereumin perustaja, pyöritteli ideaa Bitcoin lohkoketjun kanssa, mutta sen hetkisten rajoituksien vuoksi se ei ollut mahdollista.

Lokakuussa 2017 CryptoPunks julkaisi maailman ensimmäisen markkinapaikan NFT tokeneille, ja siellä oli 10 000 erilaista avataria myynnissä. Myöhemmässä vaiheessa CryptoPunks kokoelman eri tuotoksia on myyty suurilla summilla huutokaupoissa.

NFT on lyhyesti selitettynä digitaalinen aitoustodistus. NFT teknologia mahdollistaa erilaisten asioiden tokenisoinnin. Tokenisointi voidaan tehdä niin taiteelle, musiikille tai kiinteistöille. Yhdellä NFT:llä voi olla vain yksi omistaja, eikä kukaan voi muokata sitä tietoa lohkoketjusta. NFT teknologialla alkuperäisestä tuotteesta voi tehdä monia kopioita, mutta alkuperäinen omistaja löytyy lohkoketjun tiedoista.

NFT on joukko dataa tallennettuna lohkoketjuun. Voit verrata NFT:tä vaikka Bitcoiniin. Bitcoin tallentuu myös lohkoketjulle, mutta kukaan ei omista tiettyä Bitcoinia vaan omistat vain nimellisesti jonkun verran kolikoita. NFT on tarkoitus on taas olla uniikki, ja muuntautumaton. Vaihdettavuus termiä käytetään taloudessa, ja esimerkiksi Bitcoin on hyvin vaihdettava, sillä voit vaihtaa bitcoinin suoraan dollareiksi sekä päinvastoin.

NFT suomeksi

NFT tulee englannin kielen sanoista Non-Fungible Token. Fungibiliteetti, eli vaihdettavuus on taloudessa käytetty termi, joka kuvaa kohteen vaihdettavuuden helppoutta. Fungibiliteetti syntyi silloin, kun siirryttiin kullasta kultakolikkoihin ja oli helppo määritellä paljon vaihtokauppaa käydään. NFT on sanana uniikki ja se tarkoittaa, ettei sitä voi suoraan vaihtaa eikä yksikään NFT ole samanlainen kuin muut.

Opas: Näin ostat virtuaalivaluuttaa!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, mm. Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan kryptovaluuttaa, paina haluamasi valuutan kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

 

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Mikä tekee NFT:stä arvokkaan?

Kenelläkään ei voi olla aitoustodistusta kahteen kertaan ja NFT:tä ei voi väärentää. Toki voit tehdä kaksi samana näköistä NFT taideteosta, mutta aika helposti lohkoketjusta löytyy tieto, milloin ensimmäinen on tehty ja sitä kautta selviää kuka yrittää valehdella.

Yksi NFT hyvä piirre on myös se, että kun omistajuus on helppo selvittää on myös helppo maksaa rojalteja tai palkkioita suoraan niille kenelle se kuuluu. Lohkoketjuun voi koodata järjestelmän, joka maksaa automaattisesti palkkiot omistajille, ja siitä ei tarvitse käydä neuvotteluja erikseen.

Mikä kaikki voi olla NFT:tä?

Käytännössä mitä tahansa digitaalista tavaraa voi muuttaa NFT:ksi, mutta toki fyysisestäkin tavarasta voi tehdä digitaalisen omistajuuden. Taidetta voi esimerkiksi olla aika hankala siirtää sekä kaupata, mutta jos se on digitaalisessa muodossa, on tällöin vaihdanta täysin eri luokkaa. Listataanpas alle muutamia erilaisia asioita, jotka voivat muuttaa NFT:ksi.

Virtuaalimaailma tai pelit. Peleissä löytämät tavarat ovat jo valmiiksi pelaajan hallussa, mutta jos ne muuttaa NFT:ksi, tulee niiden siirto erittäin helpoksi. Omistajuutta voi siirtää uusiin peliversioihin, vaihtaa kaverille, myydä pelin ulkopuolisessa markkinapaikassa tai muuten vain lähettää eteenpäin.

Noin viidennes NFT markkinasta on tällä hetkellä virtuaalimaailmoissa. NFT pelien määrä on lähiaikoina kasvanut hurjasti, sillä monista peleistä voi jopa tienata rahaa pelaamalla.

