Kryptovaluutta – laaja lista suurimmista kryptovaluutoista

Mikä kryptovaluutta oikein on? Mihin kryptoja käytetään? Mikä on paras kryptovaluutta?

Sivustollamme on paljon tietoa eri kryptovaluutoista niiden omissa artikkeleissaan, mutta tässä artikkelissa keräämme tärkeimmät tiedot yhteen ja teemme valuuttavertailua!

Menestys on houkutellut markkinoille paljon huijauksia, joten perusteellinen kryptovaluuttavertailu ja tutkiminen on paikallaan ennen kuin päätät sijoittaa johonkin tiettyyn kryptovaluuttaan. 

Top5 kryptovaluutat

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutta on lohkoketjuteknologiaan perustuvaa digitaalista valuuttaa, jolla ei ole olemassa fyysistä muotoa. Eli siinä missä normaalisti pystyt koskettamaan esimerkiksi tavallista euron kolikkoa tai seteliä, kryptovaluutalle ei voi tehdä niin. Kyseessä on siis raha, jota ei pysty näkemään, mutta jota pystyy käyttämään digitaalisesti rahan siirtoon, maksuvälineenä eri paikoissa ja johon pystyy sijoittamaan. 

Kryptovaluuttojen määrä on kasvanut valtavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana ja tänä päivänä erilaisia kryptovaluuttoja onkin olemassa jo noin 4000 kappaletta. Tästä suuresta määrästä vain pieni osa on onnistunut lyömään itsensä läpi. Suurimmista ja menestyneimmistä kryptovaluutoista löydät tämän sivun alaosasta oman vertailulistan, jossa voit tutkia tarkemmin jokaisen suurimman kryptovaluutan ominaisuuksia. 

 

Valtiot tai virastot eivät säätele kryptovaluuttaa

Siinä missä tavalliset valuutat ovat pankkijärjestelmästä riippuvaisia, kryptovaluuttojen kohdalla ei ole näin. Tämän vuoksi monet pankit suhtautuvat kielteisesti kryptovaluuttoihin, koska ne eivät ole minkään valtion tai viraston säätelemiä. Toki nykypäivänä ollaan käännytty jo hiljalleen siihen suuntaan, että osa pankeista on käyttänyt kryptovaluuttoja toiminnassaan, kuten esimerkiksi Rippleä (XRP), jota on hyödynnetty pankkien likviditeettiongelmissa. Tänä päivänä ollaan myös kääntymässä monien valtioiden kohdalla siihen, että valtiot ovat alkaneet suunnitella omaa kryptovaluuttaansa, joten jää nähtäväksi pysyykö pankkien suhtautuminen yhtä negatiivisena kryptovaluuttoja kohtaan tulevaisuudessa vai ei.

Opas: Näin ostat virtuaalivaluuttaa!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, mm. Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan kryptovaluuttaa, paina haluamasi valuutan kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

 

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Miten tehdä menestyksekästä kryptovaluuttavertailua?

Kryptovaluuttojen ominaisuudet voidaan jakaa karkeasti teknisiin ja markkinaehtoisiin komponentteihin. Tekniset komponentit on helppo jokaisen löytää ja tarkistaa, mutta tämä ei pelkästään riitä. Pelkkä tekninen ylivoima ei automaattisesti tee tietystä kryptovaluutasta parempaa käyttö- tai sijoituskohdetta. Kun ala on näinkin uusi, on valuuttavertailussa huomioitava myös markkinaehtoiset komponentit. Esimerkiksi kryptovaluutan käytön levinneisyys, markkinoiden odotukset ja alkuperämaa voivat vaikuttaa hyvinkin vahvasti päätökseen.

 

Miten valita oikea kryptovaluutta?

Kryptovaluuttavertailua ja valintaa tehdessä on hyvä muistaa ensin määritellä omat tarkoitusperänsä vertailulle. Jos vertaat eri kryptovaluuttoja ajatuksena käyttää niitä hyödykkeiden ostamiseen, on vertailussa käytettävät ominaisuudet arvotettava eri tavalla kuin esimerkiksi sijoittamistarkoituksessa tehtävässä valuuttavertailussa.

