Tezos kryptovaluutta – tietopaketti Tezoksesta ja XTZ-kryptovaluutasta

Tezos kryptovaluutta saattaa olla monelle vielä tuntematon. Tässä kirjoituksessa käydään laajasti aihetta läpi!

Tezos on älysopimusalusta,  jonka päälle voi rakentaa hajautettuja sovelluksia. Tezosin hajautettuja sovelluksia ei voi säädellä tai sensuroida yhden tahon toimesta.

Tezos on saman tyyppinen alusta kuin muut Proof of Stake -periaatteella toimivat kryptovaluutat. Tezos suunniteltiin jo alun alkaen hajautetuksi sekä sillä tavalla, ettei niin sanottuja Hard forkkeja tarvitsisi tehdä, vaan yhteisö voi äänestää uusista ominaisuuksista.

XTZ-lyhennettä käytetään Tezos-ekosysteemin omasta kryptovaluutasta tai ns. tokenista, jonka toimintaperiaate on lähes sama, kuin muillakin alustoilla, XTZ-tokenia käytetään esimerkiksi valuuttana jokaisessa transaktiossa, joita alustalla tehdään.

tezos
XTZ
Tezos
USD
$1.41
EUR
€0.00
GBP
£0.00

eToro on usean omaisuusluokan sijoitusalusta. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Voit menettää sijoittamasi varat. Ei kuluttajansuojaa. Voitoista voi koitua veroseuraamuksia.

Sisällysluettelo

Mikä on Tezos?

Tezos on älysopimusalusta, jonka päälle voi rakentaa hajautettuja sovelluksia. Tezosin ekosysteemi on rakennettu osittain samalla tyylillä, kuin sen kilpailija Ethereum. Tezosin konsensusalgoritmin kehitys lähti kuitenkin heti alkuun jo sillä idealla, että Tezosin avulla yhteisö voisi päättää mitä projektille tapahtuu, eikä tarvittaisi uusia haaroja kyseisestä ekosysteemistä.

Tezosin on perustanut Arthur Breitman ja hänen vaimonsa Kathleen Breitman ovat myös olleet projektissa mukana alusta alkaen. Arthur Breitmanin opiskelutaustaa ovat muun muassa tietojenkäsittelytiede ja sovellettu matematiikka. Ranskasta muuttaessaan Arthur Breitman lähti Amerikkaan opiskelemaan rahoitusmatematiikkaa ja päätyi työskentelemään investointipankki Morgan Stanleyhin.

Vuonna 2014 Vitalik Buterin julkaisi Ethereumin white paperin, jonka luettuaan Arthur Breitman huomasi sen olevan saman kaltainen oman visionsa kanssa. Ethereum oli Arthur Breitmanin mielestä kuitenkin osittain puutteellinen lohkoketjun hallinnointipuolen kanssa. Arthur Breitmanin mielestä kehitystyö sekä hallinnointi pitäisi hajauttaa yhteisön keskuuteen, joten alusta voisi aina olla sama ja yhteisö päättäisi mihin suuntaan kehitystä viedään. Arthur Breitman julkaisikin oman white paperinsa Tezosille samana vuotena.

Vuonna 2016 Arthur Breitman lopetti päivätyönsä ja alkoi suunnittelemaan Tezosille rahoitusta asioiden edistämiseksi. Tezos keräsi suunnitteluvaiheessa rahoitusta satoja tuhansia euroja, jotka loppuivat jo ennen kuin kryptovaluutan initial coin offering (ICO) suoritettiin. Tim Draper lähti tässä vaiheessa mukaan ja sijoitti 1.5 miljoonaa dollaria projektiin. Tezosin ICO pääsi käynnistymään ja rahoitusta Tezosille tuli siitä n. 230 miljoonaa dollaria. Monien vaiheiden jälkeen Tezos verkko käynnistyi kesäkuussa 2018.

Tezos kryptovaluutta XTZ

XTZ kryptovaluuttaa hallussa pitämällä voi siis osallistua projektin kehittämiseen, mutta sillä voi tehdä muutakin. Tezos kryptovaluuttaa hallussa pitämällä voi alkaa kerryttää korkoa sijoituksellesi alkamalla validoimaan verkon toimintaa. Tezosissa validaattoreita kutsutaan leipomoiksi ja louhintaa kutsutaan leipomiseksi.

Pikaopas: Näin käyt CFD-kryptokauppaa eTorossa!

Vaihe 1: Avaa tili eToroon!