”Oikean” maailman dokumentit tai sosiaalisen median postauksetkin voi tehdä NFT:ksi. Twitterin perustaja Jack Dorsey muutti ensimmäisen Twiittinsä NFT:ksi ja sai sen myytyä 2.9 miljoonalla dollarilla. Siitä voi hyvin huomata, että mitä tahansa voi muuttaa NFT muotoon.

Kiinteistöjä on myös helppo ja kätevä hallinnoida lohkoketjuteknologialla. NFT:ksi muuttamalla kiinteistönvälityksestä katoaa kaikki byrokratia sekä paperityö, mikä vaaditaan omistajuuden selvittämiseksi. Kuitenkin NFT muuttaa tätä mallia helpottamalla vaihdantaa, omistajuuden lohkomista sekä poistaa välikäsiä, ettei tarvitse välittäjille maksaa palkkiota turhaan.

Musiikkimaailmalle NFT on suuri ja mullistava tekijä. Älysopimuksiin voidaan koodata ominaisuus, että aina kun tiettyä musiikkia soitetaan, saa musiikin tekijä siitä itselleen palkkion. Mikäli kaikki järjestelmät tulevat olemaan lohkoketjuissa tulevaisuudessa, niin tämä tulee mullistamaan palkkioiden saamisen. Artistin ei tarvitse itse huolehtia missä hänen musiikkejansa soitetaan ja hän saa siitä korvauksen aina.

Sosiaalisen median kanavien profiilikuvia on myyty paljon NFT:nä. Tunnettu projekti CryptoPunks mahdollisti 10 000 uniikin NFT hahmon tekemisen ja jotkut käyttävät niitä sosiaalisen median kanavissa profiilikuvinaan tai myyvät niitä toisilleen kalliilla hinnalla.

NFT on myös mukana urheilussa. Vuonna 2019 NBA pelaaja tokenisoi sopimuksensa, saamalla samalla ihmisiä sijoittamaan itseensä ja koripallouraansa. Myös NBA koripallon huippuheittoja on tokenisoitu ja niistä videoista on tehty digitaaliset omistajuusoikeudet.

NFT sidoksissa kryptovaluuttoihin

Ensimmäinen standardi NFT:lle tehtiin Ethereum verkkoon ja lohkoketjuja pyöritetään tällä hetkellä kryptovaluutoilla, joten myös NFT:t ovat sidoksissa kryptovaluuttaan. Suurin osa NFT markkinoista pyörii Ethereumin ympärillä, sillä yleensä ensimmäinen järjestelmä jää pysymään. Tällä hetkellä koko NFT teknologian ideana on tallentaa data lohkoketjuun väärennöksien estämiseksi. Myös esim. Binance, FLOW sekä Tezos ovat tehneet NFT teknologian eteen töitä omilla lohkoketjuillaan.

NFT-DeFi eli NFT finanssipalvelut

NFT kohtaa DeFi:n eli hajautetut finanssipalvelut. Monissa virtuaalipeleissä voi olla mahdollisuuksia tienata rahaa pelissä olevilla NFT tokeneilla. Joissain järjestelmissä voit jopa lainata omaa taideteostasi tokenimuodossa rahaa vastaan tai voit tarjota omaa taideteostasi likviditeettinä kryptoprojekteille.

Miten luoda NFT?

Ensimmäiseksi sinun tulee valita asia, mistä haluat tehdä NFT tokenin. NFT tokenit voivat esimerkiksi edustaa mitä tahansa digitaalista tiedostoa tai verkkosivustoa. Yleensä lohkoketjuun ei tallenneta mitään kuvia, sillä se vie paljon muistia vaan URL osoite kuvan sijainnista. Voit tehdä NFT tokenin digitaalisesta taulusta, tekstitiedostosta, musiikista tai videosta. Kirjaimellisesti mitä tahansa, minkä voi esittää multimediatiedostona. Kuitenkin NFT:t luotiin digitaalisia taideteoksia varten ja todistamaan ihmisten omistajuutta jatkuvasti kopioitavissa olevassa maailmassa.