Mitä enemmän teet vertailua ja mitä enemmän kryptovaluutoista ymmärrät, sitä paremmin voit luokitella sinulle tärkeät ominaisuudet arvojärjestykseen ja varmistua oikeasta kohteesta.

 

Mihin kryptovaluuttaa käytetään ja millaisia ominaisuuksia niillä on?

Jos aiot käyttää kryptovaluuttoja hyödykkeiden ostamiseen, on tärkeää vertailla valuutan käyttömahdollisuuksia sen mukaan mitkä tahot hyväksyvät ne maksuvälineenä. Jos taas olet ostamassa kryptovaluuttaa sijoitusmielessä, tarvitsee vertailua tehdä tarkemmin ja painottaa valuuttavertailussa tietyn virtuaalivaluutan tulevaisuuden mahdollisuuksia ja käyttötarkoitusta.

Esimerkiksi Bitcoin on laajalle levinnein kryptovaluutta ja sillä on eniten käyttäjiä, mutta nuorempi tulokas Litecoin omaa nopeamman siirtoajan, halvemmat siirtokulut ja on energiatehokkaampi. Myös Bitcoin Cash on Bitcoinin teknisesti kehittyneempi versio. Jos siis ostat nyt Bitcoinia, käy se varmasti parhaiten maksuvälineenä, mutta pidä silmällä muita vaihtoehtoja ja miten ne valtaavat markkinaa. Sijoitusmielessä Litecoin tai Bitcoin Cash voivatkin olla mielenkiintoisempia, jos ne osoittavat pystyvänsä voittamaan markkinaa isoveljeltään.

Täysin toinen tarina on esimerkiksi Ethereumin ja Neon kaltaiset kryptovaluutat, joiden pääasiallinen käyttötarkoitus on toimia alustoina, joille erilaisia kryptovaluuttoja ja niiden mukana syntyviä käyttötapoja voidaan rakentaa. Neo on länsimaalaisen Ethereumin kiinalainen versio ja suorituskyvyltään sekä ohjelmointitavoiltaan helpompi käyttää. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että Neo olisi parempi, koska Ethereumia käytetään enemmän ja sillä ei ole niin suurta niin sanottua poliittista riskiä kannettavanaan kuin kiinalaisella kilpailijallaan. Neo ja Ethereum eivät siis suoraan toimi samanlaisena maksuvälineenä kuin Bitcoin tai Litecoin, mutta ovat sijoitusmielessä erittäin mielenkiintoisia.

Nykypäivänä tiedämme jo, että alustaliiketoiminta on ollut hyvin kannattavaa esimerkiksi hotellien (Airbnb) ja taksien (Uber) muodossa. Miksei siis myös kryptovaluutoissa?

Yksi kryptovaluuttavertailun komponentti voi olla myös anonymiteetti. Kryptovaluuttalompakot itsessään eivät kaikissa tapauksissa ole anonyymeja, joten tämä yksi alan nousun ytimessä ollut ominaisuus on hieman kärsinyt tämän seurauksena. Markkinoilla on tähän asiaan huomiota kiinnittäviä vaihtoehtoja, joista esimerkiksi Monero on noussut hyvin suosituksi. Sen anonymiteetti on hyvin vahva, joten jos arvostat tätä ominaisuutta, tai uskot markkinoiden arvostavan sitä jatkossa enenemissä määrin, on tämä mielenkiintoinen vaihtoehto.

 

Mikä on paras kryptovaluutta?

Ja kuten saatat jo varmaan arvata: paras kryptovaluuttatitteli jää meidän osalta jakamatta, koska vastaus riippuu täysin käyttötarkoituksesta, joka voi vaihdella hyvinkin paljon. Tilanne on sama kuin vanhassa rahajärjestelmässämme – Euro on oikein hyvä valuutta, jos haluat syödä hyvin Euroopassa, mutta Japanissa nälkä saattaisi iskeä ravintoloitsijan pyytäessä maksamaan jeneillä.