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivulta löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Demotilillä voit testata miten kryptovaluuttojen ostaminen ja myyminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

Kun haluat käydä kauppaa oikealla rahalla, sinun tulee vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet miten tilin vahvistus tapahtuu muutaman vaiheen kautta. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria (n. 50 euroa).

Katso video

Vaihe 3: Käy kauppaa virtuaalivaluutoilla

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamaasi kryptovaluuttaa (esim. Bitcoinia tai Ethereum) yläreunasta löytyvän haun avulla. Tämän jälkeen klikkaa haluamasi kryptovaluutan kohdalla Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat käydä CFD-kauppaa. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen kryptovaluuttakauppasi!

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!

Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.

 

Askel 1. Luo oma tili

Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

plus500-logo.png
5/5

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

Havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea. 

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Tezos teknologia

Tezos ekosysteemi eroaa muista kilpailijoistaan huomattavalla tavalla. Sen älysopimuksissa käytetään Michelson nimistä ohjelmointikieltä. Tezos tekee matemaattisella tavalla formaalin varmennuksen koodille. Michelson ohjelmointikielellä koodi ei rakennu, mikäli siellä on bugeja, joten koodin tulee olla suoraan valmista. Koodin oikeellisuus on erittäin tärkeää älysopimuksissa, sillä koodia ei voi jälkikäteen muuttaa ja pieni virhe voi olla suuri rahallinen menetys monelle taholle. Tezos itse on rakennettu OCaml-nimisellä ohjelmointikielellä.

Tezosin ohjelmistokehitys tapahtuu ns. on-chain governance ominaisuudella. XTZ-valuuttaa hallussa pitävät henkilöt pystyvät osallistumaan uusien ominaisuuksien kehittämiseen äänestämällä mihin suuntaan projekti etenee. Kehittäjät voivat ehdottaa uutta ominaisuutta sekä palkkiotaan sen koodaamisesta, mistä ihmiset voivat äänestää.

Tezosin verkkoa ylläpidetään niin sanotulla bond-POS konsensusalgoritmilla, eli pääset validaattoriksi verkkoon 8000 XTZ määrällä, joka lukitaan joksikin aikaa validaattorivaiheen alussa. Tämän jälkeen saat XTZ talletuksellesi korkoa ja validoida Tezos-ekosysteemissä tapahtuvia transaktioita.

Tezos 2021

Tezos oli alkuvuodesta yhdessä muiden kryptovaluuttojen kanssa nostamassa kursseja ylöspäin. Tezos oli useasti uutisissa liittyen kiinnostaviin sijoituskohteisiin. Wolfram –lohkoketju teki oraakkelin Tezosille, jonka avulla Tezosista saadaan tietoa ulos oikeaan maailmaan ja toisin päin myös. Muita oraakkeleita Tezosilla on Chainlink sekä Harbinger.

Yksi Euroopan suurimmista investointipankeista, Société Générale, testaili Tezos alustan kanssa omaa tokeniaan. Sen avulla oikean maailman sijoitusomaisuudet voitaisiin muuttaa kryptovaluutaksi ja pankin järjestelmät osaisivat keskustella yhdessä lohkoketjun kanssa. Toukokuussa 2021 yhdessä Ranskan keskuspankin kanssa tehtiin testikauppa, 40 miljoonan euron joukkovelkakirja vaihdettiin kokeellisen kryptovaluutan avuilla. Euroopan unioni ei ole vielä hyväksynyt vastaavanlaista teknologiaa käyttöönsä, mutta se ei estä pankkeja varautumasta ja testaamasta järjestelmien toimivuutta etukäteen.

Leipominen on Tezosin omassa yhteisössä louhimiselle käytetty termi. Vähän aikaa sitten Tezosia leiponut pariskunta joutui ongelmiin kanssa Amerikassa. Pariskunta vetosi uusien leivottujen kryptovaluuttojen verottamatta jättämiseen sen vuoksi, ettei niitä ollut myyty. Leivotut Tezosit oli tuotettu samaan tapaan kuten leipurikin leipoisi kakun ja he väittivät, että kakku suoraan ole verotettava asia ennen kuin se on myyty. Pariskunnan asianajaja vetosi 100 vuotta vanhaan lakiin, missä sanotaan, ettei tuotettu omaisuus ole verotettavaa ennen kuin se on myyty eteenpäin.