Sen jälkeen on aika maksaa NFT tokenin tekemisestä. Kun olet valinnut tiedostosi, on aika hankkia Ethereumia. Voit tehdä NFT tokeneita monilla lohkoketjuilla, mutta yksinkertaisuuden vuoksi käytetään Ethereum verkkoa esimerkkinä. Ethereumia tukevat markkinapaikat ovat lupaavimpia, sekä Ethereumin käyttö on suosituimpaa NFT maailmassa. Helpoin tapa suorittaa ”minttaaminen” eli NFT luominen on hankkia Metamask nimiselle, selainpohjaiselle kryptolompakolla Ethereumia.  Vähintään 100 dollarin edestä suositellaan laittavan lompakkoon varmuuden vuoksi, mutta se voi maksaa paljon enemmänkin. Ethereum verkon käyttö kuitenkin vielä on riippuvainen sen hinnasta sekä verkon aktiivisuudesta. Yleensä Suomen aikaan aamuisin Ethereum verkon kustannukset ovat alhaisimmillaan, niiden seuraamiseksi löytyy eri lähteitä, esim. täältä.

Seuraavaksi valitaan markkinapaikka, minne luodaan NFT tokenimme. Suosituimpia markkinapaikkoja ovat Mintable, Rarible sekä OpenSea. Valitaan esimerkin vuoksi viimeisin eli OpenSea, koska sinne pääsee ilmaiseksi ja siellä ei ole mitään moderointia tuotteiden julkaisuun. Tämä tarkoittaa ettei sinun tarvitse olla verifioitu artisti, mutta se tarkoittaa myös sitä, että kuka tahansa on voinut luoda taideteoksia sinne mitä ei ikinä osteta. OpenSean näkymässä klikkaa käyttäjäikonia, sitten ”My Profile” painiketta. Tällä sivulla voit yhdistää ETH lompakkosi eli Metamask-kryptolompakon OpenSean sivustoon. Tämä on tapa web3 sivustoille saada lupa toimia kryptovaluuttalompakkosi kanssa yhteistyössä.

Tokenin luomiseen menet Metamask lompakon yhdistämisen jälkeen. Klikkaa painiketta ”Create” ylhäällä olevasta menusta ja tee keräilysarja. Täytä kaikki tarvittavat tiedot ja tallenna.

Nyt olet valmis varsinaiseen minting vaiheeseen ja luomaan NFT tokenisi. Paina ”New item” painiketta, lataa taideteoksesi, täytä lisätiedot sekä viimeisenä paina ”Create”. Onneksi olkoon, olet tehnyt ensimmäisen NFT tokenisi! Voit valita millä tavalla haluat maksun, mikäli joku haluaa ostaa taideteoksesi ja haluatko rojalteja jatkomyynnistä.

Viimeinen vaihe on voittojen keruu. Nyt kun olet tehnyt NFT tokenisi, on aika laittaa se myyntiin. Sinun kannattaa mainostaa eri sosiaalisen median kanavissa omaa NFT tokeniasi, niin ihmiset huomaavat sen.

 

Eli tiivistettynä:

  1. Selvitä, mistä haluat tehdä NFT tokenin?
  2. Hanki esim. Metamask kryptolompakkoon Ethereumia, jotta voit mintata eli luoda NFT tokenisi.
  3. Valitse markkinapaikka, jonne luot NFT tokenin.
  4. Luo NFT token keräilysarja ja sen jälkeen ensimmäinen NFT tokenisi.
  5. Laita NFT teoksesi myyntiin ja kerää mahdolliset voitot.

NFT on tulevaisuuden juttu

NFT tokenien loputon potentiaali on vain alkamassa. Alkuvaiheessa järkyttävillä summilla ostetaan internetin meemejä, mitkä on tehty NFT tokeneiksi, mutta tulevaisuudessa asia voi olla toisin. Kun immateriaalioikeudellista lainsäädäntöä kehitetään, tulevat NFT tokenit puheeksi mukaan. Suurimmat uhat voivat olla jo valmiiksi tehtyjen sopimusten kanssa, mitkä ovat paperilla. Esimerkiksi musiikkiteollisuus voi hyötyä NFT tokeneista todella paljon, ei enää tarvittaisi välikäsiä, vaan artistit saisivat aina musiikkien soitosta itselleen palkkioita.

NFT taide

Ensimmäiset NFT tokenit olivat taideteoksia. Ja NFT lähdettiinkin kehittämään juuri taiteen vuoksi ja siksi että kuvia on helppo latailla sekä muokata internetissä, mutta lohkoketjussa olevaa tietoa ei ole mahdollista väärentää.

NFT markkinat ovat kokeneet paljon rahanpesu spekulaatioita, sillä taideteoksia on ostettu järkyttävillä summilla tarjoten käytännössä mitään, digitaalinen omistajuusoikeus johonkin kuvaan. Tietenkään se ei välttämättä kaikkien mielestä tunnu järkevältä, mutta NFT keräily markkinat ovat nousussa, ja huomion määrä sen kuin vain nousee.

