Osta bitcoineja

Osta Bitcoineja - Aloittelijan opas Bitcoinin ostamiseen

Haluaisitko ostaa Bitcoineja ja aloittaa kryptovaluuttoihin sijoittamisen? Hienoa, olet saapunut oikeaan paikkaan! Tällä sivulla kerromme oleelliset asiat, jotka tulee tietää ennen ostamista!

Missä bitcoinien osto tapahtuu? Miten virtuaalisen valuutan ostotapahtuma onnistuu käytännössä? Missä säilyttää ne turvallisesti? Tulemme kertomaan näistä seikoista lisää tällä sivulla.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Osta Bitcoineja vai louhi niitä itse?

Bitcoinia voi saada haltuunsa kahdella eri tavalla: mainaamalla sitä bitcoin-lohkoketjussa tai vaihtoehtoisesti ostamalla bitcoineja virtuaalivaluuttoja välittävistä palveluista.

Bitcoin louhiminen tapahtuu siihen suunniteltujen tehokkaiden prosessorien tuottaman laskentatehon avulla. Kun laskentatehoa käytetään lohkoketjussa, saa ”louhija” eli koneiden omistaja palkaksi bitcoineja.

Bitcoinin ostamiseen liittyy tiettyjä yleispäteviä ohjenuoria, joita seuraamalla varmistetaan, ettet joudu huijatuksi. Tästä syystä on enemmän kuin suositeltavaa, että valitsemasi kauppapaikka tai bitcoin-pörssi on vakiintunut, sääntelyn alainen ja näin ollen mahdollisimman turvallinen. Osta bitcoineja esimerkiksi finanssipalvelu eTorosta, joka on maailmanlaajuisesti suuri toimija, jolla on tällä hetkellä yli 20 miljoonaa käyttäjää. eToro on saatavilla täysin suomenkielisenä, jolloin alustan käyttäminen on helppoa.

Osta Bitcoinia - onko Bitcoin hyvä sijoituskohde vuonna 2021?

Bitcoin on lasketaan sijoituskohteena spekulatiiviseksi sijoitukseksi. Tämä tarkoittaa, että bitcoin sijoittaja uskoo valuutan arvon pitkässä juoksussa nousevan. Toisin kuin esimerkiksi osinko- tai asuntosijoittaminen, bitcoin ei itsessään tuota sijoittajalle kassavirtaa.

Vaikka bitcoinilla on paikkansa maksutapana, moni mieltää sen enemmän sijoituskohteeksi ja turvasatamaksi. Bitcoinia onkin kutsuttu digitaaliseksi kullaksi 2.0. Bitcoinin uskotaan säilyttävän arvonsa rajallisen määränsä vuoksi toisin kuin esimerkiksi Fiat-valuuttojen, joita on pumpattu maailmalle viime aikoina valtava määrä koronakriisin tuomien taloudellisten ongelmien elvyttämiseksi.

Vuoden 2021 aikana bitcoin sijoittaminen onkin lisääntynyt valtavasti bitcoinin huiman kurssikehityksen myötä. Bitcoin lähti hurjaan nousuun 2020 vuoden lopussa ja sama ralli jatkuu edelleen. Useat analyytikot uskovat, että Bitcoinin arvo tulee kohoamaan loppuvuoden aikana jopa 100 000 dollariin. Bloombergin analyytikot uskovat, että Bitcoinin arvo voisi nousta tämän vuoden aikana jopa 400 000 dollariin. Melkoisia lukemia! Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että nämä lukemat ovat pelkkiä analyytikoiden ennusteita, eivätkä faktatietoa. Vain aika näyttää miten Bitcoinin kurssin käy.

Se, mikä tällä hetkellä kuitenkin poikkeaa vuoden 2017 bitcoinkuplasta on se, että tällä kertaa sijoittajina eivät toimi pelkästään ns. tuulipukusijoittajat, vaan mukaan ovat lähteneet suuret jättiyhtiöt valtavilla rahasummillaan. Muun muassa Tesla on kertonut sijoittaneensa bitcoiniin 1,5 miljardia.

Bitcoin on sijoitus joka antaa suojaa

Vuonna 2020 alkanut koronakriisi syöksi väliaikaisesti perinteisen finanssimarkkinan suureen pudotukseen. Sijoittajat ja pääomat etsivät kuumeisesti turvasatamaa, jossa pääomien arvo säilyisi. Perinteisesti turvasatamina kriisiaikoina ovat toimineet jalometallit, kuten kulta ja hopea. Moni sijoitti kultaan nytkin, mutta suurissa määrin pääomia suunnattiin myös bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin.