Opi lisää kryptovaluutoista! Lataa ilmainen kryptoaapinen, joka sisältää yli 30 sivua kryptotietoa

KRYPTOVALUUTTAVERTAILU PÄHKINÄNKUORESSA:

 • Mieti miksi haluat ostaa kryptovaluuttaa
 • Määritä mahdollisimman tarkasti omat tavoitteesi
 • Määritä lista ominaisuuksista, jotka ovat sinulle tärkeitä
 • Tutki erilaisia vaihtoehtoja käyttämällä hyväksi tämän artikkelin tietoja sekä tarkempia kuvauksia
 • Perusta tarkoitukseen sopiva kryptovaluuttalompakko
 • Osta haluamaasi kryptovaluuttaa
 • Käytä tai seuraa tilannetta tavoitteidesi näkökulmasta

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

bitcoin

Vertaile eri kryptovaluuttoja

Bitcoinin menestystarinan vanavedessä markkinoille on saapunut suuri määrä muitakin kryptovaluuttoja. Vielä tälläkin hetkellä ihmiset laittavat kryptovaluutan ja Bitcoinin väliin yhtäsuuruusmerkin, eikä muista vaihtoehdoista ole kuultukaan. Oikeasti tänä päivänä erilaisia kryptovaluuttoja on Bitcoinin lisäksi olemassa jo lähes pari tuhatta eli määrä on valtava. 

Alle olemme tiivistäneet isoimmat kryptovaluutat ja niiden erot. Lisäksi pääset jokaisen kryptovaluutan kohdalla olevasta painikkeesta lukemaan kattavamman artikkelin kyseisestä kryptovaluutasta. Sivuillamme on tarjolla tietoa tarjolla paljon, joten istu rauhassa alas ja ryhdy tutkimaan eri kryptovaluuttoja!

Bitcoin (BTC)

Ensimmäinen hajautettu kryptovaluutta ja maksujärjestelmä. Kilpailee vaihdon välineenä tavallisten valuuttojen rinnalla ollen laajalle levinnein ja arvokkain kryptovaluutta. Vaihtoehtoisten kryptovaluuttojen arvoa verrataan monesti Bitcoinin kautta.

 • Kaupankäyntitunnus (ticker): BTC / XBT
 • Perustamisvuosi: 2009
 • Valuutan määrä / maksimi: 18,69 miljoonaa / 21 miljoonaa
 • Lohkon muodostumisnopeus: 10 min
 • Älysopimusten tuki: Ei

Litecoin (LTC)

Bitcoinin tapaan hajautettu kryptovaluutta ja maksujärjestelmä. Nopeampi, halvempi ja energiatehokkaampi kuin isoveljensä.

 • Kaupankäyntitunnus (ticker): LTC
 • Perustamisvuosi: 2011
 • Valuutan määrä / maksimi: 66,75 miljoonaa / 84 miljoonaa
 • Lohkon muodostumisnopeus: 2,5 min
 • Älysopimusten tuki: Ei

Bitcoin Cash (BCH)

Myös hajautettu kryptovaluutta ja maksujärjestelmä. Bitcoinin skaalausongelmian vanavedessä pääprojektista eronnut valuutta, jonka tekniset ominaisuudet ovat paremmat kuin Bitcoinilla, mutta levinneisyys kapeampi.

 • Kaupankäyntitunnus (ticker): BCH / BCC
 • Perustamisvuosi: 2017
 • Valuutan määrä / maksimi: 18,72 miljoonaa / 21 miljoonaa
 • Lohkon muodostumisnopeus: 10 sek – 2 tuntia
 • Älysopimusten tuki: Ei

NEO (NEO)

Neo on Ethereumin kiinalainen kilpailija. Näin ollen se on myös alusta, jonka sisälle voidaan luoda uusia lohkoketjuun perustuvia sovellusalueita. Neon vahvuutena on esimerkiksi sen yhteensopivuus monien eri ohjelmointikielien kanssa.