NFT-keräilysarjat

Koska melkein mikä tahansa on mahdollista laittaa NFT muotoon, on myös keräilysarjat kiinnostanut harrastelijoita valtavasti. Perinteisempiä keräilykohteita mitä on tehty NFT:ksi ovat esimerkiksi kortit, kolikot, postimerkit sekä paljon muuta. Monia pikselimäisiä hahmoja on tehty keräilysarjoiksi ja niiden hinnat ovat olleet erittäin korkealla.

Kuuluisia NFT-taiteilijoita

Tunnettuja NFT artisteja on monia, sillä markkinat ovat sijoittajille ja keräilijöille mielenkiintoiset. Mike Winklemann, tunnettu paremmin taiteilijanimellä Beeple, on yksi maailman rikkaimmista elävistä taiteilijoista. Beeble NFT kokoelma myytiin huikealla 69 miljoonalla dollarilla. Blake Kathryn tekee taas surrealistisia 3D taideteoksia NFT muodossa ja tuo uuden twistin taideteoksillaan. Hän on tehnyt mm. yhteistyötä Paris Hiltonin kanssa. Giant Swan on virtuaalinen maalari ja veistäjä, joka tuo täysin uudenlaista ulottuvuutta taiteellaan. Hän on myös taide ja kokemus johtaja monessa eri projektissa.

Beeplen kokoelman lisäksi CryptoPunk kokoelmaan liittyviä avatar NFT tokeneita on myyty todella suurilla hinnoilla. CryptoPunk #3100 on myyty huikealla 7.58 miljoonan dollarin hinnalla. CryptoPunks kokoelmassa on muitakin korkealle arvostettuja kauppoja, sillä olihan ne yksiä vanhimpia NFT tokeneita, ja niitäkin tehtiin 10 000 erilaista.  Yksi tunnetuimpia GIF animaatioita on myös mintattu NFT tokeniksi, nimittäin NyanCat, ja se on myyty myös miljoonien dollarien arvolla. Viimeisin iso uutinen NFTn parissa on kun Tronin perustaja Justin Sun osti 10,5 miljoonan dollarin arvoisen NFT Joker Tpunkin. Kerroimme myös kryptouutisissa miten luottoyritys Visa osti 150 000 dollarilla CryptoPunk NFTn. Lue uutinen täältä.

Mistä ostaa NFT:tä?

NFT ostaminen on vähän samanlaista kuin ostaisit kryptovaluuttaa, mutta niitä et voi ostaa 1000 samanlaista, vaan jokainen NFT tokeni on uniikki. Markkinapaikkoja on monenlaisia erilaisia tarpeita varten. Jotkut paikat listaavat erilaisia musiikkeja, taideteoksia, vaihtokortteja tai domaineja, kun taas jotkut muut kauppaavat pienen markkinan brandattyjä keräilykokoelmia, kuten Pohjois-Amerikan koripallo joukkueiden NBA huippuheittoja videoina. Yleisiä markkinapaikkoja NFT tokeneille ovat OpenSea, SuperRare, Foundation.app, Rarible sekä Mintable. Pitää ottaa huomioon se, että jokaisella näillä markkinapaikoilla voi olla omat lompakkovaatimuksensa, eikä tällä hetkellä ole yhtäkään kryptolompakkoa, joka voisi tukea kaikkia NFT markkina-alustoja yhdellä kertaa. Yleisin lompakko on Metamask, mikä on kätevä ladata selaimen lisäosaksi ja yhdistää markkinapaikkoihin.

Eri NFT-sijoitusmuodot

Olemme käyneet jo monia eri tapoja sijoittaa NFT tokeneihin aiemmin tässä artikkelissa, mutta yleisimpiä sijoitusmuotoja ovat rojaltit sekä digitaalinen omistajuusoikeus. Voit omistaa siis kokonaan jonkun tuotteen, minkä myydessä saat kaikki tuotot itsellesi. Mikäli omistat oikeuden tai osuuden jonkun tuotteen myyntituottoihin, saat esimerkiksi aina kun jokin taideteos myydään, itsellesi palkkioita. Omistamalla NFT tokenisoituja musiikkikappaleita voit esimerkiksi saada palkkion joka kerta kun kappaleesi kuunnellaan.