Bitcoinin paikkaa turvallisena, arvonsa pitävänä sijoituksena puolustaa sen teoreettinen maksimimäärä. Bitcoinia voi syntyä maailmaan vain 21 miljoonaa kappaletta. Tämä tarkoittaa, että jos tulevaisuudessa yhä useampi haluaa omistaa bitcoinia, on arvon pakko nousta tai vähintään pysyä ennallaan.

Kokemuksia Bitcoinista sijoituskohteena

Lehdistössä on viime vuosien aikana nostettu usein esiin tarinoita bitcoinilla rikastuneista suomalaisista. Näitä kokemuksia lukiessa tulee kuitenkin muistaa ne sadat tai tuhannet ihmiset, jotka ovat menettäneet rahojaan kryptovaluuttoja omistaessaan. Kun kyse on riskisijoituksesta, ei voi koskaan varmaksi tietää kuinka tulevaisuudessa käy.

Tässä Ylen mainiossa artikkelissa kuvataan, kuinka perheenisä Juha onnistui bitcoin-sijoituksessaan täydellisesti. Ovatko tämänkaltaiset bitcoinin arvonnousut ohi, vai ovatko todelliset raketoinnit vasta edessä? Sen tiedämme vasta vuosien kuluessa.

Opas: Näin ostat Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Bitcoinia saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä alustan valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eTorosta löydät Bitcoinin lisäksi myös lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, kuten mm. Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta Bitcoinia

Löydät Bitcoinin ja kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan, paina Bitcoinin kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos Bitcoinin arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat Bitcoinia!

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Mistä bitcoinin hinta muodostuu?

Bitcoinin kurssi vaihtelee aivan kuten pankkien säätelemien ns. Fiat-valuuttojen kurssit. Virtuaalivaluuttojen riippumattomuus ja toiminnan läpinäkyvyys lisäävät niin ikään mausteensa kurssien kehitykselle.

Kryptovaluuttojen kurssit määräytyvät aina kysynnän ja tarjonnan mukaan, toisin kuin fiat-valuutat, joiden kursseihin pyritään kysynnän ja tarjonnan lainalaisuuksien lisäksi vaikuttamaan pankkien toimesta erilaisin toimenpitein, joiden tarkoituksena on devalvoida ja revalvoida valuuttaa.

Bitcoinin kurssi on kasvanut hurjaa vauhtia, ja yksittäisen kolikon arvo on moninkertaistunut kerta toisensa jälkeen, mutta suurilta kurssivaihteluiltakaan ei olla aina vältytty. Bitcoinin arvon kasvun jatkuminen riippuu monista osatekijöistä, kuten virtuaalivaluutan käytettävyyden vakiintumisesta vaihdannan välineenä, jota edesauttavat muun muassa yritykset ja kaupat, jotka hyväksyvät bitcoinin maksuvaihtoehtona yhä enenevissä määrin.

Bitcoinin arvon nousu perustuu luonnollisesti kysynnän ja tarjonnan lakiin, mutta mitä ovat ne osatekijät, jotka kysyntää lisäävät?

Bitcoinin arvoa säilyttää sen käyttö maksutapana

Luonnollisesti jo kryptovaluuttojen riippumaton konsepti viehättää sijoittajia. Lohkoketjuissa louhittava bitcoin on ulkoisista vaikuttajista täysin riippumaton, ja valuuttaa louhitaan väsymättä riippumattoman bitcoin-protokollan mukaisesti. Bitcoineille on asetettu 21 miljoonan kolikon katto, mutta samalla yksi kolikko voi jakautua kätevästi yhä pienempiin osiin. Kolikkojen rajoitettu määrä pitää siis osaltaan arvoa yllä.

Tämän lisäksi bitcoinin kysyntää lisäävät myös muutamat hieman käytännönläheisemmät seikat: bitcoin on virtuaalivaluuttana ennen kaikkea kätevä. Bitcoin ostaminen ja vaihdanta sujuu ilman välikäsiä ja kolmansia osapuolia. Lisäksi bitcoinin käyttäminen maksuvälineenä on vaivatonta; et tarvitse kortteja tai mitään muita fyysisiä tositteita. Tarvitset ainoastaan bitcoin-lompakon, joista kerromme hieman myöhemmin lisää. Tämän lisäksi bitcoin-vaihdannan yksi vääjäämätön etu on anonymiteetti.

