Stellar Lumens (XLM) 2021 – Esittely, kurssi ja sijoittaminen

Stellar – tai oikeaoppisesti sanottuna Stellar Lumens – on ampaissut vauhdilla suurimpien ja suosituimpien virtuaalivaluuttojen ansioituneeseen seuraan.

Viime aikoina niin ikään nosteessa olleen Ripplen teknologiaan pohjautuva Stellar Lumens on noussut suuremman yleisön tietoisuuteen vuoden 2017 lopulla ja saanut niin kryptoharrastajat kuin sijoittajatkin kiinnostumaan tarjoamistaan mahdollisuuksista.

Tässä artikkelissa käsitellään syvemmin mitä kaikkea Stellar Lumens pitää sisällään ja miksi moni on siitä innostunut.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Kuluttajansuojaa ei ole. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Mikä on Stellar lumens?

Stellar Lumens tunnetaan kryptovaluuttana, mutta se on paljon muutakin. Stellar Lumens jaotellaan Platform-kategoriaan, eli se on niin sanottu älysopimusalusta. Stellar Lumens toimii tällä hetkellä maailmanlaajuisena maksujärjestelmänä ja se pyrkii mahdollistamaan pankeille nopeat siirrot eri valuutoilla.

Vuonna 2014 alkunsa saaneen Stellar Lumens -projektin on perustanut myös Rippleä sekä bitcoin-pörssi Mt. Goxia perustamassa ollut yhdysvaltalainen Jed McCaleb.

Alun alkaen Stellar Lumens (XLM) perustuikin teknologiansa puolesta läpikotaisin Rippleen, mutta lähti omille teilleen vuonna 2015 tehdyn päivityksen ja sen mukanaan tuoman SCP eli Stellar Consensus Protocol -algoritmin myötä.

Kyseessä on siis Ripplen fork. Fork tarkoittaa ohjelmistopäivitystä, jonka yhteydessä kryptovaluutta voi hajaantua ja hajaantumisen myötä voi syntyä uusi kryptovaluutta.

STELLAR LUMENS LYHYESTI

Stellar eroaa Ripplestä siten, että siinä missä jälkimmäinen on pankkeja asiakkaikseen toivova, voittoa tavoitteleva yhtiö, kehittää Stellar-protokollaa voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tarjoaa vastaavaa ratkaisua ennen kaikkea erilaisille yrityksille ja yhteisöille.

Toisin kun moni muu kryptovaluutta, Stellar-teknologia mahdollistaa myös fiat-valuuttojen eli esimerkiksi eurojen, dollareiden ja muiden virallisten valuuttayksiköiden siirtämisen verkossaan.

Stellar-verkon oma natiivivaluutta on Lumen, minkä vuoksi koko järjestelmään viitataan usein pidemmällä nimellä Stellar Lumen.

XLM-lyhenteellä tunnettava lumen on siis valuutta ja Stellar puolestaan tätä tokenia käyttävä maksuverkosto.

Alun alkaen lumenit olivat nimeltään stellareita, mutta nimi vaihdettiin pian selventämään eroa itse verkoston, Stellar.org-yhdistyksen sekä verkostossa käytettävän valuutan välillä.

 • stellar
 • Stellar
  (XLM)
 • Price
  $0.373
 • Market Cap
  $9.04 B

Opas: Osta Stellar Lumens -kryptovaluuttaa näin - 3 helppoa askelta

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana, sillä ostopaikat hinnoittelevat kulunsa hyvin eri tavoin.

Itse suosittelemme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eTorossa voit ostaa Stellar Lumensia markkinoiden edullisimmilla kuluilla. Lisäksi eTorosta löytyy myös Bitcoin, Ethereum, Litecoin sekä kaikki muutkin suurimmat kryptokolikot.

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Stellar Lumensin (XLM) ostamisessa palvelumaksu on vain 2,45% hankitun valuutan hinnasta.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Kuluttajansuojaa ei ole. Sijoita omalla riskilläsi.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Kuluttajansuojaa ei ole. Sijoita omalla riskilläsi.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi määrä rahaa

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai pankki- ja luottokortilla. Vähimmäistalletus on 200 USA:n dollaria, eli noin 170 euroa.

Vinkki: Kannattaa tallettaa suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta Stellaria

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat menusta ”Käy kauppaa markkinoilla” -välilehden takaa. 

Kun haluat ostaa stellaria, valitse haluamasi summa. Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Vipuvaikutus X1 tarkoittaa, että 1000 eurolla saat päivän kurssin mukaisesti 1000 euron edestä bitcoineja. Vipuvaikutus X2:lla, samalla 1000 euron sijoituksella saat 2000 eurolla bitcoineja. Älä kuitenkaan käytä vipuvaikutusta perehtymättä riskeihin. Oikein käytettynä, se voi boostata tuottoja moninkertaiseksi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat kryptovaluuttaa!