Tezos kryptovaluutta sijoituskohteena

Tezos on rakennettu vankalle pohjalle. Alustalla käytetty ohjelmointikieli takaa sen, että koodi on jo ohjelmointivaiheessa bugiton, sillä Michelson koodikieltä käytetään järjestelmissä, joiden pitää olla aina virheettömiä. Esimerkiksi ydinvoimalat tai sairaalat. Tämä voikin olla yksi syy siihen, miksi Ranskan keskuspankki tekee yhdessä suuren investointipankin kanssa testauksia, miten Tezosia voisi käyttää pankin järjestelmien kanssa. Tezos kun on tehty varmaksi koodinsa puolesta, niin isot instituutiot ovat kiinnostuneita sen rakentamisessa.

Tezos on muutenkin paljon vakaampi kuten muut kryptovaluutat, jotka ovat olleet lähiaikoina uutisissa. Tezos kurssi on käynyt 2021 vuoden vaihteesta vain n. kolminkertaisessa arvossa. Vuoden alusta hinta meni noin kahdesta dollarista seitsemään dollariin. Jos vertaa joitain toisia kryptovaluuttoja, niin tämä muutos ei ole kovin suuri ja ei välttämättä vaikuta niin paljon kuin joidenkin muiden kanssa.

Tezos hintaodotukset ovat tulevaisuudessa korkealla, mikäli nykyinen kryptobuumi jatkuu, tulee Tezos nousemaan sen mukana. Todennäköisesti oman entisen huippunsa yli kymmeneen dollariin.

Tezos louhinta

Tezos kryptovaluuttaa ei periaatteessa louhita (ainakaan samalla tavalla kuin esimerkiksi Bitcoinia), vaan siinä on Proof of Stake konsensusalgoritmi. Tarvitset vain alkupanostuksen millä voit alkaa louhimaan kryptovaluuttaa panttaamalla oman osuutesi järjestelmään. Palkkiota tulee 40 Teziä per lohko. Tez määrä oli white paperissa 10 miljardia kappaletta, mutta on noussut jo n. 850 miljardiin kappaleeseen.

Tezos tulevaisuus

Tezos on suunniteltu kestämään pitkän aikaa, ja sen yhteisö jatkaa päättämistä mitä uusia ominaisuuksia kehitetään sen ekosysteemiin. Vajaa kuukauden päästä Tezosille voi tulla uusi päivitys, joka on yhteisön päätettävissä. Sen mukana tulisi uusi konsensusalgoritmi, joka puolittaisi uusien lohkojen tekemiseen vaadittavan ajan 60 sekunnista 30 sekuntiin. Lisäksi sen mukana tulisi huomattavia bugikorjauksia, kaasumaksuihin liittyviä korjauksia, sekä vaihdantaan liittyviä parannuksia.

Lisäksi keskuspankit näyttävät olevan kiinnostuneita rakentamaan Tezosin ekosysteemiin, joten uskoisi sen tulevaisuuden olevan kirkas. Mikäli keskuspankkien kiinnostus jatkuu, voi Tezosista hyvin tulla se ekosysteemi minkä päälle uusi rahajärjestelmä rakentuu.

Tezos kryptovaluutta kurssi

Tezosin kurssi on ollut suhteellisen maltillinen lähiaikoina, jos vertaa muihin kryptovaluuttoihin. Tammikuun 2021 aikana kurssi lähti nousuun, mutta laski melkein yhtä nopeasti kuin nousikin, sillä lähiaikoina on ollut kryptomaailmassa paljon heittelehtimistä. Rahaa on lähtenyt kryptomaailmasta noin triljoona dollaria muutamassa kuukaudessa. Vuosi alkoi Tezosilla noin muutamassa dollarissa, sitten se nousi huippuunsa seitsemään dollariin. Tällä hetkellä Tezosin kurssi on samassa pisteessä mitä se oli alkuvuonna.

Tezos vs. kilpailijat

Tezos on älysopimusalusta ja sen suurimpia kilpailijoita ovat Ethereum, Solana, Cosmos, Cardano sekä NEO. Tezosilla on muutamia parempia vaihtoehtoja, miten järjestelmää kehitetään verrattuna muihin. Tezosilla on käytössää Proof of Stake -konsensusalgoritmi, sekä sen yhteisö päättää helposti, jos tarvitaan uusia ominaisuuksia. Tämä tekee Tezosin tuotekehityksestä todella ketterää sekä nopeaa verrattuna muihin älysopimusalustoihin.

Tezos on kuitenkin kokenut Proof of Stake konsensusalgoritminsa kanssa ongelmia, sillä joskus sijoittajat eivät ole saaneet palkkioitaan itselleen. Tämä on koettu suureksi ongelmaksi kulissien takana, mikä on vähentänyt sijoittajien kiinnostusta projektiin. Joidenkin kehittäjien mukaan Tezos ei sovi suurten massojen hoitamiseen ja skaalautuvuuden puute on suuri ongelma. Se ei tietenkään ole suuri ongelma, sillä järjestelmään voi yhteisö ehdottaa parannuksia ja se kehittyy itsekseen paremmaksi kokoajan.