Kysynnän ja tarjonnan laki bitcoinin taustalla

Bitcoinin arvon määräytyminen kysynnän ja tarjonnan mukaan tarkoittaa sitä, että jokainen bitcoineja ostanut tai omistava taho voi vaikuttaa osaltaan hinnan määräytymiseen ja kasvuun. Arvon kasvun avaintekijöitä ovat sekä valuutan käyttö, että saatavuuden rajoittaminen, joiden tulee olla sopivassa tasapainossa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että bitcoineja tulee käyttää vaihdannan välineenä tarpeeksi, jotta sen kysyntä kasvaisi.

Saatavuuden rajoittaminen edesauttaa puolestaan kolikon arvon nousua, sillä kun tarjontaa on olemassa rajoitetusti ja kysyntää runsaasti, on yhä useampi valmis maksamaan kolikosta enemmän ostaessaan bitcoineja. Konkreettisia toimenpiteitä, joita yksittäinen bitcoin-ostaja ja sijoittaja voi arvon nousun edesauttamiseksi tehdä, on etenkin bitcoinien säästäminen, sillä tällöin markkinoilla on vähemmän tarjontaa.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Bitcoinin hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. 

 • Kysyntä ja tarjonta 
 • teknologian kehittyminen 
 • Sijoittajien odotukset
 • Sääntely
 • Louhinta ja louhinnan kulut
 • Hintaodotukset
Bitcoinin logo

Bitcoinin hinta - reaaliaikainen kurssikehitys

Bitcoinin arvo muuttuu jatkuvasti kaupankäynnin seurauksena. Koska bitcoinia voi ostaa ja myydä lukuisissa eri pörsseissä ympäri maailman, ei bitcoinilla itseasiassa ole eksaktia hintaa. Eri pörsseissä käydään kauppaa hieman eri hinnoin, mutta erot ovat marginaalisia.

Alalla on vakiintunut tavaksi seurata Coinmarketcap -sivuston bitcoinista keräämää hintaa. Coinmarketcap on yksityisen perustama sivusto, joka kerää reaaliaikaisen hintatiedon maailman suurimmista kryptopörsseistä. Se muodostaa bitcoinin kurssin painottamalla näiden eri kryptopörssien hinnat niiden kaupankäyntivolyymien mukaan. Eli suurien pörssien (=paljon kaupankäyntiä) markkinahinnalle annetaan enemmän painoarvoa kuin pienten pörssien (=vähemmän kaupankäyntiä) hinnoille. Näin syntyy bitcoinin painotettu keskiarvohinta, jota pidetään yleisesti bitcoinin markkinahinnan mittarina.

Alla bitcoinin reaaliaikainen kurssi ja hinnankehitys-graafi:

 • bitcoin
 • Bitcoin
  (BTC)
 • Price
  $43,217.00
 • Market Cap
  $813.32 B

Bitcoinien säilytys - ovatko Bitcoinit turvassa?

Pientä määrää bitcoinia voi säilyttää hyvin kryptopörssin tai muun kauppa-alustan virtualivaluuttatilillä. Etenkin silloin, kun tarkoitus on tehdä aktiivisesti kauppaa, varat on hyvä pitää pörssin asiakatilillä, jolloin ne ovat nopeasti käytettävissä treideihin.

Jos varoja on enemmän tai ne on tarkoitus pitää pitkäaikaisesti, on hyvä siirtää varat turvallisempaan säilytykseen. Tähän käytetään niin kutsuttuja bitcoin-lompakkoja, eli digitaalisia tai fyysisiä kassakaappiin verrattavia säilytysjärjestelmiä.

Miten bitcoin-lompakko toimii?

Bitcoin-lompakot voidaan jakaa kahteen kastiin; offline-, ja online-lompakkoihin.

Molemmille lompakoille on yhteistä se, että itse valuutan säilyttämisen sijaan, lompakkoon talletetaan ns. bitcoinin privaattiavaimia. Avaimet mahdollistavat pääsyn ostamiisi bitcoineihin, joiden ns. osoitteita luonnehditaan myös julkisiksi avaimiksi. Bitcoin-lompakot perustuvat siis salaisten tietojen säilyttämiseen.