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Kuluttajansuojaa ei ole. Sijoita omalla riskilläsi.

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Stellar Lumens sijoituskohteena

Stellarin taustalla on nopea ja tehokas teknologia, mikä tekee siitä varteenotettavan tavan hoitaa rahansiirtoa, siellä on kuittenkin taustalla Ripplen oikeuskanteet mitkä voivat vaikuttaa Stellarin arvoon pitkällä aikavälillä. Lyhyen aikavälin sijoittamiseen se on ollut erittäin hyvä ratkaisu lähiaikoina.

2020 loppupuolelta lähtien Stellarin kurssivaihtelut ovat olleet erittäin suotuisia nopeita voittoja hakeville päivätreidaajille. Jos olet ostanut Stellaria oikeana hetkenä, sen arvo on voinut nousta yhden päivän aikana jopa 50 prosenttia! Jos tätä lukua vertaa esimerkiksi 10% indeksirahaston vuosikorkoon, niin olet saanut päivässä tällaisella vaihtokaupalla käytännössä muutaman vuoden korot perinteiseen sijoittamiseen verrattuna.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Kuluttajansuojaa ei ole. Sijoita omalla riskilläsi.

Stellar lumens teknologia

Stellar Lumens jaotellaan Platform-kategoriaan eli se on ns. älysopimus-alusta, joka tällä hetkellä toimii maailmanlaajuisena maksujärjestelmänä. Stellar Lumens pyrkii mahdollistamaan pankeille nopeat siirrot eri valuutoilla.

Koska Stellar Lumens varmennusprotokolla ei perustu louhintaan, siinä on paljon nopeampi sekä halvempi tehdä siirtoja kuin louhintaan perustuvissa verkoissa.

SCP eli Stellar Consensus Protocol mahdollistaa sen, että palvelinkoneet voivat valita vapaasti itselleen validaattoreiksi kelpaavat tahot. Yleensä ne määritellään etukäteen, mutta Stellarin ratkaisussa riittää, että luotettava taho nimeää toisen palvelinkoneen luotettavaksi tahoksi. Tämä mahdollistaa nopeamman mutta joissain määrin turvattomamman verkon.

 

Vaihtamiset voivat tapahtua verkostossa kolmella eri tavalla:

1. Suoraan – Kuvitellaan, että joku verkoston jäsen haluaa vaihtaa dollareita euroiksi ja toinen taas euroja dollareiksi. Verkosto yhdistää pyynnöt automaattisesti ja vaihtaa valuutat.

2. XLM-valuutan kautta – Tarvittavat suorat summat eivät aina osu kohdilleen ja näissä tapauksissa Stellar voi käyttää lumeneita ikään kuin välittäjänä. Verkosto hankkii käyttäjälle tämän haluamaa valuuttaa XLM:n osto- ja myyntitarjousten pohjalta.

3. Ketjutettuna – Sellaisissa tapauksissa, joissa pelkkä XLM-yhdistäminen ei sellaisenaan onnistu, voidaan vaihtoja suorittaa ketjuissa. Ketju voi kulkeutua vaikkapa dollareista bitcoineihin, bitcoineista euroihin ja euroista puntiin, kunnes lopulta kaikki käyttäjät saavat haluamaansa valuuttaa.

Opi lisää kryptovaluuttojen kategorioista 

Stellar Lumens vahvuudet

+ Skaalautuvuus

Stellarin on sen käyttämän teknologian ansiosta aivan eri tasolla kuin jokseenkin kankean Bitcoinin. Vaihdanta tapahtuu todella nopeasti ja transaktioiden määrä sekunnissa on Stellarilla aivan huippuluokkaa.

+ Turvallisuus

Älysopimuksia tukevassa Stellar-verkossa tehdyn rahansiirron voi myös jäädyttää, joten varat eivät ole mennyttä kalua, jos esimerkiksi vastaanottajan lompakon osoite tuli erehdyksessä kirjoitettua väärin.

+ Nopeus

Stellar Lumensin etu ovat ehdottomasti Ripplen tavoin äärimmäisen nopeat rahansiirrot, jotka hoituvat vain muutamissa sekunneissa.