 • Kaupankäyntitunnus (ticker): NEO
 • Perustamisvuosi: 2014
 • Valuutan määrä / maksimi: 100 miljoonaa / 100 miljoonaa
 • Lohkon muodostumisnopeus: 20 – 30 sek
 • Älysopimusten tuki: Kyllä

Ethereum (ETH)

Ethereum on lohkoketjuteknologiaan perustuva ohjelmistokehitysalusta, jonka sisällä on ohjelmistoja, sopimuksia ja kryptovaluuttoja. Se toimii pohjana monelle muulle kryptovaluutalle ja lohkoketjuteknologiasta hyötyvälle sovellukselle. Näitä ovat esim. valuutat, sopimukset, äänestäminen, resurssienhallinta ja mitä ikinä seuraavaksi keksitäänkään. Ethereumin pohjalle tehtävät sovellukset on koodattava sen omalla ohjelmointikielellä nimeltään Solidium.

 • Kaupankäyntitunnus (ticker): ETH
 • Perustamisvuosi: 2015
 • Valuutan määrä / maksimi: 115,78 miljoonaa / NA
 • Lohkon muodostumisnopeus: 30 sek
 • Älysopimusten tuki: Kyllä

Stellar Lumens (XLM)

Hajautettu maailmanlaajuinen finanssiverkosto, jota voidaan käyttää rahojen lähettämiseen, mikromaksuihin, irrottautumiseen pankkien infrastruktuurista ja ei paikkasidonnaisiin finanssipalveluihin. Stellar perustui sen alkuaikoina Rippleen, mutta 2015 tehty suuri päivitys ja algoritmin muutos erottivat sen omille teilleen. Ripplen ja Stellarin ydinajatus on sama, mutta Stellar tähtää enemmän yritysten ja yhteisöjen käyttöön Ripplen keskittyessä pankkimaailmaan.

 • Kaupankäyntitunnus (ticker): XLM
 • Perustamisvuosi: 2014
 • Valuutan määrä / maksimi: 50 miljardia / 50 miljardia
 • Lohkon muodostumisnopeus: Ei lohkoja
 • Älysopimusten tuki: Ei

MONERO (XMR)

Monero on kryptovaluutta, jonka käyttö on täysin anonyymiä. Ulkopuoliset eivät voi seurata tilien käyttöä tai saldoja millään tavalla, kuten esimerkiksi Bitcoinin kanssa on mahdollista. Edes siirron vastaanottaja ei näe, mistä siirto on tullut.

 • Kaupankäyntitunnus (ticker): XMR
 • Perustamisvuosi: 2014
 • Valuutan määrä / maksimi: 17,9 miljoonaa / NA
 • Lohkon muodostumisnopeus: 2 min
 • Älysopimusten tuki: E

RIPPLE (XRP)

Ripple ja sen käyttämä valuutta XRP keskittyvät mahdollistamaan reaaliaikaiset valuuttasiirrot pankkien taustajärjestelmissä. Muista suurimmista virtuaalivaluutoista poiketen Ripple on keskitetympi järjestelmä, mutta verkko itsessään voi toimia ilman Ripplen omistamaa yhtiötä. Ripple ei ole lohkoketju, vaan teknologia on nimeltään Interledger protocol (ILP).

 • Kaupankäyntitunnus (ticker): XRP
 • Perustamisvuosi: 2013
 • Valuutan määrä / maksimi: 99,99 miljardia / 100 miljardia
 • Lohkon muodostumisnopeus: Ei lohkoja
 • Älysopimusten tuki: Ei

DASH (DASH)

Dash pyrkii tulemaan arkikäyttöön perinteisten valuuttojen rinnalle kaupanteon välineeksi. Dash tuleekin sanoista Digital Cash. Salausteknologia takaa turvalliset rahansiirrot ja yksityisyyden.

