Uniswap ja UNI-token 2021 – Hajautettu pörssi eli DEX

Uniswap on saattanut kantautua korviisi kryptomaailman keskusteluja seuratessa jo useaan otteeseen, mutta sen moniselkoisuus on voinut pitää näppisi erossa tästä kryptovaihdannan muodosta.

Uniswap kuuluu kryptomaailmassa nk. tokeneihin, jotka luodaan ja joita käytetään tietyn alustan sisällä. Samoin kuin joillekin muille kryptomaailman ilmiöille, tälle ei löydy suoraa vastinetta perinteisen rahan ja vaihdannan maailmasta, vaan kyseessä on hyvinkin uniikki sijoittamisen muoto, josta syntyvät voitot perustuvat sekä fiksuihin että osittain onnekkaisiin päätöksiin.

Uniswap reaaliaikainen kurssi

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Mikä on Uniswap?

Uniswap on yhden miehen projekti, joka on saanut vuosien myötä vakaan jalansijan kryptomaailmassa. Uniswap on hajautettu pörssi eli kryptoslangilla “DEX” (decentralized exchange) joka on osa “DeFiä” eli hajautettua taloutta: Decentralized Finance. Nykyään Uniswap on yksi tämän kategorian tunnetuimmista ja suosituimmista palveluista.

Aloittaessaan vuonna 2018 Uniswapia tuskin huomattiin, ja vasta laajemman DeFi-buumin myötä myös se on saanut nostetta ja näkyvyyttä – joka on konkretisoitunut huomattavana arvon nousuna.  Uniswap perustuu ethereum-pohjaisten kryptovaluuttojen niin kutsuttujen ERC20-tokenien vaihdantaan – tavoitteena tietenkin tuottaa voittoa vaihtojen myötä.

Toisin kuin monien kryptovaluuttojen kohdalla, joihin liittyy laaja kehittäjäyhteisö, on Uniswap yhden miehen projekti. Sen on kehittänyt Hayden Adams: amerikkalaismies, joka työskenteli aiemmin Siemensillä konetekniikan insinöörinä. Jouduttuaan työttömäksi kesällä 2017, hän ryhtyi opiskelemaan Ethereum-ohjelmointia ystävänsä kannustamana. Tämä nerokas nuorimies omaksui Ethereumiin liittyvät ohjelmointikielet Solidityn ja JavaScriptin nopeasti ja lähti kehittämään edelleen Vitalik Buterin aiemmin kuvaamaa Automated Market Maker (AMM) -mallia. Ensimmäinen leiska Uniswapista julkaistiin jo marraskuussa 2017 ja demoversio näki päivänvalon keväällä 2018.

Tietoa Uniswapista

Opas: Näin ostat virtuaalivaluuttoja!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, mm. Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan kryptovaluuttaa, paina haluamasi valuutan kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Vastuunvapaus: Sijoittaessa on aina riskinä rahan menettäminen. Huomioi eTorossa sijoittamisen kulut. Lisätietoa: etoro.com/fi/trading/fees

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Avoimen lähdekoodin ohjelma

Muiden kryptojen tapaan, Uniswapin koodi on avointa lähdekoodia, joten se on kenen tahansa kopioitavissa ja kykyjen mukaan kehitettävissä omaksi versioksi. Uniswap toimi vuoden 2018 alusta alkaen hajautettuna pörssinä, ja sen oma UNI-token lanseerattiin vasta syyskuussa 2020. UNI-tokenin lanseeraus liittyi toisen samankaltaisen hajautetun pörssin SushiSwapin nk. vampyyri-toimintaan, jolla pyrittiin häiritsemään Uniswapin likviditeettipörssiä.

Uniswapin kohdalla onkin tärkeää ymmärtää sen kaksi keskeistä teknologiaa:  AMM eli Automated Market Maker -algoritmi ja likviditeettipooli eli liquidity pool. Ensimmäinen mahdollistaa tokenien swappaamisen eli vaihdannan annetuin ehdoin ja toinen eli likviditeettipooli sen, että haluttuja tokeneita on saatavilla. Uniswapissa voi tradettaa vain ethereum-pohjaisia defi-tokeneita, ja tämä teknologia sopiikin mainiosti juuri Uniswapin kaltaiseen toimintaan.

Vaihdettaessa tokeneita, käyttäjä maksaa pienen osuuden nk. gas-maksua, joka on käytännössä Uniswapin kehitykseen käytettävä ylläpitomaksu. Ensimmäisiä vaihdantoja tehdessäsi on tärkeää, ettet määrittele haluamaasi tokenin kurssia liian tiukaksi, vaan jätät siihen hieman joustoa – tällöin on varmempaa, että vaihdantasi menee läpi. Pidä myös Uniswapin lompakossasi aina jonkin verran ethereumia, jotta saat maksettua kaupankäyntiin liittyvät, vähäiset transaktiokulut.