Yksinkertaisimmillaan bitcoin-lompakko voi olla vaikkapa paperinpalanen, jolle privaattiavain on kirjoitettu. Kyseinen järjestely putoaisi offline-lompakkojen kategoriaan. Offline-lompakkoja ovat myös esimerkiksi erilaiset laitepohjaiset lompakot (esimerkiksi muistitikulla), jotka yhdistetään verkkoon vain, kun tarkoituksena on tehdä virtuaalivaluuttasiirtoja, kuten esimerkiksi ostaa bitcoineja.

Offline-lompakkojen ehdottomia vahvuuksia ovat turvallisuus verkon kautta tapahtuvia hakkerointiyrityksiä vastaan. Offline-lompakkojen suurimpia riskejä ovatkin juuri fyysiset varkaudet, sekä esimerkiksi paperilompakkojen tapauksessa privaattiavainten katoaminen; niitä ei ole mahdollista palauttaa. Lisäksi ne häviävät kätevyydessä ja nopeudessa online-lompakoille.

Digitaaliset online-lompakot ovat bitcoin-ostajien suosiossa

Online-lompakot ovat virtuaalivaluuttamaailmassa suuressa suosiossa, sillä ne ovat käytettävissä helposti missä tahansa, milloin tahansa. Etenkin mobiiliapplikaatioita tarjoavat kryptovaluuttalompakot tekevät bitcoin-lompakon hallinnoimisesta vaivatonta. Verkon virtuaalivaluuttalompakot perustuvat pilvipalveluihin, joissa bitcoin-privaattiavaimia säilytetään.

Toki pilvipalvelut ovat alttiimpia palveluhyökkäyksille, mutta toisaalta niin ovat nettipankitkin; maksat laskusi luultavasti mielihyvin nettipankissa viikottaisten pankkivierailujen sijaan – onhan se vain niin paljon kätevämpää.

Useat bitcoin-välityssivustot tarjoavat myös valuuttalompakkopalveluita, kuten esimerkiksi meidän suosimamme eToro. eToron oma Wallet-sovellus on turvallisuusluokitukseltaan yksi markkinoiden suojatuimpia. Se sopii käytettäväksi erityisesti silloin, kun ostat bitcoinia eToron alustalta. Sovellus on ladattavissa maksutta iOS ja Android -käyttöjärjestelmille.

Usein kysytyt kysymykset

Bitcoin on virtuaalivaluutta, joka pohjautuu blockchain-teknologiaan. Sillä on tietty arvo, joka määräytyy markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaisesti. Sitä voidaan käyttää maksuvälineenä tai arvonsa pitävänä sijoituskohteena. Lue tästä pääartikkelimme bitcoinista.

Vuonna 2021 alkanut koronakriisi syöksi väliaikaisesti perinteisen finanssimarkkinan suureen pudotukseen. Sijoittajat ja pääomat etsivät kuumeisesti turvasatamaa, jossa pääomien arvo säilyisi. Perinteisesti turvasatamina kriisiaikoina ovat toimineet jalometallit, kuten kulta ja hopea. Moni sijoitti kultaan nytkin, mutta suurissa määrin pääomia suunnattiin myös bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin.

Kryptovaluuttojen kurssit määräytyvät aina kysynnän ja tarjonnan mukaan, toisin kuin fiat-valuutat, joiden kursseihin pyritään kysynnän ja tarjonnan lainalaisuuksien lisäksi vaikuttamaan pankkien toimesta erilaisin toimenpitein, joiden tarkoituksena on devalvoida ja revalvoida valuuttaa.

Pientä määrää bitcoinia voi säilyttää hyvin kryptopörssin tai muun kauppa-alustan virtualivaluuttatilillä. Etenkin silloin, kun tarkoitus on tehdä aktiivisesti kauppaa, varat on hyvä pitää pörssin asiakatilillä, jolloin ne ovat nopeasti käytettävissä treideihin.

Jos varoja on enemmän tai ne on tarkoitus pitää pitkäaikaisesti, on hyvä siirtää varat turvallisempaan säilytykseen. Tähän käytetään niin kutsuttuja bitcoin-lompakkoja, eli digitaalisia tai fyysisiä kassakaappiin verrattavia säilytysjärjestelmiä.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.