+ Saatavuus

Keskitasoa enemmän markkinapaikkoja, joista saat ostettua itsellesi Stellaria

+ Yhteistyöverkostot

Vahvat yhteistyöverkostot sekä pitkä historia takaa varmuutta projektin menestymiselle

Stellar Lumens heikkoudet

- Ripple

Stellar pohjautuu Ripplen teknologiaan, joka on tälläkin hetkellä tutkinnan alaisena rikkomuksistaan ja se voi tulevaisuudessa vaikuttaa Stellariin negatiivisella tavalla.

- Verkko

Stellaria ylläpitää vain n. 35 validaattorin joukko. Määrä on varsin pieni ja tekee sen verkosta erittäin keskitetyn sekä alttiin hyökkäyksille

- Omistajuus

Stellar yhdistys omistaa n. 60 % liikkeellä olevista tokeneista, mikä aiheuttaa ison riskin, jos jokin menee pieleen. Myös mikäli arvo nousee todella korkealle on heidän erittäin kannattavaa myydä tokenit ja jatkaa matkaa katsomatta taakseen.

- Tiimi

Noin seitsemän henkilön tiimi on ollut vastuussa Stellarin kehityksestä. Tiimi on jopa pienentynyt sitten vuodesta 2019. Jos ajatellaan mikä Stellarin projektin tavoite ja päämäärä on, niin tiimin pitäisi olla huomattavasti suurempi.

- Verkon ylläpidon palkkiot

Ylläpitäjät eivät saa palkkioita verkon ylläpitämisestä omalla tietokoneellaan, mikä voi johtaa heikentyneeseen verkon laatuun.

Stellar lumensin suurimmat kilpailijat

Ripple (XRP)

 • Stellar on Ripplestä haarautunut ns. päivitysversio, mikä tekee niistä suuria kilpailijoita ja erittäin samanlaisia keskenään. Tämä tekee kilpailusta haastavampaa, sillä molemmilla tahoilla on kohteena sama asiakassegmentti.

 

OmiseGO (OMG)

 • OMG on Thaimaassa perustettu sekä Thaimaan valtio on antanut sille vihreätä valoa rahansiirtoalustana. Sen suosio ei kuitenkaan ole tällä hetkellä niin suurta.

 

Ethereum

 • Vaikka Ethereum ei suoraan ole kilpailija Stellarille, voi sen yhteyteen rakentaa helposti kilpailevia kryptovaluuttoja. Ethereumilla on myös lohkoketjumaailman pioneerin etu.

Stellar lumens historia

Stellar sai alkunsa 2014, kun Jed McCaleb perusti Stellar-yhdistyksen tämän projektin kehittämistä varten. Jed oli myös Ripplen perustaja. Yhteistyö Ripplen kehittäjien kanssa ei toiminut, niin hän otti ohjat omiin käsiinsä ja lähti kehittämään Stellaria Ripplen protokollasta.

Stellarin kurssi oli pitkään erittäin tasainen, 2017 ja 2018 välissä IBM julkaisi yhteistyöuutisen ja hinta nousi jopa 50 kertaiseksi muutamassa kuukaudessa. Perinteisesti kryptovaluutoilla innostus laantuu nopeasti, ja kuten muutkin niin kurssi lähti tasaiseen laskuun. Stellarin kurssi on taas noususuhdanteessa nykyisessä kryptomarkkinassa.

Stellar lumens tulevaisuus

Kryptomarkkinoita pitkään seuranneet tietävät, että silloin alkaa tapahtumaan, kun kryptovaluutta saavuttaa edellisen huippunsa. Stellar näyttäisi olevan menossa sinne suuntaan. Mikäli se pääsee huipulle, siitä voi olla nousua ylöspäin kurssin nousun merkeissä. Stellarin tulevaisuus riippuu hyvin pitkälti siitä, miten XRP:n oikeussyytteiden ratkaisussa käy.

Stellarilla on suhteellisen pieni kehittäjätiimi, mutta sillä on oma etuohjelma, joka on osa Stellar Partnership Grant -ohjelmaa. Ohjelman tarkoituksena on myöntää jopa 2 miljoonan dollarin arvosta Lumens tokeneita kehittämäänsä projektia varten. Lisäksi Stellarilla on etuohjelman lisäksi erilaisia kannustinohjelmia, jonka avulla verkon yhteisöä kannustetaan osallistumaan alustan kehitykseen.

Tulevaisuuden näkymät ovat vahvoja, sillä kuten aiemmin jo mainittiin, niin Stellarilla ei ole paljoa kilpailua. Kilpailijoihinsa nähden sillä on vahva asema markkinoilla, muutamissa toiminnoissa sillä on vielä pitkä matka, mutta kaikki aikanaan.

Ripple ja Stellar osoittavat kuinka suuri potentiaali lohkoketjuilla on perinteiselle rahamaailmalle.