Miten Uniswap toimii?

Uniswap pohjautuu ohjelmointiteknologiaan, joka mahdollistaa automaattisen krptotokenien vaihdannan Uniswapin likviditeettipoolista. Uniswapin käyttäjät voivat tallettaa tokeneita likviditeetiksi ja saavat pienen provikan (0,3%) vastineeksi näistä talletuksista.  Hajautettujen pörssien haasteena on likviditeetin saaminen vaihdantaan, ja Uniswapissa tämä on ratkaistu älysopimuksilla, jotka mahdollistavat myyjien ja ostajien kohtaamisen.

Älysopimus perustuu AMM-algoritmiin eli automaattiseen kaupan tekijään (automated market maker). Tämä algoritmi laskee markkina-aktiviteetin avulla tokeneille oikean vaihtokurssin ilman perinteisistä pörsseistä tuttuja, voimassa olevia osto- ja myyntitarjouksia. Kun käyttäjä haluaa vaihtaa Uniswapissa esimerkiksi Ethereumia (ETH) Makeriksi (MKR), saadaan vaihdannassa tarvittavat MKR-tokenit likviditeettipoolista. Mikäli niitä ei ole poolissa, ei treidaus toteudu.

Uniswap V2 – suorat vaihdot ethereumeilla

Uniswapin toinen versio eli Uniswap V2 lanseerattiin 2020. Se mahdollisti suorat vaihdannat minkä tahansa ERC-20 -tokenien välillä. Syyskuussa 2020 lanseerattiin Uniswapin oma UNI-token, ja tähän liittyen kaikille, jotka olivat käyttäneet pörssiä ennen syyskuuta, lahjoitettiin 400 UNI-tokenia airdroppina. Varmasti mukava yllätys kaikille Uniswap-pioneereille!

Uniswap V3 – entistä parempi

Toukokuussa 2021 maailmaan syntyi myös Uniswapin kolmas versio eli Uniswap V3, jonka luvataan olevan entistäkin kehittyneempi versio automaattisen vaihdannan protokollasta: enemmän likviditeettiä, entistä parempi pääoman tehokkuus likviditeetin tarjoajille, parempi tapahtumien toteutuminen tradettajille ja ylipäätään ylivoimaisen infrastruktuurin tässä hajautetun talouden vahvassa alustassa.

UNI-token

UNI-token ei ole aivan vastaava kryptovaluutta kuin tutummat Bitcoin ja Ethereum, vaan Uniswapin hallintotoken – niin kutsuttu governance token. Käyttäjän kannalta sillä ei ole välttämätöntä merkitystä esimerkiksi transaktioissa ja vastoin yleistä oletusta, se ei ole Uniswapin “päävaluutta”, jolla esimerkiksi likviditeettipoolin palkkiot maksettaisiin. Palkkiot likviditeettipooliin osallistumisesta tulevat siinä valuutassa, jota ollaan myymässä.

UNI-tokenin haltijat saavat äänivaltaa Uniswapissa ja voivat osallistua yhteisiin projektia koskeviin äänestyksiin. Jos säilytät UNI-tokenisi jossakin kyptopörssissä, käyttää silloin tämä kryptopörssi äänivaltaansa sinunkin puolestasi. Hallintotoken-malli on tyypillinen myös muille Ethereum-alustan hajautetuille pörsseille. Tällaisen tokenin arvo nousee sitä myötä, mitä enemmän sijoittajat tuovat Uniswapiin pääomasijoituksia. Etenkin suursijoittajia kiinnostanee myös äänivalta ja mahdollisuus varmistaa siten Uniswapin kehittyminen haluttuun suuntaan. UNI-token ei siis ole tämän hajautetun pörssialustan natiivitoken, vaan nimenomaan hallintoon liittyvä token.

Uniswap kurssi

Uniswapin kurssi vaihtelee jatkuvasti, kuten kryptomaailmassa tyypillistä onkin. Uniswap hinta on kirjoitushetkellä toukokuussa 2021 noin 35 euroa. Jos tarkastellaan uniswap kurssiarvoa, on se alimmillaan ollut vain kahden US dollarin tuntumassa. Vuoden 2021 alussa Uniswapin kurssi oli noin 3 euroa, joten tässäkin kryptomaailman ilmiössä on tapahtunut huimaa nousua.