Tezos steikkaus

XTZ steikkaus eli omien Tezos kolikoiden panttauksella voi saada korkoa omalle sijoitukselle. Tezosin järjestelmässä voi pantata pienempiä summia joillekin lohkoketjun validaattoreille, eli leipureille. Halutessa voi myös hieman suuremmalla summalla ja pienellä teknisellä vaatimuksella perustaa oman ”leipomon” missä alkaa lohkoketjun validaattoriksi. Joissain pörsseissä on myös mahdollista suoraan pantata pörssin omaan steikkaukseen kryptovaluuttaa, tosin näissä on yleensä paljon pienempi korko kuin itse lohkoketjussa.

Leipurina olosta maksetaan vuosittain n. 5 % korkoa omalle pääomalle, joka olennaisesti on suurempi mitä enemmän on sijoittanut. Leipurit vahvistavat uusia transaktioita sekä luovat lohkoja ketjun jatkeeksi. Palkkioksi maksetaan Tezosia lohkojen luomisesta. Mikäli ei kuitenkaan halua sijoittaa niin suurta summaa, että voisi itse alkaa pitämään leipomoa, niin voi delegoida myös omia sijoituksia joillekin toisille leipomoille. Leipomot tottakai ottavat välistä pienen siivun palkkioksi, mutta ainakin pitkään jakamalla omia sijoituksia tulee saamaan suuremman osuuden kuin pelkällä hallussa pitämisellä.

Tezosin järjestelmässä on vain pieni karenssi, minkä aikana pitää odottaa omien palkkioiden saapumista. Tällä estetään tuplatransaktioiden tapahtuminen tai minkään epärehellisen toiminnan tekeminen. Mikäli validaattori tekee isoja virheitä, voidaan palkkio mitätöidä.

Tezos hyvät ja huonot puolet listattuna

Hyvät puolet

Huonot puolet

Tezos kryptovaluuttasijoituksen verotus 2022

Kuten kaikkien muidenkin kryptovaluuttojen tapauksessa, myös Tezosilla tehdyt voitot ovat veronalaista tuloa siinä missä muutkin.

Jos teet voittoa kryptovaluuttoja euroiksi tai dollareiksi vaihtaessasi, muista ilmoittaa siitä veroilmoitusta täytellessäsi. Osto- ja myyntihinnan erotuksesta maksetaan 30% tai 34% pääomatuloveroa.

 

Mietitään asiaa esimerkin kautta:

Verottaja laskee virtuaalivaluutan luovutusvoiton FIFO-periaatteella, eli First In First Out.

  • Ostat Tezos-valuuttaa  1000 eurolla
  • Myyt Tezos-valuuttaa myöhemmin 1500 eurolla
  • Luovutusvoitto 1500 € – 1000 € = 500 €

Tässä esimerkissä maksat pääomatuloveroa 500€ summasta 30% eli 150€.

Virtuaalivaluutan arvonnousu realisoituu verohallinnon mukaan muutamissa eri tilanteissa. Silloin kun virtuaalivaluutta vaihdetaan oikeaksi valuutaksi tai silloin kun virtuaalivaluutalla hankitaan jotakin hyödykettä, esim. ostetaan verkkokaupasta tuotteita.

Tulot kuuluvat kuluvan vuoden verotukseen, milloin olet ne realisoinut. Tulot pitäisi viimeistään ilmoittaa siinä vaiheessa, kun täytetään edellisen verovuoden esitäytetty veroilmoitus. Kannattaa säilyttää kaikki tositteet veroilmoitusta varten, sillä veron maksamatta jättäminen on rikos.

Verohallinto voi tehdä aloitteen verotuksen oikaisuun vielä kuuden vuodenkin jälkeen.

Virtuaalivaluutta.com suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 76% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Tezos on älysopimusalusta, minkä päälle voi rakentaa hajautettuja sovelluksia. Vastaavanlaisia toimijoita on esim. Cosmos, Cardano, Ethereum, Solana tai NEO.

Tezosin ekosysteemiin voi rakentaa hajautettuja sovelluksia, niiden transaktioita suoritetaan Proof of Stake konsensusalgoritmin avulla.

Tezosia voi ostaa monista kryptovaluuttapörsseistä ympäri maailmaa.

Tezos on laillinen kryptovaluuttaprojekti, minkä alustalla jopa keskuspankit ovat testanneet omia sovelluksiaan.