Kuratoidut ja ei-kuratoidut ostopaikat

Kuratointi tarkoittaa sitä, että kuka tahansa ei voi laittaa taideteoksiaan myyntiin. Se voi tarkoittaa taideteoksien hyväksyntää tai artistien hyväksyntää, mikäli markkinapaikka ei koe artistia tunnetuksi, voi se kieltäytyä myymästä NFT taideteoksia. Kuratointi voi olla todella tärkeä osa markkinapaikan imagoa, sekä sitä minkälainen fiilis sijoittajille jää. OpenSea markkinoilla voi kuka tahansa laittaa taideteoksiaan myyntiin, kun taas Superrareen ei voi kuka tahansa tehdä taidetta.

NFT sijoituskohteena

On ollut paljon puhetta NFT kuplasta, ja siitä että taideteoksien hinnat ovat olleet järkyttävän korkealla, eikä se tule jatkumaan pitkään. NFT arvo on paljon spekuloitu ja tokeneilla on niin paljon käyttötarkoituksia, että pitää löytää vain itselleen se sopiva markkinarako, missä kokee olevan tulevaisuudessakin käyttöä. Esimerkiksi ostaisi oikeudet jonkun musiikkikappaleen soittoihin, niin tulevaisuudessa siinä voi olla aika isot rojaltit kyseessä.

NFT arvonnousu voi olla jotain aivan käsittämätöntä, voisit vaikka tehdä oman taideteoksen ja alkaa myymään sitä suurilla voitoilla.

Lue myös: Kryptovaluutat sijoituskohteena 

NFT ja verotus

Kuten kaikkien muidenkin kryptovaluuttojen tapauksessa, myös NFT krypto tokeneilla tehdyt voitot ovat veronalaisia siinä missä muutkin tulot.

Jos teet voittoa myymällä taideteoksesi euroiksi vaihtaessasi, muista ilmoittaa siitä veroilmoitusta täytellessäsi. Osto- ja myyntihinnan erotuksesta maksetaan 30 tai 34 prosentin pääomatuloveroa.

Mietitään asiaa esimerkin kautta:

Verottaja laskee NFT tokenin luovutusvoiton FIFO-periaatteella, eli First In First Out.

  • Osta 1 CryptoPunk avatar hintaan 5000 €
  • Myy 1 CryptoPunk avatar myöhemmin hintaan 15 000 €
  • Luovutusvoitto 15 000 €-5000 € = 10000 €

= Tässä esimerkissä maksat pääomatuloveroa 10 000 € summasta 30 % eli 3000 €

 

NFT kryptoväline arvonnousu realisoituu verohallinnon mukaan muutamissa eri tilanteissa:

  1. Silloin kun NFT tokeneita vaihdetaan oikeaksi valuutaksi tai
  2. Silloin kun NFT tokeneilla hankitaan jotakin hyödykettä, esim. ostetaan markkinapaikasta tuotteita NFT tokenilla.

Tulot kuuluvat kuluvan vuoden verotukseen, milloin olet ne realisoinut. Tulot pitäisi viimeistään ilmoittaa siinä vaiheessa, kun täytetään edellisen verovuoden esitäytetty veroilmoitus. Kannattaa säilyttää kaikki tositteet veroilmoitusta varten, sillä veron maksamattajättäminen on rikos.

Verohallinto voi tehdä aloitteen verotuksen oikaisuun vielä 6 vuodenkin jälkeen. Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

NFT on digitaalinen aitoustodistus lohkoketjussa, mitä ei voi muuntaa tai väärentää.

NFT:tä voit ostaa monista eri markkinapaikoista, muista kuitenkin, että yksikään kryptolompakko ei tue kaikkien markkinapaikkojen teoksia samalla aikaan, ja voi olla, että joudut käyttämään eri markkina-alustoille eri lompakkoja. Tunnetuimpia näistä ovat OpenSea, Mintable sekä Rarible.

Voit eri markkinapaikoista ostaa itsellesi taideteoksen ja myydä sitä eteenpäin, tai voit ostaa osuuden jostain kohteesta, näin voit saada tulevaisuudessa siivun myyntivoitoista.

Riippuen eri markkinapaikasta NFT tekeminen voi olla nopeaa ja halpaa. Monissa paikoissa sinun tulee olla markkinapaikan auditoima artisti sekä taide tulee olla heidän hyväksymäänsä ennen sen myynnin aloittamista.

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.