Uniswap arvo vaihtelee sen mukaan, miten paljon osto- ja myyntitapahtumia alustalla tapahtuu. Jos useammat ihmiset ostavat tokeneita Uniswapin pörssissä, sen hinta kohoaa ja jos taas myyntiä on pörssissä enemmän, sen arvo laskee.

  • uniswap
  • Uniswap
    (UNI)
  • Price
    $21.43
  • Market Cap
    $9.7 B

Osta Uniswapin UNI-tokenia

Uniswapin tokenia voi ostaa Uniswap-palvelusta. Kirjautuessasi Uniswapiin sinua pyydetään yhdistämään siihen jokin ethereum-pohjainen lompakko, kuten Metamask, WalletConnect, Coinbase Wallet, Fortmatic tai Portis. Uniswap ostaminen tapahtuu ohjelman sisällä helposti ja tietoturvallisesti. UNI-tokenia voi käyttää Uniswapin hajautetussa pörssissä tradetuksessa ja siirtämällä sitä likviditeettipooliin.

Jos yllä oleva vaihtoehto tuntuu monimutkaiselta, voit ostaa Uniswapia myös esimerkiksi eTorossa. Sijoitusalustalla Uniswapin ostaminen tapahtuu hyvin samankaltaisesti kuin esimerkiksi osakkeiden.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Miten säilyttää Uniswapia?

Uniswapin Uni-token on Ethereum-pohjainen ja ERC20-standardin mukainen. Siksi sille sopiva Uniswap kryptolompakko on esimerkiksi TrustWallet tai MetaMask.

Uniswap sijoituskohteena

Uniswapista kiinnostunut voi sijoittaa tähän kohteeseen myös käyttämättä Uniswap-pörssiä. Tutut kryptovaluuttapörssit, kuten eToro, tarjoavat Uniswapia sijoituskohteena, joten hajauttamistaktiikalla voit sijoittaa helposti myös Uniswapiin tutussa kryptopörssissäsi.

Kuten usein kryptojen kohdalla, olisi paras sijoitusajankohta ollut jo muutama vuosi sitten, mutta näiden markkinoiden kohdalla on helppoa hypätä mukaan myös myöhemmin: on mahdotonta tietää, miten kryptomarkkinat kehittyvät jatkossa, mutta ainakin tunnetuimpiin nimiin sijoittamisen voi nähdä yhtenä ratkaisuna kryptojen maailmassa toimiessasi. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kryptovaluutat ovat  erittäin volatiili sijoitusväline. Sijoita omalla vastuulla ja vain sen verran rahaa kuin olet valmis häviämään.

Opi lisää kryptovaluuttoihin sijoittamisesta

Uniswap verotus

Uniswapin kautta saamiesi voittojen verotus tapahtuu Suomessa samoin kuin muidenkin kryptomaailman tuotteiden verotus: sitä koskee pääomatulovero. Jos siis saat Uniswapin kautta voittoja 1000 euron edestä, maksetaan voitosta veroa 30% eli 300 euroa.

Verottaja on ryhtynyt ohjeistamaan kryptovaluuttojen verotusta aktiivisesti viime aikoina, kun myös yhä useammat suomalaiset ovat kotiuttaneet voittojaan kryptomarkkinoilta. Verotusta varten on hyvä pitää tarkasti kirjaa myös kryptoihin liittyvistä kuluista, eli vähintäänkin sijoittamastasi pääomasta tarkkaa voiton laskentaa varten.

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset:

Uniswap on hajautettu ethereum-pohjaisten kryptojen vaihdantapörssi, joka perustuu algoritmipohjaiseen, automaattiseen vaihdantaan ja riittävän laajaan likviditeettipooliin.

Uniswapin kolmas, paranneltu versio on nähnyt päivänvalon juuri toukokuussa 2021. Johtavan markkina-asemansa ansiosta sen tulevaisuus näyttää valoisalta ja jatkuvuudelle ei näytä olevan esteitä.

Uniswap-tokenin arvo on noussut satoja prosentteja jo yksin vuoden 2021 aikana. Uniswap on omassa kategoriassaan johtavassa asemassa, joten mikäli haluat sijoittaa DeFi-markkinoihin, on Uniswap järkiperustainen valinta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kryptovaluutat ovat erittäin volatiili sijoitusväline. Sijoita omalla vastuulla.

Uniswapin arvonnousuun pääsee käsiksi myös tavanomaisten kryptopörssien kautta. Varovainen sijoittaja voi hajauttaa kryptosijoituksiaan helposti Uniswapiin esimerkiksi eTorossa. Todellinen enthusiasti voi ottaa Uniswapin aplikaation käyttöön ja tehdä talletuksia sen likviditeettipooliin ja vaihtaa ethereum-pohjaisia tokeneita palvelussa.

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.