Ripple (XRP)

Ripple on virtuaalivaluutta, joka on herättänyt laajemman yleisön kiinnostuksen loppuvuodesta 2017 kurssin kivutessa ennennäkemättömiin lukemiin.

Tämä sai ymmärrettävästi sijoittajat liikkeelle ja toi Ripplen myös monien virtuaalivaluuttojen maailmaa hieman heikomminkin tuntevien netinkäyttäjien tietoisuuteen.

Tämä opas kertoo oleellisimman suosituimpien kryptovaluuttojen joukkoon nousseesta Riplestä.

Esittely & yhteenveto

Bitcoinbitcoin cash ja litecoin ovat tunnettuja, lohkoketjuteknologiaa hyödyntäviä virtuaalivaluuttoja, joiden tarkoitus on ainoastaan digitaalisena vaihdon välineenä toimiminen.

Ripple ei kuitenkaan ole pelkästään valuutta, vaan niin sanottu reaaliaikainen bruttomaksualusta (englanniksi real-time gross settlement system), jonka tarkoituksena on ollut sen alkutaipaleesta asti toimia pankkien välisenä nopeiden rahansiirtojen tarjoajana.

Termillä Ripple tarkoitetaan tätä alustaa, mutta valuuttayksiköt ovat niin ikään ripplejä (lyhenne XRP).

Varojen siirtäminen kahden eri maassa sijaitsevan pankin välillä on perinteisesti ollut useista välikäsistä johtuen kallis prosessi, johon uppoaa myös paljon aikaa. Kun siirto tehdään Ripplen avulla, ei välikäsiä tarvita, vaan siirrot onnistuvat ympäri maailman reaaliaikaisesti.

Ripple poikkeaakin monesta meille tutummasta virtuaalivaluutasta siten, että sen arvo lieneekin nimenomaan alustassa eikä välttämättä niinkään itse XRP-tokenissa.

ILP-teknologia

Miten maailmanlaajuisestikin pikavauhtia tapahtuvat siirrot sitten ovat mahdollisia?

Toisin kuin esimerkiksi bitcoin, ripple ei perustu samalla tavalla lohkoketjuteknologiaan. Sen sijaan käytössä on ILP- eli interledger protocol -teknologia, jonka avulla järjestelmä voi käsitellä yli tuhat kertaa useampia transaktioita sekunnin aikana kuin bitcoin.

Järjestelmässä ei ole louhijoita, vaan valuuttaa on luotu sen syntyessä 100 miljardin XRP-tokenin verran. Kaikki nämä ripplet ovat siis olleet olemassa koko valuutan olemassaolon ajan eikä enempää ole luvassa.

Onko Ripple luotettava?

Aivan kuten muidenkin kryptovaluuttojen, myös Ripple-järjestelmän taustalta löytyy niin sanottu hajautettu kirjanpito. Homman pyörittämiseen tarvitaan siis rahansiirrot validoivaa laskentatehoa, mutta tätä ei ole toteutettu bitcoinista tutun lohkoketjun keinoin.

Hieman erilainen toteutus ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kyseessä olisi turvallinen valuutta.

Rippleen sidottu maksujärjestelmä on käytössä jo yli sadalla pankilla ympäri maailman, mikä kertoo vakiintuneesta ja luotettavasta virtuaalivaluutasta.

Ripple onkin tätä kirjoittaessa markkinoiden kolmanneksi suurin kryptovaluutta heti bitcoinin ja ethereumin jälkeen.

Ripplen ostaminen ja myyminen

Rippleä ei voi louhia, joten ainut keino sen hankkimiseen on ostaminen.

Jokaisen ostopuuhista kiinnostuneen onneksi ripple on noussut todella suosituksi virtuaalivaluutaksi, minkä ansiosta myös sen ostaminen on hyvin helppoa.

Toki ripplejä voi saada haltuunsa myös vaikkapa kaverin lahjoittamana tai maksuna tuotteista tai palveluista, mutta simppeli ostaminen lienee suurimmalle osalle se kaikkein todennäköisin väylä valuutan hankkimiseen.

XRP on vaihtoehtona likipitäen jokaisessa tunnetussa kryptovaluuttapörssissä, joiden kautta valuuttaa voi ostaa ja myydä.

Aivan kuten muitakin kryptovaluuttoja, myös ripplejä kannattaa ehdottomasti aina ostaa vain tunnetuilta ja luotettavilta tahoilta. Turvallisuuden lisäämiseksi kannattaa myös hankkia oma ripple-lompakko varojen säilytykseen – esimerkiksi LedgerWalletia.

Verotus

Vuonna 2012 syntynyt Ripple oli pitkään suurelle yleisölle täysin tuntematon virtuaalivaluutta, mutta loppuvuodesta 2017 tapahtuneen nousukiitonsa ansiosta se nousi monen sijoittajan huulille sitä aiemmin ostaneille tuomiensa massiivisten tuottojen ansiosta.

Jos Ripplen avulla tekee rahaa, kannattaa muistaa, että kyseessä on verotettava tulo – tämä koskee kaikkia kryptovaluuttoja.

Ripple-tuotoista maksetaan vero siinä vaiheessa, kun XRP joko vaihdetaan perinteiseksi valuutaksi, eli vaikkapa euroiksi, tai sillä ostetaan hyödykkeitä tai palveluita mahdollisen arvonnousun jälkeen. Tulot ilmoitetaan verottajalle veroilmoituksella.

Ripple – hyvät ja huonot puolet

Ripple on saanut osakseen kritiikkiä monesta muista kryptovaluutoista poikkeavan järjestelmänsä vuoksi, sillä se ei esimerkiksi bitcoinin tavoin perustu lohkoketjuun.

Valuuttaan skeptisesti suhtautuvat ovat nostaneet esille myös XRP-tokenin arveluttavan jakosuhteen: suurin osa olemassa olevasta valuutasta on tällä hetkellä sen liikkeellelaskua ja määrää hallitsevan Ripple-organisaation eli Ripple Labs -nimisen yrityksen hallussa.

Toisaalta juuri tämä on mahdollistanut valuutan arvonnousun. Lohkoketjuteknologian puuttuminen on sekin paitsi kritiikin kohde, myös yksi Ripplen hyvien puolten mahdollistajista: se nimittäin mahdollistaa äärimmäiset nopeat ja edulliset transaktiot.

4.6/5

Kryptoja markkinoiden