 • Kaupankäyntitunnus (ticker): DASH
 • Perustamisvuosi: 2014
 • Valuutan määrä / maksimi: 10,11 miljoonaa / 18,9 miljoonaa
 • Lohkon muodostumisnopeus: 2,5 min
 • Älysopimusten tuki: Ei

NEM (XEM)

NEM tarjoaa alustan kryptovaluutalle XEM. NEM tulee sanoista New Economy Movement, joka kuvaa hyvin pyrkimystä olla paranneltu versio edeltäjistään. Taustalla on voittoa tavoittelematon NEM.io niminen organisaatio Singaporesta.

 • Kaupankäyntitunnus (ticker): XEM
 • Perustamisvuosi: 2015
 • Valuutan määrä / maksimi: 8,99 miljardia / 8,99 miljoonaa
 • Lohkon muodostumisnopeus: Ei lohkoja
 • Älysopimusten tuki: Kyllä

EOS (EOS)

EOS on yhdistänyt bitcoinin turvallisuustason ja ethereumin älysopimusalustan. EOS on alusta älysopimuksille, joiden avulla voisi teoriassa jättää monia välikäsiä pois, kuten lakimiehet ja pankit asuntoa myytäessä.

 • Kaupankäyntitunnus (ticker): EOS
 • Perustamisvuosi: 2017
 • Valuutan määrä / maksimi: 1,029 miljardia miljoonaa / NA
 • Lohkon muodostumisnopeus: 0,5 sek
 • Älysopimusten tuki: Kyllä

Kryptovaluuttaan sijoittaminen

Viime vuosien aikana kryptovaluutat ovat nousseet sijoituskohteena suureen suosioon. Tähän osasyynä on varsinkin vuosi 2017 ja ennen kaikkea 2020-2021 vuodenvaihteessa nähty Bitcoinin valtava arvonnousu, jolloin Bitcoinin arvo ylitti huhtikuussa 2021 64,000 dollaria. Bitcoin onkin tehnyt monesta kryptovaluuttasijoittajasta miljonäärin. Bitcoinin lisäksi mm. Ethereumin ylitti toukokuussa 2021 2,800 dollarin rajan ja myös Litecoinin kurssi on ollut hyvässä nosteessa. 

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on nykypäivänä yhtä helppoa kuten esimerkiksi osakkeisiin tai rahastoihin sijoittaminen, koska monet eri sijoitusalustat tarjoavat kryptovaluuttoja sijoitusmahdollisuutena. Näitä alustoja ovat muun muassa mainitsemamme eToro.

Opi lisää kryptovaluuttasijoittamisesta

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Kryptovaluutta on lohkoketjuteknologiaan perustuvaa digitaalista valuuttaa, jolla ei ole olemassa fyysistä muotoa.

Kuten tässä artikkelissa mainitsimme, kryptovaluutan valitsemisessa kannattaa ottaa huomioon omat tavoitteet ja käyttötarpeet ja sen kautta miettiä, mikä kryptovaluutta voisi vertaliun myötä olla sopiva ostokohde itselle. 

Tänä päivänä kryptovaluuttaa voi ostaa monelta eri sijoitusalustalta ja kryptvaluuttapörssistä. Me suosittelemme kryptovaluutan ostoon eToroa, koska se on edullinen ja turvallinen ostoalusta, josta löytyy suosituimmat kryptovaluutat, kuten Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Ripple…

Niin kuin jokaisessa sijoituskohteessa, myös kryptovaluuttasijoittamisessa on omat riskinä. Kryptovaluuttojen kurssit voivat heitellä lyhyessä ajassa suuresti, tämä on täysin normaalia. Suuri arvonheittely voi mahdollistaa suuret voitot, mutta kääntöpuolena voi olla myös suuret tappiot. Suosittelemme sijoittamaan kryptovaluuttaan vain sen verran kuin olet valmis menettämään. 

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.