Opi lisää lohkoketjuteknologiasta

Stellar lumens lompakko

Stellar lumensille paras lompakko on ehdottomasti ns. cold wallet. Privaattiavaimesi, jolla pääset käsiksi varoihisi, on tällä menetelmällä turvassa USB-tikulla, eikä se ole altis internetissä tapahtuville hyökkäyksille ja on siten tietoturvallisempi ratkaisu. Jos jaksat nähdä vähän enemmän vaivaa varojesi hallintaan ja sinulla ei ole tarvetta päästä heti käsiksi varoihisi, on cold wallet sinulle turvallisin vaihtoehto.

Toisena vaihtoehtona voit ladata työpöytäversion lompakosta esim. Stellar.org sivustolta suoraan. Se on helppokäyttöinen ja olet silloin itse privaattiavainten omistajana, mutta voit olla alttiina hyökkäyksille tietokonettasi pitkin.

Markkina-alustalla esim. eTorossa ostettuna XLM tokenit säilyvät pörssien omilla sivustoilla, mikä taas tekee varoistasi riippuvaisia näiden järjestelmien toimintaan. eTorossa on saatavilla myös heidän omat eWallet, jonka saat käyttöösi tilin luomisen yhteydessä. Kyseessä on mobiililompakko.

Mikäli harjoitat päivätreidaamista, tai olet aloitteleva kryptosijoittaja, on pörssin hallussa olevat tilit sinulle ehdottomasti helpoin ja varmin tapa säilyttää varasi.

Jos haluat pysyä oikein varovaisena, niin voit tietysti tehdä tietokoneen välityksellä itsellesi lompakon, ja tallentaa privaattiavaimesi vaikkapa paperille ja pitää sitä kirjautumismekanisminasi.

Stellar lumens verotus 2021

Kuten kaikkien muidenkin kryptovaluuttojen tapauksessa, myös Stellar Lumens -valuutalla tehdyt voitot ovat veronalaisia siinä missä muutkin tulot.

Jos teet voittoa lumeneita euroiksi vaihtaessasi, muista ilmoittaa siitä veroilmoitusta täytellessäsi. Osto- ja myyntihinnan erotuksesta maksetaan 30 tai 34 prosentin pääomatuloveroa.

Mietitään asiaa esimerkin kautta.

Verottaja laskee virtuaalivaluutan luovutusvoiton FIFO-periaatteella, eli First In First Out.

– Osta 1 bitcoin hintaan 5000 €
– Myy 1 bitcoin myöhemmin hintaan 15 000 €
– Luovutusvoitto 15 000 €-5000 € = 10000 €

Tässä esimerkissä maksat pääomatuloveroa 10 000 € summasta 30 % eli 3000 €

Virtuaalivaluutan arvonnousu realisoituu verohallinnon mukaan muutamissa eri tilanteissa. Silloin kun virtuaalivaluutta vaihdetaan oikeaksi valuutaksi tai silloin kun virtuaalivaluutalla hankitaan jotakin hyödykettä, esim. ostetaan verkkokaupasta tuotteita.

Tulot kuuluvat kuluvan vuoden verotukseen, milloin olet ne realisoinut. Tulot pitäisi viimeistään ilmoittaa siinä vaiheessa, kun täytetään edellisen verovuoden esitäytetty veroilmoitus. Kannattaa säilyttää kaikki tositteet veroilmoitusta varten, sillä veron maksamattajättäminen on rikos.

Verohallinto voi tehdä aloitteen verotuksen oikaisuun vielä 6 vuodenkin jälkeen.

Opi lisää verotuksesta 

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Stellar Lumens tunnetaan sijoitusmaailmassa kryptovaluuttana, mutta se on paljon muutakin: Se on mm. älysopimus-alusta ja maailmanlaajuisesti käytetty maksutapajärjestelmänä.

Stellar Lumensia voi ostaa monista eri kryptopörsseistä ja sijoitusalustoilta. Me suosittelemme tällä hetkellä eToroa sen laajan tarjonnan ja edullisten kulujen puolesta.

Suuret kurssiheittelyt ovat tyypillisiä kryptovaluutoille. Arvo voi muuttua suuntaan tai toiseen useita prosentteja (tai jopa kymmeniä%) pelkästään yhden päivän aikana. Tämän vuoksi kryptovaluutat ovat suosittuja sijoituskohteita varsinkin treidaajille.

Stellar Lumensin arvo on noussut Rippleen kohdistuvista syytteistä huolimatta, mikä tarkoittaa sitä, että se on erittäin varteenotettava sijoituskohde 2021. Teknistä analyysi osoittaa myös merkkejä nousujohdanteisesta kaudesta.

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.